Dawka 5mg
Moderator: moderatorzy
-
- zaufany użytkownik
Re: Dawka 5mg
U mnie na ulotce napisane jest tylko, że dawka dobowa wynosi od 5mg do 20mg.
-
- zaufany użytkownik
Według mojego lekarza to najmniejsza dawka jaka pomaga przeciwpsychotycznie w tym leku.
-
- bywalec
Na pewno ma, biore taka dawke..
-
- zaufany użytkownik
Ja biore 2,5mg olzapin w południe
chlorprothixsen 30 mg na noc
tritico 2/3 tabletki 75 mg-wej
nie do konca sa to dawki odpowiednie, według lekarza prowadzącego to za niskie stanowczo.
Ale jak zwieksze to nie moge wstac o 5 rano do pracy. Mój orgaznizm bardzo żle znosi jakiekolwiek proszki psychotropowe. Skutki uboczne jakie miałam na początku to bóle glowy, pieczenie oczu, jezyka,przy jedzeniu dziąsła mnie bolały, problemy z kobiecymi sprawami, zawroty głowy, lekkie omdlenia po wstaniu z łozka. W tej chwili organizm sie przyzwyczaił po pól roku brania leków. Pozostała mi niecheć do robienia czego kolwiek. Do wszystkiego musze sie zmuszać. Bardzo mnie to męczy. Czy ktoś z Was miał takie skutki uboczne po takiej niskiej dawce? Jeśli tak to prosze mi napisac czy ktoś taki jest.
Moj lekarz powiedziała ze jestem bardzo żadkim przypadkiem.
Pozdrawiam wszystkich.
chlorprothixsen 30 mg na noc
tritico 2/3 tabletki 75 mg-wej

Ale jak zwieksze to nie moge wstac o 5 rano do pracy. Mój orgaznizm bardzo żle znosi jakiekolwiek proszki psychotropowe. Skutki uboczne jakie miałam na początku to bóle glowy, pieczenie oczu, jezyka,przy jedzeniu dziąsła mnie bolały, problemy z kobiecymi sprawami, zawroty głowy, lekkie omdlenia po wstaniu z łozka. W tej chwili organizm sie przyzwyczaił po pól roku brania leków. Pozostała mi niecheć do robienia czego kolwiek. Do wszystkiego musze sie zmuszać. Bardzo mnie to męczy. Czy ktoś z Was miał takie skutki uboczne po takiej niskiej dawce? Jeśli tak to prosze mi napisac czy ktoś taki jest.
Moj lekarz powiedziała ze jestem bardzo żadkim przypadkiem.
Pozdrawiam wszystkich.
Pozdrawiam serdecznie
-
- zaufany użytkownik
A czy ktoś brał zalaste co sie rozpuszcza w buzi? Czy faktycznie sie po niej nie tyje ?
Pozdrawiam serdecznie
-
- zaufany użytkownik
Ja biorę i niestety po niej też się tyje, 2kg na ok. 4, 5 miesięcy a mam niską dawkę bo tylko 0-0-10mg na noc.
Nie polecam ... w czerwcu zmieniam lek na zeldox / po którym się nie tyje/.
Nie polecam ... w czerwcu zmieniam lek na zeldox / po którym się nie tyje/.
-
- bywalec
Ja też biore i tez utyłam. Kiedy jednak wzielam sie za siebie to i troszke schudłam, wiec chyba schudnac tez sie da:)
-
- zaufany użytkownik
W czerwcu byłam u lekarza i biore 5 mg zalasty ( rozpuszczającej w ustach). Na początku brania leku miałąm łaknienie jedzenia, teraz już jest lepiej, przyzwyczailam sie. Jak waga idzie w góre to sie pilnuje z jedzeniem.
Już nie biore chlorprotixen i trittico jak wcześniej pisałam, tylko lekarz mi dodała Depralin 10 mg rano.
Zastanawiam sie czy z czasem mi minie to długie spanie do 11-stej.
Czy też tak długo śpicie? Ważne to dla mnie jest dlatego że chce do pracy wroćic i o 5 rano wstawać. Pozdrawiam.
Już nie biore chlorprotixen i trittico jak wcześniej pisałam, tylko lekarz mi dodała Depralin 10 mg rano.
Zastanawiam sie czy z czasem mi minie to długie spanie do 11-stej.
Czy też tak długo śpicie? Ważne to dla mnie jest dlatego że chce do pracy wroćic i o 5 rano wstawać. Pozdrawiam.
Pozdrawiam serdecznie
-
- zaufany użytkownik
Niedługo przejdę na 5 mg, kiedyś brałam 2,5mg - ale to już minimum. Rzeczywiście są to dawki podtrzymujące..
-
- zaufany użytkownik
Ja będę od dzisiaj wieczorem brała zalaste 5mg. Z tego co piszecie jestem troszkę przerażona ;( Większość osób po niej tyje...
A ja i tak już jestem grubo ponad normę ;( Nie wiem jak to będzie, ale muszę ją brać, żeby czuć się lepiej... Eh..

Każdy zachód jest zapowiedzią poranka, Uśmiechaj się codziennie bo warto, niezależnie od pory dnia 

-
- zaufany użytkownik
Po zalaście mniej sie tyje niz po olzapinie...
"Żyjemy w świecie przyjemności pozbawionych radości"
"Nie widzę gwiazd, lecz muszę trwać"
"Nie widzę gwiazd, lecz muszę trwać"
-
- zaufany użytkownik
Jak to? Przecież Zalasta to Olanazapina....
-
- zaufany użytkownik
to ta sama substancja czynna, ale skutki uboczne mogą być różne w zależności od nazwy leku.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
- zaufany użytkownik
Nie chcę się czepiać, ale takie "tycie" to wychodzi zaledwie 0,5 kilograma przyrostu masy ciała na miesiąc.wini pisze:Ja biorę i niestety po niej też się tyje, 2kg na ok. 4, 5 miesięcy
Ja w miesiącach zimowych "tyłem" 1 kg na miesiąc, ale jak się zrobiło cieplej i zacząłem się więcej ruszać (zwłaszcza poza miasto) to zacząłem chudnąć (też 1 kg/miesiąc). Ogólnie to biorę "Pernazynę" jednak.
Mam takie pytanie do osób tyjących po Olanzapinie:
Czy równocześnie z zażywaniem Olanzapiny uprawiacie w miarę systematycznie jakąś aktywność fizyczną???
-
- zaufany użytkownik
Ja biorę zalastę dopiero kilka dni i jestem mega szczęśliwa - bo raz lepiej się czuję, a dwa nie mam skutków ubocznych tzn. nie śpię ponad normę, a dwa mam jadłowstręt
Także mi to na rękę 

Każdy zachód jest zapowiedzią poranka, Uśmiechaj się codziennie bo warto, niezależnie od pory dnia 

-
- zaufany użytkownik
Ja też biorę od kilku miesięcy tą dawkę 5 mg/ rozpuszczalną w jamie ustnej/ i jest dobrze, nie tyję i samopoczucie jest ok. Stosuję dodatkowo dietę 1200 kal. i ściśle się tego trzymam, nawet waga mi lekko spada 

-
- zaufany użytkownik
Jeśli miałbym coś dodać
Biorę systematycznie Zalaste od około 3 lat,na początku było trudno(20mg.).Nie dość że spałem do granic możliwości,chodziłem jak lunatyk to jeszcze tak przytyłem że ważyłem 120kg :twisted: ale to były początki wiemy wszyscy że to ciężka sprawa.Tak się w sobie zebrałem,mówię "przetrwam" i tak się też stało!
Od jakiegoś czasu jestem na 5(zgodnie z poprawą i wskazaniem lekarza),spadłem na wadze do 105
Jest o wiele lepiej, jest ok.Odczuwam jeszcze lęki ale to już nie do porównania jak było kiedyś.
A co do aktywności fizycznej to jest ona żadna
czasem rower jednak nie za bardzo mi się chce.Przydało by się poruszać ale mam taką niechęć że jejk.Spadła mi ogólnie energia,impuls do działania ale ciągle myślę i kombinuje jak tutaj to zmienić.
Biorę systematycznie Zalaste od około 3 lat,na początku było trudno(20mg.).Nie dość że spałem do granic możliwości,chodziłem jak lunatyk to jeszcze tak przytyłem że ważyłem 120kg :twisted: ale to były początki wiemy wszyscy że to ciężka sprawa.Tak się w sobie zebrałem,mówię "przetrwam" i tak się też stało!
Od jakiegoś czasu jestem na 5(zgodnie z poprawą i wskazaniem lekarza),spadłem na wadze do 105

A co do aktywności fizycznej to jest ona żadna

"Odejdzmy za nim będziemy tańczyć na końcu sznura bez muzyki".
-
- zaufany użytkownik
Mam pytanie do osób zażywających dawkę 5 mg :W KRAINIE TRAW pisze: Od jakiegoś czasu jestem na 5(zgodnie z poprawą i wskazaniem lekarza),spadłem na wadze do 105Jest o wiele lepiej, jest ok.
czy można na tej dawce schudnąć czy raczej waga stoi?
czy mniejsza dawka 2.5 mg też jest podtrzymująca ?
-
- zaufany użytkownik
Ja biorę od dłuższego czasu 5mg i waga utrzymuje sie na tym samym poziomie.
Tak na marginesie dodam że dawka 5mg to absolutne minimum mój psychiatra mi mówił że właściwie to powinienem brać 10mg bo wtedy ten lek dobrze działa ale pozostaje ja przy 5mg i na razie jest ok
Tak na marginesie dodam że dawka 5mg to absolutne minimum mój psychiatra mi mówił że właściwie to powinienem brać 10mg bo wtedy ten lek dobrze działa ale pozostaje ja przy 5mg i na razie jest ok