Jakie neuroleptyki na lęk.

Moderator: moderatorzy

Fujikoo
zaufany użytkownik

Jakie neuroleptyki na lęk.

Post autor: Fujikoo »

Witam
Jakie neuroleptyki przepisywali Wam lekarze na lęk? Oczywiście moje pytanie wyklucza benzodiazepiny i antydepresanty - chodzi mi tylko o neuroleptyki.
Obecnie biorę Solian i jest trochę lepiej, brałam już większość różnych neuroleptyków zazwyczaj z marnym skutkiem. Zastanawiam się czy może są leki, które skutecznie leczą lęk.
Czekam na odpowiedź i pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Gadu-Gadu: 9
Kontakt:

Re: Jakie neuroleptyki na lęk.

Post autor: moi »

W moim przypadku takim lekiem, który skutecznie usunął lęk i fobie społeczne był ketrel. Minusem było to, że słabo działał na objawy wytwórcze, dlatego już go nie biorę.

Pozdrawiam.m.
Awatar użytkownika
hvp2
zaufany użytkownik

Post autor: hvp2 »

Wg mnie każdy neuroleptyk w dawce otumaniającej będzie działał w jakimś stopniu przeciwlękowo.

Ponadto najbardziej oczywistym sposobem na uniknięcie lęku
jest likwidacja jego przyczyny!
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Kontakt:

hvp2 pisze:Wg mnie każdy neuroleptyk w dawce otumaniającej będzie działał w jakimś stopniu przeciwlękowo.
Niekoniecznie w dawce otumaniającej. Ja brałam dość niskie dawki leków i zawsze ujawniało się ich przeciwlękowe działanie.
hvp2 pisze: Ponadto najbardziej oczywistym sposobem na uniknięcie lęku
jest likwidacja jego przyczyny!
Jak zlikwidować przyczynę fobii społecznej? Można próbować żmudnej psychoterapii, która nie zawsze skutkuje. Leki niemal zawsze przynoszą poprawę.

Pozdrawiam.m.
Awatar użytkownika
zbyszek
admin
Status: webmaster
Kontakt:

Post autor: zbyszek »

Odróżnijmy lęki od strachów: Strach ma zewnętrzną przyczynę, boimy się czegoś. Lęk jej nie ma ! To stan psychiki, dla której brak jest zewnętrznego czynnika wywołującego.
neurotyk
bywalec

Post autor: neurotyk »

Xanax ładnie kopie ale uzależnia (podobno).
Fujikoo
zaufany użytkownik

Dziękuje, za odpowiedzi :)
Brałam już większość leków niestety bez większego rezultatu. Xanax na mnie dobrze działa tylko, że biorę go już trzeci miesiąc i czas powoli odstawać, a Solian nie do końca likwiduje moje lęki. Myślałam żeby poprosić lekarza o coś jeszcze. W następnym tygodniu mam wizytę zobaczymy co z tego wyniknie.
Awatar użytkownika
mei
zaufany użytkownik

Post autor: mei »

.
Ostatnio zmieniony wt lut 04, 2014 5:08 pm przez mei, łącznie zmieniany 1 raz.
Kochajcie tych, których chcecie kochać, żyjcie tak, jak chcecie żyć i nigdy nie pozwólcie by ktokolwiek przeszkodził wam w zmienianiu waszych marzeń w rzeczywistość.
Jared Leto, 13.04.2014.
Fujikoo
zaufany użytkownik

Myślałam o neuroleptyku bo z antydepresantów biorę Andepin ( odpowiednik fluoksetyny) i jest nastrój OK. A antydepresantów chyba nie można ze sobą łączyć. Po za tym mój lęk ma raczej charakter psychotyczny tzn. słyszę dźwięki, odnoszę w wrażenie obecności innych osób w domu (kiedy jestem sama), czuje się przez nie obserwowana itp. :(
nuitt
antypsychiatra

Post autor: nuitt »

'Jaki neuroleptyk na lęk' - często to właśnie 'neuroleptyki' wpędzają w lęki.

Neuroleptyki swym działaniem powodują drastyczny spadek wielu hormonów - między innymi adrenaliny , noadrenaliny (które odpowiadają za pewność siebie) , jak również dopaminy i serotoniny - niedobór tych hormonów powoduje stany przewlekłej/chronicznej depresji jak i również bliżej nie określone lęki .

Warto więc zwrócić na to uwagę
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Kontakt:

nuitt pisze:'Jaki neuroleptyk na lęk' - często to właśnie 'neuroleptyki' wpędzają w lęki.

Neuroleptyki swym działaniem powodują drastyczny spadek wielu hormonów - między innymi adrenaliny , noadrenaliny (które odpowiadają za pewność siebie) , jak również dopaminy i serotoniny - niedobór tych hormonów powoduje stany przewlekłej/chronicznej depresji jak i również bliżej nie określone lęki .

Warto więc zwrócić na to uwagę
Proszę podać źródło tych wątpliwych informacji. Pierwszy raz słyszę o takiej teorii! Na forum nie brakuje przeciwników tradycyjnej farmakoterapii i zdaje się, że mamy do czynienia z jednym z nich.

Pozdrawiam.m.
nuitt
antypsychiatra

Moi - doprawdy pierwszy raz słyszysz o tym iż 'neuroleptyki' drastycznie obniżają serotoninę i dopaminę ? ... przecież najbardziej powszechna (popularna) teoria
panująca w środowisku psychiatrycznym głosi iż to właśnie dopamina i serotonina odpowiadają za tzw. 'objawy pozytywne choroby' . Toteż przede wszystkim drastycznie zbijają dwa hormony (serotoninę , dopaminę) jak i inne .

Jedynie chcę zauważyć iż powyższe hormony są niezbędne do 'dobrego samopoczucia' a ich mała ilość właśnie powoduje lęki jak i depresję , brak chęci do życia . Myśli samobójcze powoduje np. niedobór serotoniny .

Mogę jeszcze dodać iż teoria serotoninowo-dopaminowa jest właśnie tylko teorią a nie faktem . Wiele osób ciągle miało tzw. 'objawy pozytywne' pomimo praktycznie całkowitego 'wypłukania' organizmu z dopaminy . Doprowadziło to takie osoby do zaawansowanego parkinsonizmu a 'objawy pozytywne' nadal pozostały .

Pozdrawiam
nuitt
antypsychiatra

Źródłem teorii serotoninowo-dopaminowej jest większość książek psychiatrycznych napisanych w latach 90-tych .
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Kontakt:

Takie postacie schizofrenii, które opisujesz to rzadkość - dla większości chorych leczenie lekami daje dobre efekty. Osobiście jestem przykładem osoby, która bierze jeden lek przeciwpsychotyczny bez konieczności zażywania leku przeciwdepresyjnego.

Problemem jest prawidłowe dobranie leku i jego dawki, a na to nie wszyscy chorzy mają czas i cierpliwość. U mnie dobór leku trwał długie lata, ale warto było poczekać. W tej chwili cieszę się dobry zdrowiem i samopoczuciem i nic nie wskazuje na to, żeby mój mózg, pod wpływem przyjmowanych dawek leku, obumierał ;) Wręcz przeciwnie - spokojnie daję radę obowiązkom dnia codziennego, co było niemożliwe bez leku.

Pozdrawiam.m.
nuitt
antypsychiatra

Moi robiłaś jakieś badania pod tym kontem ? Wiem , że wynik EEG u osób które przyjmują 'leki' jest inny niż u osób , które nie stosują 'neuroleptyków'.

Zresztą uszkodzenia mózgu charakteryzują się tym iż początkowo , występuje efekt właśnie dobrego nastroju ;)

Moi jak długo bierzesz 'leki' ? ... ile było 'leków' zanim dotarłaś do 'neuroleptyku' na którym jesteś obecnie ?
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Kontakt:

nuitt pisze:Moi robiłaś jakieś badania pod tym kontem ? Wiem , że wynik EEG u osób które przyjmują 'leki' jest inny niż u osób , które nie stosują 'neuroleptyków'.
Tak, miałam robione EEG, ponieważ cierpiałam na wieczorne bóle głowy i wyszło ok. Zrobienie EEG zleciła mi moja lekarz psychiatra.
nuitt pisze: Moi jak długo bierzesz 'leki' ? ... ile było 'leków' zanim dotarłaś do 'neuroleptyku' na którym jesteś obecnie ?
Leki biorę kilka lat. Nieprzerwanie od trzech, wcześniej jakieś trzy z przerwami.
Nie chce mi się teraz liczyć, ale przetestowałam około 12 leków, zanim dotarłam do tego właściwego. Jednak warto było się pomęczyć, bo obecnie czuję się świetnie.

Pozdrawiam.m.
Awatar użytkownika
coty
zaufany użytkownik

Post autor: coty »

Fujikoo a może pomimo dobrego działania antydepresyjnego zmień fluoksetyne na inny antydepresant .Ponieważ ona może nasilać lęki i to bardzo.A jak nie to może tisercin,ja min.zażywam ,można spróbować ,to stary lek i różnie na niego się reaguje zresztą jak na każdy lek bo to kwestia indywidualna ale on ma duży potencjał uspokajający.
Pozdrawiam Serdecznie Wszystkich w tym Panią Moi.
Awatar użytkownika
dan
moderator
moderator

Post autor: dan »

Zażywanie leków na lęk mija się z celem. Są skuteczne terapie, które radzą sobie z lękiem porównywalnie z benzodiazepinami. Efekt za to jest trwały, bo spowodowany naszą zmianą na podbudowie umiejętności radzenia sobie z takimi emocjami, jak lęk, na przyszłość.
Zapraszam do rozmowy na czacie.
Fujikoo
zaufany użytkownik

Jestem właśnie w trakcie zmiany Fluoksetyny na Lerivon.
nuitt
antypsychiatra

Na Twoim miejscu odstawiłabym 'neuroleptyk' który zażywasz , ponieważ przedstawiony opis przez Ciebie wskazuje właśnie na źródło powstania owego 'lęku' z przyczyn stosowania 'neuroleptyku' i starała się podnieść hormony (serotoninę i dopaminę ) jeżeli jednak lęk by się utrzymywał to za radą przedmówcy starałabym się odkryć i rozwiązać źródło 'lęku' wówczas faktycznie byłby to efekt trwały .

Jednakże decyzja należy do Ciebie i wcale nie musisz się sugerować moim zdaniem ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „leki, terapie”