Szukając odpowiedzi, albo czegoś (Kogoś) zupelnie innego.
Moderator: moderatorzy
Regulamin forum
W dyskusji na tematy religijne oraz duchowości, lecz nie związane ze schizofrenią proszę używać działu tematy dowolne -> filozofia.
W dyskusji na tematy religijne oraz duchowości, lecz nie związane ze schizofrenią proszę używać działu tematy dowolne -> filozofia.
- Guard
- zaufany użytkownik
- Status: bezrobotny
- Kontakt:
Szukając odpowiedzi, albo czegoś (Kogoś) zupelnie innego.
Treść jakby z grubsza zawarta w tytule... A na poczatek pytanie - czy któreś z Was czytało jakąś pozycję T. Lobsanga Rampy?
Guard
- zbyszek
- admin
- Status: webmaster
- Kontakt:
Re: Szukając odpowiedzi, albo czegoś (Kogoś) zupelnie innego
Zgaduję, że to Tybetańczyk, czy tak ? Niestety nie czytałem.
- Guard
- zaufany użytkownik
- Kontakt:
Witaj Zbyszku,
Ten kierunek - chociaż według samego Rampy - bardziej skomplikowane. Jest przedstawicielem jakby swiata w szerszym tego slowa znaczeniu.... i zapewne współcześni psychiatrzy ... chociaz sa zapewne wyjątki - miast zachwycać się i pogłówkować nad treścią jego twórczości (albo przekazu)- chętnie by go zaszufladkowali - zresztą - zapewne juz to dawno zrobili. Trudno powiedzieć, czy jeszcze duchowo przebywa na Ziemi.
Chętnie podyskutowalbym z kimś, kto był uprzejmy zapoznać się z treścią jakiejś książki Rampy. Podejrzewam, ze spora część wypowiadajacych się tutaj osób, ma problemy z czytaniem. Moja (była?) wychowanka np przeczytała ( przeczytała - nie oddaje właściwej czynności - bowiem czytała na głos - treści bardzo różniące się od słów wydrukowanych na kartkach) tylko pozycje traktujące o Harrym Potterze.... Tylko dlatego - że, Harry tak samo jak ona był sierotą i przez to on i jego przygody wydawały się jej realne i warte poznania...
Mam 9 pozycji - książek Rampy - w polskim tłumaczeniu, a jedna jest nawet podwójna.
Ten kierunek - chociaż według samego Rampy - bardziej skomplikowane. Jest przedstawicielem jakby swiata w szerszym tego slowa znaczeniu.... i zapewne współcześni psychiatrzy ... chociaz sa zapewne wyjątki - miast zachwycać się i pogłówkować nad treścią jego twórczości (albo przekazu)- chętnie by go zaszufladkowali - zresztą - zapewne juz to dawno zrobili. Trudno powiedzieć, czy jeszcze duchowo przebywa na Ziemi.
Chętnie podyskutowalbym z kimś, kto był uprzejmy zapoznać się z treścią jakiejś książki Rampy. Podejrzewam, ze spora część wypowiadajacych się tutaj osób, ma problemy z czytaniem. Moja (była?) wychowanka np przeczytała ( przeczytała - nie oddaje właściwej czynności - bowiem czytała na głos - treści bardzo różniące się od słów wydrukowanych na kartkach) tylko pozycje traktujące o Harrym Potterze.... Tylko dlatego - że, Harry tak samo jak ona był sierotą i przez to on i jego przygody wydawały się jej realne i warte poznania...
Mam 9 pozycji - książek Rampy - w polskim tłumaczeniu, a jedna jest nawet podwójna.
Guard
- moi
- moderator
- Gadu-Gadu: 9
- Kontakt:
A dlaczego tak sądzisz?Guard pisze: Podejrzewam, ze spora część wypowiadajacych się tutaj osób, ma problemy z czytaniem.
Pozdrawiam.m.
- Guard
- zaufany użytkownik
- Kontakt:
Napisałem - spora część - moze lekko na wyrost, ale dotychczas miałem przyjemność kontaktować się z użytkownikami bardzo młodymi, którzy przedkładali inne źródła wiedzy ponad książki. Dodatkowo mam wrażenie, ze leki często wyłączają, albo przytłumiają myślenie - co nie bardzo sprzyja sięganiu po lekturę. A nawet jeśli - to o troszkę innym charakterze. Tym nie mniej mam nadzieję, że ktoś się odezwie - w końcu gdybym takiej nadziei nie miał - nie tworzyłbym takiego tematu. Przypuszczam, że informacje jakie Rampa zawarł w swoich książkach - mogą być odpowiedzią na pytania (przejrzałem je z grubsza) stawiane w tym dziale.
Guard
- moi
- moderator
- Kontakt:
Niestety, nie nam tych tytułów. Jednak Twoje opinie wydają mi się bardzo krzywdzące dla innych, dlatego musiałam zareagować. Chory, to nie znaczy głupszy.
Pozdrawiam.m.
Pozdrawiam.m.
- Guard
- zaufany użytkownik
- Kontakt:
Ha - nie chciałbym sie przedwcześnie rozwodzić nad istotnymi informacjami jakie uzyskac mozna ze wspomnianych książek. Natomiast kto i na ile jest chory - albo i nie - to sa kryteria społeczenstwa i tego głównie, kto w jakim towarzystwie dorastał, czego nauczono ją/go widziec, słyszeć i czuć. Zwykle ludzie obdarzeni specjalnymi umiejętnosciami - wyróżniajacy się z grupy, uznawani są albo za chorych, albo za geniuszy. To, że ktoś przyjmuje leki - nie znaczy zaraz, ze jest chory... natomiast działanie leków - specyficznych - daje czasem uboczne skutki.
No jeszcze kwestia inna - Autor kazdej wypowiedzi jest jeden - natomiast interpretacji może być tyle - ilu czytelników. Właśnie przypomniały mi sie szkolne czasy - szczególnie wykłady z języka polskiego - co autor miał na myśli? Moze czasem czytelnicy sa zbyt dociekliwi?
No jeszcze kwestia inna - Autor kazdej wypowiedzi jest jeden - natomiast interpretacji może być tyle - ilu czytelników. Właśnie przypomniały mi sie szkolne czasy - szczególnie wykłady z języka polskiego - co autor miał na myśli? Moze czasem czytelnicy sa zbyt dociekliwi?
Guard
To o czym w końcu pisze ten Lobsang Rampa?
http://www.youtube.com/watch?v=EdmZYu9Lths
Powiedzmy przeciwnikowi otwarcie, że nie podzielamy jego idei, ponieważ je rozumiemy, i że on nie podziela naszych, ponieważ ich nie rozumie.
Powiedzmy przeciwnikowi otwarcie, że nie podzielamy jego idei, ponieważ je rozumiemy, i że on nie podziela naszych, ponieważ ich nie rozumie.
- moi
- moderator
- Kontakt:
Niestety, napisałeś wyraźnie, że:Guard pisze: Właśnie przypomniały mi sie szkolne czasy - szczególnie wykłady z języka polskiego - co autor miał na myśli? Moze czasem czytelnicy sa zbyt dociekliwi?
To stwierdzenie jest krzywdzące dla innych. Nie ma tu mowy o nadinterpretacji, co teraz usiłujesz mi imputować. Uważam, że człowiek świadomy i uważny jest w stanie tak dobrać słowa, by nie były one obraźliwe dla nikogo. Ty tego nie zrobiłeś.Podejrzewam, ze spora część wypowiadajacych się tutaj osób, ma problemy z czytaniem.
Pozdrawiam.m.
- zbyszek
- admin
- Status: webmaster
- Kontakt:
To tylko "podejrzenie", więc nie ma w tym moim zdaniem nic krzywdzącego.
- moi
- moderator
- Kontakt:
W takim razie, ja podejrzewam, że homoseksualiści to potencjalni przestępcy, bo często korzystają z usług nieletnich, prostytuujących się chłopców.zbyszek pisze:To tylko "podejrzenie", więc nie ma w tym moim zdaniem nic krzywdzącego.
Czy naprawdę nie można inaczej sformułować pewnych sądów?
Pozdrawiam.m.
- Kamil Kończak
- zaufany użytkownik
- Kontakt:
Ja bym chciał aby przybliżył pan o czym pisze ten Rampa bo na razie zachowuje się pan jak akwizytor.
Pragniesz czegoś? - rób to bo zaczniesz o tym marzyć.
" May your love of the form culminite in the love of
the formless."
https://www.youtube.com/watch?v=0joS1fzwFcU
" May your love of the form culminite in the love of
the formless."
https://www.youtube.com/watch?v=0joS1fzwFcU
- Guard
- zaufany użytkownik
- Kontakt:
Witam serdecznie osobę wypowiadającą się w temacie. Treści książek w/w autora w naszym kręgu kulturowym mogą wydawać się sprzeczne - chociaż nie kolidująco, np z tutejszym głównym nurtem religijnym. Nie jest moim celem reklamowanie książek. Wolałbym podyskutować - nie koniecznie na forum - z kimś, kto co kolwiek Lobsanga Rampy przeczytał. Sam wychowany zostałem w duchu chrześcijaństwa, w wieku dojrzałym przestała mi się jednak podobac instytucja Kościoła i rola kapłanów - w moim odczuciu jako z grubsza pośredników w moim kontakcie z Bogiem we mnie. Miałem przyjemność uczestniczyć w kursie Huny, Doskonalenia Umysłu (wg Silvy), usiłowałem zobaczyć aurę, dreptałem po rozżarzonych węglach, zapoznawałem się z numerologią i Feng Shui. Faktycznie, jak zauważył Zbyszek - autor duchowo (w tej inkarnacji) wywodzi się z Tybetu. Przekazywana wiedza przybliża życie mnicha, filozofię życia, odkrywa uniwersalne prawdy, tłumaczy sens zycia. Uczy między innymi sposobów posługiwania się wahadłem. Można te treści potraktować jak bajki... ale współcześnie wielu autorów, z różnych krańców świata, z różnych kulturowych kręgów i z różnym naukowym doświadczeniem próbuje starą wiedzę tłumaczyć na nowo. Co najciekawsze - wg moich przekonań - póki wiedza prastara przekazywana była ustnie - mniej było w niej przekłamań i nad interpretacji - co najwyżej z czasem mogła wydać sie niezrozumiała - ale czy z powodu zaszłości, czy raczej ewulowania języka - bo prawdopodobnie nam teraz trudno byłoby zrozumieć nawet mowę np wojów Mieszka.
Guard