Grupa inwalidzka

właściwa organizacja opieki nad chorymi

Moderator: moderatorzy

Naznaczony

Grupa inwalidzka

Post autor: Naznaczony »

Czy majać schizofrenie paranoidalna można uzyskać grupe inwalidzka czy nie ? Orientuje sie ktos ?
Bardo
moderator
moderator

Re: Grupa inwalidzka

Post autor: Bardo »

Można, ale to zależy od wyników badania komisji i dostarczonej dokumentacji lekarskiej.
Awatar użytkownika
dan
moderator
moderator

Post autor: dan »

Naznaczony pisze:Czy majać schizofrenie paranoidalna można uzyskać grupe inwalidzka czy nie ? Orientuje sie ktos ?
Przeważnie nie ma z tym problemu.
Zapraszam do rozmowy na czacie.
Zbyszko

Post autor: Zbyszko »

Ale co to jest w ogóle? Ja mam rentę socjalną , czy mogę dostać też grupę inwalidzką?
Bardo
moderator
moderator

Post autor: Bardo »

Renta socjalna oznacza całkowitą niezdolność do pracy, czyli umiarkowany stopień niepełnosprawności (dawna druga grupa inwalidzka).
To równoważne orzeczenia.
Tytus
bywalec

Post autor: Tytus »

Czy grupa inwalidzka coś daje ? Tzn jakieś pieniądze. No i czy daje coś studentom bo nie wiem , czy się o nią starać.
Gość

Post autor: Gość »

daje 153 zł miesięcznie zasiłku pielengnacyjnego o który można sie ubiegać w mopsie ale musi być conajmniej stopień umiarkowany niepełnosprawności żeby taki zasiłek otrzymać. pzdr!
Awatar użytkownika
MAdzialena
zaufany użytkownik

Post autor: MAdzialena »

na paranoidalną chyba drugiego stopnai ise nie otrzyma. więc po co taką grupę sobie robić?
Gość

Post autor: Gość »

nic podobnego Madzialeno ja mam schize paranoidalną i mam drugą grupe. warto sie o nią starać bo 153zł nie leży na ulicy. trzeba brać jak nam sie należy więc jeśli jeszcze nie macie grupy to zapraszam do mopsu.
Awatar użytkownika
Antonio Kontrabas
zaufany użytkownik

Post autor: Antonio Kontrabas »

Ale trzeba miec dokument, ze sie zachorowalo przed 21 rokiem zycia.
Awatar użytkownika
savior
bywalec
Status: zawód? jeszcze nikt się na mnie nie zawiódł

Post autor: savior »

i tak oto wpada się w pułapkę magicznego słowa "renta" - temat równie chętnie poruszany jak leki. Tak jakby życie schizofrenika tylko z tych dwóch rzeczy się składało. Zapytałem kiedyś taką dziewczynę, czy szuka pracy. Odparła, że nie bo rentę jej zabiorą. Mówie wiec, ze w pracy moze zarobić znacznie więcej niż renta wynosi. A ona mówi, że już 10 lat się "leczy" ("tfu") i renta jej się należy. :shock:
Nawet Monty Python lepiej by nie wymyślił. :?
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Gadu-Gadu: 9
Kontakt:

Post autor: moi »

Dziwisz się, że ludzie boją się o swoją przyszłość? Renta jest czymś pewnym, dodatkowo liczy się do emerytury, natomiast praca w dzisiejszych czasach jest czymś bardzo niepewnym i jeśli jest na umowę- zlecenie, albo umowę o dzieło, to nie jesteś ubezpieczony, jak również nie wlicza się do emerytury. A w pracy, schizofrenikowi, który ma nawroty, dość trudno się utrzymać i sprostać obowiązkom zawodowym. Często dobrym rozwiązaniem byłby tu np. zadaniowy czas pracy, który pozwoliłby jakoś uporządkować funkcjonowanie chorego z jego polekowymi napadami senności, ale na to nie każdy pracodawca chce się zgodzić.
Nie jest to tak "hop siup", z tą pracą, jak o tym piszesz :?
Awatar użytkownika
savior
bywalec

Moi, nie twierdzę że w pracy jest łatwo. jednak są tacy co mają brak nawrotów długi czas, a jak jeszcze nie za duzo efektów ubocznych, to powinni jak najbardziej do pracy iść. Taka praca tylko pomaga na takie zaburzenia, ma sie poczucie obowiązku. Byłem na stazu w hotelu, uważam ze praca to jeden z lepszych "leków". Praca to jest coś co daje poczucie stabilizacji, poza tym nie masz kaca moralnego, ze jesteś na garnuszku Zusu, tylko że masz kasę bo sam zarobiłeś. renta zrobiła ze mnie kalekę i chce sie jak najszybciej jej pozbyć, bo to nie jest normalne. A te pieniądze nie biorą sie z powietrza, tylko robią na nas podatnicy.
Pomyślcie ile frajdy może dać niezależność finansowa:)
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Gadu-Gadu: 9
Kontakt:

Post autor: moi »

Owszem, lepiej być niezależnym finansowo i samodzielnym ale nie zawsze to się udaje. Wtedy renta jest bardzo pomocna. Nie mówiąc już o tym, że renciście często łatwiej znaleźć pracę, żeby sobie dorobić.
Awatar użytkownika
savior
bywalec

mając odpowiednik drugiej grupy, czyli całkowitą niezdolnośc do pracy = można tyle dorobić, że starczy Ci na samochód, ale ten w skali 1:40 i na baterie. Nasz nieodżałowanej Pamięci Leszek tak nas udupił.Tak słyszałem.
______X
bywalec

Post autor: ______X »

.,.,.
Ostatnio zmieniony ndz cze 10, 2012 5:13 pm przez ______X, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
savior
bywalec

siligarf pisze:
savior of the damned pisze:mając odpowiednik drugiej grupy, czyli całkowitą niezdolnośc do pracy = można tyle dorobić, że starczy Ci na samochód, ale ten w skali 1:40 i na baterie. Nasz nieodżałowanej Pamięci Leszek tak nas udupił.Tak słyszałem.
Savior Ty chyba nie wiesz co mówisz. Mówisz nie prawdę. To właśnie świętej pamięci Lech Kaczyński wspierał ludzi niezdolnych do pracy. "Pierwszą ustawę zawetował dwa lata temu, argumentując, że gdyby weszła w życie, rencistów czeka skrajne ubóstwo. Ówcześni doradcy prezydenta mówili: - Ludzie będą musieli żyć za 400 zł."

Tu masz artykuł z Gazety Wyborczej:
http://wyborcza.biz/biznes/1,100896,859 ... tury_.html

I nie wprowadzaj ludzi w błąd.

Sam sobie krzywdę robisz, bo widzę z Twojej wypowiedzi, że jesteś nie po właściwej stronie. Platformers to partia dla bogatych, a nie dla ludzi, którym się nie wiedzie. Myślą tylko jak znieść ulgi prorodzinne, rehabilitacyjne i jak nas oskubać z pieniędzy. Nie byłoby dziury budżetowej i koniecznych oszczędności, gdyby nie ich afery. Afera stoczniowa, hazardowa, paliwowa itd., wymieniać można by bez końca. Po czyjej jesteś stronie. Weź się zastanów.
ok, nie znałem całej ustawy. fakt, ze zmniejszenie rent nie było dobrym pomysłem dla ludzi, którzyu nie pracują, a renta jest ich jedynym źródłem utrzymania, ale na pewno dobry był pomysł dorabiania do rent bez ograniczeń. jak poszedłem na staż do hotelu i miałem zarobić 700zl netto, to już limit był przekroczony i musiałem mieć to rozbite na dwa miesiace. totalny absurd.
Co do PO, nie stoję po niczyjej stronie, a polityką brzydzę się jak kupą łajna. Przynajmniej tą w polskim wydaniu.To jest wszystko jedna banda.
jeśli tylko czujecie się na siłach to idźcie do pracy, bo zarobicie dużo wiecej.
______X
bywalec

Post autor: ______X »

.,.,
Ostatnio zmieniony ndz cze 10, 2012 5:13 pm przez ______X, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
savior
bywalec

siligarf pisze: Ja zachorowałem i mi się to należy. Schizofrenia to nieuleczalna choroba, niepełnosprawność
Hmmm, jesteś pewien?
dziwne, wszyscy uważają, ze im się "należy" i że są "chorzy".
Awatar użytkownika
zbyszek
admin
Status: webmaster
Kontakt:

Post autor: zbyszek »

Schizofrenia znajduje się według międzynarodowych standardów na trzecim miejscu pod względem ciężkości inwalidztwa bezpośrednio za utratą czterech kończyn (drugie miejsce) i przed utratą dwóch kończyn (czwarte miejsce).
ODPOWIEDZ

Wróć do „opieka medyczna i społeczna, praca, prawo”