podejrzliwość
Moderator: moderatorzy
podejrzliwość
Witajcie,
Zwracam się do Was z prośbą o radę. Od niedawna zrobiłem się bardzo podejrzliwy - nie mogę pozbyć się przekonania, że ludzie są mi nieżyczliwi. Niestety, doprowadziło to do absurdalnej sytuacji - zwolniłem sie z pracy, bo wydawało mi się, że współpracownicy chcą mnie w coś wrobić (mimo, że próbowali mnie zatrzymac w firmie). Mimo, że z perspektywy czasu dostrzegam swoją głupotę (na swoje usprawiedliwienie moge powiedziec, że towarzyszył mi bardzo silny lek), to od momentu tego felernego zdarzenia, stale towarzyszy mi uczucie podejrzliwosci w stosunku do (nawet) bliskich ludzi. Czy ktos z Państwa mialby moze jakis dobry lek na to, którego nie uzywa - chetnie odkupię...
Zwracam się do Was z prośbą o radę. Od niedawna zrobiłem się bardzo podejrzliwy - nie mogę pozbyć się przekonania, że ludzie są mi nieżyczliwi. Niestety, doprowadziło to do absurdalnej sytuacji - zwolniłem sie z pracy, bo wydawało mi się, że współpracownicy chcą mnie w coś wrobić (mimo, że próbowali mnie zatrzymac w firmie). Mimo, że z perspektywy czasu dostrzegam swoją głupotę (na swoje usprawiedliwienie moge powiedziec, że towarzyszył mi bardzo silny lek), to od momentu tego felernego zdarzenia, stale towarzyszy mi uczucie podejrzliwosci w stosunku do (nawet) bliskich ludzi. Czy ktos z Państwa mialby moze jakis dobry lek na to, którego nie uzywa - chetnie odkupię...
- moi
- moderator
- Gadu-Gadu: 9
- Kontakt:
Re: podejrzliwość
Dextro, nie ma leku na podejrzliwość. Wszelki leki w pewien sposób likwidują objawy wytwórcza pewnych szerszych zaburzeń psychicznych i nerwowych, jak np. lęk, czy podejrzliwość właśnie, ale jeśli odczuwasz tylko podejrzliwość, to nie ma sensu skupiać się na tej jednej dolegliwości. A już tym bardziej, odkupywać od kogoś leków! Skąd wiesz, jaka dawka jest Ci potrzebna i jaki to ma być lek?! Póki nie masz większych problemów ze zdrowiem, idź do lekarza - na razie do psychologa (najlepiej, żeby był od razu psychoterapeutą)- i opowiedz mu o tym, co czujesz. Być może przeżyłeś coś, co utrudnia Ci normalne funkcjonowanie i dobry psychoterapeuta pomoże Ci odnaleźć przyczyny Twojego stresu, które deformują Twoje odczucia. Powie Ci także, jak się zachowywać, żeby eliminować tego typu objawy w Twoim życiu (poprzez trening umiejętności, wizualizację, itd - są różne sposoby, stosowane w ramach psychoterapii, które pomagają panować nad lękiem, czy podejrzliwością i - najogólniej mówiąc- usprawniają funkcjonowanie społeczne). Ale to wszystko pod warunkiem, że nie masz innych objawów towarzyszących tej podejrzliwości. O tym jednak zadecyduje lekarz, po rozmowie z Tobą, bo ma doświadczenie i wyłapie wszystkie zachowania, których Ty nie widzisz, a które utrudniają Ci normalne zachowanie.
Żaden forum tego nie załatwi. Handel lekami, to najgorszy pomyśl, jaki mógł ci przyjść do głowy. Idź do psychologa (ze specjalizacją - psychoterapeuta), to nie jest żaden wstyd. Jeśli nie chcesz czekać długo i mieć gwarancję anonimowości - idź prywatnie. Załatwisz to z dnia na dzień i nie będziesz się męczył dociekaniami, czy szukaniem leków na własną rękę (co może skończyć się bardzo źle dla Ciebie, jeśli źle je dobierzesz lub zaaplikujesz nieodpowiednią dawkę- ostrzegam Cię!). Leki to jest pewnego rodzaju ostateczność i bierze się je tylko wtedy, gdy nie ma innego wyjścia.
O ich podaniu zawsze decyduje lekarz- nie można tego robić na własną rękę!!!
Pozdrawiam.m.
Żaden forum tego nie załatwi. Handel lekami, to najgorszy pomyśl, jaki mógł ci przyjść do głowy. Idź do psychologa (ze specjalizacją - psychoterapeuta), to nie jest żaden wstyd. Jeśli nie chcesz czekać długo i mieć gwarancję anonimowości - idź prywatnie. Załatwisz to z dnia na dzień i nie będziesz się męczył dociekaniami, czy szukaniem leków na własną rękę (co może skończyć się bardzo źle dla Ciebie, jeśli źle je dobierzesz lub zaaplikujesz nieodpowiednią dawkę- ostrzegam Cię!). Leki to jest pewnego rodzaju ostateczność i bierze się je tylko wtedy, gdy nie ma innego wyjścia.
O ich podaniu zawsze decyduje lekarz- nie można tego robić na własną rękę!!!
Pozdrawiam.m.
Dziękuję moi za odpowiedź.
lekow nie powinno sie odkupywac od drugiej osoby ale gdybys poszedl do psychiatry to polecam Ci Abilify.spytaj swojego lekarza czy mozesz to brac.
być może zdąże ułożyć jeszcze wszystko przed śmiercią...