Leki a waga ciała

Moderator: moderatorzy

Awatar użytkownika
Peter
zaufany użytkownik

Leki a waga ciała

Post autor: Peter »

mam takie pytanie... czy ktoś miał taki "skutek uboczny" jak spadek wagi ciała, na przykład przy leku Zeldox...
może ktoś na antydepresantach miał zmniejszone łaknienie i spadek wagi?
ja biorąc Abilify trochę zrzuciłem ale do prawidłowej wagi to mi jeszcze daleko
Awatar użytkownika
Petruccio
zaufany użytkownik

Re: Leki a waga ciała

Post autor: Petruccio »

Właśnie biorę Sulpiryd i Depakine. Kiedyś na takim zestawie leków sporo schudłem mimo że podobno i od Sulpirydu, i od Depakiny się tyje. Tydzień temu odstawiłem Zolafren i zauważyłem u siebie zmniejszone łaknienie i spadek wagi o 1-2 kilo. Także są leki, które sprzyjają utrzymaniu właściwej masy ciała i w moim przypadku jest to na pewno Sulpiryd, bo Depakina przynajmniej zwalniała mi proces chudnięcia. Przez Zolafren nocna wyżerka stała się koniecznością, a i w dzień nie umiałem opanować swojego apetytu. Na szczęście to minęło po odstawieniu leku :)
Obrazek
Awatar użytkownika
Peter
zaufany użytkownik

piotr6 pisze:Właśnie biorę Sulpiryd i Depakine. Kiedyś na takim zestawie leków sporo schudłem mimo że podobno i od Sulpirydu, i od Depakiny się tyje. Tydzień temu odstawiłem Zolafren i zauważyłem u siebie zmniejszone łaknienie i spadek wagi o 1-2 kilo. Także są leki, które sprzyjają utrzymaniu właściwej masy ciała i w moim przypadku jest to na pewno Sulpiryd, bo Depakina przynajmniej zwalniała mi proces chudnięcia. Przez Zolafren nocna wyżerka stała się koniecznością, a i w dzień nie umiałem opanować swojego apetytu. Na szczęście to minęło po odstawieniu leku :)
dzięki piotr6 za aktywność w tym temacie... mi właśnie lekarz przepisał Zeldox bo podobno z najnowszych leków przeciwpsychot. najmniej wpływa na przyrost masy ciała.
najwięcej przytyłem na zyprexie i rispolepcie... teraz waga stoi w miejscu
Awatar użytkownika
Peter
zaufany użytkownik

mam taką radę dla Was którzy walczycie z nadwagą bądź otyłością. chyba najlepszą dietą jest ograniczenie ilościowe jedzenia. u mnie jak na razie to się sprawdza jem znacznie mniej. nie głoduję bo obiad i kolację jem ale ponad połowę mniej niż kiedyś. oczywiście zero jakiegokolwiek cukru chyba że w jakimś owocu. pozwalam sobie na jedną kawę rano. waga spada. biorę zeldox i mam nadzieję, że będę w tym konsekwentny. życzę i wam powodzenia w odchudzaniu... dodam na koniec że suplementy diety to jedna wielka ściema. raczej nie wystarczy wziąć tabletkę i sie schudnie. brałem kilka ok l karnityny do kwasu jabłkowego nic nie pomagało. ograniczyć ilość to raczej jest bardziej skuteczne... jak macie jakieś doświadczenia ze swoją walka to piszcie zwłaszcza czy zeldox u was sprzyja w zrzucaniu wagi
Awatar użytkownika
jeremi
zaufany użytkownik

Post autor: jeremi »

może ktoś na antydepresantach miał zmniejszone łaknienie i spadek wagi?
tak, gdy zaczynałem rok temu terapię seronilem przez pierwsze kilka tygodni jadłem wręcz szczątkowe ilości jedzenia, tak było ciężko cokolwiek przełknąć. jakbym cały czas był najedzony i każdy kolejny kęs sprawiał ból.
to było dziwne bardzo, nawet lekarz się dziwił.
ja w ogóle chudy jestem, a wtedy to jeszcze kilka kilogramów schudłem i były obawy, czy przypadkiem w anoreksję nie wpadam, bo mówiłem, że 'nie jestem głodny, naprawdę, nie muszę jeść.'

ale po pewnym czasie wszystko się unormowało i jedzenie znów stało się przyjemnością. :)

...a i tak wciąż jestem chudy i dość daleko mi nawet do tzw. 'normy', bo do nadwagi to mam lata świetlne...
;)
Awatar użytkownika
zjawa
zaufany użytkownik

Post autor: zjawa »

jestem na 30mg abilify i moja waga powoli zaczyna spadac,mam mniejsze łaknienie.to naprawde swietny lek.
być może zdąże ułożyć jeszcze wszystko przed śmiercią...
classy
zaufany użytkownik

Post autor: classy »

Na lekach się chce jeść, człowiek jest ciagle nie najedzony. Spróbujecie zapijać bardzo dużą ilością herbaty, najlepiej gorącej, i zielonej lub czerwonej przed każdym posiłkiem, i nie jeść już kolacji tylko porządny obiad. Mi takie postępowanie pozwoliło zatrzymać wagę. Piłem po pół litra herbaty przed śniadaniem i pół litra herbaty przed obiadem. Taki był mój system jak zażywam serdolect. Jaki pisze waga dzięki temu nie idzie w górę ale stoi. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
sarka
zaufany użytkownik

Post autor: sarka »

a ja poniewaz tylam po zolafrenie dostalam chlorprothixen, glownym moim lekiem jest solian. Zobacze jak sie bedzie sprawowac i napisze
Awatar użytkownika
Peter
zaufany użytkownik

11. lipca zamieściłem w tym temacie post i teraz chcę dodać, że dieta pod postacią zmniejszenia jedzenia sprawdza się na 100% od początku lipca do dziś ubyło mi 11kg ! a głodny nie chodzę... staram się jeść owoce w dużej mierze, zero cukru białego obiad normalny z jednego dania i da radę schudnąć na zeldoxie. na rispolecie była zawsze porażka nic nie dawało schudnac nawet jedzenie mikro... ale dla nas na tych najnowszych lekach jest nadzieja tu można wrócić do wagi prawidłowej...
Awatar użytkownika
marcelinka
zaufany użytkownik
Kontakt:

Post autor: marcelinka »

ja przytylam na rispolepcie, ale odkad biore serdolect i pernazynę nie przytyłam i waga powoli schodzi w dół, także sie ztego powodu cieszę małymi kroczkami, a dojdę do wymarzonej wagi :)
Każdy zachód jest zapowiedzią poranka, Uśmiechaj się codziennie bo warto, niezależnie od pory dnia :)
Awatar użytkownika
Petruccio
zaufany użytkownik

Post autor: Petruccio »

Ja ostatnio biorę dodatkowo 25 mg Tisercinu na sen i przez to mi waga stoi w miejscu, bo do tej pory spadała. Liczę na to, że w końcu odstawię ten lek.
Obrazek
Awatar użytkownika
Jeżyk
zaufany użytkownik

Post autor: Jeżyk »

W ciągu roku brania zypreksy przytyłam 27 kg.
W ciągu roku brania rispoleptu przytyłam 37 kg.
W ciągu roku brania solianu 200-400mg przytyłam 11kg.
W ciągu roku brania abilifów 15mg dziennie przytyłam 4kg.
Na ŻADNYM z leków NIE SCHUDŁAM. Chudłam wtedy kiedy odstawiałam leki całkowicie, ale po pewnym czasie (około roku) wracała psychoza i lądowałam w szpitalu.Na moją "propozycję" całkowitego odstawienia leków w celu schudnięcia mój lekarz zapytał się: CHCESZ BYĆ WARIATEM CZY GRUBASEM?
Sposób na długie życie - CZUŁOŚĆ, BEZINTERESOWNOŚĆ, AKCEPTACJA
Awatar użytkownika
Peter
zaufany użytkownik

ja na abilify 20kg mniej teraz na zeldoxie juz 13kg dodatkowo mniej. ale to tylko dlatego ze malo jem naprawde mniej kalorii dostarczone organizmowi i moze waga spadac oczywiscie zero cukru mozna sie wspomagac chromem i octem jabłkowym mi waga spada cały czas moze dojde do prawidlowej. na wszystkich lekach starej gen tylem zmiana dopiero nastapila na abilify
Awatar użytkownika
Jeżyk
zaufany użytkownik

Post autor: Jeżyk »

Peter a w jakim czasie schudłeś te 20kg?
Sposób na długie życie - CZUŁOŚĆ, BEZINTERESOWNOŚĆ, AKCEPTACJA
Awatar użytkownika
Peter
zaufany użytkownik

Jeżyk pisze:Peter a w jakim czasie schudłeś te 20kg?
jak w styczniu 08 wszedl abilify to tak spadło w ciagu 4 - 5 miesiecy potem stanela waga i na zeldoxie teraz ruszyla znow w dół
Awatar użytkownika
jojo
zaufany użytkownik

Post autor: jojo »

Po roku brania olanzinu ( to samo co zalasta), przytyłam ponad 30 kilo. Nie wiem czy to w 100 % od brania leków, bo od roku, po 9 latach przerwy, znowu jem słodycze. Teraz je ograniczam. W ciągu około dwóch tygodni schudłam kilogram. To raczej mizerny wynik- a słodycze mocno ograniczam. Jadam je tylko w poniedziałki, raczej mało, nie obżeram się nimi. Zawsze miałam nadwagę, ale nigdy tak dużo. Pomyśleć, że w szpitalu dla psychicznie chorych, po dwu- lub nawet około trzytygodniowej głodówce, tak schudłam że miałam
- tylko dwa kilo nadwagi. Niestety nie udało mi się utrzymać tej wagi, był efekt jo-jo i przytyłam.
Gdy brałam 10 mg zalasty miałam wilczy apetyt. Teraz biorę 5 mg olanzinu i mam troszkę mniejszy apetyt, ale wciąż muszę się kontrolować.
Za nic w świecie nie zrezygnuję ze słodzenia herbaty i kawy. Bez cukru są paskudne. Będę ograniczać słodycze. Postaram się zapanować nad mym apetytem, może będę jeść mniejsze porcje i może schudnę. Oby. Czego i innym życzę- chudnijcie powoli, ale bez efektu jo-jo. Pozdrawiam. :)
To, że jakiś lek komuś służy, nie znaczy że nie zaszkodzi innej osobie. :(
Awatar użytkownika
jojo
zaufany użytkownik

Post autor: jojo »

Od dzisiaj biorę kventiax (to samo co ketrel)- 50 mg dziennie. Czy ktoś z Was schudł na ketrelu? Czytałam, że niewiele osób tyje na tym leku.
To, że jakiś lek komuś służy, nie znaczy że nie zaszkodzi innej osobie. :(
Agata M
zaufany użytkownik
Gadu-Gadu: .

Post autor: Agata M »

jojo pisze:Od dzisiaj biorę kventiax (to samo co ketrel)- 50 mg dziennie. Czy ktoś z Was schudł na ketrelu? Czytałam, że niewiele osób tyje na tym leku.
cześć nie chce załamywać brałam ketrelu rok i przytyłam 17 kg , wspominam go raczej negatywnie, ale u ciebie może być inaczej pzdr
Awatar użytkownika
Peter
zaufany użytkownik

witam.
biorę Zeldox.
od lipca tego roku wprowadziłem w uproszczeniu dietę 1000 kalorii.
byłem otyły także już tego stanu rzeczy miałem dosyć...
konsekwentnie codzień stosowałem ograniczenie kalorii...
nie chodzi tu o jakieś Wam się chwalenie ale dieta okazuje się skuteczna...
na dziś mam 30kg mniej!
nie myślałem że mi to się uda a jednak...
także polecam mądre! odchudzanie się.
nie głodzenie! to nie daje żadnego efektu.
ograniczenie ilościowe jedzenia...
pozdrawiam i życzę sukcesów w walce z otyłością, która niestety się pojawia przy lekach tego typu co bierzemy...
psychicznie też jest stabilnie także zdrowe odchudzanie a efekt będzie trwały...
classy
zaufany użytkownik

Post autor: classy »

Hoodia Gordonii! Poczytajcie. Kaktus z naturalnym związkiem zmniejszającym łaknienie. Jak pójdę do pracy i będę zarabiał to sobie zafunduje kurację tym specyfikiem, by zrzucić nagromadzone kilogramy. Skuteczności jeszcze nie znam, ale ponoć działa. Tylko jeszcze raz, nie wiem jaki czy nasze leki nie niwelują efektu tego specyfiku. Trzeba sprawdzić.
ODPOWIEDZ

Wróć do „dieta”