uczenie się czytanie przy braniu leków

Moderator: moderatorzy

palikot2008
zarejestrowany użytkownik

uczenie się czytanie przy braniu leków

Post autor: palikot2008 »

Witam!
Chciałbym podzielić się z Wami uwagami na temat przyswajania wiedzy przy braniu leków.Ja biore zolafren po który dobrze funkcjonuję i narazie jest on najleprzy z leków które brałem dotychczas,jak każdy lek ma on swoje działania uboczne.Chciałbym kiedyś studiować ale trudno mi się skupić i przyswajać wiedzę,pamięć po lekach jest ulotna.Czy jest na to jakiś lek lub metoda aby ten problem zniwelować,może poprzez częste czytanie można wyćwiczyć umysł tak aby był pod tym względem sprawniejszy.Mówiłem swojemu lekarzowi o tym i sugerowałem aby przepisał mi neotropil na koncentrację ale lekarz powiedział że po tym leku mogą u mnie nasilić się lęki.Artur
Bardo
moderator
moderator

Re: uczenie się czytanie przy braniu leków

Post autor: Bardo »

Po lekach często jest po prostu tak, że wydaje się nam, że mamy gorszą pamięć, nie możemy się skoncentrować itp. W rzeczywistości koncentracja przeważnie się poprawia (a pamięć jest w bardzo dużym stopniu uzależniona od koncentracji), ale większość leków powoduje dość spory spadek motywacji, a ona jest bardzo istotna.
Studiuję dziennie i właśnie w momentach, kiedy wydawało mi się, że jestem najbardziej otępiały miałem najlepsze wyniki w nauce. Taki paradoks ;)
Czytanie, pisanie, jakakolwiek aktywność umysłowa pomaga rozwijać pamięć i koncentrację. Żadne leki tego nie zastąpią, mogą co najwyżej wspomóc.
Awatar użytkownika
Maser
zaufany użytkownik

Post autor: Maser »

Ja doświadczałem tego samego problemu tj czułem że od brania leków psychotropowych spadła mi pamięć i to znacznie. Wiele razy przyłapywałem się na tym że czegoś nie pamiętam. Zapytałem swojego lekarza o jakies leki na pamięć ale on powiedział mi że pamięci nie poprawi się farmakologicznie i dodał żebym dużo rozwiązywał krzyżówek. Jako że nie mam czasu na krzyżówki postanowiłem poszukać jakiegoś preparatu na własna ręke - bez recepty. I znalazłem; MB ACTIVE. Udało się, poprawiła się moja pamięć a nawet koncentracja i ogólne samopoczucie. Lek jest niegroźny dla zdrowia, bez recepty i w moim przypadku dobrze się sprawdza. Być może w Twoim przypadku też sprawdziłby się.

Pozdrawiam gorąco
Maser
palikot2008

Post autor: palikot2008 »

Dziękuję za odpowiedzie ,może jeszcze ktoś chciałby się wypowiedzieć to będę wdzięczny,Artur
barszcz69

Post autor: barszcz69 »

Tak to prawda pamięć,koncentracja,uczenie się, zapamiętywanie jest bardzo stępione.Ale leki to tylko część winy.Na pierwszym miejscu jest choroba.Choroba powoduje deficyty, poza tym skutki uboczne leków robią też swoje.
ODPOWIEDZ

Wróć do „leki, terapie”