Zioła na shizofrenię o. Klimuszki

Moderator: moderatorzy

Awatar użytkownika
pawel534
zaufany użytkownik

Zioła na shizofrenię o. Klimuszki

Post autor: pawel534 »

Czy ktoś stosował zioła wg. receptury o. Klimuszki na schizofrenię i czy komuś pomogło ? Nie chodzi mi o zastąpienie leków ale żeby choć móc zmniejszyć dawkę leków.

Skład mieszanki jest taki:

korzeń arcydzięgla 50g
korzeń kozłka 50g
korzeń łopianu 50g
koszyczki rumianku 50g
kwiat lawendy 50g
kwiat tarniny 50g
liść melisy 50g
liść rozmarynu 50g
szyszka chmielu 50g
ziele dziurawca 50g
ziele ruty 50g

Żródło: https://zioladar.com.pl/oferta-sklepu/m ... renia.html

Pamiętam kiedyś ktoś tu robił eksperyment z ziołami i się nie udał ale nie pamiętam czy jednocześnie odstawił leki.
Awatar użytkownika
TriumfalnaTurkawka
zaufany użytkownik

Re: Zioła na shizofrenię o. Klimuszki

Post autor: TriumfalnaTurkawka »

:angelic-blueglow: Mi pomoglo bralem jakies pol roku. Chyba vsobie zamowie kolejna paczke ziół.lekow lepiej nie odstawiac
Z każdą przeciwnoscia mozna wygrac.
Awatar użytkownika
GagatkA
bywalec

Post autor: GagatkA »

A co te konkretne zioła robią? Wyciszają, uspokajają, a może jakoś tam pobudzają w zalekowaniu? Pytam bo jednak lepiej pić ziółka niż jeść kolejne suplementy w tabletkach, które i tak gucio dają.
Awatar użytkownika
Dobro
zaufany użytkownik
Status: Karuṇā करुणा
Gadu-Gadu: bla bla

Post autor: Dobro »

jak nie szkodzi to może i pomoże :character-oldtimer:
Niech wszyscy będą szczęśliwi
Niech wszyscy będą zdrowi
Niech wszyscy dostrzegają dobro
Oby nikt już nie cierpiał
Awatar użytkownika
GagatkA
bywalec

Z kolei moja koleżanka twierdzi, że jej psychiatra powiedziała, że nie można brać żadnych ziół z lekami psychiatrycznymi, w tym neuroleptykami. Bądź tu mądry... :icon-mrgreen:
Awatar użytkownika
canngurro
bywalec
Status: guru

Post autor: canngurro »

pewnie dlatego ze wiele ziol nasila dzialanie naszych lekow. jak ktos ma sporo to moze sobie zrobic krzywde ale jak ktos bierze dawki podtrzymujace to mozna sie niezle wspierac.
przykladowo dziurawiec wykazuje silne dzialanie w obszarze serotoniny i jak ktos bierze antydepresanty albo duzo neuroleptykow moze sie doprowadzic do zespolu serotoninowego ktory moze nawet zagrazac zyciu
potrzeba wiec dobrego lekarza albo samemu sie doktoryzowac w tym
w ziolach jest potezna moc. ignoranci niedoceniaja ziol. prawda jest jednak taka ze byly za dlugo przed chemicznymi lekami i od wiekow stosowane do leczenia wielu chorob
w przypadku ziol potrzeba cierpliwosci oraz systematycznosci. dzialaja znacznie wolniej lecz ich dzialanie jest sporo trwalsze
Awatar użytkownika
GagatkA
bywalec

Zapytam mojego lekarza jak nie zapomnę, ale wizytę mam dopiero w grudniu.
Awatar użytkownika
pawel534
zaufany użytkownik

Ja tych ziół jeszcze nie kupiłem ale z tej listy piję wieczorem melisę i chmiel na sen. Popijam tymi ziołami olanzapinę którą biorę i nie zauważyłem negatywnych skutków. Też gdzieś już czytałem że te zioła mogą wchodzić z interakcję z lekami.
Awatar użytkownika
canngurro
bywalec

chmiel, glog, melisa, mieta, kozlek lekarski to sa ziola raczej calkowicie bezpieczne
uwazac nalezy na te wplywajace typowo na mozg, takie jak dziurawiec, piolun, damiana albo cbd bo one moga znacznie nasilac dzialanie niektorych lekow albo tworzyc silne toksyczne interakcje z lekami
odradzalbym takze wszelkich nalewek na alkoholu. owszem substancje czynne ziol swietnie rozpuszczaja się w alko ale maceraty na oleju sa dla nas zdrowsze i nieporownywalnie bezpieczniejsze
Awatar użytkownika
pawel534
zaufany użytkownik

Ciekawe czy taka dawka dziurawca jaka jest w mieszance może być szkodliwa przy lekach ? Ponoć nalewka z dziurawca działa antydepresyjnie a napar już nie. Przy dziurawcu chyba też trzeba unikać opalania.
Awatar użytkownika
piotrs
zaufany użytkownik

Post autor: piotrs »

lepiej nie zmniejszac nie kombinować
bo można sie rozchorować
z tego co wiem ? to ty tak małe dawki bierzesz :clap:
jaca310
bywalec

Post autor: jaca310 »

I jak? Dalej robicie napar z tej listy ziół? Ja jedynie napar z korzenia łopianu robię co jakiś czas bo żelazo ma dużo w sobie. Czuć.
Awatar użytkownika
canngurro
bywalec

ja co jakis czas robie napar z zielonej herbaty z imbirem. czas od czasu z prawoslazu. czasami z kwiatostanow glogu
nie kupuje gotowych mieszanek. dobrze wiem co na co sluzy i co na co mi pomaga. czasem ale rzadko zazywam dwa rodzaje ziol i wtedy jest podwojne kombo. pojedyncze ziola wychodza tez sporo taniej niz gotowe mieszanki. tyle, ze trzeba sie na tym znac. polecam bardzo dobra ksiazke Apteka Pana Boga. taki tytul. tam jest wszystko o wszystkim. majac pod reka te jedna ksiazke mozesz sobie pomoc praktycznie na dowolna dolegliwosc. pod warunkiem, ze cechuje ciebie cierpliwosc i systematycznosc. bo jesli oczekujesz blyskawicznych efektow lepiej kup ibuprom i aspiryne

Wróć do „metody alternatywne”