Luźne przemyślenia

Proszę w przypadku tematów związanych ze schizofrenią używać raczej działu: viewforum.php?f=327

Moderator: moderatorzy

jagienka
zaufany użytkownik

Luźne przemyślenia

Post autor: jagienka »

Mam dzisiaj takie luźne przemyślenie, że aby pokonać swoje lęki muszę się bardzo zdystansować do problemów i niepowodzeń w życiu. Powtarzać sobie, że każdy problem można jakoś rozwiązać i że wokół jest wiele życzliwych ludzi, którzy na pewno pomogą. I też muszę podchodzić do samej siebie z szacunkiem i troską...może to frazesy, co tutaj piszę, ale ja mam z tym problemy. Jeśli pozwolicie będę się tu czasem uzewnętrzniać z moich mniejszych bądź większych przemyśleń.
Awatar użytkownika
FreshEscape
bywalec

Re: Luźne przemyślenia

Post autor: FreshEscape »

Ogólnie to moim zdaniem, droga do zdrowia-wiedzie przez pustynie tego aby pokochać przede wszystkim siebie, niezależnie jakim by sie nie bylo. Natomiast twój post to moim zdaniem to ten moememnt kiedy zaczynasz patrzeć na siebie i w siebie i to jakim sie jest i kim sie jest zaczyna sie własnie od poznania samego siebie. Czego ci zycze i twojego dalszego rozwoju nad sobą, wglądaniem w siebie i pokochaniem siebie, jakim by sie nie było ;)
jagienka
zaufany użytkownik

Wypowiadam walkę swoim lękom i negatywnym myślom. Będę za wszelką cenę dążyć do większej pogody ducha. Skupię się też na tym aby być dla siebie bardziej wyrozumiała! Póki co jestem bardzo dobrze nastawiona do nadchodzącego tygodnia.
Javelin
bywalec

Post autor: Javelin »

jagienka pisze: sob mar 02, 2024 6:02 pm Wypowiadam walkę swoim lękom i negatywnym myślom. Będę za wszelką cenę dążyć do większej pogody ducha. Skupię się też na tym aby być dla siebie bardziej wyrozumiała! Póki co jestem bardzo dobrze nastawiona do nadchodzącego tygodnia.
Zrelaksuj się, nie myśl o niczym i odpocznij. To pomaga :-)
Awatar użytkownika
Catastrophique
bywalec

Post autor: Catastrophique »

Tak, i idź pobiegać.
Tik tak tik tak ;) | "To boldly go where no one has gone before"
jagienka
zaufany użytkownik

Moja psychoterapia nabrała tempa i chyba powoli odkrywam, co jest przyczyną moich lęków. Tylko czy uda mi się kiedykolwiek przezwyciężyć tę przyczynę? I odnaleźć w tym wszystkim siebie?
Awatar użytkownika
gratis
zaufany użytkownik

Post autor: gratis »

Tak, jeśli dotrzesz do zdarzeń z dzieciństwa, które to spowodowały.
jagienka
zaufany użytkownik

Myślę tak sobie właśnie dzisiaj, że muszę zaopiekować się sama sobą. Podejść do siebie z szacunkiem i akceptacją i zadbać o siebie. O ciało i duszę
jagienka
zaufany użytkownik

Stwierdziłam, że będę tutaj wpisywać, co pozytywnego zdarzyło się każdego dnia w moim życiu, aby uświadomić sama sobie, że moje życie jest tak naprawdę szczęśliwe i w gruncie rzeczy JA jestem szczęśliwa.

Tak więc...wczoraj był super dzień, bo odwiedziła mnie rodzinka. Dużo pogadaliśmy i pośmialiśmy się. Przypomniałam sobie jak pozytywnie nastraja mnie przebywanie z najbliższymi.
jagienka
zaufany użytkownik

Dzisiaj poczułam satysfakcję i zadowolenie z siebie, bo bardzo dietetycznie zjadłam i zaliczyłam trening na siłowni. Może nie trenowałam jakoś super intensywnie i profesjonalnie, ale ruszyłam tyłek...bardzo to podbudowało moje poczucie sprawczości :icon-mrgreen:
Awatar użytkownika
amigo
zaufany użytkownik

Post autor: amigo »

jagienka pisze: ndz sie 04, 2024 8:04 pm Dzisiaj poczułam satysfakcję i zadowolenie z siebie, bo bardzo dietetycznie zjadłam i zaliczyłam trening na siłowni. Może nie trenowałam jakoś super intensywnie i profesjonalnie, ale ruszyłam tyłek...bardzo to podbudowało moje poczucie sprawczości :icon-mrgreen:
najwazniejsze to cos robic i sie ruszac. siedzenie w domu nie rokuje dobrze. Czy to silownia czy oddzial dzienny, czy jakis wypad ze znajomymi. Trzeba wychodzic z domu.
jagienka
zaufany użytkownik

Cieszę się, że wczoraj i dzisiaj wytrwałam w pracy, bo nie było łatwo
Awatar użytkownika
gratis
zaufany użytkownik

Post autor: gratis »

Na kolejnym etapie jak bedziesz ćwiczyć to pojawią się endorfiny i w ogóle więcej energii będziesz mieć za dnia. Trening to wspaniała sprawa. Człowiek jest bardziej nakręcony i pozytywniej podchodzi do problemów. Mimo mojego wieku (43) mam zamiar wrócić do sportu, gdy tylko wyjdę na wolność. Wiem, ile mi dawal sport. Papierosy mnie tylko pogrążają. Czuję, że potrzebuję sportu, nie palenia. Będę mógł wtedy zrobić więcej dla siebie. Brawo Ty!
jagienka
zaufany użytkownik

Dzisiaj zaliczyłam długi spacer...polepszyło to moje samopoczucie. :icon-mrgreen:
jagienka
zaufany użytkownik

Dzisiaj takie trochę smutne przemyślenie...im dłużej się leczę i robię się starsza, tym mniej mi się chce....ale może to wina zbyt intensywnej pracy?? Czuję jakieś takie wypalenie...
jagienka
zaufany użytkownik

Dzisiaj nienawidzę tej choroby i tego co ona zrobiła z moim życiem. Chciałabym umrzeć młodo, zanim zacznie się starość, inne choroby i konkretna samotność...
jagienka
zaufany użytkownik

jagienka pisze: ndz sie 18, 2024 1:06 pm Dzisiaj nienawidzę tej choroby i tego co ona zrobiła z moim życiem. Chciałabym umrzeć młodo, zanim zacznie się starość, inne choroby i konkretna samotność...
Nie, k...wa. Pierd...lę to. Dość użalania się nad sobą. Zawsze zaczynam tak gadać jak mi nie idzie. Sfrustrowana potem żalę się tu na forum. Dość tego!!!
Pamal
zaufany użytkownik

Post autor: Pamal »

Starość nie jest taka zła, przynajmniej w moim wieku jeszcze.
Pamal
zaufany użytkownik

Post autor: Pamal »

Ja mam bardziej problem z tym, że otoczenie nie rozumie mojej niemocy i bierze to za lenistwo i wykorzystywanie innych.
Ja rozumiem, że z choroby wynikają ograniczenia

Wróć do „psychologia”