Myśli nadwartościowe/silne przekonania a urojenia.

Moderator: moderatorzy

redaktor
bywalec

Myśli nadwartościowe/silne przekonania a urojenia.

Post autor: redaktor »

Czy Wam jakiś/jakaś psychiatra stwierdził/a zamiast urojeń myśli nadwartościowe/silne, utrwalone przekonania i co to Waszym zdaniem może znaczyć ?.

Wiem, że urojenia występują w psychozie i nie bardzo podlegają psychoterapii, a myśli nadwartościowe/silne, utrwalone przekonania jak najbardziej jej podlegają.
Awatar użytkownika
FreshEscape
bywalec

Re: Myśli nadwartościowe/silne przekonania a urojenia.

Post autor: FreshEscape »

redaktor pisze: pt lis 17, 2023 10:40 pm myśli nadwartościowe/silne, utrwalone przekonania
Inaczej mówiąc po naszymu ze mosz PSYCHOZE !!!
Prościej sie już chyba nie da...
redaktor
bywalec

Ale wiem, że te myśli nadwartościowe są BARDZO DZIWNE i w związku z nimi SZUKAM POMOCY ( TERAPIA PSYCHOLOGICZNA ITP .).

Jestem krytyczny wobec tych myśli. Wiem, że one wynikają z mojego zaburzenia ( prawdopodobnie bardzo ciężkiego zaburzenia osobowości- stwierdzono mi je wielokrotnie ).

Aby w psychozie byłbym wobec tych myśli bezkrytyczny...
Awatar użytkownika
FreshEscape
bywalec

Chłopie !!! Nie ma takiego psychologa, psychoterapeuty czy jakiegoś znachora-diabła. Co cie z tego wyleczy !!! Jak masz psychozę, to gadanie ci w niczym nie pomoże.. Jak ją zaleczysz to można iśc na terapie, czy do psychologa i tak jak w przypadku fizycznej rehablitacji, ograniczyć nawroty do minimum. Ale do czasu ustopiętnia psychozy nic ci to nie da !!!
Awatar użytkownika
hidden92
bywalec

Post autor: hidden92 »

Freshescape, poczytaj sobie w internecie. Myśli nadwartościowe to nie są urojenia. https://pl.wikipedia.org/wiki/My%C5%9Bl ... C5%9Bciowe Z tego wynika, że nie ma psychozy. Jedyne chyba co można z tym zrobić to iść na terapię.
Awatar użytkownika
FreshEscape
bywalec

hidden, gdybym ja podchodził do życia wg. wikipedii byłbym w gorszym stanie i większym capem niż redaktor...
redaktor
bywalec

https://www.damian.pl/zdrowie-psychiczne/depresja właśnie w tym cholerstwie też są urojenia, a dokładnie myśli nadwartościowe/silne przekonania ( i bywają nawet głosy ). Mam to cholerstwo ( na bazie MPD/spektrum autyzmu- byłem przez to "odmieńcem ", prześladowali mnie rówieśnicy ) od końca podstawówki- lub od początku liceum- a co najmniej od studiów.
Awatar użytkownika
hidden92
bywalec

Post autor: hidden92 »

Nie chorowałem w technikum a mnie też prześladowali. Ludzie muszą sobie znaleźć kozła ofiarnego zawsze...
Awatar użytkownika
FreshEscape
bywalec

Nie chce byk jakoś niemiły, więc postaram sie być WYJĄTKOWO NIEMIŁY. Aby nie być prześladowanym, wystarczy tylko zamknąć pysk ;) Taki pro-tip dla wszystkich. A jak ktoś otiwera jape, niech liczy sie z tym z ktoś z tego coś wyciągnie, oceni, porówna... Jak ktoś nie jest w stanie tego znieść, to może lepiej siedzieć cicho ?
Awatar użytkownika
Schibi
zaufany użytkownik

Post autor: Schibi »

mozna miec mysli lękowe ktore niekoniecznie są urojeniami i wtedy terapia moze pomoc, ale moze byc tak ze ma sie to i to i wtedy jest problem. Warto czytac troche nt psychologii i samemu wyciagac wnioski i nawet samemu na sobie stosowac terapie. ale terapia behawiorlana jest skuteczna w eliminacji lęków.
Awatar użytkownika
hvp2
zaufany użytkownik

Post autor: hvp2 »

FreshEscape pisze: sob lis 18, 2023 10:14 pm Nie chce byk jakoś niemiły, więc postaram sie być WYJĄTKOWO NIEMIŁY. Aby nie być prześladowanym, wystarczy tylko zamknąć pysk ;) Taki pro-tip dla wszystkich. A jak ktoś otiwera jape, niech liczy sie z tym z ktoś z tego coś wyciągnie, oceni, porówna... Jak ktoś nie jest w stanie tego znieść, to może lepiej siedzieć cicho ?
Nie masz racji!!! Ja byłem prześladowany właśnie dlatego że się nie odzywałem i nie okazywałem emocji.
redaktor
bywalec

FreshEscape pisze: sob lis 18, 2023 10:14 pm Nie chce byk jakoś niemiły, więc postaram sie być WYJĄTKOWO NIEMIŁY. Aby nie być prześladowanym, wystarczy tylko zamknąć pysk ;) Taki pro-tip dla wszystkich. A jak ktoś otiwera jape, niech liczy sie z tym z ktoś z tego coś wyciągnie, oceni, porówna... Jak ktoś nie jest w stanie tego znieść, to może lepiej siedzieć cicho ?
Rozumiem, Fresh, że ty w szkole podstawowej/ponadpodstawowej spuszczałeś chętnie wpierdol ( po prostu biłeś )... słabiakom, dziwakom i pedałom ?. I jesteś do dzisiaj z tego dumny ??.
Awatar użytkownika
mateus
bywalec

Post autor: mateus »

hvp2 pisze: ndz lis 19, 2023 1:27 am
Nie masz racji!!! Ja byłem prześladowany właśnie dlatego że się nie odzywałem i nie okazywałem emocji.
Do trój-kąta za kare.
streszcze podreczniki i książki i publikacje słowami którymi antoni kępiński rozpoczyna książke pt. Schizofrenia:

Dla tych co czują więcej i więcej wiedzą.
Awatar użytkownika
FreshEscape
bywalec

hvp2 pisze: ndz lis 19, 2023 1:27 am Nie masz racji!!! Ja byłem prześladowany właśnie dlatego że się nie odzywałem i nie okazywałem emocji.
Jak sie to objawiało, to prześladowanie, na czym to polegało ?
Bo jak to mówią punkt widzenia, zależy od punktu siedzenia. Jednem utnie na cyrkularce ręke, noge. Będzie żył szczęsliwie, pracował nawet. I w sumie nie widział problemu. A drugi jak mu zmarszczki wyjdą czy siwe włosy, to będzie za miliony robił operacje, bo dla niego to tragedia życiowa i powód do nie wychodzenia z domu...
Awatar użytkownika
hvp2
zaufany użytkownik

Post autor: hvp2 »

Prześladowanie to wyśmiewanie, wyzwiska, bicie, rzucanie we mnie kamieniami nawet. W sumie trwało to cztery lata (całe liceum).
Awatar użytkownika
mateus
bywalec

Post autor: mateus »

hvp2 pisze: wt lis 21, 2023 1:11 am Prześladowanie to wyśmiewanie, wyzwiska, bicie, rzucanie we mnie kamieniami nawet. W sumie trwało to cztery lata (całe liceum).
Ech... ja do szkoły chodziłem się uczyć.
streszcze podreczniki i książki i publikacje słowami którymi antoni kępiński rozpoczyna książke pt. Schizofrenia:

Dla tych co czują więcej i więcej wiedzą.
rozszczepionyumysl
zaufany użytkownik

Post autor: rozszczepionyumysl »

hvp2 pisze: wt lis 21, 2023 1:11 am Prześladowanie to wyśmiewanie, wyzwiska, bicie, rzucanie we mnie kamieniami nawet. W sumie trwało to cztery lata (całe liceum).
U mnie gimnazjum było najgorsze.

Może jakby było 8 klas wtedy byłoby lepiej.

Myśli nadwartościowe to głupia nazwa, mi mówiła wprost upośledzenie emocjonalne.
Awatar użytkownika
Catastrophique
bywalec

Post autor: Catastrophique »

hvp2 pisze: ndz lis 19, 2023 1:27 am
Ach te "życiowe" bzdury Fresha. Sam powinien się czasami przymknąć i ograniczyć wypisywanie bzdur po pijaku.
U mnie było niemal identycznie, prawie przez całą podstawówkę.
Tik tak tik tak ;) | "To boldly go where no one has gone before"
Awatar użytkownika
FreshEscape
bywalec

No to gratuluje... Pić całą podstawówke hoho :D Pewnie dlatego teraż jesteś taki doskonały i lepszy od wszystkich...Tylko po uj wracać ciągle z tym samym problemem w głowie, jak wrócił, choć uwierz, NIKT tu nie teśnił, a nawet nie zauważył. To po co ?
Jaki cel ma twój powrót i po co w ogóle tutaj piszesz, nigdy nie dałeś nikomu z tego forum dokładnie nic ! A jeszcze każdego atakujesz, bo uwarzasz siebie za lepszego od wszystkich ? Post na pustyni nic ci dał jakichś przemyślen w czasie kiedy mogłeś sie skupić na sobie, a nie tylko komentować innych ?
rozszczepionyumysl
zaufany użytkownik

Post autor: rozszczepionyumysl »

Bzdury gadasz, wystarczy być kujonem i już masz przejechane.
ODPOWIEDZ

Wróć do „definicje pojęć, często zadawane pytania”