Dlaczego Solian nie działa???
Moderator: moderatorzy
Dlaczego Solian nie działa???
Schodzę z abilify którego brałem w dawce 15 mg, od dwóch dni jestem już na zero abilify. Na zakładkę biorę Solian najpierw 50 mg a obecnie 100 mg. Zażywam jeszcze wenlaflaksyne 150 mg. Problem w tym że nie widzę działania Solianu ani trochę a przecież na pewno abilifi już się wypłukał z organizmu ponieważ zaczolem odstawiać go 2 tyg temu... i arypiprazol już nie blokuje receptorów w ogóle... Czy ktoś wie dlaczego Solian nie działa na mnie, czy może uszkodziłem sobie receptory czy jak?
Re: Dlaczego Solian nie działa???
Minimalna dawka to 400 mg ę Solianu.
- FreshEscape
- bywalec
HHHHHHHHHHHHYyyyyyyyymmmmm, no kurcze. Zastanówmy sie dlaczego tak może być ? Choć hyyyymmm, moze w sumie nie trzeba sie nawet w sumie zastanwaiwać... W obgryzionym paznokciu którego połkniesz, jest wiecej składników chemicznych niż w 50, 100 mg solainy... Wiec sie tak zastanówmy dlaczego zjedzony paznokiec nie działa na schizofrenie..... hahahhha
Ja biorę 100 mg na aktywizacje... nie m psychozy... poprostu chce uzyskać efekt uwalniania dopaminy, niskie dawki od 50 mg do 100 mg tak działają...
- FreshEscape
- bywalec
Solian jest lekiem 1 wszej generacji jeszcze z dawnych lat kiedy leki generowano ze srodków usypaijących. Bardziej aktywizujacego nie Abilify nie dostaniesz, normalni chorzy z pozytwami na samym abilify szaleją, mimo ze np. przesypiają 16 godzin na dobe.
Wiecie ludzi co mnie najbardizej w...a w tej chorobie ? Nozologia ! Róznica pomiedzy jednym, a drugim chorym jest taka jak miedzy ciezką depresją a skrajną hipomanią i wszystko to nazwane jest schizofrenią. Oczywiście uczeni zostawiają sobie furtke, ze to przeca nie schizofrenia, a schzofrenie... kurna jego mać. Jednostki nozalogiczne są tak rózne przy tej schorobie ze sami pacjenci sie nie rozumieją i mają kłótnie. Czy na prawda cała ta elita, smietanka polskiej psychiari, nie czuje sie ze po całym życiu w zawodzie, są praktycznie odpadami, bo nie zrobili nic, a szczekają tylko tym co sie ogólnie mówi, mowa tu o wielkich. Ale cały świat idzie idzie w tym kierunku, ze jeszcze niedawno było chyba 5typów schizofreni, dziś to już jeden worek.
Powiedzmy sobie szczerze nie tworzy sie leków na nie istniejące dolegliwości i choroby, Jeśli nie określimy, wyodrębnimy nowych postaci, przebiegów, nikt nie będzie tworzył leków pod takich ludzi, a tak jak mówie te róznice, są jak biegun pólnocny i południwoy, co prawda itam i tam jest śnieg, ale na jednym żyją niedziwedzie a na innym pingwiny. eehhh *słowo niedozwolone*... szkoda nawet gadać, metaforami. Bo my sami w swoim leczeniu ze wzgledu na przebieg choroby i objawy sie kłócimy...
Wiecie ludzi co mnie najbardizej w...a w tej chorobie ? Nozologia ! Róznica pomiedzy jednym, a drugim chorym jest taka jak miedzy ciezką depresją a skrajną hipomanią i wszystko to nazwane jest schizofrenią. Oczywiście uczeni zostawiają sobie furtke, ze to przeca nie schizofrenia, a schzofrenie... kurna jego mać. Jednostki nozalogiczne są tak rózne przy tej schorobie ze sami pacjenci sie nie rozumieją i mają kłótnie. Czy na prawda cała ta elita, smietanka polskiej psychiari, nie czuje sie ze po całym życiu w zawodzie, są praktycznie odpadami, bo nie zrobili nic, a szczekają tylko tym co sie ogólnie mówi, mowa tu o wielkich. Ale cały świat idzie idzie w tym kierunku, ze jeszcze niedawno było chyba 5typów schizofreni, dziś to już jeden worek.
Powiedzmy sobie szczerze nie tworzy sie leków na nie istniejące dolegliwości i choroby, Jeśli nie określimy, wyodrębnimy nowych postaci, przebiegów, nikt nie będzie tworzył leków pod takich ludzi, a tak jak mówie te róznice, są jak biegun pólnocny i południwoy, co prawda itam i tam jest śnieg, ale na jednym żyją niedziwedzie a na innym pingwiny. eehhh *słowo niedozwolone*... szkoda nawet gadać, metaforami. Bo my sami w swoim leczeniu ze wzgledu na przebieg choroby i objawy sie kłócimy...
Chłopie, ja się pytam kiedy solian zadziała a Ty mi tu jakaś filozofię medyczna przedstawiasz... Lekarz jeden powiedział że po 2 tyg działa Solian a Wy tu piszecie że od pierwszej dawki...
Tak pozatym to Solian jest lekiem II generacji a pierwszej jest sulpiryd..
Tak pozatym to Solian jest lekiem II generacji a pierwszej jest sulpiryd..
- FreshEscape
- bywalec
Pytasz i pytasz, boś tuman, Co nie znaczyze pytać nie nalezy. Otrzymałeś informacje zwrotną, ze 50 100 mg solianu działa mniej wiecej tak, tłumacząć ci dosłownie, jak środek na stres z reklam, ziołowy, albo na niepłonący konar, z rekalm. Czy DX 2 na siwienie czy wypadanie włosów. Czyli Poza wyadaniem pieniązków, w ogóle. Tylko czysto psychicznie. NIe rzeczowo. Czego chłopie jeszcze chcesz... Zjedz paznokcie z 5 palców i będziesz miał ten sam efekt....ehhh
Ojej.... czy Ty chłopie nie rozumiesz...??? Solian w dawce 100 mg aktywizuje... jakbym brał 400 mg to by mnie zmuliło... nie mam psychozy więc nie biorę więcej niż 100 mg... a jeśli chodzi o niskie dawki Solianu to on wtedy działa aktywizująco a w wysokich uspokajająco... ja chcę osiągnąć efekt aktywizujący którego nie widzę... A Ty mi wmawiasz że mam psychozę i że 100 mg Solianu to za mało aby zadziałał... to prawda jeśli mówimy o działaniu antypsychotycznym ale ja piszę tu o uwalnianiu dopaminy czyli tzw. odchamowaniu dopaminowym i to jest właśnie działanie aktywizujące...
- FreshEscape
- bywalec
Odpowiedz na to pytanie sam udziliłeś, "filozfie psychiatyczne" tak to okresliłeś.... Z takim podejsciem nigdy do zdrowia nie dojdziesz..
Nie ma czegoś takie jak lek aktwizujący, bo nic cie nie zaktywizuje. Objawy negatywne to tylko kwestai pozytów. leków, fobi. nerwicy.. Jak nie wyjdziesz z objawów pozytywnych, nazywancy negatywami, to icałe życie przepierdol....sz.
Nie ma czegoś takie jak lek aktwizujący, bo nic cie nie zaktywizuje. Objawy negatywne to tylko kwestai pozytów. leków, fobi. nerwicy.. Jak nie wyjdziesz z objawów pozytywnych, nazywancy negatywami, to icałe życie przepierdol....sz.
- klucz żurawi
- zaufany użytkownik
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem. Lekarz zastąpił ci 15mg abilify, solianem 100mg?
15mg abilify jest siłowo porównywalne do 600mg solianu
A jak ta aktywizacja miała by wyglądać. Czego oczekiwałeś.
Jednym z problemów związanych z silnym przechodzeniem psychozy jest depresja i jeśli lekarz tak mocno zmniejszył ci leki to znaczy że względnie wyleczył cię z psychozy. Pozostała anhedonia i oczywiście nie będę negował użyteczności aktywizacji za pomocą solianu ale teraz może warto poszukać sobie jakichś celów do dążenia a nie czekać aż chemia kopsnie ponaglająco.
Jednym z problemów związanych z silnym przechodzeniem psychozy jest depresja i jeśli lekarz tak mocno zmniejszył ci leki to znaczy że względnie wyleczył cię z psychozy. Pozostała anhedonia i oczywiście nie będę negował użyteczności aktywizacji za pomocą solianu ale teraz może warto poszukać sobie jakichś celów do dążenia a nie czekać aż chemia kopsnie ponaglająco.
- FreshEscape
- bywalec
Drogi kolego, porównywanie neuroleptyków, jest raczej bezzensowne ! na jednego 7 mg rispoleptu nie zadziała tak jak minimalna dawka np. kwtiapiny 25 mg. Co w twoich załozeniach przkładało by sie na jakieś mega dawki, gdzie ludzie na 1 mg rispoleptu wyziewają duacha. To na prawde nie ma sensu, bo jak już pisałem nie ma schizofreni, są schizofrenie, I gram leku na jednego działa tak, jak mlggram innego, na kogoś innego. Ze względu ze wciąz jest to choroba nie zbadana, a dawki róznych leków działajął wybiorczo, na róze przebiegi. Nie można tu ustalać leków... Bo tu nie ma jednej, dwóch, trech 10 chorób... tu pod nazwą chizofrenie jest cały zestaw chorób... Róznie leczonych, róznymi lekami... Nie ma schizofreni, Jedenej i jednolitej.klucz żurawi pisze: ↑sob wrz 30, 2023 5:05 pm Nie wiem czy dobrze zrozumiałem. Lekarz zastąpił ci 15mg abilify, solianem 100mg?
- klucz żurawi
- zaufany użytkownik
OK, inaczej to ujmę. Maksymalne dawki tych leków, to 15mg abilify, 600-800 solianu. Wyższe oznaczają że lekarz się poddał.
A wracając do problemu. Nie wystarczy wziąść coś na aktywizację, trzeba jeszcze chcieć być aktywnym, co przy depresji popsychotycznej wymaga odrobiny zaangażowania.
A wracając do problemu. Nie wystarczy wziąść coś na aktywizację, trzeba jeszcze chcieć być aktywnym, co przy depresji popsychotycznej wymaga odrobiny zaangażowania.
- FreshEscape
- bywalec
Kochanie, stan depresji popsychotycznej to jest taki stan, ze nie widzisz i nie masz potrzeby zmiany majtek raz na miesiąc.....
- klucz żurawi
- zaufany użytkownik
Miałem tak, wyszłem z tego bo chciałem zmiany i wiem że gdybym nie chciał tej zmiany to nadal kompałbym się raz na miesiąc
Ludzie...!!! Ja nie mam ani shizofrenii ani depresji popsychotycznej...
Co do Solianu to dawka 100 mg ładnie ma aktywizować... ale jakoś nie działa nie wiem czemu... ktoś wie ile się wkręca Solian? Podobno od pierwszej dawki działa a lekarze mówią w sposób ogólny że po dwóch tygodniach...
Aha jeszcze jedno.. wyczytałem że 10 mg abilify wysyca 80 % receptorów a ile receptorów wysyca 5 mg?? Chodzi o to że jak jakiś lek zajmuje receptory to inny nie będzie aktywizował bo receptory są zablokowane.. dopiero jeden musi się wypłukać z organizmu i następny działa wtedy...
Co do Solianu to dawka 100 mg ładnie ma aktywizować... ale jakoś nie działa nie wiem czemu... ktoś wie ile się wkręca Solian? Podobno od pierwszej dawki działa a lekarze mówią w sposób ogólny że po dwóch tygodniach...
Aha jeszcze jedno.. wyczytałem że 10 mg abilify wysyca 80 % receptorów a ile receptorów wysyca 5 mg?? Chodzi o to że jak jakiś lek zajmuje receptory to inny nie będzie aktywizował bo receptory są zablokowane.. dopiero jeden musi się wypłukać z organizmu i następny działa wtedy...
- piotrs
- zaufany użytkownik
dawka podtrzymująca solianu wynosi 200 mg/ d
50 czy 100 mg to dawki śladowe i nie odczuwalne dla organizmu
wiem że taką dawkę ludzie biorą latami i pracuja chroni przed nawrotem
400 mg to dawka na objawy jak ktoś nie ma objawów pozytywnych po 3 miesiącach
czego od nas chcesz ciesz sie że bierzesz tak niskie dawki
może zejć z tego drugiego leku na w
ile lat bierzesz leki
50 czy 100 mg to dawki śladowe i nie odczuwalne dla organizmu
wiem że taką dawkę ludzie biorą latami i pracuja chroni przed nawrotem
400 mg to dawka na objawy jak ktoś nie ma objawów pozytywnych po 3 miesiącach
czego od nas chcesz ciesz sie że bierzesz tak niskie dawki
może zejć z tego drugiego leku na w
ile lat bierzesz leki
- piotrs
- zaufany użytkownik
solian w tych dawkach małych jest dodatkowo antydepresyjny
np 50 czy 100 mg/d
z tym drugim lekiem na depresje
skonsultuj z lekarzem albo zmienić albo zmniejszyć jak się da
np 50 czy 100 mg/d
z tym drugim lekiem na depresje
skonsultuj z lekarzem albo zmienić albo zmniejszyć jak się da
- klucz żurawi
- zaufany użytkownik
Dwa tygodnie to nie jest ogólne mówienie. Po taki czasie następuje nasycenie lekiem które daje określona dawka. Ktoś już tu podawał dane jaka ilość leku pozostaje w organiźmie po dwóch godzinach, następnego dnia i tak dalej aż do dwóch tygodni. Nasycenie jest sumą zażywanych dawek w ciągu dwóch tygodni. I jest to większa ilość niż zażyte powiedzmy 100mg.Podobno od pierwszej dawki działa a lekarze mówią w sposób ogólny że po dwóch tygodniach...
Ja odczuwałem 400 mg po trzech dniach. Było to takie uczucie osadzenia w ciele. Ale całkowity efekt uzyskałem po tych dwu tygodniach.
Tak tylko ze ja nie widzę żadnego dzialania Solianu... a biorę już 2 tygodnie właśnie.. oczywiście brałem z abilify który blokował jego działanie ale już odstawiłem arypiprazol więc ile trzeba czekac aby zadziałał Solian?klucz żurawi pisze: ↑sob wrz 30, 2023 11:06 pmDwa tygodnie to nie jest ogólne mówienie. Po taki czasie następuje nasycenie lekiem które daje określona dawka. Ktoś już tu podawał dane jaka ilość leku pozostaje w organiźmie po dwóch godzinach, następnego dnia i tak dalej aż do dwóch tygodni. Nasycenie jest sumą zażywanych dawek w ciągu dwóch tygodni. I jest to większa ilość niż zażyte powiedzmy 100mg.Podobno od pierwszej dawki działa a lekarze mówią w sposób ogólny że po dwóch tygodniach...
Ja odczuwałem 400 mg po trzech dniach. Było to takie uczucie osadzenia w ciele. Ale całkowity efekt uzyskałem po tych dwu tygodniach.
Aktywizujące działanie małej dawki solianu może ujawnić się dopiero po kilku miesiącach!
Ale też trzeba próbować żyć aktywniej. Chcieć tego i podejmować próby, naciskać na życie.
Ale też trzeba próbować żyć aktywniej. Chcieć tego i podejmować próby, naciskać na życie.