Agresja
Moderator: moderatorzy
Agresja
Czyli agresja, wściekłość, gniew, występują tylko w schizofrenii ( tutaj kierują nimi głosy imperatywne, nakazujące np. kogoś zabić- i urojenia prześladowcze ) ?.
Czy również występują w innych chorobach ( ChAD, przewlekła ciężka depresja, jednobiegunówka, zaburzenia osobowości ) ??.
Czy również występują w innych chorobach ( ChAD, przewlekła ciężka depresja, jednobiegunówka, zaburzenia osobowości ) ??.
- Catastrophique
- bywalec
Re: Agresja
Występują w słabych osobowościach i charakterach.
Tik tak tik tak
| "To boldly go where no one has gone before"

To jak można zrobić, żeby wzmocnić swoją słabą osobowość i charakter . Napisz mi jako life coach...
- FreshEscape
- bywalec
agresja, wściekłość, gniew, sa takimi samymi rzeczami i sa tak naturalne jak miłość, kolezenstwo, empatia itd... Kwestia w jakich momemntaach powstaje, z jakiego powodu jest wzbudzana i w jakich okolicznościach stosowana... Bo uzasadniiona, jest normalną cechą ludzkiej natury.
Ale przez to właśnie, że jestem agresywny byłem 17 razy hospitalizowany... i mam dożywotni stygmat schizofrenika... kiedyś psychiatrom agresja- zwłaszcza u mężczyzny- kojarzyła się wyłącznie z. F. 20...
- FreshEscape
- bywalec
Przez to ze byłeś agresywny, czy przez powody które u ciebie tą agresje wzbudzało i w stounku do kogo była ta agresja i w jakiej formie ?
Głównie do matki. Bo ona wierzy bezkrytycznie pierwszej mojej diagnozie- że mam schizofrenię . A są matki, dla których syn- schizofrenik z definicji nie ma racji i wszystko, co mówi, to są brednie... bo mam w kartach wypisowych urojenia prześladowcze... nieważne, że one występują nie tylko w schizofrenii... rację mam tylko wtedy, gdy podzielam matki system wartości ( co jest dla mnie wysoce trudne, bo mój system wartości jest skrajnie odmienny od jej systemu ).
Inaczej... matka mi grozi wysłaniem do DPS.
Inaczej... matka mi grozi wysłaniem do DPS.
- FreshEscape
- bywalec
No to tylko pogratulować matki. Moja sama zaburzona od dziecencosci cos do mnie miała i traktowała mnie jak gówno, bo jak ona była inna i najstarszy syn był tez zaburzony. To se tak zyli w zaburzonym świecie od zawsze. Projektując na mnie swoje popie...nie. Ale ja po 3 miesiacach zerówki, przychodziłem, obiad, przebiaranie sie i w teren. Bo wiedziałem ze mam zaburzoną rodzine. Zyjącą w swoich paranoiach, Nie wybawiło mnie to bo po 10 latach na swoim 1400 km od domu wróciło to do mnie. I sam przeszedłem kryzys. Doszło do tej sytuacji która była w domu, ze z zaburzonymi ludzmi nie da sie nic zrobić i muszą być w moim życiu. Jak weszłły na firmie kontrakty sezonowe i brak mozliwsoci zwolnienia z dnia na dzien p...a.
- Catastrophique
- bywalec
Pracować nad sobą. Wiedzą to nie tylko coache.
Tik tak tik tak

Jak?.
Czeka mnie w takim razie wieloletnia praca nad sobą. Dopiero po 60- tce się ogarnę. Super.
Gdyby choroby psychiczne można było leczyć wzięciem się za siebie czy rózgą nie byłoby psychiatrii i leków. Zamiast gadać z tym idiotą przenieś się na https://twojapsychiatria.pl/
A psychoterapia ?. Ale ona za bardzo idzie w pracę nad wglądem. A zbytni wgląd w siebie to niedobrze. Ze zbytniego wglądu właśnie u mnie wynikło bycie sfrustrowanym stulejarzem i przegrywem ( psychologowie mnie buntowali i buntują przeciwko rodzinie, kobietom i realiom rynku pracy ).Galnin pisze: ↑sob sie 19, 2023 7:35 pm Gdyby choroby psychiczne można było leczyć wzięciem się za siebie czy rózgą nie byłoby psychiatrii i leków. Zamiast gadać z tym idiotą przenieś się na https://twojapsychiatria.pl/
- Catastrophique
- bywalec
Mi, odwrócenie osobowości ze skrajnego introwertyka, który bał się wszystkiego i wszystkich do pełnego, bardzo pewnego siebie ekstrawertyka zajęło jakieś 12 lat. Można to oczywiście zrobić szybciej. Mnie nikt nie wspierał, do wszystkiego musiałem dochodzić sam. Teraz jest dostępna masa rozwojowych materiałów. Książek, YT etcredaktor pisze: ↑sob sie 19, 2023 6:42 pmJak?.
Czeka mnie w takim razie wieloletnia praca nad sobą. Dopiero po 60- tce się ogarnę. Super.
Taka moja główna rada: rób to czego się boisz, przebywaj jak najmniej w strefie komfortu. Czyli w Twoim przypadku, na początek, poszedłbym do jakiejś pracy. Pomimo strachu i obaw z tym związanych. Popracowałbym też nad szkodliwymi przekonaniami - zobacz to na początek:
Tik tak tik tak

Ale głupoty piszesz jak ktoś jest introwertykiem to taki już umrze, nie da się zmienić z intro na ekstrawertyka.
- FreshEscape
- bywalec
Ludzie sobie upraszczają, na chorobe mówiąc ze introwertyk, eksrawertyk. Tego sie nie da zmienić za bardzo, choć wiele można wypracować. To tutaj, w naszym przypadku, wyleczenie człowieka, dobra remisja, konkretnie może wpłynąać na postrzeganie człowieka jak na to jak i on jest postrzegany.
- Catastrophique
- bywalec
Mi się udało, i nie tylko mi, więc jak najbardziej można, radzę też zapoznać sie z najnowszymi badaniami naukowymi.
Możesz zacząć od "Co możesz zmienić a czego nie możesz" Martina Seligmana i "Nowa psychologia sukcesu" Carol Dweck.
Wróć tu po lekturze, nie wcześniej.
Tik tak tik tak

Jesteś aby terapeutą poznawczo- behawioralnym ?.
A co z osobami bardzo zaburzonymi... ??. Im CBT nie pomoże raczej...
A co z osobami bardzo zaburzonymi... ??. Im CBT nie pomoże raczej...
- Catastrophique
- bywalec
Nie, ale uważam, ze CBT jest calkiem skuteczne. Zwłaszcza pochodząca od niego ekspozycja.
Tik tak tik tak

- klucz żurawi
- zaufany użytkownik
A co złego jest w byciu introwertykiem. Psycholodzy chyba nie oceniają które cechy są lepsze a które gorsze. W amerykańskim podejściu "zawsze sukces i zawsze kciuk w górę", jest podkreślane bycie przebojowym. Ale kończy się to na byciu coraz bardziej bezczelnym.
Mylisz bycie introwertykiem z byciem wypełnionym lękami z urojeń, które powodują unikanie ludzi.
Mylisz bycie introwertykiem z byciem wypełnionym lękami z urojeń, które powodują unikanie ludzi.
-
- zaufany użytkownik
- Gadu-Gadu: bla bla
podobnie myślęklucz żurawi pisze: ↑wt sie 22, 2023 3:46 pm Mylisz bycie introwertykiem z byciem wypełnionym lękami z urojeń, które powodują unikanie ludzi.
Można być introwertycznym i mieć sukcesy, z resztą taka udawana przebojowość czy charyzma w niczym nie służy.
nic