Pytanie
Moderator: moderatorzy
-
- bywalec
- Status: Guru
Pytanie
Lekarz próbuje mi wcisnąć Latudę i nie wiem co mam myśleć. Obecnie Olanzapin Actavis 5mg i jestem w kropce. Lekraka sam nie wiem czemu mocno obstaje za zmianą jakby faktycznie miała z tego jakiś profity :/ Doradźcie co byście zrobili na moim miejscu?
-
- zaufany użytkownik
Re: Pytanie
Trudno powiedzieć... Zależy jakie działania uboczne/niepożądane ma Latuda... Przy olanzapinie prawdopodobny jest przyrost masy ciała, zespół metaboliczny, a nawet cukrzyca.
Generalnie lepiej jest słuchać swoich lekarzy... Choć nie obejmuje to pełnych 100% możliwych sytuacji

Generalnie lepiej jest słuchać swoich lekarzy... Choć nie obejmuje to pełnych 100% możliwych sytuacji

-
- bywalec
Dzięki wielkie! Tylko czemu niby ta latuda jest lepsza tylko, że nowsza?
-
- zaufany użytkownik
Myślę że najprościej o to zapytać tego lekarza który chce Ci tą Latudę przepisać!
Całkiem na miejscu pytanie.
Lekarz ma odpowiednie wykształcenie, doświadczenie, kieruje się dobrem chorego,
a tu na evocie co drugi użytkownik to antypsychiatra.
Całkiem na miejscu pytanie.
Lekarz ma odpowiednie wykształcenie, doświadczenie, kieruje się dobrem chorego,
a tu na evocie co drugi użytkownik to antypsychiatra.
-
- bywalec
Lekarz przytoczył z 10 argumentów, niestety w żaden nie wierzę, dlatego upewniam się tu. Nie przemawiają do mnie.
-
- zaufany użytkownik
1. Po Latudzie nie przytyjesz, mi się waga trzyma, nie to co kombinacji Solian + Apraswift. A mam max 8 kg nadwagi (a nie kiedyś dochodziłem do 100 kg).
2. To jest lek z trochę innego gatunku, może pomóc, jeżeli mamy bardziej niedopasowaną dopaminę, niż jej zawsze za dużo.
3. Zanim ten lek się rozpędzi i unormuje się senność (czasem może być jej za dużo) trzeba było u mnie z 2 miesiące, ale nie brałem nigdy olki. Każdy jest trochę inny.
4. Jeść się nie chce.
5. Z aktywnością jest w miarę normalnie, coś tam odbiera, ale chyba nie tyle co olanzapina.
2. To jest lek z trochę innego gatunku, może pomóc, jeżeli mamy bardziej niedopasowaną dopaminę, niż jej zawsze za dużo.
3. Zanim ten lek się rozpędzi i unormuje się senność (czasem może być jej za dużo) trzeba było u mnie z 2 miesiące, ale nie brałem nigdy olki. Każdy jest trochę inny.
4. Jeść się nie chce.
5. Z aktywnością jest w miarę normalnie, coś tam odbiera, ale chyba nie tyle co olanzapina.
-
- zaufany użytkownik
Jak jest ci dobrze nie masz cukrzycy i się jej nie boisz to nie zmieniaj 5 olanzapiny to nie dużo
-
- bywalec
Bardzo dzięki za odpowiedzi, są pomocne dla mnie. A jak z libido?
-
- zaufany użytkownik
No 5 olanzapiny nie powinna ci obniżać