Po jakim czasie objawy psychotyczne powracaja?
Moderator: moderatorzy
-
- zaufany użytkownik
Re: Po jakim czasie objawy psychotyczne powracaja?
Nie znasz się. Facet ma objawy choroby. Urojenia ksobne, ludzie go podsłuchują, chcą mu zaszkodzić, otruć. Dla ciebie tylko psychoza ważna. Żadna to remisja.
Jak się zaniedbuje? Nie chodzi do lekarza choć powinien.. specjalistów omija szerokim łukiem.
Jak się zaniedbuje? Nie chodzi do lekarza choć powinien.. specjalistów omija szerokim łukiem.
-
- zaufany użytkownik
A ty myślisz ze specjaliści ci pomogą w razie czego? Wiesz ilu ludzi leczy się samemu ziołami byle tylko nie iść po chemię do specjalisty?
-
- admin
- Status: webmaster
I to jest jedyne, co można po tym artykule powiedzieć: "Przedstawione wyniki nie dostarczają dowodów" ! Możliwe, że inne, dokładniejsze badania je przedstawią ! Możliwe, że pomięto jakiś istotny punkt, który gra rolę. Na razie - nie mamy dowodów, że neuroleptyki odwracają degradację związaną z chorobą. Niemniej mogą blokować po prostu stany ostre bez wyleczenia choroby.Amannn pisze: pn paź 24, 2022 7:06 pm„ Przedstawione w artykule wyniki badań nie dostarczają jednak wystarczających dowodów na potwierdzenie koncepcji, zgodnie z którą leki przeciw- psychotyczne miałyby odwracać procesy związane z degradacją komórek nerwowych mózgu u chorych na schizofrenię lub psychozę..."
Nie mamy leków, które wyleczą tę chorobę w takim sensie, że po kuracji nimi choroba zniknie i już nie wróci.
To jest główna teza artykułu i tej się trzymajmy. Tezy poboczną są wątpliwe, bo nie były one celem badania. Każde leki mają jakieś skutki uboczne. Leków ogólnie nie należy brać, jeśli nie są absolutnie konieczne. To nie są uzupełnia diety, lecz leki.
A kiedy są konieczne i kiedy zysk jest większy niż skutki uboczne ? - Do tego, żeby to ocenić trzeba głębokiej wiedzy i doświadczenia. Zgadnij, kto je ma !
-
- zaufany użytkownik
Leki najczęściej maskują objawy choroby, czyli mówiąc inaczej, każą ciału siedzieć cicho i przestać sygnalizować, że coś jest nie tak… To nie jest dobre rozwiązanie.
Czasem leki pomogą na krótką metę, wyciszając reakcję organizmu, ale za jakiś czas możemy odczuć znaczne pogorszenie stanu zdrowia, bo nigdy nie dotknęliśmy źródła problemu. Nigdy nie zajęliśmy się stanem psychicznym i wewnętrzną równowagą. Nie zadaliśmy sobie pytania, czy nasze podejście do siebie, do życia i świata jest zdrowe. Czy nasz styl życia nas uzdrawia i wspiera, czy zabija.
Nowoczesnej medycynie brakuje zrozumienia, że człowiek to nie tylko ciało, którym trzeba się zaopiekować. To nie tylko wątroba, żołądek, kolano czy serce, ale całość – społeczność komórek tworzących tkanki, które tworzą organy, które tworzą jeden organizm.
Po pierwsze, skupiając się na jednym organie, możemy zaburzać pracę reszty narządów, ponieważ wszystko w nas jest połączone. Biorąc leki na serce, możemy osłabić wątrobę. Lecząc wątrobę, możemy rozregulować żołądek i jelita. Te wszystkie narządy są ze sobą powiązane i współzależą od siebie. Działając na wycinek, możemy zaburzyć pracę i funkcje życiowe całego organizmu, prowadząc tym samym do jego spustoszenia.
Po drugie, dobrze wiemy, że nie jesteśmy wyłącznie naszym fizycznym ciałem. Mamy też w sobie element, którego nauka nie potrafi zbadać z uwagi na jego niefizyczny charakter. Możemy ten pierwiastek nazwać psychiką, duszą, duchem, świadomością, istotą, esencją.
Niezależnie od tego, jak go nazwiemy, wiemy i czujemy całym sobą, że jesteśmy czymś więcej. Już starożytne ludy wiedziały, że choroba nie ma źródła w ciele, lecz w duchu. Że nie jesteśmy swoim ciałem, a jedynie je posiadamy i możemy na nie wpływać. Że jesteśmy czymś więcej, niż nam się wydaje.
Bardzo dobry artykuł, polecam: https://bodyclean.pl/mozesz-uzdrowic-sw ... z%C4%99sto
Czasem leki pomogą na krótką metę, wyciszając reakcję organizmu, ale za jakiś czas możemy odczuć znaczne pogorszenie stanu zdrowia, bo nigdy nie dotknęliśmy źródła problemu. Nigdy nie zajęliśmy się stanem psychicznym i wewnętrzną równowagą. Nie zadaliśmy sobie pytania, czy nasze podejście do siebie, do życia i świata jest zdrowe. Czy nasz styl życia nas uzdrawia i wspiera, czy zabija.
Nowoczesnej medycynie brakuje zrozumienia, że człowiek to nie tylko ciało, którym trzeba się zaopiekować. To nie tylko wątroba, żołądek, kolano czy serce, ale całość – społeczność komórek tworzących tkanki, które tworzą organy, które tworzą jeden organizm.
Po pierwsze, skupiając się na jednym organie, możemy zaburzać pracę reszty narządów, ponieważ wszystko w nas jest połączone. Biorąc leki na serce, możemy osłabić wątrobę. Lecząc wątrobę, możemy rozregulować żołądek i jelita. Te wszystkie narządy są ze sobą powiązane i współzależą od siebie. Działając na wycinek, możemy zaburzyć pracę i funkcje życiowe całego organizmu, prowadząc tym samym do jego spustoszenia.
Po drugie, dobrze wiemy, że nie jesteśmy wyłącznie naszym fizycznym ciałem. Mamy też w sobie element, którego nauka nie potrafi zbadać z uwagi na jego niefizyczny charakter. Możemy ten pierwiastek nazwać psychiką, duszą, duchem, świadomością, istotą, esencją.
Niezależnie od tego, jak go nazwiemy, wiemy i czujemy całym sobą, że jesteśmy czymś więcej. Już starożytne ludy wiedziały, że choroba nie ma źródła w ciele, lecz w duchu. Że nie jesteśmy swoim ciałem, a jedynie je posiadamy i możemy na nie wpływać. Że jesteśmy czymś więcej, niż nam się wydaje.
Bardzo dobry artykuł, polecam: https://bodyclean.pl/mozesz-uzdrowic-sw ... z%C4%99sto
-
- zaufany użytkownik
Z podobnego założenia jak digital wychodzi się w Indiach i Afryce gdzie nie leczy się schizofrenii lekami i schizofrenicy wracają w pełni do życia a nie otumanieni na rentę.Digital pisze: wt paź 25, 2022 1:53 pm Leki najczęściej maskują objawy choroby, czyli mówiąc inaczej, każą ciału siedzieć cicho i przestać sygnalizować, że coś jest nie tak… To nie jest dobre rozwiązanie.
https://lifearchitect.pl/blog/szaman-w- ... il-borges/
Jeden lekarz psychiatra opowiadał mi że podobnie jest też u Indian, gdzie o schizofrenikach mówi się że wędrują i spokojnie czeka aż psychoza im minie. Przy czym lekarz ten zapisywał bardzo małe dawki leków typu 100 kwetiapiny.
-
- moderator
Różnie można do tego podejść gdy porównuje się standardy życia w Europie a w Afryce i w Indiach. W pierwszym przypadku ludzie pracują i się rozwijają idą z postępem. W drugim panuje głód I bezrobocie. Najlepiej jakby inne filantropijne państwa dawały im jeść.Amannn pisze: wt paź 25, 2022 5:23 pm [
Z podobnego założenia jak digital wychodzi się w Indiach i Afryce gdzie nie leczy się schizofrenii lekami i schizofrenicy wracają w pełni do życia a nie otumanieni
Dobrze ze w Polsce jeszcze dużo pracuje ludzi na emerytury i renty. Ludzi chorzy też mogą mieć marzenia i pracować i mieć wokół siebie ludzi. Do tego potrzebę są leki w przypadku F20 które będą dobrze dobrane i w odpowiednich dawkach.
-
- bywalec
- Status: Stara szkoła
to Adam brał leki, czy nie ?
Kwetiapina ?
Kwetiapina ?
-
- zaufany użytkownik
Jeśli nie odstawia. leków, albo nie zaczynam ćpać i mam mało stresu to objawy psychotyczne ustępuja w raz z czasem kiedy leki się rozkręca.
-
- zaufany użytkownik
Leki rozkręcają się do tygodnia czasu. Jeśli psychoza ustąpiła później to nie dzięki lekom tylko sama. Jak sie podaje na 30 % osób leki nie działają wcale. Branie w takim przypadku leków to tylko szkodzenie sobie.
„ About 30 percent of schizophrenia patients don't actually respond to antipsychotics at all. Current drugs can also have adverse side effects including elevated cholesterol, high blood pressure, diabetes and movements that patients cannot control.”
https://leaps.org/amp/treating-schizophrenia-2657901527
„ About 30 percent of schizophrenia patients don't actually respond to antipsychotics at all. Current drugs can also have adverse side effects including elevated cholesterol, high blood pressure, diabetes and movements that patients cannot control.”
https://leaps.org/amp/treating-schizophrenia-2657901527
-
- zaufany użytkownik
zbyszek pisze: wt paź 25, 2022 3:07 am Leków ogólnie nie należy brać, jeśli nie są absolutnie konieczne. To nie są uzupełnia diety, lecz leki.
A kiedy są konieczne i kiedy zysk jest większy niż skutki uboczne ? - Do tego, żeby to ocenić trzeba głębokiej wiedzy i doświadczenia. Zgadnij, kto je ma !
Zbyszku myślę że specjalisty od tego musiałbyś szukać na dalekim wschodzie. Tam na psychice znają się lepiej niż u nas. Moje osobiste doświadczenia z jednym wyjątkiem o jakim już wspomniałem są takie jak digitala (znam jednego lekarza psychiatrę któremu nie zależy na ciągnięciu kasy z pacjentów i który nie jest zafascynowany lekami). Wydaje mi się że w przypadku psychoz takich które nie dają żyć i które nie przechodzą po miesiącu same podanie antypsychotycznego leku II lub iii generacji jest zasadne, ale czy konieczne? Przecież taką osobę można by spokojnie bez leków przetrzymać w szpitalu jeszcze ze 3 miesiące i poczekać. Zresztą taka była teza artykułu którą tak sobie pominąłeś: żeby z lekami się nie spieszyć bo można nimi zrobić straszną krzywdę. Sokrates miał psychozę od dziecka do czego się sam przyznawał (do głosów, które nazwał daimonion), a nieźle sobie radził. W Polsce wylądowałby zaś na lekach i na rencie a nie był sławnym w pełni sprawnym umysłowo filozofem.
-
- zaufany użytkownik
Z osób na lekach tylko 1% pracuje wiec one raczej nie ułatwiają ale utrudniają podjęcie pracy.Zły Kicius_XXL pisze: wt paź 25, 2022 6:05 pmRóżnie można do tego podejść gdy porównuje się standardy życia w Europie a w Afryce i w Indiach. W pierwszym przypadku ludzie pracują i się rozwijają idą z postępem. W drugim panuje głód I bezrobocie. Najlepiej jakby inne filantropijne państwa dawały im jeść.Amannn pisze: wt paź 25, 2022 5:23 pm [
Z podobnego założenia jak digital wychodzi się w Indiach i Afryce gdzie nie leczy się schizofrenii lekami i schizofrenicy wracają w pełni do życia a nie otumanieni
Dobrze ze w Polsce jeszcze dużo pracuje ludzi na emerytury i renty. Ludzi chorzy też mogą mieć marzenia i pracować i mieć wokół siebie ludzi. Do tego potrzebę są leki w przypadku F20 które będą dobrze dobrane i w odpowiednich dawkach.
„Niestety - statystyki pokazują, że tylko 1 procent schizofreników posiada stałe zatrudnienie.”
https://www.jobs.pl/poradniki/schizofre ... c-zawodowa
-
- bywalec
Mam pytanie czy jesli ktos bierze 55 mg lurazydonu czyli poltorej tabletki i jest ok to czy shcodzenie o ćwierć co 3 miesiace bedzie wystarczajace czy lepiej schodzic jeszcze wolniej?
-
- zaufany użytkownik
Paul7t dlaczego chcesz zmniejszać dawki? Chcesz zejść do zera czy brać maksymalnie małe dawki?
Ja rok po pierwszej psychozie uznałem,że nie muszę brać leków i odstawiłem nagle.Zrobiłem to w wakacje i wszystko było dobrze.Jak wakacje się skończyły i przyszedł stres związany ze szkołą w ciągu tygodnia popadłem w kolejną psychozę.To było ponad 20 lat temu.Obecnie od kilkunastu lat sam bez wiedzy lekarza obniżyłem dawki leków do minimum i czuję się dobrze ,bez jakichkolwiek objawów które mogły by sugerować nawrót.Ale najwidoczniej w moim przypadku to się sprawdza co nie znaczy,że każdy może ograniczać leki bez żadnych konsekwencji.Pilnuj się i nie rób nic za wszelką cenę.Na lekach też można normalnie funkcjonować jeśli tylko są dobrze dobrane.
Ja rok po pierwszej psychozie uznałem,że nie muszę brać leków i odstawiłem nagle.Zrobiłem to w wakacje i wszystko było dobrze.Jak wakacje się skończyły i przyszedł stres związany ze szkołą w ciągu tygodnia popadłem w kolejną psychozę.To było ponad 20 lat temu.Obecnie od kilkunastu lat sam bez wiedzy lekarza obniżyłem dawki leków do minimum i czuję się dobrze ,bez jakichkolwiek objawów które mogły by sugerować nawrót.Ale najwidoczniej w moim przypadku to się sprawdza co nie znaczy,że każdy może ograniczać leki bez żadnych konsekwencji.Pilnuj się i nie rób nic za wszelką cenę.Na lekach też można normalnie funkcjonować jeśli tylko są dobrze dobrane.
"Nie mów mi jak mam żyć
Bo ja dobrze wiem jak i co
Nie pomoże mi już nic
Jak nie pomogę sam sobie."
Bo ja dobrze wiem jak i co
Nie pomoże mi już nic
Jak nie pomogę sam sobie."
-
- zaufany użytkownik
Najlepiej kruszyć na coraz troszkę mniejszą tabletkePaul7t pisze: ndz paź 30, 2022 12:20 pm Mam pytanie czy jesli ktos bierze 55 mg lurazydonu czyli poltorej tabletki i jest ok to czy shcodzenie o ćwierć co 3 miesiace bedzie wystarczajace czy lepiej schodzic jeszcze wolniej?
-
- zaufany użytkownik
Nie ma co kruszyć, kupujesz krajalnicę do leków w aptece za 6zl.
-
- bywalec
- Status: F41.2
Niektórym nie wracają, tylko ważne aby zmienić otoczenie najpierw .Paul7t pisze: sob paź 22, 2022 8:16 pm Po jakim czasie od odstawienia neuroleptykow wracaja objawy psychotyczne jesli mialy by wrocic...?
Rozumiem ze to w zaleznosci od leku i okresu poltrwania bo np. taki abilify to ma dlugi okres potrwania i po jego odstawieniu podobno w pierwszym tygodniu pojawiaja sie objawy psychotyczne a jak jest w przypadku innych lekow typu lurazydon, kwetiapina, rispolept, solian itp.? Pewnie szybciej nastepuja objawy psychotyczne ale czy jest to wyliczone ze np. najktrotszy czas po odstawieniu abilify do powrotu psyhcozy to np. 5 dni a w przypadku olanzapiny to 2 lub 3 dni...??? Jak to jest z tymi neuroleptykami?
-
- zaufany użytkownik
mi wrocily dosc szybko, pare tygodni