Po jakim czasie objawy psychotyczne powracaja?

Moderator: moderatorzy

Paul7t
bywalec

Po jakim czasie objawy psychotyczne powracaja?

Post autor: Paul7t »

Po jakim czasie od odstawienia neuroleptykow wracaja objawy psychotyczne jesli mialy by wrocic...?

Rozumiem ze to w zaleznosci od leku i okresu poltrwania bo np. taki abilify to ma dlugi okres potrwania i po jego odstawieniu podobno w pierwszym tygodniu pojawiaja sie objawy psychotyczne a jak jest w przypadku innych lekow typu lurazydon, kwetiapina, rispolept, solian itp.? Pewnie szybciej nastepuja objawy psychotyczne ale czy jest to wyliczone ze np. najktrotszy czas po odstawieniu abilify do powrotu psyhcozy to np. 5 dni a w przypadku olanzapiny to 2 lub 3 dni...??? Jak to jest z tymi neuroleptykami?
Awatar użytkownika
Amannn
zaufany użytkownik

Re: Po jakim czasie objawy psychotyczne powracaja?

Post autor: Amannn »

Zazwyczaj kilka lat albo wcale pod warunkiem że odstawiało się bardzo powoli.
Paul7t
bywalec

Amannn pisze: sob paź 22, 2022 8:26 pm Zazwyczaj kilka lat albo wcale pod warunkiem że odstawiało się bardzo powoli.
Hmm troche mnie zle zrozumiales... mam na mysli to ze na odstawienie jest jeszcze za wczesnie i jak sie odstawi to objawy na bank wróca... to kiedy sie uaktywnia - czytaj kiedy lek sie wylpucze z organizmu na tyle ze przestanie dzialac?
Paul7t
bywalec

Amannn pisze: sob paź 22, 2022 8:26 pm Zazwyczaj kilka lat albo wcale pod warunkiem że odstawiało się bardzo powoli.
Tak w ogole znacie jakis shcemat odstawiania neuroleptykow stopniowo? Jakis wzor jak schodzic z leku co ile mg w jakim czasie???
Awatar użytkownika
Amannn
zaufany użytkownik

Paul7t pisze: sob paź 22, 2022 8:50 pm
Tak w ogole znacie jakis shcemat odstawiania neuroleptykow stopniowo? Jakis wzor jak schodzic z leku co ile mg w jakim czasie???
Pikolo miał nawrót po 13 latach a nie jak mu się lek wypłukał. Nie ma żadnego wzoru codziennie przez pół roku ukruszasz trochę bardziej tabletkę. Jeśli tego tak nie będziesz robił ryzykujesz psychozę bo leki rozwaliły ci gospodarkę dopaminową i żeby ona się zaleczyła potrzebny jest czas.
Paul7t
bywalec

Czyli o cwierc tabletki mniej co poł roku tak???
Paul7t
bywalec

Amannn pisze: sob paź 22, 2022 8:57 pm
Pikolo miał nawrót po 13 latach a nie jak mu się lek wypłukał. Nie ma żadnego wzoru codziennie przez pół roku ukruszasz trochę bardziej tabletkę. Jeśli tego tak nie będziesz robił ryzykujesz psychozę bo leki rozwaliły ci gospodarkę dopaminową i żeby ona się zaleczyła potrzebny jest czas.
Wiem ale czasami jeszcze lek sie nie wyplucze calkiem a juz wracaja objawy psychotyczne... jak sie za wczesnie odstawia.
Awatar użytkownika
Amannn
zaufany użytkownik

Nie, ukruszasz stopniowo chyba że masz pecha i twoich tabletek kruszyć nie wolno. Wtedy musisz poprosić lekarza o przepisanie mniejszych dawek. Im bardziej delikatnie to zrobisz tym lepiej. Pytanie jednak co tobie ma wrócić jak twierdziłeś wcześniej że nie miałeś nigdy psychozy?
Awatar użytkownika
Amannn
zaufany użytkownik

Paul7t pisze: sob paź 22, 2022 9:00 pm

Wiem ale czasami jeszcze lek sie nie wyplucze calkiem a juz wracaja objawy psychotyczne... jak sie za wczesnie odstawia.
O tak szybkim nawrocie jeszcze nie słyszałem kilka miesięcy to tak ale nie tydzień chyba że ktoś odstawił leki gwałtownie. O wszystkim powie ci lekarz na prywatnej wizycie.
Paul7t
bywalec

Amannn pisze: sob paź 22, 2022 9:07 pm
Paul7t pisze: sob paź 22, 2022 9:00 pm

O tak szybkim nawrocie jeszcze nie słyszałem kilka miesięcy to tak ale nie tydzień chyba że ktoś odstawił leki gwałtownie. O wszystkim powie ci lekarz na prywatnej wizycie.
No wlasnie mowie o gwaltownym odstawieniu...

Co do mojej sytuacji to poprostu nic mi nie powinno wrocic bo nie mialem nigdy psychozy ale nadzwyczajniej w swiecie sobie zaczynam wkrecac jakies bzdury... :/ i sie nakrecam niepotrzebnie...
Awatar użytkownika
Piotrek007
zaufany użytkownik

Post autor: Piotrek007 »

Ja dostałem psychozy po dwóch miesiącach od nagłego odstawienia leków.
"Nie mów mi jak mam żyć
Bo ja dobrze wiem jak i co
Nie pomoże mi już nic
Jak nie pomogę sam sobie."
Paul7t
bywalec

A czy macie doswiadczenie ze stosowaniem antagonisty i agonisty dopaminy jednoczesnie?

Przykladowo czy dziala u Was polaczenie dwoch neuroleptykow, jeden w niskiej a drugi w wysokiej dawce? Ten w niskiej na objawy negatywne a w wysokiej na pozywtywne? Ja kombinuje tak poniewaz jednego w wysokiej dawce uzywam jako stabilizatora nastroju a drugiego jako cos na aktywizacje... problem w tym ze neuroleptyk w wysokiej dawce mi blokuje dzialanie aktywizujace tego w niskiej, dlatego probuje dobrac dawke antagonisty czyli leku w wysokiej dawce tak aby byla na tyle wysoka i stabilizowala a jednoczesnie na tyle niska zeby nie blokowala agonisty czyli neuroleptyku w niskiej dawce...

Myslicie ze jak zejde na nizsza dawke neuroleptyku ktory ma mnie stabiliozwac to nie bedzie on blokowal mi agonisty dopaminy czy musze calkiem odstawic jeden aby drugi w niskiej dawce zadzialal?

Nadmienie ze u mnie uzywam pojec stabilizator nastroju poniewaz nie mam psychozy tylko rochwiane emocje.
Awatar użytkownika
Amannn
zaufany użytkownik

Rozregulujesz sobie mózg całkowicie. Antypsychotyk to nie stabilizator nastroju. Stab nast to np depakina .
Paul7t
bywalec

Amannn pisze: ndz paź 23, 2022 6:20 pm Rozregulujesz sobie mózg całkowicie. Antypsychotyk to nie stabilizator nastroju. Stab nast to np depakina .
Nie prawda... arypirazol w dawce 15 mg jest uzywany jako stabilizator nastroju...
Awatar użytkownika
Amannn
zaufany użytkownik

Weź ulotkę i poczytaj a nie opowiadaj bzdury

„Kiedy stosujemy lek Abilify?

ABILIFY jest wskazany do leczenia schizofrenii u dorosłych i u młodzieży w wieku 15 lat i starszej. ABILIFY jest wskazany w leczeniu epizodów maniakalnych o nasileniu umiarkowanym do ciężkiego w przebiegu zaburzenia afektywnego dwubiegunowego typu I oraz w zapobieganiu nowym epizodom maniakalnym u dorosłych, u których występują głównie epizody maniakalne i którzy odpowiadają na leczenie arypiprazolem (patrz punkt 5.1).

ABILIFY jest wskazany w leczeniu epizodów maniakalnych o nasileniu umiarkowanym do ciężkiego w przebiegu zaburzenia afektywnego dwubiegunowego typu I u młodzieży w wieku 13 lat i starszej, w leczeniu trwającym do 12 tygodni (patrz punkt 5.1).”

https://ktomalek.pl/abilify-ulotka-cena ... sklad-leku

Widzisz tu coś o stabilizacji nastroju???
Paul7t
bywalec

Amannn pisze: ndz paź 23, 2022 6:38 pm Weź ulotkę i poczytaj a nie opowiadaj bzdury

„Kiedy stosujemy lek Abilify?

ABILIFY jest wskazany do leczenia schizofrenii u dorosłych i u młodzieży w wieku 15 lat i starszej. ABILIFY jest wskazany w leczeniu epizodów maniakalnych o nasileniu umiarkowanym do ciężkiego w przebiegu zaburzenia afektywnego dwubiegunowego typu I oraz w zapobieganiu nowym epizodom maniakalnym u dorosłych, u których występują głównie epizody maniakalne i którzy odpowiadają na leczenie arypiprazolem (patrz punkt 5.1).

ABILIFY jest wskazany w leczeniu epizodów maniakalnych o nasileniu umiarkowanym do ciężkiego w przebiegu zaburzenia afektywnego dwubiegunowego typu I u młodzieży w wieku 13 lat i starszej, w leczeniu trwającym do 12 tygodni (patrz punkt 5.1).”

https://ktomalek.pl/abilify-ulotka-cena ... sklad-leku

Widzisz tu coś o stabilizacji nastroju???
Po pierwsze w ulotkach malo co pisze...
Po drugie jest cos takiego jak wskazania pozarejestracyjne...

Po trzecie owszem pisze... ze jest uzywany w stanach choroby afektywnej dwubiegunowej... a w tej chorobie uzywa sie stabilizatorow nastroju wlasnie...
Awatar użytkownika
Amannn
zaufany użytkownik

Nie w tej chorobie są stany psychotyczne i jest ona trudno odróżnialna od schizofrenii
Paul7t
bywalec

Amannn pisze: ndz paź 23, 2022 6:47 pm Nie w tej chorobie są stany psychotyczne i jest ona trudno odróżnialna od schizofrenii
Tak czy siak abilify w dawce 15 mg uzywany jest jako stabilizator nastroju, jestem tego niemal pewnien.
Paul7t
bywalec

Ale wracajac do pytania, myslicie ze jak bede obnizal antagoniste tak zeby stawal sie powoli agonista to drugi agonista zadziala?
Awatar użytkownika
Amannn
zaufany użytkownik

Neuroleptyków się nie łączy. Bierze się jeden skuteczny w najniższej skutecznej dawce. Jeszcze raz ci mówię że trwałe uszkodzisz sobie mózg. Urządzasz sobie z leków antypsychotycznych z którymi nie ma żartów jeśli chodzi o skutki uboczne zabawę. To nie są ani antydepresanty ani leki na stabilizację nastroju.

Wróć do „neuroleptyki”