Jak długo neuroleptyki utrzymują się w organizmie?
Moderator: moderatorzy
-
- bywalec
Jak długo neuroleptyki utrzymują się w organizmie?
Hej, dzisiaj zacząłem czytać i zastanawiać się nad tym jak długo załóżmy dany neuroleptyk utrzymuje się w organizmie od ostatniego przyjęcia. Może powinienem inaczej zadać pytanie, ile czasu zajmuje jego wydalenie z organizmu? Mam nadzieję, że teraz dobrze sformułowałem pytanie. Wiem, że po części zależy to od biologicznego okresu półtrwania czy czegoś w ten deseń, ale załóżmy psychiatra mi mówił, że leki po odstawieniu działają jeszcze jakieś nawet 3 miesiące, a na ulotce z kolei czy w necie pisze, że takie Abilify wydala się z organizmu po okresie półtrwania czyli jakiś 1 tydzień. Więc niech mnie ktoś oświeci w tym temacie, hmmm.
Rozumiem, że też to może zależeć od takich czynników jak: ilość leków, dawka leku, waga ciała, wzrost człowieka, rodzaj leku czy jest o przedłużonym uwalnianiu czy nie itd.
Znalazłem też ciekawy fragment artykułu, przetłumaczony z angielskiego:
Badania pokazują, że u około 40-60% osób dochodzi do nawrotu choroby w ciągu 30 dni od opuszczenia stacjonarnego ośrodka leczenia uzależnień od narkotyków i alkoholu, a do 85% w ciągu pierwszego roku.
Nie wiem czy to się też może jako tako tyczyć schizofrenii i ogółem innych chorób psychicznych i ten artykuł już nieco odbiega od głównego wątku tego tematu, więc proszę o odpowiedź jak to jest z tym utrzymywaniem się w organizmie leków.
Rozumiem, że też to może zależeć od takich czynników jak: ilość leków, dawka leku, waga ciała, wzrost człowieka, rodzaj leku czy jest o przedłużonym uwalnianiu czy nie itd.
Znalazłem też ciekawy fragment artykułu, przetłumaczony z angielskiego:
Badania pokazują, że u około 40-60% osób dochodzi do nawrotu choroby w ciągu 30 dni od opuszczenia stacjonarnego ośrodka leczenia uzależnień od narkotyków i alkoholu, a do 85% w ciągu pierwszego roku.
Nie wiem czy to się też może jako tako tyczyć schizofrenii i ogółem innych chorób psychicznych i ten artykuł już nieco odbiega od głównego wątku tego tematu, więc proszę o odpowiedź jak to jest z tym utrzymywaniem się w organizmie leków.
-
- bywalec
Re: Jak długo neuroleptyki utrzymują się w organizmie?
Metaanalizy również wspierają ten pozorny efekt „odbicia”. Jeden z nich doniósł, że 48% nawrotów występuje w ciągu pierwszych 12 miesięcy po odstawieniu leków przeciwpsychotycznych (40% w ciągu pierwszych 6 miesięcy), a później tylko 2% rocznie.
Powyższy tekst przetłumaczony z angielskiego, jeszcze nie czytałem wcześniej o takich informacjach w internecie, przynajmniej w polskim nie piszą za dużo o tym. Akurat mam na myśli nawrotowość w tej chorobie.
Powyższy tekst przetłumaczony z angielskiego, jeszcze nie czytałem wcześniej o takich informacjach w internecie, przynajmniej w polskim nie piszą za dużo o tym. Akurat mam na myśli nawrotowość w tej chorobie.
-
- zaufany użytkownik
solian amisulipryd i jego zamienniki
do 2 dni 48 h
ale są zastrzyki że do mięsiąca
do 2 dni 48 h
ale są zastrzyki że do mięsiąca
-
- bywalec
Okej, ale dlaczego objawy czasami wracają po kilku tygodniach czy nawet miesiącach? Skoro lek wydalany jest w ciągu kilku dni, max. miesiąc jak piszesz.
-
- zaufany użytkownik

bo leki trzeba ciagle brac lataminixot321 pisze: śr maja 11, 2022 10:14 pm Okej, ale dlaczego objawy czasami wracają po kilku tygodniach czy nawet miesiącach? Skoro lek wydalany jest w ciągu kilku dni, max. miesiąc jak piszesz.
pozniej w malych dawkach podtrzymujacych
-
- zaufany użytkownik
Niektórzy są już na tyle w dobrym stanie, że mogą funkcjonować bez leków przez pewien okres, czasami nawet kilka lat.nixot321 pisze: śr maja 11, 2022 10:14 pm Okej, ale dlaczego objawy czasami wracają po kilku tygodniach czy nawet miesiącach? Skoro lek wydalany jest w ciągu kilku dni, max. miesiąc jak piszesz.
Just remember that death is not the end. Heaven or hell? The choice is Yours.
-
- bywalec
Okej, dzięki za odpowiedzi panowie. Ogólnie to posługiwałem się poniższym artykułem:
https://academic.oup.com/schizophreniab ... ogin=false
Jeżeli kogoś interesuje właśnie kwestia minimalizacji ryzyka nawrotu podczas odstawiania leków przeciwpsychotycznych to polecam zapoznać się z tym artykułem. Co prawda jest on w języku angielskim, ale jak ktoś zna to nie będzie miał problemu z przetłumaczeniem, a zawsze można wrzucić w translator też.
https://academic.oup.com/schizophreniab ... ogin=false
Jeżeli kogoś interesuje właśnie kwestia minimalizacji ryzyka nawrotu podczas odstawiania leków przeciwpsychotycznych to polecam zapoznać się z tym artykułem. Co prawda jest on w języku angielskim, ale jak ktoś zna to nie będzie miał problemu z przetłumaczeniem, a zawsze można wrzucić w translator też.