za co podziękowałeś wczoraj Bogu-jakkolwiek go pojmujesz.

duchowość, etyka, religia

Moderator: moderatorzy

Regulamin forum
W tematach dotyczących choroby proszę pisać w odpowiednim poddziale "dyskusji ogólnej".
Awatar użytkownika
Jaskolka
zaufany użytkownik

za co podziękowałeś wczoraj Bogu-jakkolwiek go pojmujesz.

Post autor: Jaskolka »

Bóg to może być dla Ciebie istota, osoba, wspólnota, nałóg.
Kiedy zaczęłam pracę ze sponsorką, jednym z moich pierwszych zadań było prowadzenie dzienniczka wdzięczności. Codziennie wieczorem miałam tam pisać, za co jestem wdzięczna. Kiedy nie wiedziałam co wpisać na tę listę, sponsorka powiedziała mi: "Wyobraź sobie, że rano budzisz się, otwierasz oczy i okazuje się, że masz tylko to, za co wieczorem podziękowałaś Bogu".
źródło : to mogło by być tak samo moje ale zaczerpnęłam od pewnej osoby na T.

Za co Ty podziękowałaś/eś wczoraj Bogu.?
Szeptem pisane do mojego ucha : Słowo Boże
Awatar użytkownika
Jaskolka
zaufany użytkownik

Re: za co podziękowałeś wczoraj Bogu-jakkolwiek go pojmujesz.

Zacznę od siebie, niespecjalnie wczoraj coś spisywałam, po lekach po godzinie raptem stałam się bezgranicznie zmęczona i senna. Padłam.
Ale zasnęłam z poczuciem dobrze, pożytecznie spędzonego dnia. Zasnęłam -głębiej zaglądając w pamięć- z wdzięcznością że udało mi się coś niecodziennego. Bo ugotowałam zupę.Sprzątnęłam pokój, starłam kurze, oprzątnęłam biurko. Takie przyziemne rzeczy.
A poza tym dodałam córce spokoju i pewności siebie.
Awatar użytkownika
amigo
zaufany użytkownik

Post autor: amigo »

Zawsze przed snem dziękuję Bogu za to że uchronił mnie przez cały dzień od zlego.
Że czuwał nad mną i proszę o spokojną noc i dobry następny dzień.
ManMachine
bywalec

Post autor: ManMachine »

Ja wyrażam wdzięczność przez samo uczucie wdzięczności, a sama wdzięczność wyraża się przez uczucie wiary i zaufania.
Człowiek
ManMachine
bywalec

Temat jest za co podziękowałeś.. źle zrozumiałem.

Powiem za co dzisiaj: za ludzi.
Człowiek
cezary123
zaufany użytkownik

Post autor: cezary123 »

Za to, że jeszcze nie mam raka :mrgreen:
No i faktycznie mam to - dzisiaj jeszcze cieszę się spokojem i choćby nie wiem co, to takiej diagnozy mi nikt nie wlepi.
Chwilowo.
Dzięki Bogu.
:angelic-cyan:
Awatar użytkownika
Józef80
zaufany użytkownik

Post autor: Józef80 »

ManMachine pisze: ndz lut 13, 2022 9:38 pm Ja wyrażam wdzięczność przez samo uczucie wdzięczności, a sama wdzięczność wyraża się przez uczucie wiary i zaufania.
Ja czuję podobnie. To jednak nie tyle co podziękowania bo nie wierzę w Jego istnienie, ale chciałbym żeby istniał. Więc czasem jakieś uczucia skieruję w Boskie istnienie choć wiem że nie istnieje w rzeczywistości.
Czemu ty się, zła godzino,
z niepotrzebnym mieszasz lękiem?
Jesteś - a więc musisz minąć.

(Wisława Szymborska)
ManMachine
bywalec

Józef80 pisze: pn lut 14, 2022 8:41 pm Ja czuję podobnie. To jednak nie tyle co podziękowania bo nie wierzę w Jego istnienie, ale chciałbym żeby istniał. Więc czasem jakieś uczucia skieruję w Boskie istnienie choć wiem że nie istnieje w rzeczywistości.
Ja wczoraj pomyślałem, że jedyny sposób w jaki go pojmuję, to dziadzio z siwą brodą. Siedzi se na chmurce, miesza chemikalia i co chwilę coś mu się ... udaje lub nie.
Człowiek
Awatar użytkownika
Chłopiec Papuśny
zaufany użytkownik
Gadu-Gadu: 46660127

Post autor: Chłopiec Papuśny »

Ja zapominam dziękować, poświęcić chwilę na zastanowienie się. Chociaż by dla siebie, dla poszukania dobrych chwil, dla kontaktu ze swoimi emocjami. Trudno prowadzi mi się dziennik wdzięczności.
Awatar użytkownika
Jaskolka
zaufany użytkownik

Chłopiec Papuśny pisze: wt lut 15, 2022 7:11 pm Trudno prowadzi mi się dziennik wdzięczności.
eh czasem życie tak pochłania, że nie ma czasu na refleksję. Ten kontakt z emocjami to jak kontakt z rzeczywistością.,\
Ja też mam trudności z prowadzeniem papierowego, ale w myślach sobie poużywam, tak prosto i zwyczajnie aż czasem naiwnie. :angelic-flying:
Józef80 pisze: pn lut 14, 2022 8:41 pm To jednak nie tyle co podziękowania bo nie wierzę w Jego istnienie, ale chciałbym żeby istniał. .
Właśnie teraz skierowałam jakieś tam... chyba się to nazywa akty strzeliste o Tobie, ku górze. Bo podobno o ile Jest to gdzieś tak daleko i wysoko że zwykłe myślenie nie dotrze, a bardzo bym chciała aby dotarło bardzo wysoko.
żartuję, On nie wdziera się tak jak zły gwałtownie i podstępnie do naszego serca, On wchodzi do niego subtelnie , delikatnie i czule. Może dlatego Go nie widzisz u swych drzwi,?
ManMachine pisze: wt lut 15, 2022 3:13 am
Ja wczoraj pomyślałem, że jedyny sposób w jaki go pojmuję, to dziadzio z siwą brodą. Siedzi se na chmurce, miesza chemikalia i co chwilę coś mu się ... udaje lub nie.
Zobacz jak pojmują go dzieci. bardzo obiecująco to wygląda :eusa-violin: :angelic-blueglow:
Awatar użytkownika
Jaskolka
zaufany użytkownik

ManMachine pisze: wt lut 15, 2022 3:13 am
Zobacz jak ja się identyfikuję i jak Go postrzegam. Jak dziecko w pozytywnym znaczeniu.
Tak jak na obrazku.
ManMachine
bywalec

Jaskolka pisze: śr lut 16, 2022 4:30 am Zobacz jak ja się identyfikuję i jak Go postrzegam. Jak dziecko w pozytywnym znaczeniu.
Tak jak na obrazku.
Tekst dobry, ale mam wrażenie, że to dorosły napisał i kazał dziecku przepisać;p
Człowiek
ODPOWIEDZ

Wróć do „filozofia”