Prawda
Moderator: moderatorzy
Regulamin forum
W tematach dotyczących choroby proszę pisać w odpowiednim poddziale "dyskusji ogólnej".
W tematach dotyczących choroby proszę pisać w odpowiednim poddziale "dyskusji ogólnej".
Re: Prawda
Możliwe... "Tłum jest nieprawdą. Prawda jest zawsze w mniejszości...", przekonuje Sokrates Północy... (Kierkegaard, S.)
- amigo
- zaufany użytkownik
Dla mnie prawda to rozgraniczanie dobra i zła i kierowanie się względnie przyjętymi normami.
Życie w kłamstwie - ściąga na dół.
Oczywiście mówić tylko prawdę się nie da. Mniejsze kłamstwa, gdy to dla spokoju innej osoby, dla własnego ja.
Życie w kłamstwie - ściąga na dół.
Oczywiście mówić tylko prawdę się nie da. Mniejsze kłamstwa, gdy to dla spokoju innej osoby, dla własnego ja.
- Józef80
- zaufany użytkownik
Bardzo mądrze powiedziane.
Bardzo nie lubię kłamstwa, ale czasem jest wybór większego lub mniejszego zła. Choć to na szczęście przypadek z pogranicza.
Czemu ty się, zła godzino,
z niepotrzebnym mieszasz lękiem?
Jesteś - a więc musisz minąć.
(Wisława Szymborska)
(Wisława Szymborska)
ale ładny cytat ten o prawdzie... ale prawda jest taka, że jeżeli ona istnieje to wszystko na to wskazuje, że jest to bardzo niezbadane zjawisko i szukając jej chcąc ją zaabsorbować poniekąd eksperymentujemy na sobie... chodzimy po niezbadanym gruncie i w zasadzie nie jest powiedziane czy prawda to tak naprawdę korzyść... Prawdę mówiąc taką prawdą możemy skrzywdzić i siebie i innych. Nawet przyswajają taką prawdę wdrażając ją w życiu to czy nie eksperymentujemy poniekąd na wszystkich osobach która miałyby styczność z naszą prawdą
- amigo
- zaufany użytkownik
Ostatnio kumpel mnie po prosił, żebym triche na kłamał, później cały dzień źle się z tym czułem. 

ja tam sobie myślę, że gdyby prawda miała obowiązywać w świecie i świat pragnął wyrzec się kłamstwa to chyba lepiej być ostatnią osobą która na nią przystanie niżeli pierwszą która będzie ją wprowadzać
- Józef80
- zaufany użytkownik
Ale dlaczego tak myślisz?
(Wisława Szymborska)
(Wisława Szymborska)
po prostu jest bezpieczniej, należy doceniać ten stan rzeczy który się ma a zmienia się najlepiej wtedy gdy już nie ma się innego wyjścia. Po prostu wygodnie jest być ostatnim a nie pierwszym, który swoje życie tam poświęca na wprowadzenie czegoś i to nawet wtedy kiedy zmiana nam się podoba... należy pamiętać, że ludzie na początku nie są przychylni nowym zjawiskom i bycie pierwszym stwarza wiele niedogodności w reakcjach ludzi.... to np użeranie się z tymi co kłamią na których nam zależy a nie chcą się zmienić.. To czasami kształtowanie prawa dla prawdomównych kosztem praw zakłamanych a to przecież zakłamany może być ktoś z naszej rodzin a nie chcemy dla nich źle... dlatego najlepiej być ostatnim i przyjść na gotowe... ostatnim nawet wtedy gdy popiera się dane stanowisko
- Józef80
- zaufany użytkownik
Zdaje się że że względu na tak wielką ilość ludzi, prawda musi być względna - cokolwiek to znaczy 

(Wisława Szymborska)
(Wisława Szymborska)
No ja, że tak powiem jedną „odkrytą prawdę „ już przerobiłem w swoim życiu. Na początku była świetnie a po trzech latach schizofrenia a potem wstyd pokazać się na ulicy
- amigo
- zaufany użytkownik
Dla mnie prawdą było schizofrenia. Dzięki temu odkryłem, jakie jest prawdziwe życie i ns czym polega i jakie ma mechanizmy.