Prawda

duchowość, etyka, religia

Moderator: moderatorzy

Regulamin forum
W tematach dotyczących choroby proszę pisać w odpowiednim poddziale "dyskusji ogólnej".
Meduzola
zaufany użytkownik

Re: Prawda

Post autor: Meduzola »

Możliwe... "Tłum jest nieprawdą. Prawda jest zawsze w mniejszości...", przekonuje Sokrates Północy... (Kierkegaard, S.)
Awatar użytkownika
amigo
zaufany użytkownik

Post autor: amigo »

Dla mnie prawda to rozgraniczanie dobra i zła i kierowanie się względnie przyjętymi normami.
Życie w kłamstwie - ściąga na dół.
Oczywiście mówić tylko prawdę się nie da. Mniejsze kłamstwa, gdy to dla spokoju innej osoby, dla własnego ja.
Awatar użytkownika
Józef80
zaufany użytkownik

Post autor: Józef80 »

amigo pisze: ndz sty 16, 2022 6:23 pm Dla mnie prawda to rozgraniczanie dobra i zła i kierowanie się względnie przyjętymi normami.
Życie w kłamstwie - ściąga na dół.
Oczywiście mówić tylko prawdę się nie da. Mniejsze kłamstwa, gdy to dla spokoju innej osoby, dla własnego ja.
Bardzo mądrze powiedziane.

Bardzo nie lubię kłamstwa, ale czasem jest wybór większego lub mniejszego zła. Choć to na szczęście przypadek z pogranicza.
Czemu ty się, zła godzino,
z niepotrzebnym mieszasz lękiem?
Jesteś - a więc musisz minąć.

(Wisława Szymborska)
Awatar użytkownika
nic
zaufany użytkownik

Post autor: nic »

Obrazek
emilian
zarejestrowany użytkownik

Post autor: emilian »

ale ładny cytat ten o prawdzie... ale prawda jest taka, że jeżeli ona istnieje to wszystko na to wskazuje, że jest to bardzo niezbadane zjawisko i szukając jej chcąc ją zaabsorbować poniekąd eksperymentujemy na sobie... chodzimy po niezbadanym gruncie i w zasadzie nie jest powiedziane czy prawda to tak naprawdę korzyść... Prawdę mówiąc taką prawdą możemy skrzywdzić i siebie i innych. Nawet przyswajają taką prawdę wdrażając ją w życiu to czy nie eksperymentujemy poniekąd na wszystkich osobach która miałyby styczność z naszą prawdą
Awatar użytkownika
amigo
zaufany użytkownik

Ostatnio kumpel mnie po prosił, żebym triche na kłamał, później cały dzień źle się z tym czułem. :doh:
emilian

ja tam sobie myślę, że gdyby prawda miała obowiązywać w świecie i świat pragnął wyrzec się kłamstwa to chyba lepiej być ostatnią osobą która na nią przystanie niżeli pierwszą która będzie ją wprowadzać
Awatar użytkownika
Józef80
zaufany użytkownik

emilian pisze: pn lip 25, 2022 9:32 am ja tam sobie myślę, że gdyby prawda miała obowiązywać w świecie i świat pragnął wyrzec się kłamstwa to chyba lepiej być ostatnią osobą która na nią przystanie niżeli pierwszą która będzie ją wprowadzać
Ale dlaczego tak myślisz?

(Wisława Szymborska)
emilian

po prostu jest bezpieczniej, należy doceniać ten stan rzeczy który się ma a zmienia się najlepiej wtedy gdy już nie ma się innego wyjścia. Po prostu wygodnie jest być ostatnim a nie pierwszym, który swoje życie tam poświęca na wprowadzenie czegoś i to nawet wtedy kiedy zmiana nam się podoba... należy pamiętać, że ludzie na początku nie są przychylni nowym zjawiskom i bycie pierwszym stwarza wiele niedogodności w reakcjach ludzi.... to np użeranie się z tymi co kłamią na których nam zależy a nie chcą się zmienić.. To czasami kształtowanie prawa dla prawdomównych kosztem praw zakłamanych a to przecież zakłamany może być ktoś z naszej rodzin a nie chcemy dla nich źle... dlatego najlepiej być ostatnim i przyjść na gotowe... ostatnim nawet wtedy gdy popiera się dane stanowisko
Awatar użytkownika
Józef80
zaufany użytkownik

Zdaje się że że względu na tak wielką ilość ludzi, prawda musi być względna - cokolwiek to znaczy :dance:

(Wisława Szymborska)
emilian

No ja, że tak powiem jedną „odkrytą prawdę „ już przerobiłem w swoim życiu. Na początku była świetnie a po trzech latach schizofrenia a potem wstyd pokazać się na ulicy
Awatar użytkownika
amigo
zaufany użytkownik

Dla mnie prawdą było schizofrenia. Dzięki temu odkryłem, jakie jest prawdziwe życie i ns czym polega i jakie ma mechanizmy. :icon-ugeek:
ODPOWIEDZ

Wróć do „filozofia”