Co grozi zdrowym za niegodziwości wobec chorych?
Moderator: moderatorzy
Regulamin forum
W dyskusji na tematy religijne oraz duchowości, lecz nie związane ze schizofrenią proszę używać działu tematy dowolne -> filozofia.
W dyskusji na tematy religijne oraz duchowości, lecz nie związane ze schizofrenią proszę używać działu tematy dowolne -> filozofia.
- Bright Angel
- zaufany użytkownik
Co grozi zdrowym za niegodziwości wobec chorych?
Co grozi zdrowym za niegodziwość wobec chorych? Ewangelia jasno mówi, wystarczy nie pomóc choremu, a grozi za to ogień piekielny na wieczność.
Niestety, ale spotykałem się wieloma niegodziwościami, świństwami wobec chorych i to od ludzi, którzy mieli im pomagać jak lekarze, psycholodzy itp. To chyba tym ludziom lepiej by było, aby się w ogóle nie narodzili.
(31): Kiedy SYN CZŁOWIECZY przyjdzie w Swojej chwale wraz ze wszystkimi Aniołami, wtedy zasiądzie na tronie Swej chwały. (32): Wówczas zgromadzą się przed NIM wszystkie narody. A ON oddzieli jednych od drugich, jak pasterz oddziela owce od kozłów. (33): Owce postawi po swojej prawej stronie, a kozły po lewej. (34): I powie KRÓL do tych po prawej stronie: «Zbliżcie się, błogosławieni mojego OJCA. Weźcie w posiadanie królestwo przygotowane dla was od początku świata. (35): Bo byłem głodny, a daliście MI jeść; byłem spragniony, a daliście MI pić; byłem przybyszem, a przyjęliście MNIE; (36): byłem nagi, a przyodzialiście MNIE; byłem chory, a zatroszczyliście się o MNIE; byłem w więzieniu, a przyszliście do MNIE». (37): Wtedy zapytają GO sprawiedliwi: «PANIE, kiedy widzieliśmy CIĘ głodnym i nakarmiliśmy CIĘ, albo spragnionym i daliśmy CI pić? (38): Kiedy widzieliśmy CIEBIE jako przybysza i przyjęliśmy CIĘ, albo że byłeś nagi i przyodzialiśmy CIĘ? (39): Kiedy widzieliśmy CIEBIE chorego lub w więzieniu i przyszliśmy do CIEBIE?». (40): A KRÓL im odpowie: «Zapewniam was: Wszystko, co zrobiliście dla jednego z tych najmniejszych moich braci, zrobiliście dla MNIE». (41): Następnie powie do tych po lewej stronie: «Odejdźcie ode MNIE, przeklęci, w ogień wieczny, który przygotowano diabłu i jego aniołom. (42): Bo byłem głodny, a nie daliście MI jeść; byłem spragniony, a nie daliście MI pić; (43): byłem przybyszem, a nie przyjęliście MNIE; byłem nagi, a nie przyodzialiście Mnie; byłem chory i w więzieniu, a nie zatroszczyliście się o MNIE». (44): Wtedy oni zapytają: «PANIE, kiedy widzieliśmy CIĘ głodnym lub spragnionym, przybyszem lub nagim, chorym lub w więzieniu, a nie usłużyliśmy TOBIE?». (45): Wtedy im odpowie: «Zapewniam was: Czego nie zrobiliście dla jednego z tych najmniejszych, tego nie zrobiliście dla MNIE». (46): I pójdą oni na wieczną mękę, a sprawiedliwi do życia wiecznego".
[Biblia Paulistów, Mt 25]
Niestety, ale spotykałem się wieloma niegodziwościami, świństwami wobec chorych i to od ludzi, którzy mieli im pomagać jak lekarze, psycholodzy itp. To chyba tym ludziom lepiej by było, aby się w ogóle nie narodzili.
(31): Kiedy SYN CZŁOWIECZY przyjdzie w Swojej chwale wraz ze wszystkimi Aniołami, wtedy zasiądzie na tronie Swej chwały. (32): Wówczas zgromadzą się przed NIM wszystkie narody. A ON oddzieli jednych od drugich, jak pasterz oddziela owce od kozłów. (33): Owce postawi po swojej prawej stronie, a kozły po lewej. (34): I powie KRÓL do tych po prawej stronie: «Zbliżcie się, błogosławieni mojego OJCA. Weźcie w posiadanie królestwo przygotowane dla was od początku świata. (35): Bo byłem głodny, a daliście MI jeść; byłem spragniony, a daliście MI pić; byłem przybyszem, a przyjęliście MNIE; (36): byłem nagi, a przyodzialiście MNIE; byłem chory, a zatroszczyliście się o MNIE; byłem w więzieniu, a przyszliście do MNIE». (37): Wtedy zapytają GO sprawiedliwi: «PANIE, kiedy widzieliśmy CIĘ głodnym i nakarmiliśmy CIĘ, albo spragnionym i daliśmy CI pić? (38): Kiedy widzieliśmy CIEBIE jako przybysza i przyjęliśmy CIĘ, albo że byłeś nagi i przyodzialiśmy CIĘ? (39): Kiedy widzieliśmy CIEBIE chorego lub w więzieniu i przyszliśmy do CIEBIE?». (40): A KRÓL im odpowie: «Zapewniam was: Wszystko, co zrobiliście dla jednego z tych najmniejszych moich braci, zrobiliście dla MNIE». (41): Następnie powie do tych po lewej stronie: «Odejdźcie ode MNIE, przeklęci, w ogień wieczny, który przygotowano diabłu i jego aniołom. (42): Bo byłem głodny, a nie daliście MI jeść; byłem spragniony, a nie daliście MI pić; (43): byłem przybyszem, a nie przyjęliście MNIE; byłem nagi, a nie przyodzialiście Mnie; byłem chory i w więzieniu, a nie zatroszczyliście się o MNIE». (44): Wtedy oni zapytają: «PANIE, kiedy widzieliśmy CIĘ głodnym lub spragnionym, przybyszem lub nagim, chorym lub w więzieniu, a nie usłużyliśmy TOBIE?». (45): Wtedy im odpowie: «Zapewniam was: Czego nie zrobiliście dla jednego z tych najmniejszych, tego nie zrobiliście dla MNIE». (46): I pójdą oni na wieczną mękę, a sprawiedliwi do życia wiecznego".
Just remember that death is not the end. Heaven or hell? The choice is Yours.
- Chłopiec Papuśny
- zaufany użytkownik
- Gadu-Gadu: 46660127
Re: Co grozi zdrowym za niegodziwości wobec chorych?
Wiedziałeś o tym i nic nie zrobiłeś...Bright Angel pisze: ↑ndz maja 02, 2021 12:26 am Co grozi zdrowym za niegodziwość wobec chorych? Ewangelia jasno mówi, wystarczy nie pomóc choremu, a grozi za to ogień piekielny na wieczność.
Psycholog nie ma za Ciebie zrobić tego co masz ty zrobić sam.... To wychodzi na to, że przypatrywaleś się samemu i nic nie zrobiłeś... Byłeś świadkiem i nie zaprotestowałeś.
Może był też ofiarą tego.
Co klasyfikować jako niegodziwość?
- Bright Angel
- zaufany użytkownik
A teraz podaj dowody na to, proszę. Oszczerstwa to też duże świństwa.Chłopiec Papuśny pisze: ↑ndz maja 02, 2021 1:45 am
Wiedziałeś o tym i nic nie zrobiłeś...
Psycholog nie ma za Ciebie zrobić tego co masz ty zrobić sam.... To wychodzi na to, że przypatrywaleś się samemu i nic nie zrobiłeś... Byłeś świadkiem i nie zaprotestowałeś.
Just remember that death is not the end. Heaven or hell? The choice is Yours.
Niegodziwości:
- Oszczerstwa
- Wyśmiewanie się
- Dyskryminacja
- Przemoc (fizyczna psychiczna i duchowa)
- Profanowanie choroby
itd itd itd
- Oszczerstwa
- Wyśmiewanie się
- Dyskryminacja
- Przemoc (fizyczna psychiczna i duchowa)
- Profanowanie choroby
itd itd itd
Nic im nie grozi. Kat i ofiara przeminą i znikną w jednej pustce i chaosie przyszłości i nicości. Nic nie zostanie rozliczone a co się stało to się nie odstanie.
- Chłopiec Papuśny
- zaufany użytkownik
Sam napisałeś że byłeś świadkiem, że to widziałeś. Jakieś rozszczepienie umysłu?Bright Angel pisze: ↑ndz maja 02, 2021 2:39 pmA teraz podaj dowody na to, proszę. Oszczerstwa to też duże świństwa.Chłopiec Papuśny pisze: ↑ndz maja 02, 2021 1:45 am
Jak miał zaprotestować On jest zdrowy?Jedyne co może zrobić to wzywać miłosierdzia dla tych ludzi.Miłosierdzie to największy przymiot Boga.Chłopiec Papuśny pisze: ↑sob maja 08, 2021 12:25 amSam napisałeś że byłeś świadkiem, że to widziałeś. Jakieś rozszczepienie umysłu?Bright Angel pisze: ↑ndz maja 02, 2021 2:39 pmA teraz podaj dowody na to, proszę. Oszczerstwa to też duże świństwa.Chłopiec Papuśny pisze: ↑ndz maja 02, 2021 1:45 am
Największym przejawem geniuszu kobiety jest miłość macierzyńska.
- Chłopiec Papuśny
- zaufany użytkownik
Ostatnie miłosierdzie Boga skończyło się na śmierci swojego syna Jezusa na odpuszczenie grzechów ludzi. Teoretycznie. Praktycznie to wygląda tak, że katolicy rzymscy co dziennie odnawiają śmierć Jezusa by odkupić grzechy. Grzech został odkupiony raz centralnie i katolicy codziennie spożywają dosłownie ciało i krew by grzech pierworodny odkupić który Jezus już odkupił. Czyli chrzest jest nie potrzebny. Ewentualnie że wyznaje go. Ale grzech jest odkupiony i nie ma potrzeby chęci. No dobra. Spowiedź. Po co? Czyli pedofile księża, zajmą się dziećmi, spowiedzią się i...? No nie będą w niebie. Wg. Biblii dopiero sąd ostateczny wskazuje czy idziesz do nieba czy do piekła, więc gdzie jest dusza po śmierci? Kefas to pytanie do Ciebie.
Dalej idąc. Bóg wie co jest, było i będzie. W biblii że nie ingeruje. Więc po co modlitwy za wstawiennictwo? Ponoć Bóg nie zmienia zdania. Ale zmienił. U Noego, u Abrahama, u Koheleta,. Jest niezmienny, ale zmienia plany. Więc jeżeli ma plan po co zmieniać?
Jeżeli nie zmienia zdania po co latanie nad miastami z monstrancją? Jeżeli Jezusowe przykazanie nakazuje by ci co źli odeszli, w niedosłowny słowa tego znaczeniu dlaczego jak Jezus powiedział, oddajcie cesarzowi to co jemy a Bogu to co do niego, nie zawiadomił o złych uczynkach służb cesarza? Wszak miał by wieczne życie za uczynek wobec Boga, a jako wierny powinien i ma przywilej i prawo zginąć za swoją wiarę...
Dalej idąc. Bóg wie co jest, było i będzie. W biblii że nie ingeruje. Więc po co modlitwy za wstawiennictwo? Ponoć Bóg nie zmienia zdania. Ale zmienił. U Noego, u Abrahama, u Koheleta,. Jest niezmienny, ale zmienia plany. Więc jeżeli ma plan po co zmieniać?
Jeżeli nie zmienia zdania po co latanie nad miastami z monstrancją? Jeżeli Jezusowe przykazanie nakazuje by ci co źli odeszli, w niedosłowny słowa tego znaczeniu dlaczego jak Jezus powiedział, oddajcie cesarzowi to co jemy a Bogu to co do niego, nie zawiadomił o złych uczynkach służb cesarza? Wszak miał by wieczne życie za uczynek wobec Boga, a jako wierny powinien i ma przywilej i prawo zginąć za swoją wiarę...
- klucz żurawi
- zaufany użytkownik
Tak ktoś już nam odpuścił grzechy. Mówią że sam Bóg. Teraz w świadomości ludzi zrodziło się przekonanie że wystarczy chrzest, komunia i spowiedź.
Nikt się nie zastanowi czy powinien postąpić tak jak Jezus i odpuścić winy bliźnim. Jest to niezwykle subtelne i wielu się na tym przewraca. Odpuścić temu który stoi nade mną i okłada drągiem i nawet jak przestanie wróci by znów okładać. Czy odpuścić dopiero gdy pożałował i odrzucił drąg.
Nikt się nie zastanowi czy powinien postąpić tak jak Jezus i odpuścić winy bliźnim. Jest to niezwykle subtelne i wielu się na tym przewraca. Odpuścić temu który stoi nade mną i okłada drągiem i nawet jak przestanie wróci by znów okładać. Czy odpuścić dopiero gdy pożałował i odrzucił drąg.
- Dobro
- zaufany użytkownik
- Status: Karuṇā करुणा
- Gadu-Gadu: bla bla
"Zaś niegodziwi zostaną wytępieni z ziemi, a wiarołomni będą z niej wykorzenieni". Prz 2:22
Śląskie Towarzystwo Biblijne.
(9): Bo niegodziwcy będą wytępieni, Ci zaś, którzy pokładają nadzieję w Panu, odziedziczą ziemię. [Biblia Warszawska, Ps 37]

Śląskie Towarzystwo Biblijne.
(9): Bo niegodziwcy będą wytępieni, Ci zaś, którzy pokładają nadzieję w Panu, odziedziczą ziemię. [Biblia Warszawska, Ps 37]