Podwyższona prolaktyna
Moderator: moderatorzy
Podwyższona prolaktyna
Czy ktoś tu z obecnych leczy się solianem i bromergon?
Od lat leczę się solianem i mam podwyższoną prolaktyne . Dostałam właśnie skierowanie do endokrynologa. Za dwa tygodnie będę też robić badanie z krwi na prolaktyne. Chcę żeby lekarz przepisał mi lek na zbicie prolaktyny. I tak się zastanawiam czy bromergon mi nie zaszkodzi? Jak będę się czuła?
Od lat leczę się solianem i mam podwyższoną prolaktyne . Dostałam właśnie skierowanie do endokrynologa. Za dwa tygodnie będę też robić badanie z krwi na prolaktyne. Chcę żeby lekarz przepisał mi lek na zbicie prolaktyny. I tak się zastanawiam czy bromergon mi nie zaszkodzi? Jak będę się czuła?
- Bright Angel
- zaufany użytkownik
Re: Podwyższona prolaktyna
Jest tu użytkownik Hvp2, który, jak dobrze pamiętam, brał taki zestaw. Poczekaj, może Ci odpisze. Albo lepiej poszukaj na forum, bo już o tym pisał.
Ostatnio zmieniony śr lip 22, 2020 5:09 pm przez Bright Angel, łącznie zmieniany 1 raz.
Just remember that death is not the end. Heaven or hell? The choice is Yours.
- Bright Angel
- zaufany użytkownik
Tutaj znajdziesz sporo informacji na ten temat:
https://www.google.com/search?client=fi ... a.evot.org
https://www.google.com/search?client=fi ... a.evot.org
Czytałam, że Hvp2 brał. Dzięki za odpowiedź.
Czekam, na odpowiedź Hvp2 i innych osób.
Interesuje mnie jaką dawkę biorą Solianu i Bromergon.
Czekam, na odpowiedź Hvp2 i innych osób.
Interesuje mnie jaką dawkę biorą Solianu i Bromergon.
- wowo
- zaufany użytkownik
- Gadu-Gadu: 9697465
Jakie dawki solianu bierzesz?Zyta1234 pisze: ↑śr lip 22, 2020 1:59 pm Czy ktoś tu z obecnych leczy się solianem i bromergon?
200 lub maksymalnie 400.
- wowo
- zaufany użytkownik
Jeśli bierzesz 200 na dobę to nie powinieneś mieć problemu z prolaktyną, jeśli 400 to problem już jest. Trzeba zejść do 300 na dobę i prolaktyna będzie akceptowalna. Pisze to po swoich doświadczeniach popartych badaniami i decyzją lekarza.
Na początku sierpnia będę miała badanie na prolaktyne. A za rok mam wizytę u endokrynologa.
Nie mam mlekotoku, ale mam powiększone i obolałe piersi, liczne torbiele piersi.
Miesiączkę mam skąpa co 40 dni. Dwa tygodnie przed miesiączką kości mnie bolą. Mam zespół napięcia przedmiesiączkowego.
Jestem rozdrażniona i nerwowa.
Mam lęki i obniżony nastrój. Ciągle zmęczenie, zmuszanie się do jakiejkolwiek aktywności.
Mam otyłość brzuszną.
Solian biorę od 2008, zazwyczaj dawka 200 i do tego ketrel 25 mg.
Nie mam mlekotoku, ale mam powiększone i obolałe piersi, liczne torbiele piersi.
Miesiączkę mam skąpa co 40 dni. Dwa tygodnie przed miesiączką kości mnie bolą. Mam zespół napięcia przedmiesiączkowego.
Mam lęki i obniżony nastrój. Ciągle zmęczenie, zmuszanie się do jakiejkolwiek aktywności.
Mam otyłość brzuszną.
- Bright Angel
- zaufany użytkownik
Ja miałem podwyższoną prolaktyną na 100 mg solianu, z tego co pamiętam.
- wowo
- zaufany użytkownik
Jak piszesz że bierzesz jeszcze ketrel to ma znaczenie. Gdyby to był sam solian to nie było by problemu. Musisz skonsultować z lekarzem to sprawę ale osobiście podejrzewam że ketrel może mocno podbijać prolaktyna.Zyta1234 pisze: ↑śr lip 22, 2020 6:04 pm Na początku sierpnia będę miała badanie na prolaktyne. A za rok mam wizytę u endokrynologa.
Mam otyłość brzuszną.
U mnie ketrel bardziej podnosi prolaktyne niż solian. Wiem bo kiedyś brałam sam ketrel w dawce 400mg i wtedy to nawet mlekotok miałam.
No ale teraz biorę minimalna dawkę, tylko 25 mg, więc raczej aż tak bardzo nie podnosi prolaktyny.
No ale teraz biorę minimalna dawkę, tylko 25 mg, więc raczej aż tak bardzo nie podnosi prolaktyny.
- wowo
- zaufany użytkownik
Ale dochodzi do tego solian a to wzmaga działanie.
Ta prolaktyna nie jest wcale taka groźna. Kobiety w ciąży mają ja podwyższoną do granic możliwości przez dziewięć miesięcy i nic im złego od tego się nie dzieje. Nie raz też zachodzą w ciążę nawet kilka razy pod rząd i jedynym skutkiem ubocznym jest świetne samopoczucie, brak miesiączki, i może trochę tycie. Zdecydowanie bym nie kombinował z kuracją takim środkiem hormonalnym jak Bromergan. Prolaktyna zawsze sama wraca do normy, a wtrącanie się w układ hormonów jest dużo groźniejsze moim zdaniem. Gdzieś czytałem, że środek ten może powodować stany psychotyczne, agresję, pobudzenie, zaburzenia snu i wzmożony popęd seksualny.
Najbardziej boję się psychozy i mani. Przez ostatnie dwa lata po lekach na depresję byłam dwa razy w szpitalu, po trzy miesiące
- wowo
- zaufany użytkownik
Pamiętam jak lekarz powiedział mi że wyższa prolaktyna u mnie po dłuższym czasie może spowodować impotencje, ale ja jestem facetem a jak jest u kobiet to nie wiem. Oczywiście obniżył mi dawkę leku raz, zrobił badanie krwi po 5 tygodniach i już wyszło ok, po czym kazał obniżyć mi jeszcze raz. Od tamtej pory nie robiłem badania a minęło już pół roku.
-
- bywalec
Też to mam
Podwyższona prolaktyna może prowadzi do osteoporozy. Tego też się boję.
Niestety jestem skazana na solian, bo na każdym innym leku czuję się źle, a nawet bardzo źle. Na solianie czuję się w miarę dobrze. Dokucza mi jedynie zmęczenie polekowe.
Niestety jestem skazana na solian, bo na każdym innym leku czuję się źle, a nawet bardzo źle. Na solianie czuję się w miarę dobrze. Dokucza mi jedynie zmęczenie polekowe.
- Walet Pikowy
- zaufany użytkownik
A to ciekawe z tym ketrelem ,bo kiedyś mi lekarka mówiła,że on zbija prolaktyne.Prolaktyna też się zwiększa od stresu i warto robić ćwiczenia fizyczne na stres.Może nie zwiększa ketrel prolaktyne tylko solian u Ciebie.
Lekarze tak mówią, że ketrel i abilify obniża prolaktyne, a mnie te leki podnoszą w kosmos. Mnie się wydaje, że każdy organizm reaguję inaczej. Poza tym w ulotkach tych leków, w skutkach ubocznych jest napisane, że podnosi, a lekarze mówią co innego
Osteoporoza to w starczym wieku dopiero jeśli już Jak się boisz to zażywaj D3+K2.