https://zdrowie.wprost.pl/medycyna/chor ... rycia.html
W kolejnym badaniu tego samego zespołu, przeprowadzonym tym razem na szczurach laboratoryjnych, wyszło, że za pomocą sulforanu występującego w kiełkach brokułów można uzyskać większe ilości glutaminianu przechowywanego w postaci glutationu. Wyniki opublikowano w PNAS. Badacze postanowili przeprowadzić trzecie badanie, tym razem nad zastosowaniem ekstraktu z kiełków brokułów u ludzi.
Obie informacje łączy siarka. W pierwszym przypadku dostarczenie siarki w związku chemicznym o nazwie sulforanu łagodzi przebieg schizofrenii a w drugim jest informacja że organizm osoby chorej traci siarkę w postaci siarkowodoru.„Ukierunkowanie na szlak metaboliczny siarkowodoru stanowi nowatorskie podejście terapeutyczne” – podsumowali autorzy, których badania objęły genetycznie zmodyfikowane myszy, zwłoki ludzkiej tkanki mózgowej oraz osoby ze schizofrenią i bez. Starszy autor badania dr Takeo Yoshikawa, który kieruje zespołem psychiatrii molekularnej w RIKEN Center for Brain Science w Japonii, zauważa, że firmy farmaceutyczne przestały opracowywać nowe metody leczenia schizofrenii.
Ja stosuję MSM jako suplement diety, sulforan był za drogi i znalazłem zamiennik.