JAK WYZDROWIEĆ ?
Moderator: moderatorzy
- PRZEPIĘKNO WYLECZENIE
- bywalec
JAK WYZDROWIEĆ ?
Egzystencja trudna tragiczna. Chorzy chorują umierają. JAK WYZDROWIEĆ i tworzyć Zdrowie Polska ?
Ostatnio zmieniony śr maja 27, 2020 5:52 pm przez PRZEPIĘKNO WYLECZENIE, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- bywalec
- Status: Stara szkoła
Re: JAK WYZDROWIEĆ ?
ważne jest przebaczenie i wiem wiem, bo u mnie z tym problem.
Ni wiem jak wygrać z tym stanem.
To nie sprawa miesięcy, a chyba lat.
Ni wiem jak wygrać z tym stanem.
To nie sprawa miesięcy, a chyba lat.
Wydaje mi się że wyzdrowienie to pewien proces. I to ciągły- który nigdy się nie kończy.
Trzeba w pewnym momencie swojego życia podjąć decyzje: Czy chce się zdrowieć, czy być chorym. Jak mówię jest to proces, której początkiem jest ta decyzja. Bycie chorym ma swoje plusy też, nic od siebie nie trzeba wymagać itp. (np bo zawsze mogę usprawiedliwić się chorobą- no bo ja jestem chory więc nie posprzątam mieszkania czy pójdę po zakupy czy też nie zrobię obiadu). Potem nie podejme zatrudnienia no przecież ja chory jestem a chorzy nie pracują. (Choć jest inna sprawą sytuacja kiedy jest się w psychozie to wtedy takie czynności są niemożliwe.) Dla mnie było najważniejsze zaakceptowanie tego że muszę do końca życia brać leki. To chyba był początek zdrowienia. Jak już to mamy z głowy (problem czy brać czy nie ) możemy nad innymi rzeczami się zastanawiać, typu praca, szkolą wolontariat, terapia.
A propos leków, to ja się nie zastanawiam czy mam brać czy nie (no bo przecież dobrze funkcjonuje wiec pewnie jestem zdrowy). Tylko biorę i tyle
. nie ważne że przymulają i spię 12 h dziennie, dla mnie nie jest to powód by przestać brać. Życie staje się dużo łatwiejsze jak się nie ma tego dylematu, brać czy nie brać.
Trzeba w pewnym momencie swojego życia podjąć decyzje: Czy chce się zdrowieć, czy być chorym. Jak mówię jest to proces, której początkiem jest ta decyzja. Bycie chorym ma swoje plusy też, nic od siebie nie trzeba wymagać itp. (np bo zawsze mogę usprawiedliwić się chorobą- no bo ja jestem chory więc nie posprzątam mieszkania czy pójdę po zakupy czy też nie zrobię obiadu). Potem nie podejme zatrudnienia no przecież ja chory jestem a chorzy nie pracują. (Choć jest inna sprawą sytuacja kiedy jest się w psychozie to wtedy takie czynności są niemożliwe.) Dla mnie było najważniejsze zaakceptowanie tego że muszę do końca życia brać leki. To chyba był początek zdrowienia. Jak już to mamy z głowy (problem czy brać czy nie ) możemy nad innymi rzeczami się zastanawiać, typu praca, szkolą wolontariat, terapia.
A propos leków, to ja się nie zastanawiam czy mam brać czy nie (no bo przecież dobrze funkcjonuje wiec pewnie jestem zdrowy). Tylko biorę i tyle

Kurde jak jakiś przedstawiciel handlowy gadam 

Ja czekam, aż ktoś rozwinie myśl ongiś nie docenianego przeze mnie (myślałam, że przereklamowany) prof. Antoniego Kępińskiego, który w odniesieniu do schizofrenii pisał o "metaboliźmie informacyjnym". Ciekawe by było przy tym zestawienie ze sobą tematów: 1. metabolizm, 2. sen, 3. ciśnienie tętnicze, 4. wysoko-i-niskoreaktywność. 5. temperament. Takie rozpatrywanie tematu byłoby jak najbardziej konstruktywne dla usystematyzowania wiedzy o "dementia praecox" i dalszych badań.
-
- zaufany użytkownik
- Gadu-Gadu: bla bla
Utrzymać ciało w zdrowiu dobrym na lekach jest trudne. Jakoś biorę leki, ale bym chciał żeby małe dawki, i dużo ruchu.
nic
Gdybym ja to wiedziała... Biorę leki, modle się i nic... Następnym razem jak mi się pogorszy to od razu jadę do psychiatryka. Liczyłam, że lekarka zmieni mi leki i będzie okej, a zostaje z tym co brałam i mi nie pomaga... Czas zmienić lekarza.
Życie jest piękne
Tylko akurat nie moje
Tylko akurat nie moje
-
- bywalec
Ja też zastanawiam się nad tym ale to nie jest takie proste 

Mimo wszystko starać się żyć jak zdrowi.Dbać o relacje z ludźmi i o finanse.W pewnym momencie objawy choroby miną i uświadomimy sobie że jest naprawdę dobrze.Jeśli przeczekamy objawy negatywne zaszyci w domu i na rencie to ten moment kiedy jest lepiej może nigdy nie nastąpić albo obudzimy się w czarnej d..
Bóg patrzy nic nie mówi,pewnie żałuje po co stworzył ludzi.