Bibilia kto wierzy w te brednie?
Moderator: moderatorzy
Regulamin forum
W dyskusji na tematy religijne oraz duchowości, lecz nie związane ze schizofrenią proszę używać działu tematy dowolne -> filozofia.
W dyskusji na tematy religijne oraz duchowości, lecz nie związane ze schizofrenią proszę używać działu tematy dowolne -> filozofia.
Bibilia kto wierzy w te brednie?
Kto traci czas i życie studiując te wymysły i brednie zawarte w bibli ? 

- Bright Angel
- zaufany użytkownik
Re: Bibilia kto wierzy w te brednie?
To co piszesz jest obrazą uczuć religijnych. Obrażasz wielu ludzi w największym stopniu.
Ja czytam Pismo Święte prawie codziennie.
Ja czytam Pismo Święte prawie codziennie.
Just remember that death is not the end. Heaven or hell? The choice is Yours.
Na pedalstwo natomiast nikt nic nie napisze, bo się boi
! Dla mnie Biblia jest dziełem poezyjnym. Jak najbardziej nie biorę tego wszystkiego dosłownie, pomimo że jestem wierzący, a nawet miałem powołanie na księdza. Z rzeczy które można brać dosłownie, to już prędzej astrologię, bo faktycznie coś w tym jest, i to znacznie wiarygodniejsze niż w Biblii.

Małym ludziom to bardzo przeszkadza gdy jesteś kimś. A jak nie płyniesz ze śmieciami jak inni, to dopiero Cię będą zwalczali!
- Catastrophique
- bywalec
Ludzie nie boją się pisać o "pedalstwie". Spora część jest kulturalna, subtelna i nie nienawidzi ślepo odmienności.
Tik tak tik tak
| "To boldly go where no one has gone before"

Ja czytam i słucham Biblię.
Jestem już przy księdze Przysłów. Najlepsza część Biblii, jeżeli chodzi o Stare Przymierze.
Starożytni wiedzieli co piszą. Trochę byli brutalni, dosadni i okrutni, ale na współczesne zasady humanizmu jeszcze przyjdzie czas.
(1): Przysłowia Salomona, syna Dawida, króla w Izraelu. (2): Aby poznać mądrość i karność, aby zrozumieć słowa rozsądku, (3): aby zdobyć karny rozsądek, sprawiedliwość, rzetelność i prawość, (4): aby prostaczkom udzielić rozwagi, a młodym - wiedzy i roztropności. (5): Mądry, słuchając, pomnoży wiedzę, rozumny biegłości nabędzie, (6): aby pojąć przysłowie i trudne zdanie, słowa mędrców i ich zagadki. [Biblia Tysiąclecia V, Prz 1]

Jestem już przy księdze Przysłów. Najlepsza część Biblii, jeżeli chodzi o Stare Przymierze.
Starożytni wiedzieli co piszą. Trochę byli brutalni, dosadni i okrutni, ale na współczesne zasady humanizmu jeszcze przyjdzie czas.
(1): Przysłowia Salomona, syna Dawida, króla w Izraelu. (2): Aby poznać mądrość i karność, aby zrozumieć słowa rozsądku, (3): aby zdobyć karny rozsądek, sprawiedliwość, rzetelność i prawość, (4): aby prostaczkom udzielić rozwagi, a młodym - wiedzy i roztropności. (5): Mądry, słuchając, pomnoży wiedzę, rozumny biegłości nabędzie, (6): aby pojąć przysłowie i trudne zdanie, słowa mędrców i ich zagadki. [Biblia Tysiąclecia V, Prz 1]
Staram się was wydobyć z tego po.pierdolenia związanego z biblią nie miejcie mi za złe ale tracicie czas na takie zajęcia i zacznijcie żyć i robić coś konstruktywnego 

- Bright Angel
- zaufany użytkownik
Popatrz lepiej na siebie i na swoje życie, jak wygląda bez czytania Biblii. Ty jesteś na dnie prawie, w przeciwieństwie do ludzi, którzy czytają Pismo Święte.
Just remember that death is not the end. Heaven or hell? The choice is Yours.
ja jestem na dnie...xD mam dziewczynę zmieniłem prace zapierdalam w magazynie rossmanie za 4 klocki i mam pełno koleżków jeśli jestem na dnie to większość z tego forum jest chyba w rynsztoku xD
Ale to przecież obiektywna historia i cenna nauka humanistyczna. Piękne kształtowanie świadomości ludzkiego rozwoju. W parę dni mamy przekrój całych dziejów ludzkości pod tym kątem. Patrzymy jak Stwórca z nieba na dzieje świata. Jednego dnia w starożytnym Egipcie faraonów, później za króla Dawida i świetności Izraela, potem błyskawicznie w Babilonii, za parę dni już w epoce hellenistycznej, a zaraz już w naszej erze po Chrystusie, modzie na ewangelie i apokalipsy i mamy czasy Rzymu.
I zaraz wiemy na czym stoimy.
A ile nowych niebanalnych pytań się pojawia i ile nowych dróg do odkrycia. Powiązania z kulturą, sztuką, polityką, rozwojem cywilizacji.
Biblię spisywała ówczesna elita, rządzący, sędziowie, królowie, kapłani, artyści, uczeni w służbie królów. Nie ci poddani na dole.
Wypowiadali wojny i zaprowadzali pokój, rządzili masami i decydowali o życiu i śmierci narodów i jednostek.
To tak jakbyśmy teraz dotarli do najwyższego poziomu rządów, tam gdzie ciągnie się cywilizację narodów przez niezbadany świat przyszłości na najwyższym z aktualnie możliwych poziomie.
Na pieniądze, kolegów i dziewczyny przyjdzie czas.
Ja na przykład jestem samotnikiem i koledzy mnie nie urządzają, dziewczyny aktualnie nie szukam, a pieniądze - pieniądze łatwiej mi będzie zarobić, kiedy będę oczytany i oświecony

no jeśli traktować biblie jako zainteresowanie i rozrywkę to tak a nie jak wielu z tego forum jako sens życia xD
- Catastrophique
- bywalec
Jeśli naprawdę w to wierzysz...czytasz dużo, ale chyba nie to co trzeba.

Tik tak tik tak

Ja się tym wszystkim nie przejmuję. Człowiek to durny stwór który nie potrafi się uczyć na błędach.
Kiedyś Katolicyzm był święty, a wszystko inne sprzeczne w tym regionie złem podlegającym inkwizycji. Teraz pedalstwo jest najnowszą "świętością", z wszystkim innym poddawanym coraz to śmialszym "inkwizycjom". A potem Islam będzie najnowszym "hitem".
Kiedyś Katolicyzm był święty, a wszystko inne sprzeczne w tym regionie złem podlegającym inkwizycji. Teraz pedalstwo jest najnowszą "świętością", z wszystkim innym poddawanym coraz to śmialszym "inkwizycjom". A potem Islam będzie najnowszym "hitem".
Małym ludziom to bardzo przeszkadza gdy jesteś kimś. A jak nie płyniesz ze śmieciami jak inni, to dopiero Cię będą zwalczali!
Poza tym, Biblia idzie dalek w czas, nie tylko nie jest prawdopodobna i logiczna naukowo. Lgbt tak samo nie ma nic wspólnego z nauką czy logiką, i jeszcze jest absurdem bez tradycji. Czemu? Tylko jeden argument! Gdyby ten syf był genetyczny, to już by dawno temu wyginął w naturalnej selekcji! To jest syf nauczany, do wpojenia komuś.
- Catastrophique
- bywalec
Widzisz, tak się składa, że to raczej ślepa nienawiść nadaje się do "wyginięcia". Jest to antyludzkie i niezgodne z naszą naturą, powoduje mnóstwo cierpienia, ale jak ktoś nie potrafi inaczej przekazać innym, że cierpi, tylko próbuje gnębić innych...
Tik tak tik tak

A że od czasu do czasu znajdzie się samiec pingwin co lubi innego samca pingwina, to tak samo zwyrodnienie natury jak puma ze szczęką wystawiającą z głowy, albo krowa z sześcioma nogami. Takie rzeczy się dzieją, ale co się teraz dzieje i o co chodzi lgbt, to tak samo tresura, jak pies skaczący na babę.
Ostatnio zmieniony śr mar 11, 2020 9:04 pm przez guile, łącznie zmieniany 1 raz.
Tylko kłamstwa nas gnębią, oraz brak chęci zauważenia ich.Catastrophique pisze: ↑śr mar 11, 2020 8:55 pm Widzisz, tak się składa, że to raczej ślepa nienawiść nadaje się do "wyginięcia". Jest to antyludzkie i niezgodne z naszą naturą, powoduje mnóstwo cierpienia, ale jak ktoś nie potrafi inaczej przekazać innym, że cierpi, tylko próbuje gnębić innych...
- Catastrophique
- bywalec
Dokładnie tak. Nienawiść to kłamstwo, jak religia, z wieloma wyznawcami. Każdy jednak prawdę wewnętrznie, jako człowiek, zna.guile pisze: ↑śr mar 11, 2020 9:03 pmTylko kłamstwa nas gnębią, oraz brak chęci zauważenia ich.Catastrophique pisze: ↑śr mar 11, 2020 8:55 pm Widzisz, tak się składa, że to raczej ślepa nienawiść nadaje się do "wyginięcia". Jest to antyludzkie i niezgodne z naszą naturą, powoduje mnóstwo cierpienia, ale jak ktoś nie potrafi inaczej przekazać innym, że cierpi, tylko próbuje gnębić innych...
Tik tak tik tak

Nienawiść to jest naturalna reakcja wobec wszystkiego, co jest złe.Catastrophique pisze: ↑śr mar 11, 2020 9:08 pmDokładnie tak. Nienawiść to kłamstwo, jak religia, z wieloma wyznawcami. Każdy jednak prawdę wewnętrznie, jako człowiek, zna.guile pisze: ↑śr mar 11, 2020 9:03 pmTylko kłamstwa nas gnębią, oraz brak chęci zauważenia ich.Catastrophique pisze: ↑śr mar 11, 2020 8:55 pm Widzisz, tak się składa, że to raczej ślepa nienawiść nadaje się do "wyginięcia". Jest to antyludzkie i niezgodne z naszą naturą, powoduje mnóstwo cierpienia, ale jak ktoś nie potrafi inaczej przekazać innym, że cierpi, tylko próbuje gnębić innych...
- Catastrophique
- bywalec
Nienawiść jest złem sama w sobie, a reagowanie złem na zło się nie sprawdza. Nie wspominając, że odmienność złem nie jest, tylko to jak ludzie ją interpretują.
Tik tak tik tak

Pedalstwo jest złem które nas szpeci, i osłabia w obliczu konkurencji o terytorium. Pedalstwo jest AIDSem ideologicznym!
Czy ja chcę dzieci? No, chciałbym tu mieć tak super jak muzułmanin, że bez obaw wolno mi dzieci obronić przed indoktrynacją lgbt. Że tak nie mam, zastanowię się raz, dwa, nawet milion razy, zanim zboczeńcy mnie zmuszą do wychowania im kolejnej "dupci"!
Nie używamy słów uznanych potocznie za obraźliwe. Szanujemy innych za ich poglądy. - Papuśny
Czy ja chcę dzieci? No, chciałbym tu mieć tak super jak muzułmanin, że bez obaw wolno mi dzieci obronić przed indoktrynacją lgbt. Że tak nie mam, zastanowię się raz, dwa, nawet milion razy, zanim zboczeńcy mnie zmuszą do wychowania im kolejnej "dupci"!
Nie używamy słów uznanych potocznie za obraźliwe. Szanujemy innych za ich poglądy. - Papuśny