Jakie klasyczne neuroleptyki polecacie?
Moderator: moderatorzy
-
- zaufany użytkownik
Jakie klasyczne neuroleptyki polecacie?
Przetestowałem wszystkie neuroleptyki atypowe z wyjątkiem klozapiny. Niestety, jestem nimi rozczarowany, bo nie działają na objawy negatywne, nie działają na lęki i w dodatku tyje się po nich.
Chciałbym wypróbować leki klasyczne. Kiedyś brałem Trilafon i był świetny.
Mój przebieg F20.0 jest lekki, więc nie będę wymagał dużych dawek leku, więc problemy z parkinsonizm i sztywnością nie powinny mnie spotkać.
Co sądzicie o haloperidolu w dawce 1mg lub 2mg, Clopixolu w dawce 20mg, Fluanxolu w dawce 3mg, Chlorprotiksenie w dawce 100mg, pernazynie w dawce 300mg, Tisercinie w dawce 100mg, promazynie w dawce 100mg.
Czy brał może ktoś kiedyś flufenazynę? Może ten lek bym wypróbował, gdyby psychiatra zgodził się go sprowadzić.
Mój przebieg F20.0 jest lekki, więc nie będę wymagał dużych dawek leku, więc problemy z parkinsonizm i sztywnością nie powinny mnie spotkać.
Co sądzicie o haloperidolu w dawce 1mg lub 2mg, Clopixolu w dawce 20mg, Fluanxolu w dawce 3mg, Chlorprotiksenie w dawce 100mg, pernazynie w dawce 300mg, Tisercinie w dawce 100mg, promazynie w dawce 100mg.
Czy brał może ktoś kiedyś flufenazynę? Może ten lek bym wypróbował, gdyby psychiatra zgodził się go sprowadzić.
-
- zaufany użytkownik
Re: Jakie klasyczne neuroleptyki polecacie?
Leki Cie nie wyleczą. Leki mogą tylko powstrzymać psychozę i trochę pomóc objawowo, ale reszta to ciężka praca nad sobą. Nie ma łatwo.
Just remember that death is not the end. Heaven or hell? The choice is Yours.
-
- zaufany użytkownik
No tak, ale są leki, które powodują przez jakiś czas u mnie odhamowanie. Odhamowany socjalnie jestem na Solianie, ale ten lek w dość szybkim czasie powoduje u mnie stany depresyjne. Nie wiem, może dawkę trzeba mniejszą niż 200mg.
Są też leki, które wywołują zahamowanie. Od dłuższego czasu biorę fluoksetynę i ten lek spowodował, że jestem wycofany i najchętniej zamknął bym się w kokonie.
Leki mocno wpływają na moje zachowanie.
Są też leki, które wywołują zahamowanie. Od dłuższego czasu biorę fluoksetynę i ten lek spowodował, że jestem wycofany i najchętniej zamknął bym się w kokonie.
Leki mocno wpływają na moje zachowanie.
-
- zaufany użytkownik
Spróbuj klasycznych neuroleptyków w małej dawce. Nie tyje się po nich. Wszystkie działają podobnie. Po klozapinie człowiek się ślini jak ślimak. Całą poduszkę będziesz miał mokrą. Po drugie, nie wiem czy wiesz, ale depresja jest kolejnym etapem rozwoju. Chorzy na depresję stoją szczebel wyżej od schizofreników, jeśli masz schizofrenię. Leki cofną cię tylko do tyłu. Samopoczucie może być lepsze, ale to nie zmienia tego ,co napisałem.
-
- zaufany użytkownik
Ja biore solian 600mg i nie kombinuje z lekami, bo jak kombinuje to jeszcze gorzej mi to wychodzi.
-
- zaufany użytkownik
Ja właśnie nie mogę wytrzymać na jednym neuroleptyku ze względu na skutki uboczne, więc mam często zmieniane. Dlatego chciałbym spróbować klasycznych w małych dawkach, może będę lepiej je tolerował.
Po kwetiapinie mam silne zaparcia, po olanzapinie szybko tyję, po amisulprydzie mam stany depresyjne, po zypsili jestem znieczulony emocjonalnie i mam zerowe libido, po arypiprazolu jestem silnie zmęczony, rispierdon też chyba ciągnął nastrój w dół, po serdoleckie miałem silne kołatania serca. Jedynie klozapiny nie brałem, ale ten lek pewnie, to już zupełnie by mnie rozwalił.
Po kwetiapinie mam silne zaparcia, po olanzapinie szybko tyję, po amisulprydzie mam stany depresyjne, po zypsili jestem znieczulony emocjonalnie i mam zerowe libido, po arypiprazolu jestem silnie zmęczony, rispierdon też chyba ciągnął nastrój w dół, po serdoleckie miałem silne kołatania serca. Jedynie klozapiny nie brałem, ale ten lek pewnie, to już zupełnie by mnie rozwalił.
-
- zaufany użytkownik
Lek idealny nie istnieje, a szczególnie dotyczy to neuroleptyków I generacji, zwłaszcza w dawkach wyższych niż minimalne. Np haloperidol często wywołuje depresję, pernazyna upośledza funkcje poznawcze, itp. Wysoką cenę musimy płacić za funkcjonowanie w obszarze psychicznej normy!! 

-
- zaufany użytkownik
No, ale czy haloperidol w dawce 1mg też wywołuje depresję? Albo czy pernazyna w dawce 300mg mocno upośledza pamięć?
Mnie najbardziej interesuje Tisercin, bo go dobrze toleruję, ale psychiatra się nie zgodziła, by to był mój jedyny neuroleptyk.
Ja naprawdę nie potrzebuję dużych dawek leków, bo ja mam lekki przebieg. U mnie na schizofrenię, nakładają się też padaczkowe stany psychotyczne, które minęły po włączeniu leczenia.
Mnie najbardziej interesuje Tisercin, bo go dobrze toleruję, ale psychiatra się nie zgodziła, by to był mój jedyny neuroleptyk.
Ja naprawdę nie potrzebuję dużych dawek leków, bo ja mam lekki przebieg. U mnie na schizofrenię, nakładają się też padaczkowe stany psychotyczne, które minęły po włączeniu leczenia.
-
- zaufany użytkownik
Nie polecam żadnego leku psychotropowego, ani pierwszej generacji, ani drugiej. Osobiście biorę 1 mg fluanxolu i nie narzekam. Ale jak pisałem w wątku osobistym, stosuję do tego 14 pozostałych metod leczenia, innych niż leki.
Just remember that death is not the end. Heaven or hell? The choice is Yours.
-
- zaufany użytkownik
- Gadu-Gadu: 72943962
Perazyna to dopiero gówno jest i to w takiej dawce co piszesz. Ja na 200mg tego specyfiku nic nie byłem w stanie robić, depresje miałem totalną, pamięć krótkotrwałą, jedynie tylko dobry miałem sen po tym leku. Ale ja pisze co ja przeżyłem, może tak u ciebie by nie było. Spróbuj. My za ciebie tego nie zrobimy, możemy tylko opisać co sami przeżyliśmy.Rexio pisze: pt lut 28, 2020 8:28 pm No, ale czy haloperidol w dawce 1mg też wywołuje depresję? Albo czy pernazyna w dawce 300mg mocno upośledza pamięć?
-
- zaufany użytkownik
najlepszy chyba solian w dawce 200 mg mniej nie mozesz bo nawrotu dostaniesz
holeperidol to straszny gorszy lek ponoc nie bralem
jeszcze jest SULPIRYD ale ja na 200 mg dostalem nawrotu
moze z 5 mg zolafrenu
napewno magnez uzupelniac i troche ruchu na depresje spacerek dieta w magnez
-
- zaufany użytkownik
Ci powiem tak. Może się zdziwisz ale leki klasyczne mają dużo zalet ale również i wad. Są bardzo dobre na urojenia i wbrew mniemaniu niektóre nieżle działają na depresje. Mam tu na myśli clopixol i fluanxol. Trilafon też jest fajny. Wady mają takie że np. mogą powodować parkinsonizm i sztywność. Ja tak miałem.Rexio pisze: pt lut 28, 2020 3:16 pm Przetestowałem wszystkie neuroleptyki atypowe z wyjątkiem klozapiny. Niestety, jestem nimi rozczarowany, bo nie działają na objawy negatywne, nie działają na lęki i w dodatku tyje się po nich.
Ale krótko mówiąc musisz sam spróbować. I możesz się bardzo zdziwić jak zobaczysz efekty.
-
- zaufany użytkownik
A taki Tisercin jest w stanie przeciwdziałać urojeniom, przywidzeniom i przesłyszeniom? Mam lekki przebieg choroby. Moja psychiatra nie zgodziła się, by to był mój jedyny neuroleptyk, ale nie wiem czy ze względu, że jest słabym neuroleptykiem czy coś innego.
-
- zaufany użytkownik
Niewiem. Nie brałem go nigdy. Moja lekarka mówiła mi że tisercin oraz chloropromazyna są silnie kardiotoksyczne.Rexio pisze: sob lut 29, 2020 1:30 pm A taki Tisercin jest w stanie przeciwdziałać urojeniom, przywidzeniom i przesłyszeniom? Mam lekki przebieg choroby. Moja psychiatra nie zgodziła się, by to był mój jedyny neuroleptyk, ale nie wiem czy ze względu, że jest słabym neuroleptykiem czy coś innego.
-
- zaufany użytkownik
Clopixol powoduje sztywność mięśni i silną depresję.Miś Uszatek pisze: sob lut 29, 2020 11:33 amCi powiem tak. Może się zdziwisz ale leki klasyczne mają dużo zalet ale również i wad. Są bardzo dobre na urojenia i wbrew mniemaniu niektóre nieżle działają na depresje. Mam tu na myśli clopixol i fluanxol. Trilafon też jest fajny. Wady mają takie że np. mogą powodować parkinsonizm i sztywność. Ja tak miałem.Rexio pisze: pt lut 28, 2020 3:16 pm Przetestowałem wszystkie neuroleptyki atypowe z wyjątkiem klozapiny. Niestety, jestem nimi rozczarowany, bo nie działają na objawy negatywne, nie działają na lęki i w dodatku tyje się po nich.
Ale krótko mówiąc musisz sam spróbować. I możesz się bardzo zdziwić jak zobaczysz efekty.
-
- zaufany użytkownik
Kiedyś też próbowałem klasycznych-clopixol i sulpiryd,ale skończyło się szpitalem 44 dni.Także nie mogę odstawiać leków,które biorę.
-
- zaufany użytkownik
Ja nie miałem po clopixolu ani sztywności ani depresji. Zato byłem bardzo nerwowy i niespokojny.
-
- zaufany użytkownik
Probowalem perazyne fatalnie sie po niej czulem i do tego nie niwelowala objawow.
-
- zaufany użytkownik
-
- zaufany użytkownik
- Lokalizacja: z Czarnych Dziur, z Pustek Kul, z Lasu gdzie nie ma Czasu
Z klasycznych metod leczenia polecam zamknięcie w piwnicy. 

Wiele osób mających władzę nad światem nie ma władzy nad życiem. A ci którzy mają władzę nad życiem nie mają władzy nad światem. Gdzie tu sprawiedliwość.