Leki antylękowe

Moderator: moderatorzy

Awatar użytkownika
Peter
zaufany użytkownik

Leki antylękowe

Post autor: Peter »

Witam.. Mam pytanie czy ktoś z Was bierze przez dłuższy czas lek na lęki?
Czy dobrze się czujecie.. A co sądzićie o leku clonazepam. Podobno nieciekawy. Lekarze starają się go już nie przepisywac. To stary lek.. Uzależnia.. Czy bierzecie taki lek?
I ostatnie pytanie czy przy każdym epizodzie występuje silny lęk? Czy tylko ja tak miałem.. To straszne uczucia.. Człowiek czuje się jakby miał pistolet do skroni przyłożony..
y_ennefer
zaufany użytkownik

Post autor: y_ennefer »

Ja biorę Afobam (Alprazolam). Aktualnie 2x0.5mg od 17.12. Ale w zeszłym roku brałam przez ponad 3 miesiące. Generalnie jestem zadowolona. Nie mam lęków, biorę małą dawkę (przy lęku napadowym na ulotce dawka dobowa wynosi 5-6 mg), pobiorę jeszcze trochę i od 10.03 będę odstawiać. Ja lęków podczas epizodu nie miałam, ale za to mam od września 2006 codziennie o różnym nasileniu, mimo że jestem w remisji. A jeszcze zaczęłam brać Asentrę, która ponoć działa przeciwlękowo. Na mnie niestety działa wprost przeciwnie. Ale powichrowana jestem :D
Boże, użycz mi pogody ducha, abym godził się z tym, czego nie mogę zmienić,
odwagi, abym zmieniał to, co mogę zmienić
i mądrości, abym odróżniał jedno od drugiego.
Awatar użytkownika
Wiktor
zaufany użytkownik

Post autor: Wiktor »

Ja biorę od 4 miesiecy venlectine (velafax, effectin, effexor), lek przeciwdepresyjny o silnym działaniu przeciwlękowym. Stosowany jest też w przypadku zaburzeń nerwicowych. Jeśli chodzi o mnie to działa, mam o wile mniej lęków i czuję sie znacznie lepiej.

Lęk w trakcie psychozy chyba towarzyszy każdemu i trudno jest mi powiedzieć czy jest efektem urojeń, czy urojenia powstają na tle lęku.
...zwierzę morskie, które żyje na lądzie i chciałoby fruwać
owadek_
zaufany użytkownik

Post autor: owadek_ »

brałam na lęki lorafen, zomiren, relanium, elenium oraz asentrę ale to niewiele mi pomagało bo lęk zawsze wracał. Aktualnie mam leki przeciwlękowe odstawione i nie mam lęków. Przeszło jakoś samo:) nie chcę wracać do tych leków, bo boję się uzależnienia.
Nie odnajdzie nas ta sama chwila;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „leki, terapie”