Benzodjazepina po jakim czasie uzaleznia?
Moderator: moderatorzy
Benzodjazepina po jakim czasie uzaleznia?
Wiecie może po jakim czasie Benzodiazepiana uzaleznia , ktos może wie po ilu miesiacach i jakie dawki trzeba brać.
Ja biore lorafen w dawce 2,5mg od 2014 roku , róznie czasami co drugi dzień , czasmi raz na miesiąc ,i nie wiem czy jestem uzalezniony , wiem że Benzo mi pomaga i biore go tylko w razie potrzeby , jak mam atak paniki , czasami jak muszę sie rozluznić. Nigdy nie biore na sen , oraz żeby sie nim odurzać. Ciesze się ze jest taki lek bo bez niego było by mi bardzo ciężko , ale nie tęsknie za nim , biore go tylko wtedy gdy muszę. Nie moge go niczym innym zastąpić i zastanawiam się czy nie muszę sie teraz leczyć z uzaleznienia od Benzo. Nie wiem w ogóle jak to sie leczy.
Ja biore lorafen w dawce 2,5mg od 2014 roku , róznie czasami co drugi dzień , czasmi raz na miesiąc ,i nie wiem czy jestem uzalezniony , wiem że Benzo mi pomaga i biore go tylko w razie potrzeby , jak mam atak paniki , czasami jak muszę sie rozluznić. Nigdy nie biore na sen , oraz żeby sie nim odurzać. Ciesze się ze jest taki lek bo bez niego było by mi bardzo ciężko , ale nie tęsknie za nim , biore go tylko wtedy gdy muszę. Nie moge go niczym innym zastąpić i zastanawiam się czy nie muszę sie teraz leczyć z uzaleznienia od Benzo. Nie wiem w ogóle jak to sie leczy.
- Niemamnie
- zaufany użytkownik
- Lokalizacja: z Czarnych Dziur, z Pustek Kul, z Lasu gdzie nie ma Czasu
Re: Benzodjazepina po jakim czasie uzaleznia?
Powyżej 2 tyg. stosowania pojawia się ryzyko uzależnienia.
Wiele osób mających władzę nad światem nie ma władzy nad życiem. A ci którzy mają władzę nad życiem nie mają władzy nad światem. Gdzie tu sprawiedliwość.
O to szybko , myślałem że po około 3 miesiącach przy dawce 5, 6 mg przy czym najmniejsza dawka to 1 mg. To ja muszę być silnie uzależniony. Ale nie ciągnie mnie do lorafenu to sam nie wiem.?
- Niemamnie
- zaufany użytkownik
- Lokalizacja: z Czarnych Dziur, z Pustek Kul, z Lasu gdzie nie ma Czasu
Różni ludzie różnie się uzależniają, jeden będzie palił papierosa raz na tydzień, inny 2 paczki dziennie, ale to wciąż uzależnienie.
Wiele osób mających władzę nad światem nie ma władzy nad życiem. A ci którzy mają władzę nad życiem nie mają władzy nad światem. Gdzie tu sprawiedliwość.
- amigo
- zaufany użytkownik
Fizycznie po 2-3 tyg. a psychicznie można się uzależnić po pierwszym razie.
O kurde i co tu robić?
- Słonecznik1
- bywalec
po b krórkim czasie nie patrzyłeś nigdzie nigdy info ?pregabaliną się zbija nie brałem benzo ale to lek ala benzo nie taki destrukcyjny . Możesz padaczki dostać przy odstawieniu ale chyba nie chcesz
Czy ktoś ma doświadczenie z lorazepamem (lorafen) i klorazepamem (cloranxen), który silniej działa i szybciej uzależnia?
LaDopamina
Wydaje mi sie kazde benzo uzaleznia, ja jak bylem w szpitalu tez mialem podawane benzo, po wyjsciu lekarz mi nie kazal juz tego brac, mozna to stosowac krotko terminowo, teraz aktualnie nie mam zadnego benzo w domu a boje sie jak bede mial atak paniki wtedy bede musial bede jechac do szpitala, rodzina gdzies mi zabrala amfobam.
Wiem, że każde benzo uzależnia, tylko chodzi mi o porównanie potencjałów tych dwóch. Bo mam je obydwa i nie wiem, które z nich brać.
LaDopamina
Zapytaj sie lekarza na nastepnej wizycie, bo watpie ze ktos tu bedzie wiedzial ktore benzo mniej a ktore bardziej uzaleznia, w internecie tez raczej nic nie znajdziesz.
https://benzo.org.uk/polman/bzcha01.htm
tu masz
rozdzial 'sila dzialania', na tej podstawie mozna wywnioskowac ktore sa silniejszea ktore slabsze
tu masz
rozdzial 'sila dzialania', na tej podstawie mozna wywnioskowac ktore sa silniejszea ktore slabsze
Dzięki, czyli cloranxen jest dużo silniejszy.
LaDopamina
- amigo
- zaufany użytkownik
Bralem benzodiazepiny przez pare lat codziennie. W koncu zaczelo mi to przeszkadzac. Obecnie biore tylko dawke podtrzymujaca.Nie znosze tej benzo - zmuly.
- Piotrek007
- zaufany użytkownik
Kiedyś psychiatra przepisał mi tranxene gdy powiedziałem,że mam problemy w pracy które mnie dołują.Ale od razu zastrzegł że mogę brać ten lek maksymalnie przez dwa miesiące bo uzależnia.Po dwóch miesiącach odstawiłem bez objawów odstawiennych.
"Nie mów mi jak mam żyć
Bo ja dobrze wiem jak i co
Nie pomoże mi już nic
Jak nie pomogę sam sobie."
Bo ja dobrze wiem jak i co
Nie pomoże mi już nic
Jak nie pomogę sam sobie."
- benzodiazepina (Estazolam, Lorafen)
- dibenzozazepina (olanzapinum)
- dibenzotiazepina (kwetiapiny)
Już pisałam o moim rytmie dobowym i wszelkich próbach wtłoczenia go mnie za pomocą neuroleptyków lub "nawet" adekwatnej terapii...
- dibenzozazepina (olanzapinum)
- dibenzotiazepina (kwetiapiny)
Już pisałam o moim rytmie dobowym i wszelkich próbach wtłoczenia go mnie za pomocą neuroleptyków lub "nawet" adekwatnej terapii...
Benzodiazepiny uzależniają już po 4 tygodniach brania fizycznie.Psychicznie już od 1 tabletki.Boże broń od brania tych leków.Leczę sie na schize Kwetiapiną i przeciwdepresyjną dawką sulpiryd.Te leki muszę brać,żeby nie zrobić sobie,albo komuś krzywdy i dla poprawy zdrowia i zmniejszenia objawów psychotycznych,ale benzodiazepin nie nawidzę brać.