Dlaczego warto studiować Biblię
Moderator: moderatorzy
Regulamin forum
W tematach dotyczących choroby proszę pisać w odpowiednim poddziale "dyskusji ogólnej".
W tematach dotyczących choroby proszę pisać w odpowiednim poddziale "dyskusji ogólnej".
-
- zaufany użytkownik
Dlaczego warto studiować Biblię
https://www.jw.org/pl/publikacje/filmy/ ... sb_1_VIDEO
masz pytania ?
pisz na; kaznodzieja.112@wp.pl
masz pytania ?
pisz na; kaznodzieja.112@wp.pl
Daniela 12;10 ,,, A niegodziwi działać będą niegodziwie i żaden z niegodziwych nie zrozumie, ale wnikliwi zrozumieją.
- Bright Angel
- zaufany użytkownik
Re: Dlaczego warto studiować Biblię
Warto znać Pismo Święte z kilku powodów.
Po pierwsze, dowiesz się co należy zrobić, aby zostać zbawionym. A czego kościół katolicki Ci nie powie.
Po drugie, dowiesz się jak Cię kościoły okłamują.
Po trzecie, poznasz Ewangelię, Dobrą Nowinę w całości.
Po czwarte, poznasz lepiej i zbliżysz się do ukochanego BOGA, JEZUSA CHRYSTUSA, JEHUSZUA.
Po piąte, studiując Pismo Święte nabiera się Mądrości.
Po szóste, dowiesz się prawdy.
Po pierwsze, dowiesz się co należy zrobić, aby zostać zbawionym. A czego kościół katolicki Ci nie powie.
Po czwarte, poznasz lepiej i zbliżysz się do ukochanego BOGA, JEZUSA CHRYSTUSA, JEHUSZUA.
Just remember that death is not the end. Heaven or hell? The choice is Yours.
- lasta
- bywalec
- Kontakt:
nie wiem na prawdę nie wiem, przeczytałem tylko raz i zrozumiałem w czym sedno
Szukam osób do wspólnej znajomości z bliskich mi okolic, również Warszawy
-
- zaufany użytkownik
Po czwarte - nie z Biblii44 pisze: ↑sob kwie 20, 2019 3:52 pm Warto znać Pismo Święte z kilku powodów.
Daniela 12;10 ,,, A niegodziwi działać będą niegodziwie i żaden z niegodziwych nie zrozumie, ale wnikliwi zrozumieją.
Przestrzegam przed zwodniczą nauką sekty jehowitów do której należy użytkownik @kaznodzieja.
CO ODRÓŻNIA KOŚCIÓŁ PANA JEZUSA OD SEKT
W Kościele Jezusa Chrystusa nie ma przywódców, bo to rola naszego Pana.
Kościół Jezusa Chrystusa to nowonarodzeni ludzie, a nie organizacja religijna i jej budynki.
W Kościele Jezusa Chrystusa wszyscy są równi - nie ma podziału na ważnych i ważniejszych.
W Kościele Jezusa Chrystusa jedyną wykładnią prawdy, etyki i zasad działania jest Pismo Święte. ''Nieomylni'' przywódcy, pośrednicy i przewodnicy duchowi, liderzy lub animatorzy - charakteryzują wszystkie religie wschodu, systemy korporacyjne oraz filozofię New Age.
Kościół Jezusa Chrystusa został powołany do głoszenia ewangelii, nauczania i trwania w nauce apostolskiej, a nie do narzucania, wymuszania i egzekwowania jakiś zachowań lub postaw.
Uczeń Jezusa Chrystusa nie wiąże i nie manipuluje ludźmi, bo to od zawsze robi diabeł i jego słudzy poprzez wszystkie religie tego świata.
Uczeń Jezusa Chrystusa, nie mówi innym co mają robić, bo dziećmi Bożymi są ci których prowadzi Duch Święty, a nie człowiek. Uczeń Jezusa Chrystusa mówi zawsze tak jak Pismo Święte.
Drogoście kupieni, nie stawajcie się niewolnikami ludzi (1Kor 7:23). Bo ci, których Duch Boży prowadzi są dziećmi Bożymi. Wszak nie wzięliście ducha niewoli, by znowu ulegać bojaźni, lecz wzięliście ducha synostwa, w którym wołamy: Abba, Ojcze! (Rzym 8:14-15)
CHARAKTERYSTYKA SEKTY
Kult destrukcyjny lub inaczej sekta, to zorganizowana grupa ludzi izolująca się od społeczeństwa, mająca własne normy zachowań i własny system wartości zbudowany na wizjach człowieka lub oparty na kulcie przywódcy. W swojej działalności agitacyjnej bądź handlowej, posługuje się psychomanipulacją, podstępem lub zamierzonym oszustwem w celu psychicznego zniewolenia upatrzonej ofiary, stanowiąc tym samym bezpośrednie zagrożenie dla jej wolności i zdrowia psychicznego.
Sekty zawsze działają poprzez kontrolę, manipulację i wypaczanie myślenia swoich ofiar
Sekty charakteryzuje monopolizacja autorytetu czyli nieomylni i nietykalni przywódcy
W sekcie nie ma jasnych zasad działania, ale cel przywódców wytycza metody działania
W sekcie lojalność wobec przywódców jest ważniejsza od posłuszeństwa Słowu Bożemu
Sekty uzależniają zbawienie od przynależności oraz posłuszeństwa celom przywódcy
Przywódcy sekt kojarzą ludzi i decydują o zawieraniu związków małżeńskich
W sekcie wpaja się mistyczne myślenie i przeduchawianie rzeczywistości
Sekty nie zbliżają ludzi do Boga, ale wiążą i uzależniają od siebie
Sekty charakteryzuje bardzo silny, piramidalny system kontroli
Sekty charakteryzuje niejawność planów i działań przywódcy
Sekty kładą silny nacisk na przymusowe łożenie pieniędzy
W sekcie obowiązkowa służba jest ważniejsza od rodziny
W sektach zauważalny jest brak bojaźni Bożej i stosowana jest manipulacja Bożym Słowem. Ewangelia i Pismo Święte, to jedynie narzędzia do osiągania niejawnych celów przywódców
W sekcie obowiązuje absolutny zakaz krytycznego myślenia oraz wypowiadania wątpliwości i negatywnych opinii na temat działań przywódców i zasad funkcjonowania grupy
W sekcie wszyscy muszą zdawać relacje z własnego życia i życia innych. Odbywa się to poprzez regularne relacjonowanie zdarzeń, donosy oraz indywidualne rozmowy z liderami
Sekty kontrolują życie swoich członków, poprzez izolowanie ich od naturalnego otoczenia a nawet i rodzin, jeżeli zaliczają się one do osób myślących krytycznie o ich grupie
Sekta stosuje wymuszoną uległość poprzez silne mechanizmy motywacyjne, presje albo zastraszanie swoich członków
We wszystkich sektach działa żelazna zasada - albo jesteś z nami, albo przeciwko nam - w myśl której, każdy odchodzący musi zostać zdyskredytowany w oczach reszty członków
Wbrew pozorom, najprościej nie manipuluje się ludźmi prostymi, ale osobami chorobliwie ambitnymi, silnie zakompleksionymi oraz idealistami. Ofiary sekt, to prawie zawsze osoby pozytywnie myślące lecz nie posiadające kręgosłupa moralnego i stałego systemu wartości. Jedyny stały i od zawsze niezmienny system wartości nakreśla wyłącznie Pismo Święte.
źródło - http://www.chlebznieba.pl/index.php?id=368
CO ODRÓŻNIA KOŚCIÓŁ PANA JEZUSA OD SEKT
W Kościele Jezusa Chrystusa nie ma przywódców, bo to rola naszego Pana.
Kościół Jezusa Chrystusa to nowonarodzeni ludzie, a nie organizacja religijna i jej budynki.
W Kościele Jezusa Chrystusa wszyscy są równi - nie ma podziału na ważnych i ważniejszych.
W Kościele Jezusa Chrystusa jedyną wykładnią prawdy, etyki i zasad działania jest Pismo Święte. ''Nieomylni'' przywódcy, pośrednicy i przewodnicy duchowi, liderzy lub animatorzy - charakteryzują wszystkie religie wschodu, systemy korporacyjne oraz filozofię New Age.
Kościół Jezusa Chrystusa został powołany do głoszenia ewangelii, nauczania i trwania w nauce apostolskiej, a nie do narzucania, wymuszania i egzekwowania jakiś zachowań lub postaw.
Uczeń Jezusa Chrystusa nie wiąże i nie manipuluje ludźmi, bo to od zawsze robi diabeł i jego słudzy poprzez wszystkie religie tego świata.
Uczeń Jezusa Chrystusa, nie mówi innym co mają robić, bo dziećmi Bożymi są ci których prowadzi Duch Święty, a nie człowiek. Uczeń Jezusa Chrystusa mówi zawsze tak jak Pismo Święte.
Drogoście kupieni, nie stawajcie się niewolnikami ludzi (1Kor 7:23). Bo ci, których Duch Boży prowadzi są dziećmi Bożymi. Wszak nie wzięliście ducha niewoli, by znowu ulegać bojaźni, lecz wzięliście ducha synostwa, w którym wołamy: Abba, Ojcze! (Rzym 8:14-15)
CHARAKTERYSTYKA SEKTY
Kult destrukcyjny lub inaczej sekta, to zorganizowana grupa ludzi izolująca się od społeczeństwa, mająca własne normy zachowań i własny system wartości zbudowany na wizjach człowieka lub oparty na kulcie przywódcy. W swojej działalności agitacyjnej bądź handlowej, posługuje się psychomanipulacją, podstępem lub zamierzonym oszustwem w celu psychicznego zniewolenia upatrzonej ofiary, stanowiąc tym samym bezpośrednie zagrożenie dla jej wolności i zdrowia psychicznego.
Sekty zawsze działają poprzez kontrolę, manipulację i wypaczanie myślenia swoich ofiar
Sekty charakteryzuje monopolizacja autorytetu czyli nieomylni i nietykalni przywódcy
W sekcie nie ma jasnych zasad działania, ale cel przywódców wytycza metody działania
W sekcie lojalność wobec przywódców jest ważniejsza od posłuszeństwa Słowu Bożemu
Sekty uzależniają zbawienie od przynależności oraz posłuszeństwa celom przywódcy
Przywódcy sekt kojarzą ludzi i decydują o zawieraniu związków małżeńskich
W sekcie wpaja się mistyczne myślenie i przeduchawianie rzeczywistości
Sekty nie zbliżają ludzi do Boga, ale wiążą i uzależniają od siebie
Sekty charakteryzuje bardzo silny, piramidalny system kontroli
Sekty charakteryzuje niejawność planów i działań przywódcy
Sekty kładą silny nacisk na przymusowe łożenie pieniędzy
W sekcie obowiązkowa służba jest ważniejsza od rodziny
W sektach zauważalny jest brak bojaźni Bożej i stosowana jest manipulacja Bożym Słowem. Ewangelia i Pismo Święte, to jedynie narzędzia do osiągania niejawnych celów przywódców
W sekcie obowiązuje absolutny zakaz krytycznego myślenia oraz wypowiadania wątpliwości i negatywnych opinii na temat działań przywódców i zasad funkcjonowania grupy
W sekcie wszyscy muszą zdawać relacje z własnego życia i życia innych. Odbywa się to poprzez regularne relacjonowanie zdarzeń, donosy oraz indywidualne rozmowy z liderami
Sekty kontrolują życie swoich członków, poprzez izolowanie ich od naturalnego otoczenia a nawet i rodzin, jeżeli zaliczają się one do osób myślących krytycznie o ich grupie
Sekta stosuje wymuszoną uległość poprzez silne mechanizmy motywacyjne, presje albo zastraszanie swoich członków
We wszystkich sektach działa żelazna zasada - albo jesteś z nami, albo przeciwko nam - w myśl której, każdy odchodzący musi zostać zdyskredytowany w oczach reszty członków
Wbrew pozorom, najprościej nie manipuluje się ludźmi prostymi, ale osobami chorobliwie ambitnymi, silnie zakompleksionymi oraz idealistami. Ofiary sekt, to prawie zawsze osoby pozytywnie myślące lecz nie posiadające kręgosłupa moralnego i stałego systemu wartości. Jedyny stały i od zawsze niezmienny system wartości nakreśla wyłącznie Pismo Święte.
źródło - http://www.chlebznieba.pl/index.php?id=368
"Bo wszystko, co się narodziło z Boga, zwycięża świat. A tym zwycięstwem, które zwyciężyło świat, jest nasza wiara." (1 J 5,4)
- lasta
- bywalec
- Kontakt:
Szatan do mnie przemówił:
Coś Cię męczy coś Cię boli,
nie ma na mszy alkoholi,
Coś Cię męczy Coś doskwiera,
dzisiaj musisz już iść w kierat,
Płać podatki, bo tak lepiej
Wino kupisz sobie w sklepie
Szukam osób do wspólnej znajomości z bliskich mi okolic, również Warszawy
-
- zaufany użytkownik
Dzieje 24;13 ,, ,Nie mogą też dowieść ci tego, o co mnie teraz oskarżają. 14 Lecz wyznaję przed tobą, że zgodnie z drogą, którą oni nazywają ‚sektą’, ja tak właśnie pełnię świętą służbę dla Boga moich praojców, ( ,,,) wierząc we wszystko, co ujęto w Prawie i napisano u Proroków; 15 i mam w Bogu nadzieję, którą również oni sami żywią, że nastąpi zmartwychwstanie zarówno prawych, jak i nieprawych. 16 Pod tym względem doprawdy wciąż się ćwiczę, aby mieć świadomość tego, że nie popełniam uchybienia wobec Boga i ludzi
-
- zaufany użytkownik
,,i życie wieczne,
- Catastrophique
- bywalec
A jak nie to do Piekła, potępieńcy, mhahahaha .
Tik tak tik tak | "To boldly go where no one has gone before"
-
- zaufany użytkownik
e tam,,jakie piekło
- Catastrophique
- bywalec
Katolickie.
Tik tak tik tak | "To boldly go where no one has gone before"
No nie? Szef niebios nie będzie taki. Po prostu zaoferuje im bezbolesną śmierć, nicość wieczną. Nieodwracalne nieskończone nieistnienie
Tylko ciekawe jak się wtedy dowiedzą, że ich w ogóle już nie ma i co to dla nich oznacza...
No dobra, nie będę się wyzłośliwiał, żeby nie było, że dyskryminuję jakąś organizację religijną czy kult.
https://www.jw.org/pl/Media-Items/#pl/m ... _114_AUDIO
https://www.jw.org/pl/Media-Items/#pl/m ... _114_AUDIO
Studiowanie Biblii, w tym konkretnym przypadku daje możliwość przyłączenia się do grupy głosicieli, akwizytorów, wolontariuszy, robotników, korposektoszczurów, wyznawców, drugich owiec czy jak kto tam się czuje....
I gry w rajskie istoty.
Wierzta w co chceta
I gry w rajskie istoty.
Wierzta w co chceta
Ostatnio zmieniony sob sty 11, 2020 8:26 pm przez cezary123, łącznie zmieniany 1 raz.
2:04 - 2:20 - znowu ktoś zmartwychwstaje na niby w wyobraźni w raju? Z którego to materiału?
Ale w polskiej wersji pieśni usunięto imię Boże i zamieniono na Bóg. Zupełnie jak w "świecie"
I już Jehowa nie będzie zadowolony ze świadków podczas Armagedonu.
Dobrze, że w drugiej zwrotce przynajmniej napomknęli o Jah.
"PRZEDREFREN)
Ta miłość nie zawodzi —
sam Bóg zapewnia nas.
(REFREN)
Ta miłość niech trwa.
Nasz Bóg miłością jest.
On uczy jej".
(...)
"Czasem brak nam sił,
bo tak trudno jest żyć,
lecz pociesza nas zawsze Jah.
On z miłości dał
nam nadzieję na raj
i troskliwie wciąż o nas dba".
https://www.jw.org/pl/biblioteka/wydawn ... e-zawodzi/
I już Jehowa nie będzie zadowolony ze świadków podczas Armagedonu.
Dobrze, że w drugiej zwrotce przynajmniej napomknęli o Jah.
"PRZEDREFREN)
Ta miłość nie zawodzi —
sam Bóg zapewnia nas.
(REFREN)
Ta miłość niech trwa.
Nasz Bóg miłością jest.
On uczy jej".
(...)
"Czasem brak nam sił,
bo tak trudno jest żyć,
lecz pociesza nas zawsze Jah.
On z miłości dał
nam nadzieję na raj
i troskliwie wciąż o nas dba".
https://www.jw.org/pl/biblioteka/wydawn ... e-zawodzi/
"- A to jest pierwszy chrzest w Państwa życiu, czy może taka droga nawrócenia?
- Znaczy, zanim się w ogóle dowiedziałem o tym, to zostałem katolikiem. Wiadomo, jako dziecko zostałem ochrzczony, ale oczywiście, zmieniłem swoje życie... To jest mój drugi chrzest.
- Ja tak samo... tak.
- Czego wam życzyć na nowej drodze życia?
- Błogosławieństwa przede wszystkim."
Oj, żeby za parę lat nie skończyli jak Krystian i Paulina. Tyle, że dla nich to był raczej pierwszy chrzest
- Znaczy, zanim się w ogóle dowiedziałem o tym, to zostałem katolikiem. Wiadomo, jako dziecko zostałem ochrzczony, ale oczywiście, zmieniłem swoje życie... To jest mój drugi chrzest.
- Ja tak samo... tak.
- Czego wam życzyć na nowej drodze życia?
- Błogosławieństwa przede wszystkim."
Oj, żeby za parę lat nie skończyli jak Krystian i Paulina. Tyle, że dla nich to był raczej pierwszy chrzest
https://sjwp.pl/informacje-prosto-z-kan ... ow-jehowy/
To w końcu bycie Świadkiem Jehowy a bycie członkiem zarejestrowanego związku wyznaniowego: "Świadkowie Jehowy w Polsce" to nie musi być to samo? Trudniejszy to problem niż odróżnienie człowieka nieśmiertelnego w Niebie od żyjącego wiecznie na Ziemi.
Z umowami prawnymi między ludźmi nie ma żartów. W razie czego windykacja i komornik anielski. Albo rozwód i wypad z baru.
"5) Każdy Świadek Jehowy z chwilą przyjęcia chrztu przez zanurzenie w wodzie akceptuje elementy wymienione powyżej w punktach od 1 do 4 (Izajasza 2:2.3)
6) Każdy Świadek Jehowy poczytuje sobie za przywilej, że może być używany przez Boga w różnych działach służby. (...)
Art. 7 Dla realizacji celu (...)
3) Stara się podnosić poziom umysłowy i moralny mężczyzn, kobiet i dzieci..."
Statut Świadków Jehowy w Polsce.
No tak, podnosić poziom umysłowy, bo bez tego ani rusz...
Próbuję zrozumieć
To w końcu bycie Świadkiem Jehowy a bycie członkiem zarejestrowanego związku wyznaniowego: "Świadkowie Jehowy w Polsce" to nie musi być to samo? Trudniejszy to problem niż odróżnienie człowieka nieśmiertelnego w Niebie od żyjącego wiecznie na Ziemi.
Z umowami prawnymi między ludźmi nie ma żartów. W razie czego windykacja i komornik anielski. Albo rozwód i wypad z baru.
"5) Każdy Świadek Jehowy z chwilą przyjęcia chrztu przez zanurzenie w wodzie akceptuje elementy wymienione powyżej w punktach od 1 do 4 (Izajasza 2:2.3)
6) Każdy Świadek Jehowy poczytuje sobie za przywilej, że może być używany przez Boga w różnych działach służby. (...)
Art. 7 Dla realizacji celu (...)
3) Stara się podnosić poziom umysłowy i moralny mężczyzn, kobiet i dzieci..."
Statut Świadków Jehowy w Polsce.
No tak, podnosić poziom umysłowy, bo bez tego ani rusz...
Próbuję zrozumieć
(22): A pochodząca z tamtejszych stron Chananejka wyszła i zawołała: - Panie, Synu Dawida, zmiłuj się nade mną! Czart bardzo dręczy moją córkę! (23): On zaś ani słowem nie odezwał się do niej. A uczniowie podszedłszy do Niego prosili: - Odpraw ją, bo krzyczy za nami. (24): On odpowiedział: - Zostałem posłany tylko do tych owiec, które zginęły z domu Izraela. (25): Ona zaś oddała Mu pokłon, mówiąc: - Panie, pomóż mi. (26): On zaś odpowiedział: - Nie godzi się odejmować chleba od ust dzieciom, a rzucać go szczeniętom. - (27): Tak, Panie! - odpowiedziała - ale i szczenięta jadają resztki spadające ze stołów ich panów. (28): Wtedy Jezus odpowiedział jej: - Niewiasto, wielka jest twoja wiara, niech spełni się twoja prośba! I od tej chwili jej córka wyzdrowiała. [Biblia Poznańska, Mt 15]
Nieładnie ze strony Jezusa, nieładnie...
Nawet ja bym tak kobity nie załatwił, gdybym miał paranormalne umiejętności uzdrawiania.
A może to po prostu takie wschodnie targowanie się, droczenie się. Pisarz miał polityczną uciechę.
Ewangelia Mateusza była napisana, żeby podlizać się Żydom.
Nieładnie ze strony Jezusa, nieładnie...
Nawet ja bym tak kobity nie załatwił, gdybym miał paranormalne umiejętności uzdrawiania.
A może to po prostu takie wschodnie targowanie się, droczenie się. Pisarz miał polityczną uciechę.
Ewangelia Mateusza była napisana, żeby podlizać się Żydom.
W Japonii jak fajnie się bawili