Jak się modlić? Cytaty z Pisma Świętego

duchowość, etyka, religia

Moderator: moderatorzy

Regulamin forum
W tematach dotyczących choroby proszę pisać w odpowiednim poddziale "dyskusji ogólnej".
Awatar użytkownika
Bright Angel
zaufany użytkownik

Jak się modlić? Cytaty z Pisma Świętego

Post autor: Bright Angel »

Jak się modlić?

(13): O co tylko poprosicie w MOJE Imię, spełnię to, aby OJCIEC został uwielbiony w SYNU. (14): Jeśli o coś poprosicie w MOJE Imię, JA to spełnię.

[Biblia Paulistów, J 14]

(22): Jeżeli wierzycie, otrzymacie wszystko, o co poprosicie w modlitwie".

[Biblia Paulistów, Mt 21]

(25): A kiedy przystępujecie do modlitwy, przebaczajcie, jeśli macie coś przeciw komu, aby również wasz OJCIEC, który jest w Niebie, przebaczył wasze przewinienia".

[Biblia Paulistów, Mk 11]

(16): Wyznawajcie więc swoje grzechy jedni drugim i módlcie się nawzajem za siebie, abyście zostali uzdrowieni. Wielką bowiem moc posiada gorliwa modlitwa człowieka sprawiedliwego.

[Biblia Paulistów, Jk 5]

(20): ON odpowiedział: "Bo macie zbyt małą wiarę. Zapewniam was: Gdybyście mieli wiarę jak ziarno gorczycy i powiedzielibyście tej górze: przesuń się z tego miejsca na tamto, przesunęłaby się. Wszystko byłoby dla was możliwe".

[Biblia Paulistów, Mt 17]

(32): O to wszystko zabiegają poganie. Przecież wasz OJCIEC NIEBIESKI wie, że tego wszystkiego potrzebujecie. (33): Szukajcie najpierw Królestwa BOŻEGO i jego sprawiedliwości, a wszystko inne będzie wam dodane.

[Biblia Paulistów, Mt 6]

(19): Zapewniam was jeszcze: Jeżeli dwaj spośród was zgodnie o coś poproszą, otrzymają wszystko od MOJEGO OJCA, który jest w Niebie. (20): Gdyż tam, gdzie dwaj lub trzej zbierają się w MOJE Imię, jestem pośród nich".

[Biblia Paulistów, Mt 18]

(8): Mówię wam: Jeśli nawet nie wstanie i nie da mu, dlatego że jest jego przyjacielem, to wstanie z powodu jego natręctwa i da mu, ile potrzebuje.

[Biblia Paulistów, Łk 11]

(7): Proście a otrzymacie, szukajcie a znajdziecie, pukajcie a otworzą wam. (8): Każdy bowiem, kto prosi, otrzymuje; kto szuka, znajduje; a temu, kto puka, otwierają.

[Biblia Paulistów, Mt 7]

(7): Gdy się modlicie, nie mówcie wielu słów jak poganie. Wydaje się im, że dzięki gadulstwu będą wysłuchani. (8): Nie naśladujcie ich, gdyż wasz OJCIEC wie, czego potrzebujecie, zanim GO poprosicie.

[Biblia Paulistów, Mt 6]

(16): To nie wy wybraliście MNIE, lecz JA wybrałem was i JA wyznaczyłem was, abyście szli, przynosili owoc i aby wasz owoc był trwały; aby mój OJCIEC dał wam wszystko, o co GO poprosicie w MOJE Imię.

[Biblia Paulistów, J 15]

(23): W owym dniu o nic nie będziecie MNIE już pytać. Uroczyście zapewniam was: O cokolwiek poprosicie OJCA w Imię MOJE, da wam. (24): Dotychczas nie prosiliście o nic w Imię MOJE. Proście więc, a otrzymacie, aby wasza radość była pełna.

[Biblia Paulistów, J 16]

(9): I JA wam mówię: Proście, a otrzymacie; szukajcie, a znajdziecie; pukajcie, a otworzą wam. (10): Każdy bowiem, kto prosi, otrzymuje; kto szuka, znajduje; a temu, kto puka, będzie otwarte. (11): Czy jest wśród was taki ojciec, który, gdy go syn poprosi o rybę, zamiast ryby poda mu węża? (12): Albo gdy poprosi go o jajko, czy poda mu skorpiona? (13): Jeśli więc wy, chociaż źli jesteście, umiecie dawać dobre dary swoim dzieciom, to tym bardziej OJCIEC z Nieba da DUCHA ŚWIĘTEGO tym, którzy GO proszą".

[Biblia Paulistów, Łk 11]

(7): BÓG natomiast, czy nie weźmie w obronę swoich wybranych, którzy wołają do NIEGO dniem i nocą? Czyż będzie zwlekał w ich sprawie?

[Biblia Paulistów, Łk 18]

(5): Ponieważ tylko jeden jest BÓG, jeden także pośrednik między BOGIEM a ludźmi, człowiek, CHRYSTUS JEZUS. (6): ON wydał SIEBIE SAMEGO na okup za wszystkich – oto świadectwo, jakie dał w swoim czasie.

[Biblia Paulistów, 1tm 2]

(16): Wyznawajcie więc swoje grzechy jedni drugim i módlcie się nawzajem za siebie, abyście zostali uzdrowieni. Wielką bowiem moc posiada gorliwa modlitwa człowieka sprawiedliwego.

[Biblia Paulistów, Jk 5]

(16): Oczy JEHUAH zwrócone ku sprawiedliwym, a JEGO uszy słyszą ich błaganie. (17): Od złoczyńców JEHUAH się odwraca, by nie zostało o nich wspomnienie na ziemi. (18): JEHUAH słyszy wołających o pomoc i uwolni ich ze wszystkich ucisków. (19): JEHUAH jest blisko cierpiących udrękę, wybawi złamanych na duchu. (20): Liczne są utrapienia sprawiedliwych, lecz JEHUAH ze wszystkich ich wyzwoli.

[Księga Psalmów 34]

(3): "O JEHUAH, proszę CIĘ, wspomnij, że byłem wierny i szczery wobec CIEBIE i czyniłem to, co się TOBIE podobało". I wybuchnął Ezechiasz rzewnym płaczem. (4): Izajasz nie zdążył jeszcze opuścić środkowego dziedzińca, kiedy JEHUAH skierował do niego SWOJE słowo: (5): "Wróć i powiedz Ezechiaszowi, władcy mojego ludu: «Tak mówi JEHUAH, BÓG twojego ojca, Dawida: Słyszałem twoją modlitwę, widziałem twoje łzy. Uzdrawiam cię zatem. Trzeciego dnia pójdziesz do domu JEHUAH. (6): Dodam ci piętnaście lat życia. Wybawię ciebie i to miasto z ręki króla asyryjskiego i otoczę je opieką ze względu na MNIE i mojego sługę, Dawida»".

[2 Księga Królewska 20]

I wybrane cytaty na temat w jakiej pozycji się modlić:

(9): Dlatego BÓG GO wywyższył i obdarzył GO imieniem, które jest ponad wszelkie imię, (10): aby na imię JEZUSA zgięło się wszelkie kolano istot niebieskich i ziemskich, i podziemnych,

[Biblia Paulistów, Flp 2]

(41): Wtedy SAM oddalił się od nich mniej więcej na odległość rzutu kamieniem, upadł na kolana i modlił się:

[Biblia Paulistów, Łk 22]

(39): Odszedł nieco dalej, upadł na twarz i tak się modlił: "MÓJ OJCZE! Jeśli to możliwe, niech MNIE ominie ten kielich! Lecz niech się stanie tak, jak TY chcesz, nie JA".

[Biblia Paulistów, Mt 26]

(7): Jeśli będziecie trwać we MNIE i jeśli moja nauka będzie w was trwać, proście, a spełni się wszystko, cokolwiek tylko pragniecie.

[Biblia Paulistów, J 15]

(12): Uroczyście zapewniam was: Kto wierzy we MNIE, będzie dokonywał takich samych dzieł, jakie JA czynię, a nawet dokona większych od nich, ponieważ JA odchodzę do OJCA.

[Biblia Paulistów, J 14]

(23): W owym dniu o nic nie będziecie MNIE już pytać. Uroczyście zapewniam was: O cokolwiek poprosicie OJCA w Imię MOJE, da wam. (24): Dotychczas nie prosiliście o nic w Imię MOJE. Proście więc, a otrzymacie, aby wasza radość była pełna. [Biblia Paulistów, J 16]

(20): Módlcie się, abyście nie musieli uciekać w zimie lub w Szabat. [Biblia Paulistów, Mt 24]
(41): Czuwajcie i módlcie się, abyście nie ulegli pokusie. Duch wprawdzie gorliwy, ale ciało słabe". [Biblia Paulistów, Mt 26]

(36): Czuwajcie więc i módlcie się w każdym czasie, abyście zdołali uniknąć tego wszystkiego, co ma się zdarzyć, i mogli stanąć przed SYNEM CZŁOWIECZYM". [Biblia Paulistów, Łk 21]

(44): A JA wam mówię: Miłujcie waszych nieprzyjaciół i módlcie się za waszych prześladowców, [Biblia Paulistów, Mt 5]

(28): Błogosławcie tych, którzy was przeklinają, i módlcie się za tych, którzy was oczerniają. [Biblia Paulistów, Łk 6]
Ostatnio zmieniony wt lip 30, 2019 5:45 pm przez Bright Angel, łącznie zmieniany 2 razy.
Just remember that death is not the end. Heaven or hell? The choice is Yours.
Awatar użytkownika
Tal
zaufany użytkownik

Re: Jak się modlić? Cytaty z Pisma Świętego

Post autor: Tal »

Jeśli komuś brakuje słów, a czuje w sercu pragnienie modlitwy zachęcam to robić czytając przede wszystkim księgę Psalmów, której poetycki charakter języka hebrajskiego zawiera zróżnicowane pod względem gatunkowym utwory. Można wyróżnić lamentacje, hymny pochwalne i dziękczynne, psalmy królewskie, dydaktyczne, mądrościowe, prorockie i inne. Psalmy są wybitnym pomnikiem literatury starożytnego Izraela, lecz przede wszystkim stanowią dokument pobożności żydowskiej czasów starożytnych. Psalmy stały się wzorem dla chrześcijańskiej poezji religijnej, były też tłumaczone przez wybitnych poetów.

Psalm 40 (Uwspółcześniona Biblia Gdańska)

1 Z tęsknotą czekałem na PANA, a skłonił się ku mnie i wysłuchał mojego wołania.
2 Wyciągnął mnie ze strasznego dołu i z błota grząskiego i postawił moje stopy na skale, i umocnił moje kroki.
3 I włożył w moje usta nową pieśń, chwałę dla naszego Boga. Wielu to zobaczy i ulęknie się, i zaufa PANU.
4 Błogosławiony człowiek, który pokłada w PANU swoją nadzieję, a nie ma względu na pysznych ani na tych, którzy podążają za kłamstwem.
5 Wiele uczyniłeś cudów, PANIE, mój Boże, a twoich zamysłów wobec nas nikt nie potrafi wyliczyć przed tobą; gdybym chciał je opowiedzieć i ogłosić, jest ich więcej, niż zdołałbym wypowiedzieć.
6 Ofiary i daru nie chciałeś, lecz otworzyłeś mi uszy; nie żądałeś całopalenia i ofiary za grzech.
7 Wtedy powiedziałem: Oto przychodzę, na początku księgi napisano o mnie;
8 Pragnę czynić twoją wolę, mój Boże, a twoje prawo jest w moim wnętrzu.
9 Głosiłem twoją sprawiedliwość w wielkim zgromadzeniu; oto nie powściągałem moich ust; ty wiesz o tym, PANIE.
10 Twojej sprawiedliwości nie kryłem w głębi serca, opowiadałem twoją wierność i zbawienie; nie taiłem twego miłosierdzia i prawdy w wielkim zgromadzeniu.
11 Dlatego ty, PANIE, nie odmawiaj mi twej litości; twoje miłosierdzie i prawda niech mnie zawsze strzegą.
12 Otoczyły mnie bowiem nieszczęścia, których nie sposób zliczyć; dosięgły mnie moje nieprawości, tak że nie mogę ich przejrzeć; więcej ich niż włosów na mej głowie, więc serce we mnie ustaje.
13 PANIE, racz mnie ocalić; PANIE, pospiesz mi na pomoc.
14 Niech się zawiodą i zawstydzą wszyscy, którzy czyhają, by zatracić moją duszę; niech się cofną i zawstydzą ci, którzy mi źle życzą.
15 Niech będą spustoszeni wskutek swej hańby ci, którzy mi mówią: Ha, ha!
16 Niech się radują i weselą w tobie wszyscy, którzy cię szukają; niech ci, którzy miłują twoje zbawienie, mówią zawsze: Niech PAN będzie wywyższony.
17 Ja wprawdzie jestem ubogi i nędzny, lecz Pan myśli o mnie. Ty jesteś moją pomocą i wybawicielem, mój Boże, nie zwlekaj.
"Bo wszystko, co się narodziło z Boga, zwycięża świat. A tym zwycięstwem, które zwyciężyło świat, jest nasza wiara." (1 J 5,4)
Awatar użytkownika
Dobro
zaufany użytkownik
Status: करुणा
Gadu-Gadu: bla bla

Post autor: Dobro »

haha
Lepiej być samemu niż żyć z iluzją posiadania przyjaciół.
cezary123
zaufany użytkownik

Post autor: cezary123 »

(39): Odszedł nieco dalej, upadł na twarz i tak się modlił: "Mój Ojcze! Jeśli to możliwe, niech Mnie ominie ten kielich! Lecz niech się stanie tak, jak Ty chcesz, nie Ja".

(42): Odszedł po raz drugi i tak się modlił: "Mój Ojcze! Jeśli nie może Mnie ominąć ten kielich i muszę go wypić, niech się spełni Twoja wola!". [Biblia Paulistów, Mt 26]

To jest starożytny patriarchat. Straszne. Współczesna psychologia tyle się męczy z ratowaniem dorosłych delikwentów, którym rodzice do końca życia narzucają swoją wolę. Ile dramatów, rozczarowań, niespełnienia.
A tu jeszcze ojciec nakłania syna do picia. Trafna metafora.

W tamtych czasach jeszcze gorzej miały córki. Wydawano je za mąż za ustalonego mężczyznę bez pytania je o zgodę. Zmuszano do miłości.
cezary123
zaufany użytkownik

Najfajniejsza sytuacja modlitewna, jaką znalazłem w Piśmie Świętym brzmi tak:

(1): Anioł pokazał mi też rzekę wody życia, przejrzystej jak kryształ, która wypływa od tronu Boga i Baranka. (2): Na środku placu miasta, pomiędzy brzegami rzeki rośnie drzewo życia rodzące owoce dwanaście razy. Wydaje ono owoc co miesiąc, a jego liście służą narodom jako lekarstwo. (3): I nie będzie już żadnego przekleństwa. W mieście będzie stał tron Boga i Baranka, a Jego słudzy będą Mu usługiwać. (4): Będą oglądać Jego oblicze i na ich czołach będzie Jego imię. (5): Nie będzie już nocy i nie będą potrzebować światła lampy ani światła słońca, ponieważ Pan Bóg będzie świecił nad nimi. I będą oni królować na wieki wieków. (6): Powiedział do mnie anioł: "Te słowa są wiarygodne i prawdziwe. Pan, Bóg duchów proroków, posłał swego anioła, aby pokazać swoim sługom to, co wkrótce musi się wydarzyć. (7): Oto wkrótce przyjdę. Szczęśliwy, kto strzeże słów proroctwa tej księgi". (8): Ja, Jan, słyszałem to i widziałem. A gdy usłyszałem i zobaczyłem, upadłem do stóp anioła, który mi to pokazał. (9): On jednak powiedział do mnie: "Nie rób tego! Jestem sługą razem z tobą i z twoimi braćmi prorokami oraz tymi, którzy strzegą słów tej księgi. Oddaj pokłon Bogu!". (10): Powiedział mi także: "Nie pieczętuj słów proroctwa tej księgi, bo czas jest bliski. (11): Krzywdziciel niech dalej krzywdzi, nieczysty niech jeszcze bardziej się brudzi, sprawiedliwy niech nadal postępuje sprawiedliwie, a święty niech uświęca się coraz bardziej. (12): Oto wkrótce przyjdę i przyniosę ze sobą nagrodę. Odpłacę nią każdemu zgodnie z jego czynami. (13): Ja jestem Alfa i Omega, Pierwszy i Ostatni, Początek i Koniec. (14): Szczęśliwi, którzy piorą swe szaty, aby mieć prawo spożywać z drzewa życia i wejść przez bramy do miasta. (15): Na zewnątrz są psy, czarodzieje, rozpustnicy, zabójcy, bałwochwalcy i wszyscy, którzy lubią i mówią kłamstwa. (16): Ja, Jezus, posłałem mojego anioła, aby wam to poświadczył w Kościołach. Ja jestem korzeniem i potomkiem Dawida, świecącą Gwiazdą Poranną". (17): A Duch i Oblubienica mówią: "Przyjdź!". I kto słucha, niech powie: "Przyjdź!". Kto jest spragniony, niech przyjdzie i kto chce, niech zaczerpnie wody życia – za darmo. (18): Ja każdemu, kto słucha słów proroctwa tej księg, zaświadczam: Jeśli ktokolwiek coś tu doda, Bóg ześle na niego plagi opisane w tej księdze. (19): A jeśli ktoś usunie coś ze słów księgi tego proroctwa, Bóg odsunie go od drzewa życia i usunie z Miasta Świętego, które są opisane w tej księdze. (20): To mówi świadek: "Tak. Wkrótce przyjdę". Amen. Przyjdź, Panie Jezu! (21): Łaska Pana Jezusa ze wszystkimi. [Biblia Paulistów, Ap 22]

W miarę akceptowalna Transcendencja.
Awatar użytkownika
Catastrophique
bywalec

Post autor: Catastrophique »

karuna pisze: sob mar 16, 2019 1:26 am
haha
Haha.
Tik tak tik tak ;) | "To boldly go where no one has gone before"
cezary123
zaufany użytkownik

Fajny werset. W innych przekładach brzmi:

(16): Niech się okryją hańbą ci, którzy mi mówią: "Dobrze mu tak, dobrze!". [Biblia Paulistów, Ps 40]

(16): Niech będą porażeni wstydem ci, którzy mówią do mnie: "Ha, ha!" [Biblia Poznańska, Ps 40]

(16): Niech osłupieją hańbą okryci, którzy mi mówią: Ha, ha! [Biblia Tysiąclecia V, Ps 40]

(16): Niech osłupieją z powodu swej hańby Ci, którzy mówią do mnie: Ha, Ha!.. [Biblia Warszawska, Ps 40]

(15): Oby ci, którzy do mnie mówią: „Dobrze ci tak!”,
przerazili się własną hańbą. [Przekład Nowego Świata]

(1): (U ŻYDÓW PSALM 40) Na koniec, Psalm samemu Dawidowi. (...)
(12): A ty Panie nie oddalaj zmiłowania twego odemnie, miłosierdzie twoje i prawda twoja zawżdy się broniły. (13): Abowiem obtoczyły mię złe, którym niemasz liczby, poimały mię nieprawości moje, i nie mogłem przejrzeć. Rozmnożyły się nad włosy głowy mojej, i serce moje opuściło mię. (14): Niechci się podoba Panie, abyś mię wyrwał, Panie ku ratunku memu wejrzy. (15): Niechaj będą, zawstydzeni i zesromoceni społem, którzy szukają dusze mojej, aby ją odjęli. Niech się obrócą na wstecz, a niech się zawstydzą, którzy mi życzą złego. (16): Niechaj odniosą natychmiast zelżywość swą, którzy mi mówią Ehej, Ehej. (17): Niech się rozradują i uweselą w tobie wszyscy, którzy cię szukają, i niech mówią zawżdy. Niechaj będzie uwielbiony Pan, którzy miłują zbawienie twoje. (18): Ja lepak jestem żebrak i ubogi: Pan stara się o mię. Pomocnikiem moim i obrońcą moim jesteś ty, Boże mój nie omieszkiwajże. [Biblia Jakuba Wujka, Ps 39]

(16): Ať jsou zděšeni svou vlastní hanebností ti, kdo nade mnou "Hohó!" volají. [Překlad 21. století, Ps 40]

(16): Nech zmeravejú hanbou tí, èo mi hovoria: "Tak mu treba!" [Sväte Písmo, Ps 40]

(15): (39:16) Да смятутся от посрамления своего говорящие мне: „хорошо! хорошо!" [Russian Bible, Ps 40]

(15): (040-16) Бодай скам'яніли від сорому ті, хто говорить до мене: Ага! Ага! [Ukrainian, Ps 40]

(15): Let those be appalled because of their shame Who say to me, "Aha, aha!" [New American Standard Bible, Ps 40]

(16): komisasqwsan paracrhma aiscunhn autwn oi legontes moi euge euge [Septuaginta, Ps 39]

(16): ferant confestim confusionem suam qui dicunt mihi euge euge [Vulgate, Ps 39]

W sumie wiadomo o jakie ludzkie intencje i emocje chodzi.
Awatar użytkownika
Catastrophique
bywalec

Post autor: Catastrophique »

Musiałem.

[youtube]nXeTsWGPT0w[/youtube]
Tik tak tik tak ;) | "To boldly go where no one has gone before"
Awatar użytkownika
Bright Angel
zaufany użytkownik

Post autor: Bright Angel »

Dodałem kilka nowych cytatów.
Just remember that death is not the end. Heaven or hell? The choice is Yours.
cezary123
zaufany użytkownik

44 pisze: pt mar 15, 2019 10:21 pm

(12): Uroczyście zapewniam was: Kto wierzy we MNIE, będzie dokonywał takich samych dzieł, jakie JA czynię, a nawet dokona większych od nich, ponieważ JA odchodzę do OJCA.
J 14:12 Biblia Paulistów
Ciekawy werset, bo może sugerować poziom relacji Jezusa do Absolutu.
Pewnie Jezusa też ciekawiły granice możliwości Boga.
Awatar użytkownika
Edden
bywalec

Post autor: Edden »

Bright Angel pisze: pt mar 15, 2019 10:21 pm

[Biblia Paulistów, J 14]

Dobry temat.

Wróć do „filozofia”