Wizyta duszpasterska. Kolęda w domu
Moderator: moderatorzy
Regulamin forum
W dyskusji na tematy religijne oraz duchowości, lecz nie związane ze schizofrenią proszę używać działu tematy dowolne -> filozofia.
W dyskusji na tematy religijne oraz duchowości, lecz nie związane ze schizofrenią proszę używać działu tematy dowolne -> filozofia.
- Kiciuś_XXL
- moderator
Wizyta duszpasterska. Kolęda w domu
Nie wszyscy jesteśmy wierzący i nie wszyscy jesteśmy parafianami.
Ja jestem i jak co roku przychodzi ksiądz. Teraz mieszkam z ojcem w domu rodzinnym. Na księdza czekaliśmy kilka godzin . Ta wizyta ma kosztować mnie 110zł, ale nie chodzi o pieniądze. Nigdy nie lubiłem tych kolęd bo padały z ust księdza niewygodne pytania. Teraz obawiałem się, że ksiądz zada mi pytania na temat rozwodu i małżeństwa przy obecności mojego taty.
Myślę, że rozumiecie mnie, że dałem nogę i w ostatniej chwili pojechałem z rodzinką do supermarketu.
Ja jestem i jak co roku przychodzi ksiądz. Teraz mieszkam z ojcem w domu rodzinnym. Na księdza czekaliśmy kilka godzin . Ta wizyta ma kosztować mnie 110zł, ale nie chodzi o pieniądze. Nigdy nie lubiłem tych kolęd bo padały z ust księdza niewygodne pytania. Teraz obawiałem się, że ksiądz zada mi pytania na temat rozwodu i małżeństwa przy obecności mojego taty.
Myślę, że rozumiecie mnie, że dałem nogę i w ostatniej chwili pojechałem z rodzinką do supermarketu.
- Niemamnie
- zaufany użytkownik
- Lokalizacja: z Czarnych Dziur, z Pustek Kul, z Lasu gdzie nie ma Czasu
Re: Wizyta duszpasterska. Kolęda w domu
Mama przyjmuje księdza, w tym roku ja nie będę mógł ponieważ będę miał pracę.
Wiele osób mających władzę nad światem nie ma władzy nad życiem. A ci którzy mają władzę nad życiem nie mają władzy nad światem. Gdzie tu sprawiedliwość.
Jak dla mnie może sobie przychodzić i ksiądz i pop i imam i ateista i najlepiej jeszcze jakby urządzili sobie u mnie w domu debatę na tematy religijne. Albo nawet armagedon czy krucjaty
Ciężko się z księdzem dogadać w dzisiejszych czasach. Albo uprzejma obłuda, gra, albo nic.

Ciężko się z księdzem dogadać w dzisiejszych czasach. Albo uprzejma obłuda, gra, albo nic.
-
- zaufany użytkownik
Tak, ,nie wszyscy jesteśmy parafianami.Kicius_XXL pisze: ↑ndz gru 30, 2018 10:16 am Nie wszyscy jesteśmy wierzący i nie wszyscy jesteśmy parafianami.
Parafianin ,-to według słownika języka polskiego- człowiek bez ogłady, wykształcenia, zacofany, ograniczony,
Daniela 12;10 ,,, A niegodziwi działać będą niegodziwie i żaden z niegodziwych nie zrozumie, ale wnikliwi zrozumieją.
Mikołaj Rej był kalwinistą i zwolennikiem egalitaryzmu. Pewnie dlatego tak pewnego razu dopiekł duchownym katolickim:kaznodzieja pisze:
Parafianin ,-to według słownika języka polskiego- człowiek bez ogłady, wykształcenia, zacofany, ograniczony,
"Pleban pieska na cmyntarzu pochował.
Plebanowi zdechł piesek, w ktorym sie był kochał,
Schował go na cmyntarzu, więc gi Biskup pozwał.
Pleban wziąwszy dukatow, Biskupowi podał,
Powiedając że ten pies, Krześciańskie skonał.
Pieniądze ksze Biskupie, wam wszytki odkazał,
Mnie iedno Tricezimę mowić za się kazał.
Biskup wziąwszy pieniądze, rozgrzeszył Plebana,
A s pieska też uczynił, wnet parochiana".
Mikołaj Rej
Ja chcę być neutralny, na pieniądze nie lecę i w wojenkach religijnych uczestniczył nie będę.
- Kiciuś_XXL
- moderator
W słowniku pisze, że przestarzale takie było znaczenie, czyli kiedyś kiedy ludzie nie umieli czytać np Biblii.kaznodzieja pisze: ↑pn gru 31, 2018 6:52 pm Tak, ,nie wszyscy jesteśmy parafianami.
Ale mniejsza o to. Kościół katolicki na tle innych religii i tak wypada lepiej. Spójrzmy na takich Świadków Jechowych którzy usilnie zabiegają o parafian zwłaszcza na wsiach gdzie już ich pragnieniem jest by ich wpuszczono do domu.
-
- zaufany użytkownik
przestarzałe ale niesmak pozostaje i pierwotne znaczenie jest wciąż takie same. Odzwierciedla spojrzenie klasy duchownych na zwykłych ludzi. Podobnie byli traktowani ludzie w czasach Jezusa przeż przywódców duchowych.Kicius_XXL pisze: ↑wt sty 01, 2019 8:57 amW słowniku pisze, że przestarzale takie było znaczenie, czyli kiedyś kiedy ludzie nie umieli czytać np Biblii.kaznodzieja pisze: ↑pn gru 31, 2018 6:52 pm Tak, ,nie wszyscy jesteśmy parafianami.
Ale mniejsza o to. Kościół katolicki na tle innych religii i tak wypada lepiej. Spójrzmy na takich Świadków Jechowych którzy usilnie zabiegają o parafian zwłaszcza na wsiach gdzie już ich pragnieniem jest by ich wpuszczono do domu.
A celem śJ nie jest wejść do czyjegoś domu. Ich zadaniem zgodnie z proroctwem Jezusa jest rozgłoszenie dobrej nowiny o Królestwie po całej zamieszkanej ziemi. Mat;24,14
ps; zachęcam do przeczytania całego 24 rozdziału.
Daniela 12;10 ,,, A niegodziwi działać będą niegodziwie i żaden z niegodziwych nie zrozumie, ale wnikliwi zrozumieją.