Straszny materiał o szpitalu w Rybniku

Moderator: moderatorzy

Regulamin forum
W dyskusji ogólnej proszę używać działu powyżej, tutaj tylko o konkretnych szpitalach, przychodniach, etc.
Pamal
zaufany użytkownik

Straszny materiał o szpitalu w Rybniku

Post autor: Pamal »

Awatar użytkownika
wowo
zaufany użytkownik
Gadu-Gadu: 9697465

Re: Straszny materiał o szpitalu w Rybniku

Post autor: wowo »

Wszystko w temacie, mnie mało nie udusili w szpitalu, ta skrępowali mi szyję. Swoją drogą końskie dawki to norma w Polsce, chętnie bym nakarmił takiego konowała tymi specyfikami, wtedy by wiedział jak to smakuje.
Awatar użytkownika
hvp2
zaufany użytkownik

Post autor: hvp2 »

Pytany, kiedy po raz pierwszy usłyszał termin "zalekowanie", odpowiada: - Usłyszałem ten termin od ordynatora jednego z oddziałów. - Domyśliłem się z wypowiedzi, że "zalekowanie" to forma stosowania leków w celu spacyfikowania pacjenta. Pacjenta, który jest niewygodny, który w jakiś sposób narusza regulamin, narusza przepisy, zasady współżycia - dodaje. (http://www.tvn24.pl)
Termin "zalekowanie" funkcjonuje też w innych szpitalach psychiatrycznych. Na pewno oznacza bardzo duże dawki leków po których człowiek jest zmulony i ma silne objawy uboczne (akatyzja, parkinson). Jednak - moim zdaniem - "zalekowanie" niekoniecznie oznacza "z automatu" podanie neuroleptyków jakieś za karę czy z zemsty personelu...
Wątpliwości jest więcej. Z dokumentów, do których dotarli dziennikarze "Superwizjera" wynika, że schorowany, niepełnosprawny mężczyzna w ciągu pięcioletniego pobytu w szpitalu tylko trzy razy badany był przez lekarzu innych niż psychiatrzy. Rzecznik praw pacjenta szpitala psychiatrycznego Stanisław Frydrychowicz, pytany, czy oprócz leczenia chorób psychicznych, leczy się tam pacjentów, którzy są fizycznie chorzy, odpowiada: - Teoretycznie tak, w praktyce nie. (http://www.tvn24.pl)
Czyli jednak jest tam praktykowana bierna eutanazja i niech nikt nie p*erdoli czy też np. się nie obraża, że takie praktyki nie mają miejsca w tym "kraju nad Wisłą". :evil: :evil: :evil:
Awatar użytkownika
Catastrophique
bywalec

Post autor: Catastrophique »

Nasz kraj jest bardzo zacofany, ale nie do takich skrajnosci.
Pewnie chorzy, ktorym dokuczaja takze choroby fizyczne, kierowani sa do specjalistycznych szpitali. Tak było w szpitalu, w ktorym ja przebywalem.
Tik tak tik tak ;) | "To boldly go where no one has gone before"
Awatar użytkownika
hvp2
zaufany użytkownik

Catastrophique pisze: ndz paź 21, 2018 2:44 am Nasz kraj jest bardzo zacofany, ale nie do takich skrajnosci.
Przecież masz napisane czarno na białym w tym reportażu TVN24 :!: :!: :!:
Pewnie chorzy, ktorym dokuczaja takze choroby fizyczne, kierowani sa do specjalistycznych szpitali.
W w/w artykule ma ten temat nie ma nawet sylaby. Natomiast jest wiele zdań opisujących zgoła coś innego.
Jak gościa za 5 lat trzy razy badał internista na przykład.

O zgonie brata w szpitalu psychiatrycznym pisała ongiś pewna użytkowniczka evotu. Że zgon nastąpił po podaniu dużych dawek neuroleptyku i że w dokumentach z sekcji zwłok napisano że powodem było "zatrzymanie akcji serca". Ale co było powodem tego "zatrzymania akcji serca" to już nikt nie napisał.
Ostatnio zmieniony ndz paź 21, 2018 3:17 am przez hvp2, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wowo
zaufany użytkownik

Dużo osób skarży się że w UK lekarze leczą tylko paracetamolem, jednak z mego doświadczenia to jednak im zależy na zdrowiu takich pacjentów jak ja, systematyczne badania, wskazówki od lekarza jak postępować, szybka reakcja psychiatry na zagrożenia, wszystko to pozwala mi na dokładne kontrolowanie własnego zdrowia. Leczyłem się ponad 6 lat w Polsce i czegoś takiego nie było, przykre ale prawda.
Awatar użytkownika
hvp2
zaufany użytkownik

wowo21975 pisze: ndz paź 21, 2018 3:16 am Dużo osób skarży się że w UK lekarze leczą tylko paracetamolem, jednak z mego doświadczenia to jednak im zależy na zdrowiu takich pacjentów jak ja, systematyczne badania, wskazówki od lekarza jak postępować, szybka reakcja psychiatry na zagrożenia, wszystko to pozwala mi na dokładne kontrolowanie własnego zdrowia. Leczyłem się ponad 6 lat w Polsce i czegoś takiego nie było, przykre ale prawda.
W PL masz różne ośrodki i różnych lekarzy. Dobrze też bywa, być potrafi. Zależy wszystko co to za miejsce. Ale to wszystko to jest wiedza, którą zdobywa się z upływem czasu oraz kosztem własnego zdrowia, a czasem i życia. Jak ktoś jest zdrowym, normalnym człowiekiem, który nie jest w stanie sobie nawet wyobrazić że mógłby trafić do psychiatry, a potem nagle jednak zachoruje czy się załamie i "gdzieś tam musi trafić" to jest to czysta loteria, gdzie trafi. "Człowiek jest tylko pionkiem na szachownicy bogów".
Awatar użytkownika
Kiciuś_XXL
moderator
moderator

Post autor: Kiciuś_XXL »

W 2003 roku leczyłem- męczyłem się w Rybniku. Mam tam kawał drogi ale okoliczności sprawiły że trafiłem tam ambulansem spięty kaftanem.
Muszę podkreslić, ze wczesniej zachowywałem się agresywnie, groziłem śmiercią, uszkodziłem przypadkowej osobie samochód i motocykl.
Dlatego wezwano pogotowie i policję.
Spędziłem w szpitalu w Rybniku ok 2 miesiące. Miałem tam końskie dawki i dużo nie pamiętam. Na początku leżałem w pasach i siedem razy się uwalniałem. Przekonałem personel że będę spokojny i zaprzestano u mnie tej syzyfowej pracy. Oprócz tego że mnie szprycowano konskimi dawkami nie spotkałem się potem z agresją że strony personelu. Z początku prawie całe dnie przesypialem i powiedzmy robiąc pod siebie. Zmieniono mi dawkę i było lepiej.
Był incydent, że salowa podbiła oko pacjentowi i zrobiła się afera. Ja tą salową akurat lubiłem ale zbierano w śród pacjentów podpisy by ją wyrzucić z oddziału. Nie wiem jak to się stało ale ja też podpisałem. Potem żałowałem.
Było kilka oddziałów i kilka budynków. W naszym widocznie było lepiej.
Pamal
zaufany użytkownik

Post autor: Pamal »

Zobaczymy, jak sytuacja się rozwinie.
Awatar użytkownika
wowo
zaufany użytkownik

hvp2 pisze: ndz paź 21, 2018 3:22 am
wowo21975 pisze: ndz paź 21, 2018 3:16 am Dużo osób skarży się że w UK lekarze leczą tylko paracetamolem, jednak z mego doświadczenia to jednak im zależy na zdrowiu takich pacjentów jak ja, systematyczne badania, wskazówki od lekarza jak postępować, szybka reakcja psychiatry na zagrożenia, wszystko to pozwala mi na dokładne kontrolowanie własnego zdrowia. Leczyłem się ponad 6 lat w Polsce i czegoś takiego nie było, przykre ale prawda.
W PL masz różne ośrodki i różnych lekarzy. Dobrze też bywa, być potrafi. Zależy wszystko co to za miejsce. Ale to wszystko to jest wiedza, którą zdobywa się z upływem czasu oraz kosztem własnego zdrowia, a czasem i życia. Jak ktoś jest zdrowym, normalnym człowiekiem, który nie jest w stanie sobie nawet wyobrazić że mógłby trafić do psychiatry, a potem nagle jednak zachoruje czy się załamie i "gdzieś tam musi trafić" to jest to czysta loteria, gdzie trafi. "Człowiek jest tylko pionkiem na szachownicy bogów".
Tak zgadzam się, po moich doświadczeniach w Polsce to źle trafiłem. Pierwszy psychiatra chciał mnie zalekować, drugi był lepszy ale nie wysyłał na żadne badania. Badać się jednak trzeba i należy to robić regularnie.
Awatar użytkownika
Amannn
zaufany użytkownik

Post autor: Amannn »

W szpitalu psychiatrycznym jest się odciętym od innych lekarzy raczej co jest skandaliczne.
Awatar użytkownika
Amannn
zaufany użytkownik

Catastrophique pisze: ndz paź 21, 2018 2:44 am Nasz kraj jest bardzo zacofany, ale nie do takich skrajnosci.
Pewnie chorzy, ktorym dokuczaja takze choroby fizyczne, kierowani sa do specjalistycznych szpitali. Tak było w szpitalu, w ktorym ja przebywalem.
Katastrofa jak zwykle neguje fakty. Rybnik to jest chyba największy szpital psychiatryczny w kraju.
Awatar użytkownika
Catastrophique
bywalec

Zadne fakty, dziennikarskie tanie szukanie sensacji.
Skrajnosc, ktora ma sie nijak do ogolnej rzeczywistosci - w szpitalach nic zlego sie nie dzieje.
Jest ich mnostwo i takie historie jak wyzej zdarzaja sie bardzo rzadko.
Na dodatek - jak pisalem, to fantazja "dziennikarzy".

I nie zmieni tego Twoje wykopywanie starych tematow o szpitalach.
Awatar użytkownika
Amannn
zaufany użytkownik

Prokuratura prowadzi śledztwo a ty piszesz fantazja dziennikarzy. Ci członkowie rodzin umarłych to też fantazja?

Sam widziałem reanimację w szpitalu psychiatrycznym a nie był to Rybnik.
Awatar użytkownika
Catastrophique
bywalec

Prowadzenie sledztwa nie jest jednoznaczne z popelnieniem przestepstwa, co sugeruja dziennikarze.
Artykul ma 3 lata i gdyby to okazalo sie prawda, dawno juz bysmy o tym uslyszeli.
Ale pewnie zaraz przeczytam, ze "prokurator przekupiony", "lekarze sa ponad prawem" i inne ciezkie bzdury.
Niemniej, jest to dobra pozywka dla fanow antypsychiatrii i z mysla o nich pewnie ten material powstal.
Latwo to lykneliscie, trzeba przyznac.
Kazda proba zrzucenia odpowiedzialnosci za Wasze beznadziejne zycia na lekarzy jest dobra ;).

A co do wywiadow z chorymi i czlonkami ich rodzin, widac, ze Ci ludzie tak naprawde nie wiedza o czym mowia i kieruja sie stronnicza niechecia do personelu.
Przeciez trzeba znalezc jakiegos kozla ofiarnego ;).
Stare jak swiat.
Awatar użytkownika
Trickster
bywalec

Post autor: Trickster »

Ja tam byłem, personel miły i pomocny, tylko niekiedy jakiś *słowo niedozwolone* coś odwalił i trzeba go było pacyfikować, bo stanowił zagrożenie dla innych ;) Byli tacy co ludzi chcieli łyżeczkami zabić innych :lol: Ale ogólnie, źle nie wspominam tam pobytu, tylko jak szpital szpitalem wolałem być w domu ;)
Aaaah, the chaos god speak clearly now! It is as though a thousand mouths cry out in pain! Chaos has come to judge you! Chaos consume you! Do you hear the voices too?
grow up
bywalec

Post autor: grow up »

Szpital jak szpital. Dla mnie jest zmemowany. Teraz convid to szpitala nie ma.

Jest śds wadowice
Jest zol gorzyce

Plotka głosie że przez dwóch geniuszów którym rodzice każa się leczyć. Choć są zdrowi.
*
Awatar użytkownika
Amannn
zaufany użytkownik

Catastrophique pisze: śr cze 16, 2021 11:04 pm Prowadzenie sledztwa nie jest jednoznaczne z popelnieniem przestepstwa, co sugeruja dziennikarze.
Artykul ma 3 lata i gdyby to okazalo sie prawda, dawno juz bysmy o tym uslyszeli.
Ale pewnie zaraz przeczytam, ze "prokurator przekupiony", "lekarze sa ponad prawem" i inne ciezkie bzdury.
Niemniej, jest to dobra pozywka dla fanow antypsychiatrii i z mysla o nich pewnie ten material powstal.
Kazda proba zrzucenia odpowiedzialnosci za Wasze beznadziejne zycia na lekarzy jest dobra ;).

A co do wywiadow z chorymi i czlonkami ich rodzin, widac, ze Ci ludzie tak naprawde nie wiedza o czym mowia i kieruja sie stronnicza niechecia do personelu.
Stare jak swiat.
Razi twój brak szacunku i współczucia dla ofiar i członków ich rodzin.
Awatar użytkownika
Catastrophique
bywalec

Amannn pisze: czw cze 17, 2021 7:20 pm
Catastrophique pisze: śr cze 16, 2021 11:04 pm Prowadzenie sledztwa nie jest jednoznaczne z popelnieniem przestepstwa, co sugeruja dziennikarze.

Stare jak swiat.
Razi twój brak szacunku i współczucia dla ofiar i członków ich rodzin.
Jaki brak szacunku? Ublizam im? A moje wspolczucie nie jest im do niczego potrzebne.
Mnie razi jak te "ofiary" szukaja winy w lekarzach, nie doceniajac tego jak Ci ludzie maja ciezka prace i pomagaja innym bedac z "wdziecznosci" oskarzani o morderstwa.
AcidHouse
bywalec
Status: Stara szkoła

Post autor: AcidHouse »

Większość psychiatrów morduje ludzi powoli, poprzez przepisywanie leków nieadekwatnych do zachowania pacjentów - to niepodważalne fakty.
Drugą sprawą jest społeczne przyzwolenie osób upośledzonych lub niedoinformowanej rodziny/przyjaciół na taki stan rzeczy.
Oczywiście osoby głęboko upośledzone zgodzą się na obojętnie jaką formę leczenia.
O upośledzeniu mówię przede wszystkim w kontekście do życiowych ignorantów żyjących w swoim chemicznym świecie.
Mam bardzo dużo racji i wcale się nie krępuję mówić tego wprost mojemu psychiatrze. On jednak, niczym forumowi ignoranci, ma głowę zawieszoną w chmurach itp.
Potem bierze kolejne 100 zł... plus pół godziny za hańbiącą pracę (a propo pracy to lepiej byłoby nawet wyzyskiwać ludzi w pracach dorywczych, niż robić takie coś jak ci psychiatrzy).
A na sam koniec rzecz ponura o wspomnianym upośledzeniu w złym tego słowa znaczeniu, otóż to ludzkie upośledzenie lub jak wolicie ułomność znajdzie swój tragiczny finał np. poprzez znacznie krótsze i smutniejsze życie, jakie prowadzi paru forumowiczów evot, a ich zaprzeczenia, że żyją pełnią życia mnie absolutnie nie interesują.

Wróć do „placówki służby zdrowia”