Czy z urojeniami można żyć?
Moderator: moderatorzy
Czy z urojeniami można żyć?
Od jakiegoś czasu nachodzą mnie urojenia.Dotyczą one mojej matki o której myślę że jest jakąś czarownicą która chce mnie zniszczyć.Nie mam cały czas tych urojeń,w ciągu dnia są rozne stany,najgorzej jest wieczorem,myślę nawet o wyprowadzeniu się z domu.Dodam że te urojenia zaczęły mnie nachodzić jak zmieniłem trochę leki.To znaczy brałem 700 mg ketrelu,20 mg zalasty ale nie najlepiej się czułem.Lekarz wtedy dodał mi nowy lek abilify w dawce 15 mg rano i wieczorem biorę 400 mg ketrelu i 20 mg zalasty.Czy może zmienić to abilify?Ten lek tak może działać że nasila urojenia?
- piotrs
- zaufany użytkownik
Re: Czy z urojeniami można żyć?
leki sa na urojenia
ja nie dalem rady na abilify
moze zamiast abilify 200mg solianu czy amisanu
Czytałam że ten słynny geniusz matematyk John Nash chory na schizo pracował na uczelni i funkcjonował społecznie z urojeniami (nie brał leków). Po prostu nauczył się dystansu do swoich urojeń/omamów.
Nie wiem jednak czy to jest fakt czy to tylko bajka literacka.
Gdy człowiek chory na schiz. paranoid. nie bierze leków te urojenia/omamy są tak realne że jakoś nie wyobrażam sobie że można nabrać do nich dystansu i je kontrolować. One pochłaniają człowieka bez reszty, totalnie.
Nie wiem jednak czy to jest fakt czy to tylko bajka literacka.
Gdy człowiek chory na schiz. paranoid. nie bierze leków te urojenia/omamy są tak realne że jakoś nie wyobrażam sobie że można nabrać do nich dystansu i je kontrolować. One pochłaniają człowieka bez reszty, totalnie.
Sposób na długie życie - CZUŁOŚĆ, BEZINTERESOWNOŚĆ, AKCEPTACJA
- Niemamnie
- zaufany użytkownik
- Lokalizacja: z Czarnych Dziur, z Pustek Kul, z Lasu gdzie nie ma Czasu
Większość społeczeństwa ma klapki na oczach i żyje w urojonym świecie, więc tak, da się żyć z urojeniami.
Wiele osób mających władzę nad światem nie ma władzy nad życiem. A ci którzy mają władzę nad życiem nie mają władzy nad światem. Gdzie tu sprawiedliwość.
A jeśli chodzi o abilify, ja biorę połówkę abilify 15tki i nie mam żadnych urojeń, więc nie zgadzam się z tezą że ten lek -abilify- nasila urojenia. Nie jestem też zwolennikiem "mieszanki lekowej" - najlepiej dobrać dla siebie JEDEN lek i go przyjmować w dawce minimalnej, po co tworzyć takie mixy lekowe ??? i narażać się na więcej skutków ubocznych.
Dodam tylko że gdy kiedyś odstawiłam całkowicie abilify to już po dwóch miesiącach miałam nawrót. Natomiast po tych całych mixach szpitalnych - gdy po wyjściu ze szpitala nie brałam leków żadnych to dopiero po roku mnie naszła psychoza. Wniosek nasuwa mi się taki że abilify jest delikatniejszym lekiem na schizo i działa tylko na tych którzy mają mniejszy stopień schizo.
Dodam tylko że gdy kiedyś odstawiłam całkowicie abilify to już po dwóch miesiącach miałam nawrót. Natomiast po tych całych mixach szpitalnych - gdy po wyjściu ze szpitala nie brałam leków żadnych to dopiero po roku mnie naszła psychoza. Wniosek nasuwa mi się taki że abilify jest delikatniejszym lekiem na schizo i działa tylko na tych którzy mają mniejszy stopień schizo.
Sposób na długie życie - CZUŁOŚĆ, BEZINTERESOWNOŚĆ, AKCEPTACJA