Stwierdzenie choroby / Jak stwierdzić chorobę
Moderator: moderatorzy
-
- zarejestrowany użytkownik
Stwierdzenie choroby / Jak stwierdzić chorobę
Witam serdecznie. W jaki sposób, kto może zdiagnozować u mnie chorobę, chciałbym być w 100% pewny tego że jestem faktycznie chory. Do tej pory lekarz przepisał leki po rozmowie z moją osobą, jak zapytałem czy można zdiagnozować czy to schizofrenia to odpowiedział że nie, prawda, czy nie prawda? Wszystkim czytającym życzę miłego popołudnia i uśmiechu na twarzy
P.S. W dniu założenia konta poczułem się źle i miałem już wtedy napisać ten post, natomiast było lepiej, dzisiaj znowu dużo gorzej.
P.S. W dniu założenia konta poczułem się źle i miałem już wtedy napisać ten post, natomiast było lepiej, dzisiaj znowu dużo gorzej.
- Piotrek007
- zaufany użytkownik
Re: Stwierdzenie choroby / Jak stwierdzić chorobę
Tylko psychiatra może postawić diagnoze schizofrenii,głównie na podstawie wywiadu z pacjentem,czasami robi badania np. tomograf komputerowy aby wykluczyć inne powody problemów psychicznych.
"Nie mów mi jak mam żyć
Bo ja dobrze wiem jak i co
Nie pomoże mi już nic
Jak nie pomogę sam sobie."
Nie pomoże mi już nic
- wowo
- zaufany użytkownik
- Gadu-Gadu: 9697465
Może postawić diagnozę lekarz psychiatra po obserwacji i rozmowie z pacjentem.
- Alex1950
- zaufany użytkownik
Na forum przydałby się psychiatra forumowy
Nie przestawaj się uśmiechać, bo to sprawia że jesteś najpiękniejsza
- Piotrek007
- zaufany użytkownik
Jak ktoś opisze swoje problemy to sami możemy go zdiagnozować
"Nie mów mi jak mam żyć
Nie pomoże mi już nic
Nie pomoże mi już nic
Żaden rozsądny psychiatra po jednej rozmowie z nowym pacjentem diagnozy schizofrenii mu nie postawi!!! Taki który tak robi jasno sygnalizuje że naleźy od niego spierdalać gdzie pieprz rośnie !!!
...bo to psychiatra po prostu żaden!!!
...bo to psychiatra po prostu żaden!!!
- Alex1950
- zaufany użytkownik
W sumie racja. Tyle tematów, tyle postów. Gdzieś mniej więcej może trafić się podobny temat - zakończony diagnozą. Jednak do lekarza warto się udać.Piotrek007 pisze: ↑wt sie 07, 2018 6:47 amJak ktoś opisze swoje problemy to sami możemy go zdiagnozować
Nie przestawaj się uśmiechać, bo to sprawia że jesteś najpiękniejsza
-
Pozwolę sobie zacytować rozmowę z blue, świetny blog na którym opisuje swoją chorobę, swoją walkę o przetrwanie: https://chorobymentalneblog.wordpress.com/
"Przyzwyczaiłem się do zmian które mi towarzyszą, ale mam dni/momenty takie że stan nagle robi się dużo gorszy, napad lęku, strachu, stres, gorszy wzrok, w takim stanie normalne funkcjonowanie jest ciężkie, najbardziej boje się aby nie złapał mnie taki stan przed pracą, albo w trakcie oraz obawa że ktoś kto zna się co nie co zauważy ten mój stan. Wcześniej przytyłem od leków, teraz przez 3 msc dzięki ciężkiej pracy schudłem ponad 12kg i jest to ogromny sukces, boje się z powrotem wrócić do leków, aczkolwiek będę prawdopodobnie musiał skonsultować to, nie wiem czy jest szansa na jakiś doraźny lek w chwili złego samopoczucia, ew. przez okres zimowy podejmę leczenie od nowa. Mam wrażenie że mało snu + alkohol wywołuje gorszy stan u mnie, najgorsze jest to że nie da się tego kontrolować, tak się dzieje w mózgu nagle i nie mam na to wpływu, chociaż zapewne Ty zdajesz sobie z tego sprawę. Mam tak że jak jest taki stan to nie ma szans na poprawę, może leżeć obok mnie cudowna kobieta, milion złotych, nic mnie nie cieszy. Dobre 5 lat od kiedy zacząłem chorować, najbardziej męczą mnie różnice świadomości przed jak byłem zdrowy i różnice to, początki były bardzo ciężkie, teraz to już przywyknięcie i przyzwyczajenie pod warunkiem że czuje się w miarę pozytywnie i optymistycznie. W moim przypadku najbardziej boli mnie fakt że musiałem się usunąć z imprez rodzinnych, kontakt z rodziną został ograniczony do zera, przy nich stres jest większy jak przy obcych (tak się teraz wyuczyłem), boje się że złapie mnie taki atak że nie będę mógł złapać tchu, wysłowić się, to jest straszne, bardzo źle czuje się z tym faktem że nie poznałem dzieci jako wujek, w takim stanie robię dziwne miny, chce mi się płakać, myślę że to duża sprawka nadużycia alkoholu w rodzinie i rożnych negatywnych sytuacji z dzieciństwa". Tak wiem, to nie rozmowa jak z psychiatrą.
"Przyzwyczaiłem się do zmian które mi towarzyszą, ale mam dni/momenty takie że stan nagle robi się dużo gorszy, napad lęku, strachu, stres, gorszy wzrok, w takim stanie normalne funkcjonowanie jest ciężkie, najbardziej boje się aby nie złapał mnie taki stan przed pracą, albo w trakcie oraz obawa że ktoś kto zna się co nie co zauważy ten mój stan. Wcześniej przytyłem od leków, teraz przez 3 msc dzięki ciężkiej pracy schudłem ponad 12kg i jest to ogromny sukces, boje się z powrotem wrócić do leków, aczkolwiek będę prawdopodobnie musiał skonsultować to, nie wiem czy jest szansa na jakiś doraźny lek w chwili złego samopoczucia, ew. przez okres zimowy podejmę leczenie od nowa. Mam wrażenie że mało snu + alkohol wywołuje gorszy stan u mnie, najgorsze jest to że nie da się tego kontrolować, tak się dzieje w mózgu nagle i nie mam na to wpływu, chociaż zapewne Ty zdajesz sobie z tego sprawę. Mam tak że jak jest taki stan to nie ma szans na poprawę, może leżeć obok mnie cudowna kobieta, milion złotych, nic mnie nie cieszy. Dobre 5 lat od kiedy zacząłem chorować, najbardziej męczą mnie różnice świadomości przed jak byłem zdrowy i różnice to, początki były bardzo ciężkie, teraz to już przywyknięcie i przyzwyczajenie pod warunkiem że czuje się w miarę pozytywnie i optymistycznie. W moim przypadku najbardziej boli mnie fakt że musiałem się usunąć z imprez rodzinnych, kontakt z rodziną został ograniczony do zera, przy nich stres jest większy jak przy obcych (tak się teraz wyuczyłem), boje się że złapie mnie taki atak że nie będę mógł złapać tchu, wysłowić się, to jest straszne, bardzo źle czuje się z tym faktem że nie poznałem dzieci jako wujek, w takim stanie robię dziwne miny, chce mi się płakać, myślę że to duża sprawka nadużycia alkoholu w rodzinie i rożnych negatywnych sytuacji z dzieciństwa". Tak wiem, to nie rozmowa jak z psychiatrą.
Może napady lęku panicznego albo silna nerwica?
-
-
Pozwolę sobie odświeżyć temat, teraz moje zachowanie się nasiliło i wróciło w dużej mierze do nie najlepszego stanu, jakby to powiedzieć, zauważyłem że mam znacznie gorszy wzrok, nie skupiony i często nie ogarniam, źle widzę, jak na jakimś dziwnym haju (bez żadnych używek), co sądzicie? Leki z powrotem?
- zdrowy
- zaufany użytkownik
Ja nie wiem co wy macie z ty odstawianiem leków. Dwa dni czuję się lepiej, a to odstawię leki? Można przecież poprosić o zmianę leków lekarza. Przedyskutować: te mi nie służą, są inne. Obecnie jest multum leków no i z dawkami można pokombinować zawsze. Chorobę stwierdza lekarz i to zazwyczaj po pobycie w szpitalu. No, ale można być mądrzejszym iść własną drogą, odstawić samemu (niewłaściwie) i potem mieć problemy.
Miłego wieczoru
Miłego wieczoru
- wowo
- zaufany użytkownik
- Gadu-Gadu: 9697465
Nie odstawiajcie leków bo proces leczenia jest długi i stan w którym się Wam wydaje że jesteście zdrowi, jest tylko stanem chwilowej poprawy zdrowia, nawet nie stanem pełnej remisji do której dochodzi się latami.
-
Leczenie trwało dosyć długo, sam proces odstawiania nie był taki prosty, ale przetrwałem go, organizm się przyzwyczaił do braku leków i czułem się dobrze przez jakieś 2-3 miesiące, nie narzekałem że się źle czuje i nie widzę do czasu kiedy zapaliłem mery, pięć dni byłem jak usmażony, potem to zeszło i w miarę wróciłem do formy, potem znowu gorzej, a teraz właśnie mam takie wahania.