Religia jedno wielkie oszustwo
Moderator: moderatorzy
Regulamin forum
W dyskusji na tematy religijne oraz duchowości, lecz nie związane ze schizofrenią proszę używać działu tematy dowolne -> filozofia.
W dyskusji na tematy religijne oraz duchowości, lecz nie związane ze schizofrenią proszę używać działu tematy dowolne -> filozofia.
- wowo
- zaufany użytkownik
- Gadu-Gadu: 9697465
Religia jedno wielkie oszustwo
Czy człowiek jest już tak głupi że zawsze będzie potrzebował wielkiej niewidzialnej siły do której będzie klepał swoje modlitwy? Robi się na tym całkiem niezły biznes i to praktycznie piorąc tylko umysły ludziom. Od dawna wiadomo że religia jest po to żeby trzymać za pysk ludzi bo łatwiej się takimi rządzi, po prostu druga albo pierwsza władza w Polsce. Dlaczego o tym pisze? A no dlatego że mam pretensje do kościoła że prał mi mózg i ustawiał pod siebie. Jestem dobrym człowiekiem ale nie potrzebuje tego wszystkiego żeby nim być. Jakim prawem robiono ze mnie debila? Odbiło mi się to na zdrowiu i psychice, kto za to odpowie? Zdaje sobie sprawę że jestem nieudanym produktem kościoła bo nie mają ze mnie żadnych korzyści i w ostatecznych rozrachunku ich starania spełzły na niczym. Zawdzięczam to własnej inteligencji bo inaczej byłbym niewolnikiem z założonym kagańcem w postaci religii na twarz. Dzisiaj już na to im nie pozwolę.
Re: Religia jedno wielkie oszustwo
Ja jestem zadowolony że jestem katolikiem i wiara w Boga wiele mi daje.
- wowo
- zaufany użytkownik
Co mi dała religia? A więc, urojenia, lęki, złudzenie że Bóg pomoże, złudzenie w siłę wyższą, rozwalenie osobowości, brak efektywności działania, chore myśli, w ostateczności chorobę. Dzięki za takie pranie mózgu które przyniosło końcowy efekt w postaci szpitala.
- piotrs
- zaufany użytkownik
wowo nie twierdze ze nie jesteś dobrym człowiekiem ale to za mało trzeba się modlic swiecic dzień swiety jak się smucisz to będziesz pocieszony mow koronke do miłosierdzia bozego przez nia bogu podoba się dac wszystko o co go będą prosić mi dal ustanie objawow pozytywnych
Nie Nasza religia to najlepsze co nas mogło spotkać.Bóg wie o wszystkim,kocha chociaż nie czujemy,gdy cierpimy jeszcze bardziej gdy przylgniemy i otrzeźwia czasami zwątpieniem.
- wowo
- zaufany użytkownik
Nie chcę pisać o religii bo dla mnie to śmierdząca kupa.
-
- zaufany użytkownik
wiele osób jest rozczarowanych religią.ale to nie znaczy że wszystkie religie są dobre.
Daniela 12;10 ,,, A niegodziwi działać będą niegodziwie i żaden z niegodziwych nie zrozumie, ale wnikliwi zrozumieją.
- karuna
- zaufany użytkownik
- Status: करुणा
- Gadu-Gadu: bla bla
normalnie religie są ok
1.jeśli ich się nie narzuca
2.szanują innych ludzi
3.ludzie stają się szczęśliwi
4.jeśli religie nie krzywdzą
1.jeśli ich się nie narzuca
2.szanują innych ludzi
3.ludzie stają się szczęśliwi
4.jeśli religie nie krzywdzą
-
- zaufany użytkownik
zgadzam się.dodał bym jeszcze że może być tylko jedna religia prawdziwa,tak jak na przykład może być tylko jedna tabliczka mnożenia poprawna.gdy coś do niej dodamy lub odejmiemy ,albo zmienimy będzie zła.
Tak też jest z religią.Prawdziwa jest tylko ta objawiona przez Boga,bez ludzkich korekt.
Daniela 12;10 ,,, A niegodziwi działać będą niegodziwie i żaden z niegodziwych nie zrozumie, ale wnikliwi zrozumieją.
-
- bywalec
Religie wymyśli sobie ludzie rządni władzy, Bóg nie ma z tym nic wspólnego. Co do naszego "podwórka" to istnieje radykalna różnica między duchowością a duchowieństwem:P
Władza absolutna państwa będzie funkcją absolutnej swobody każdej jednostkowej woli.
- seebek
- zaufany użytkownik
Wiara w Boga i duchowość nie potrzebuje żadnej religii. Wszyscy ludzie na ziemi są dziećmi jednego Boga.
A religie tego świata są źródłem konfliktów, podziałów i całego zła na tej ziemi.
A religie tego świata są źródłem konfliktów, podziałów i całego zła na tej ziemi.
"Zycie ludzkie jest jak paczka kredek ... Raz kolorowe, a raz czarne, raz ostre, a raz tepe, raz dlugie, a raz krótkie, raz proste, a raz połamane...
Ale to niewazne. Najwazniejsze jest to, jaki obraz nimi namalujesz..."
Ale to niewazne. Najwazniejsze jest to, jaki obraz nimi namalujesz..."
-
- zaufany użytkownik
dla mnie religia oznacza posłuszeństwo Bogu.Gdyby wszyscy ludzie byli Mu posłuszni to nie byłoby tylu problemów co dzisiaj.Przykazania Boże są dla dobra człowieka.To ludzie odnoszą z nich korzyści a nie Bóg.
-
- bywalec
AMEN
Władza absolutna państwa będzie funkcją absolutnej swobody każdej jednostkowej woli.
-
- bywalec
Dekalog przestał być aktualny zmieniła się moralność, obyczaje, dekalog był potrzebny do tego by ludzie tamtego okresu mogli wyjść z pogaństwa, wielobóstwa, by wejść na wyższy poziom świadomości, którym wtedy było chrześcijaństwo. Teraz znowu musimy wejść na kolejny poziom ewolucyjny, by to uczynić musimy odrzucić przestarzałe religie, które jak widać już się nie sprawdzają. Obecnie człowiek jest już na tyle wyzwolony że nie potrzebuje fałszywych religii, dogmatów, kasty "wszechwiedzących" kapłanów. Aby wyzbyć się zła człowiekowi należy dać wolną wolę, tylko wyzwolony człowiek, który ma możliwość samorealizacji nie będzie czynił zła, bowiem " Ograniczenie jest słowem grzechu".kaznodzieja pisze: ↑ndz cze 11, 2017 2:02 pm dla mnie religia oznacza posłuszeństwo Bogu.Gdyby wszyscy ludzie byli Mu posłuszni to nie byłoby tylu problemów co dzisiaj.Przykazania Boże są dla dobra człowieka.To ludzie odnoszą z nich korzyści a nie Bóg.
-
- zaufany użytkownik
czy można się poruszać bezpiecznie po drogach na których nie przestrzega się przepisów ruchu drogowego ? Nie.
Czy można żyć w zgodzie z innymi jeżeli się nie przestrzega zasad Bożych ?.
Czy można żyć w zgodzie z innymi jeżeli się nie przestrzega zasad Bożych ?.
-
- bywalec
zawsze i w każdej sytuacji należy przestrzegać dekalogu?
Ja myślę że jak człowiek pełni wolę Bożą to się samorealizuje a jednocześnie nie grzeszy.
-
- bywalec
ale jaka jest wola boża?
Wolę Bożą każdy musi odkryć dla swojego życia. Na pewno jest to życie zgodnie z dekalogiem. Poza tym moim zdaniem wola Boża daje człowiekowi pokój wewnętrzny. Trzeba też o nią pytać Boga. Moim zdaniem wola Boga często jest zgodna z dobrymi pragnieniami człowieka ale trzeba odróżnić dobre pragnienia od zachcianek.
- wowo
- zaufany użytkownik
Hahaha ot baranku głupi, idziesz na rzeź i jeszcze temu przyklaskujesz.