Czy Solian uzależnia ?
Moderator: moderatorzy
Czy Solian uzależnia ?
Czy Solian uzależnia i nie można go odstawić i zmienić tego leku na inny?
Mam poważne problemy z odstawieniem tego leku i zmianie na olanzapinę, dokucza mi bezsenność i nierównowaga psychiczna.
Mam poważne problemy z odstawieniem tego leku i zmianie na olanzapinę, dokucza mi bezsenność i nierównowaga psychiczna.
Re: Czy Solian uzależnia ?
Wątpię, aby "Solian" uzależniał, gdyż w czasie jego przewlekłego stosowania nie rozwija się tolerancja, innymi słowy wciąż jest wystarczająca ta sama dawka leku, np. w moim przypadku b. niewielka - zaledwie 100 mg/dobę.
"Solian" nie jest lekiem o działaniu nasennym i niektóre osoby (np. ja) sypiają na nim bardzo marnie.
Wg mnie na 99% można "Solian" zmienić na inny neuroleptyk, tylko trzeba to robić na tzw. zakładkę, czyli powoli dołączać drugi neuroleptyk równocześnie powoli zmniejszając dawkę "Solianu".
"Solian" nie jest lekiem o działaniu nasennym i niektóre osoby (np. ja) sypiają na nim bardzo marnie.
Wg mnie na 99% można "Solian" zmienić na inny neuroleptyk, tylko trzeba to robić na tzw. zakładkę, czyli powoli dołączać drugi neuroleptyk równocześnie powoli zmniejszając dawkę "Solianu".
Zaniepokoiło mnie także wypowiedź Antona Pawlowicza na tutejszym forum w tej kwestii :
cytuję:
"Jeszcze jedna kwestia, jak sie zacznie brac solian to niema juz odwrotu, ten lek sie nie odstawia, ani sie go nie zmienia, wiadomo, mozna probowac, ale wtedy juz zawsze sa problemy i jest zle."
i jeszcze raz cytuję Pana Antona:
"...Dyskutowalismy z moim doktorem i zdradzil, ze u wiekszosci pacjentow, po zamianie solianu na inny lek wystepowalo mocne pogorszenie stanu psychicznego, az do hospitalizacji. Bole glowy, leki, nawroty wytepowaly ciagle na przestrzeni miesiecy, wyjsciem bylo ponowne podanie solianu, jedynie w zmniejszonej dawce, aby wyeliminowac skutki uboczne, w postaci tycia, ginekomastii lub obnizenia libido, ze zgledu na ktore lek byl zmieniany. Poprawa nastepowala podobno natychmiastowo"...
cytuję:
"Jeszcze jedna kwestia, jak sie zacznie brac solian to niema juz odwrotu, ten lek sie nie odstawia, ani sie go nie zmienia, wiadomo, mozna probowac, ale wtedy juz zawsze sa problemy i jest zle."
i jeszcze raz cytuję Pana Antona:
"...Dyskutowalismy z moim doktorem i zdradzil, ze u wiekszosci pacjentow, po zamianie solianu na inny lek wystepowalo mocne pogorszenie stanu psychicznego, az do hospitalizacji. Bole glowy, leki, nawroty wytepowaly ciagle na przestrzeni miesiecy, wyjsciem bylo ponowne podanie solianu, jedynie w zmniejszonej dawce, aby wyeliminowac skutki uboczne, w postaci tycia, ginekomastii lub obnizenia libido, ze zgledu na ktore lek byl zmieniany. Poprawa nastepowala podobno natychmiastowo"...
- Piotrek007
- zaufany użytkownik
Kiedyś odstawiłem solian w dawce 100mg zastępując zalastą z dnia na dzień i nie miałem żadnych przykrych dolegliwości.Na solianie czułem się świetnie ale powodował u mnie świąd skóry który niwelowały leki antyhistaminowe.Brałem go pół roku.
"Nie mów mi jak mam żyć
Bo ja dobrze wiem jak i co
Nie pomoże mi już nic
Jak nie pomogę sam sobie."
Nie pomoże mi już nic
U mnie właśnie jest tak jakby to o czym Pan Anton pisał, brałem Solian i po odstawieniu i zmianie na olanzapinę są bardzo poważne problemy i grozi mi właśnie hospitalizacja.
- Piotrek007
- zaufany użytkownik
Nie wiem jaki był powód zmiany leku u Ciebie ale jeśli jest gorzej to porozmawiaj o tym z psychiatrą i lepiej nie zwlekaj z wizytą u niego.
"Nie mów mi jak mam żyć
Nie pomoże mi już nic
Nie pomoże mi już nic
-
- zaufany użytkownik
- Gadu-Gadu: 72943962
Temat dla mnie. Właśnie 4 dni temu zszedłem z 800 mg solianu na 400 mg. Czyli drastycznie. Obecnie dzisiaj wziąłem 500 mg i tak chce zostać. Dla mnie 800 solianu to jak katorga ale z drugiej strony mam urojenia i halucynacje i nie moge zejść poniżej 400 mg. Ktoś tu pisał że bierze 200 mg solianu i działa to na niego antypsychotycznie(na urojenia). Dawno temu próbowałem brać właśnie 200 mg solianu ale niestety jak np. jechałem autobusem to słyszałem że niby ludzie gadają o mnie(czesto się zdarzało). Na wyższych dawkach tego nie mam. Także niestety.
- Gwiazdka Wróżka
- bywalec
- Status: Wróżkowanie.
Chciałbym wrócić do Solianu dzisiaj porozmawiam o tym z lekarzem.
D'Arvit.
-
- zaufany użytkownik
Solian i jego starszy brat sulpiryd to dobre leki. Tylko należy dobrać sobie odpowiednią dawke gdyż lekarze lubią dawać maxa solianu.
P.S.
Aż mi się nie chce wierzyć że kolega Gwiazdka Wróżka w ciągu 2 dni nabił 120 postów. Nieżle.
P.S.
Aż mi się nie chce wierzyć że kolega Gwiazdka Wróżka w ciągu 2 dni nabił 120 postów. Nieżle.

-
- zarejestrowany użytkownik
Od solianu cycki rosną.
...ale z tego z powodzeniem leczy endokrynolog

...choć nie w kilka tygodni
-
- zarejestrowany użytkownik
-
- zaufany użytkownik