HORTITERAPIA
Moderator: moderatorzy
HORTITERAPIA
Czy ktoś z Was stosował tę metodę terapii ? czyli ogrodolecznictwo. Na wikipedii jest napisane że metoda ta jest stosowana w Stanach Zjednoczonych i na zachodzie Europy - polega po prostu na uprawianiu ogródka, celem jest poprawienie samopoczucia.
Szukam kierunku studiów jakie mogłabym podjąć, takiego kierunku który jednocześnie poprawiłby jakość mojego zdrowia psychicznego i na myśl przyszło mi "OGRODNICTWO" na wydziale Kształtowania Środowiska. Na tym kierunku jest specjalizacja "hortiterapia" - to może przyszłościowy kierunek jeśli chodzi o terapię osób z zaburzeniami psychicznymi ? Od razu pojawia mi się wizja że zakładam ogródek działkowy i prowadzę terapię zajęciową dla osób chorych na schizofrenię. Akurat pojawiło się ogłoszenie sprzedaży działki ogrodniczej dwa kroki od szpitala psychiatrycznego w moim mieście i blisko miejsca gdzie teraz wynajmuje pokój.
Szukam kierunku studiów jakie mogłabym podjąć, takiego kierunku który jednocześnie poprawiłby jakość mojego zdrowia psychicznego i na myśl przyszło mi "OGRODNICTWO" na wydziale Kształtowania Środowiska. Na tym kierunku jest specjalizacja "hortiterapia" - to może przyszłościowy kierunek jeśli chodzi o terapię osób z zaburzeniami psychicznymi ? Od razu pojawia mi się wizja że zakładam ogródek działkowy i prowadzę terapię zajęciową dla osób chorych na schizofrenię. Akurat pojawiło się ogłoszenie sprzedaży działki ogrodniczej dwa kroki od szpitala psychiatrycznego w moim mieście i blisko miejsca gdzie teraz wynajmuje pokój.
Sposób na długie życie - CZUŁOŚĆ, BEZINTERESOWNOŚĆ, AKCEPTACJA
- piotrs
- zaufany użytkownik
Re: HORTITERAPIA
dotlenienie się praca na swiezym powietrzu na pewno poprawia samopoczucie ja mam ogrodek na wsi hoduje pomidory ogorki
Ja osobiście od ogródka wolę jakiś sport, bieganie, rower, basen. Przy ogródku trzeba regularnie pracować, sport chyba tak bardzo nie zobowiązuje choć regularność też jest wskazana.
@up to chociaz roslinki w doniczkach uprawiaj, ja mam całe parapety w doniczkach i słoikach z roślinami ale starzy dali mi szlaban i nie moge poza swoim pokojem używać parapetó bo niby syfie ;(
Ja marzę o uprawianiu ogródka jednak NIE MAM ogródka - ceny działek ogrodniczych z altanką w moim mieście są kosmicznie wysokie. W doniczce w pokoju mam tylko sukulenty - tzw uszy szreka, popularne kiedyś drzewko szczęścia i aloesa. Kupiłam raz paprotkę ale pomimo tego że ją pryskałam mgiełką wodną to i tak mi uschła. Nie mam ręki do kwiatków ale... podobno ćwiczenia czynią mistrza - jeden ma dar wrodzony a inny musi się natrudzić , naćwiczyć żeby czegoś się nauczyć. A ja nie mam gdzie ćwiczyć - uprawy roślinek . Wynajęty pokój malutki - trzy doniczki mi wystarczą. Nie wiem jak rozsadzić te sukulenty.
@up jak nie masz miejsca na parapetach to mozesz tak jak ja- rosliny trzmyac na ziemi/na meblach- ale to sukulenty nie powinny byc bo one duzo swiatla potrzebuja akurat
tez mam aloes i drzewko szczescia, mam czasem ataki welnowcow to musze brac pod szlaufa i wodą pod cisnieniem staram sie usunac te paskudztwa
paprotki powinny miec stale wilgotne podloze i nie powinny byc ustawione nad grzejnikiem bo uschną wtedy od suchego powietrza
mi paprotki ładnie rosną i je uwielbiam
drzewko szczescia mozna rozmnozyc z liscia wlozonego w podloze wilgotne, aloes u mnie sie nie rozmnozyl, nie wiem jak u Ciebie, jesli sie nie rozmnozyl to daj go do wiekszej doniczki moze. odnosnie uszu shreka w necie znalazlem taki tekst
"Grubosz ‘Hobbit’ rozmnaża się z dużą łatwością, robimy to przez sadzonki pędowe i liściowe. Sadzonki najlepiej pobierać na wiosnę lub latem. Miejsce cięcie powinno nieco przeschnąć, dlatego dopiero po kilku dniach fragmenty roślin umieszczamy w wodzie lub w mieszaninie torfu i pasku. Grubosze bardzo szybko wytwarzają korzenie, opadłe liście często same ukorzeniają się w podłożu."
tez mam aloes i drzewko szczescia, mam czasem ataki welnowcow to musze brac pod szlaufa i wodą pod cisnieniem staram sie usunac te paskudztwa
paprotki powinny miec stale wilgotne podloze i nie powinny byc ustawione nad grzejnikiem bo uschną wtedy od suchego powietrza
mi paprotki ładnie rosną i je uwielbiam
drzewko szczescia mozna rozmnozyc z liscia wlozonego w podloze wilgotne, aloes u mnie sie nie rozmnozyl, nie wiem jak u Ciebie, jesli sie nie rozmnozyl to daj go do wiekszej doniczki moze. odnosnie uszu shreka w necie znalazlem taki tekst
"Grubosz ‘Hobbit’ rozmnaża się z dużą łatwością, robimy to przez sadzonki pędowe i liściowe. Sadzonki najlepiej pobierać na wiosnę lub latem. Miejsce cięcie powinno nieco przeschnąć, dlatego dopiero po kilku dniach fragmenty roślin umieszczamy w wodzie lub w mieszaninie torfu i pasku. Grubosze bardzo szybko wytwarzają korzenie, opadłe liście często same ukorzeniają się w podłożu."
Imp , dziękuje za info.