Najciekawsze fragmenty z Biblii

Moderator: moderatorzy

Regulamin forum
W dyskusji na tematy religijne oraz duchowości, lecz nie związane ze schizofrenią proszę używać działu tematy dowolne -> filozofia.
schizek
zaufany użytkownik

Najciekawsze fragmenty z Biblii

Post autor: schizek »

Jakie waszym zdaniem sa najciekawsze i dajace najwiecej do myslenia fragmenty z Biblii
Awatar użytkownika
Niemamnie
zaufany użytkownik
Lokalizacja: z Czarnych Dziur, z Pustek Kul, z Lasu gdzie nie ma Czasu

Re: Najciekawsze fragmenty z Biblii

Post autor: Niemamnie »

Psalm. Dawidowy.
Pan jest moim pasterzem, nie brak mi niczego.
Pozwala mi leżeć na zielonych pastwiskach.
Prowadzi mnie nad wody, gdzie mogę odpocząć:
orzeźwia moją duszę.
Wiedzie mnie po właściwych ścieżkach
przez wzgląd na swoje imię.
Chociażbym chodził ciemną doliną,
zła się nie ulęknę,
bo Ty jesteś ze mną.
Twój kij i Twoja laska
są tym, co mnie pociesza.
Stół dla mnie zastawiasz
wobec mych przeciwników;
namaszczasz mi głowę olejkiem;
mój kielich jest przeobfity.
Tak, dobroć i łaska pójdą w ślad za mną
przez wszystkie dni mego życia
i zamieszkam w domu Pańskim
po najdłuższe czasy.

Najsilniejsza modlitwa Starego Testamentu.
Wiele osób mających władzę nad światem nie ma władzy nad życiem. A ci którzy mają władzę nad życiem nie mają władzy nad światem. Gdzie tu sprawiedliwość.
kaznodzieja
zaufany użytkownik

Post autor: kaznodzieja »

1 koryntian 15;26
Daniela 12;10 ,,, A niegodziwi działać będą niegodziwie i żaden z niegodziwych nie zrozumie, ale wnikliwi zrozumieją.
schizek
zaufany użytkownik

Bardzo ciekawy i dajacy do myslenia fragment

Czekam na wiecej
Awatar użytkownika
Niemamnie
zaufany użytkownik
Lokalizacja: z Czarnych Dziur, z Pustek Kul, z Lasu gdzie nie ma Czasu

Post autor: Niemamnie »

Ojcze nasz, który jesteś w niebie, niech będzie uświęcone Twoje imię.
Niech przyjdzie Twoje królestwo, niech się spełnia Twoja wola, jak w niebie, tak i na ziemi.
Chleba naszego powszedniego daj nam dzisiaj.
I daruj nam nasze winy, jak i my darowaliśmy naszym winowajcom.
I nie dopuszczaj do nas pokusy, ale nas wybaw od złego.
Jeśli bowiem darujecie ludziom ich przewinienia, to również i wam daruje Ojciec Niebieski.
Lecz jeśli nie darujecie ludziom, to i wasz Ojciec nie daruje wam przewinień.
Gdy pościcie, nie bądźcie posępni jak obłudnicy, którzy ponurym wyglądem chcą ludziom pokazać, że poszczą. Zapewniam was: Oni już otrzymują swoją zapłatę.
Gdy ty pościsz, namaść głowę olejkiem i umyj twarz,
aby nie ludzie widzieli, że pościsz, tylko twój Ojciec, który jest w ukryciu. A twój Ojciec, który widzi także to, co ukryte, nagrodzi ciebie.
Nie gromadźcie sobie skarbów na ziemi, gdzie mole i rdza niszczą i gdzie złodzieje włamują się i kradną.
Gromadźcie sobie natomiast skarby w niebie, gdzie mole ani rdza nie niszczą i gdzie złodzieje nie włamują się i nie kradną.
Bo gdzie jest twój skarb, tam będzie też twoje serce.
Oko jest lampą ciała. Jeśli więc twoje oko jest dobre, całe twoje ciało jest w światłości.
A jeśli twoje oko jest złe, całe twoje ciało jest w ciemności. Jeśli więc światłość w tobie jest ciemnością, jakże wielka to ciemność.
Nikt nie może służyć dwóm panom, gdyż albo jednego będzie nienawidził, a drugiego miłował, albo jednemu będzie oddany, a drugiego zlekceważy. Nie możecie służyć Bogu i mamonie.
Wiele osób mających władzę nad światem nie ma władzy nad życiem. A ci którzy mają władzę nad życiem nie mają władzy nad światem. Gdzie tu sprawiedliwość.
Awatar użytkownika
unreal
zaufany użytkownik

Post autor: unreal »

Nie wiem, czy najciekawszy, ale mój ulubiony:
Pycha kroczy przed upadkiem

Przypowieści Salomona, 16:18
LaDopamina
Kefas
zaufany użytkownik

Post autor: Kefas »

"Pycha kroczy przed upadkiem"-ja już 7 lat nie piłem alkoholu....
Największym przejawem geniuszu kobiety jest miłość macierzyńska.
Kefas
zaufany użytkownik

chyba potrzebuje mitingów ale nie wiem czy to dobre rozwiązanie łączenie leczenia psychiatrycznego z AA
Kefas
zaufany użytkownik

byłem dzisiaj u psychiatry odradzał mi mitingi AA to chyba dobrze bo to znaczy że mam poukładane życie ze schizofrenią.Na dworze huczy wiatr niech śpiewa
kaznodzieja
zaufany użytkownik

bigo pisze: pt lut 24, 2017 2:59 am "Pycha kroczy przed upadkiem"-ja już 7 lat nie piłem alkoholu....
ja chyba 9 lat.-Rzymian 10;13
Daniela 12;10 ,,, A niegodziwi działać będą niegodziwie i żaden z niegodziwych nie zrozumie, ale wnikliwi zrozumieją.
Kefas
zaufany użytkownik

niektórzy wolą isć do piekła zamiast się zmienić.śmierdzi ode mnie
schizek
zaufany użytkownik

Hehe bigo to umyj sie, ja nie pije 7-9 lat sam juz nie wiem
kaznodzieja
zaufany użytkownik

bigo pisze: ndz lut 26, 2017 5:52 pm niektórzy wolą isć do piekła zamiast się zmienić.śmierdzi ode mnie
piekła nie ma. Rzym,6;23
schizek
zaufany użytkownik

Ale jan w apokalipsie wspomina o piekle
kaznodzieja
zaufany użytkownik

schizek pisze: ndz lut 26, 2017 9:10 pm Ale jan w apokalipsie wspomina o piekle
w którym miejscu ?
Awatar użytkownika
pawel534
zaufany użytkownik

Post autor: pawel534 »

Jezus w swoich nauczaniach też mówi o piekle gdy mówi o wyłupieniu oka i odcięciu ręki jak dobrze pamiętam.
kaznodzieja
zaufany użytkownik

pawel534 pisze: ndz lut 26, 2017 9:42 pm Jezus w swoich nauczaniach też mówi o piekle gdy mówi o wyłupieniu oka i odcięciu ręki jak dobrze pamiętam.
W Chrześcijańskich Pismach Greckich wyraz Gehenna występuje 12 razy. W pięciu wypadkach pozostaje w bezpośrednim związku z ogniem. Tłumacze przełożyli greckie wyrażenie géennan tou pyròs na „PIEKŁO ogniste” (BT, Bw, Bp) i „ogień Gehenny” (Wp).

Tło historyczne: Dolina Hinnoma (Gehenna)PIEKŁO znajdowała się poza murami Jerozolimy. Przez pewien czas było to miejsce kultu bałwochwalczego, w ramach którego składano też w ofierze dzieci. W I wieku n.e. Gehenna służyła za miejsce do spalania nieczystości z Jerozolimy. Do doliny tej wyrzucano zwłoki zwierząt i palono je w ogniu podsycanym siarką. Do Gehenny wyrzucano też ciała straconych przestępców, których uznano za niegodnych pochowania w grobowcu pamięci. Dlatego według Mateusza 5:29, 30 Jezus mówił o wrzuceniu do PIEKŁA‛całego ciała’. Gdy ciało wpadło do stale płonącego ognia, spalało się, ale gdy trafiło na półkę skalną nad głębokim parowem, rozkładało się, obsiadłe przez wszędobylskie robactwo (Marka 9:47, 48). Do PIEKŁA nie wrzucano żywych ludzi, więc nie mogła ona być miejscem świadomych mąk.

Według Mateusza 10:28 Jezus ostrzegł swych słuchaczy, żeby bali się raczej „tego, który może i duszę, i ciało zgładzić w PIEKLE”. Co to znaczy? Trzeba podkreślić, że nie ma tu wzmianki o mękach w ogniu PIEKIELNYM. Jezus mówił natomiast, że trzeba ‛bać się tego, który może zgładzić w PIEKLE’. Wspominając osobno o „duszy”, Jezus uwypukla fakt, iż Bóg może odebrać wszelkie widoki na życie, wskutek czego człowiek nie ma już nadziei na zmartwychwstanie. Przez „OGNISTE PIEKŁO” należy więc rozumieć to samo, co przez ‛jezioro ognia’, o którym mowa w Objawieniu 21:8, mianowicie unicestwienie, „drugą śmierć”.
Jezioro ognia ma podobne znaczenie jak „ognista Gehenna [ogień piekielny, Biblia warszawska]”, o której mówił Jezus (Mateusza 5:22; Marka 9:47, 48). Słowo Gehenna występuje w Chrześcijańskich Pismach Greckich 12 razy i nawiązuje do Doliny Hinnoma poza murami Jerozolimy. Kiedy Jezus przebywał na ziemi, miejsce to było wysypiskiem śmieci, „gdzie wyrzucano trupy przestępców i zwierząt oraz wszelkiego rodzaju odpadki” (Smith’s Dictionary of the Bible). Aby śmieci się spaliły, płonął tam podtrzymywany siarką ogień. Jezus wspomniał o tej dolinie jako o symbolu wiecznej zagłady.Żydzi wrzucali tam ciała martwych ludzi,których uważano za niegodnych pochówku w grobowcach pamięci ( przestępcy,zbrodniarze )

A zatem jezioro ognia, tak jak Gehenna, symbolizuje ostateczne, nieodwracalne unicestwienie. Zostaną tam „wrzucone” śmierć i Hades, co oznacza, że znikną na zawsze po uwolnieniu ludzkości od grzechu i śmierci, która jest jego następstwem. Jezioro to stanie się „działem” rozmyślnych grzeszników nieokazujących skruchy (Objawienie 21:8). Oni także zostaną usunięci na zawsze. Natomiast zapamiętani przez Boga ludzie przebywający —w powszechnym grobie ludzkości — mają przed sobą cudowną przyszłość.zmartwychwstaną i będą żyć wiecznie. objawienie 21;3,4.
Kefas
zaufany użytkownik

mam moce schizofreniczne zaraz was nawrócę
Pamal
zaufany użytkownik

Post autor: Pamal »

unreal pisze: czw lut 16, 2017 4:49 pm Nie wiem, czy najciekawszy, ale mój ulubiony:
Pycha kroczy przed upadkiem

Przypowieści Salomona, 16:18
=Hybris i Nemesis

A mój ostatnio: Czy martwiąc się, ktoś dodał chociaż jeden dzień do swojego życia
kaznodzieja
zaufany użytkownik

chodzi ci o słowa Jezusa z kazania na górze.dokładniejsze tłumaczenie tego fragmętu brzmi ,,Kto z was przez ZAMARTWIANIE się może dodać jeden łokieć do długości swego życia'' Mat 6;27 nie miał na myśli aby być obojętnym ale by przesadnie się nie martwić bo to nie pomoże,wprost przeciwnie.może żle wpłynąć na nasze zdrowie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „przeżycia religijne”