Leki a wysoki cholesterol i wysokie trójglicerydy...

Moderator: moderatorzy

anonim_xd
bywalec

Leki a wysoki cholesterol i wysokie trójglicerydy...

Post autor: anonim_xd »

Witam Serdecznie ! :)
Robiłem sobie ostatnio badanie krwi na cholesterol i trójglicerydy oraz pełną morfologie i niestety wyniki były delikatnie mówiąc nie najlepsze.
A mianowicie, cholesterol ok 250 a trójglicerydy ponad 340...
Lekarz rodzinny wdrożył leki na zbicie cholesterolu a w szczególności trójglicerydów.
Byłem na wizycie u swojej Pani Doktor psychiatry i przedstawiłem jej wyniki krwi i zredukowała mi dawke zolafrenu o 5 mg. Jeżeli chodzi o leki które biorę to w skutkach ubocznych jest wspomniane, że mogą powodować zwiększenie cholesterolu i trójglicerydów i nie tylko. Tak to jest z lekami coś za coś... :)
leonidas
zaufany użytkownik

Re: Leki a wysoki cholesterol i wysokie trójglicerydy...

Post autor: leonidas »

Dzięki twojemu postowi dowiedziałem się, że mogę mieć cholesterol i trójglicerydy podwyższone od leków które brałem przed szpitalem, czyli jakieś 2 miesiące temu. Ucieszyłem się z tego powodu, do puki nie przeczytałem ulotki nowego leku, inaczej mówiąc kwetaplex xr. W klozapolu i rispolept Costa podwyższenie tych dwóch wartości było w rzadkich skutkach ubocznych. Natomiast w kwetaplexie xr występuje to w bardzo częstych. Pójdę zbadac cholesterol jak zrzuce jeszcze z 7 kg. Jestem na diecie i już schudlem 4 kg, także nie powinno mi to dłużej zająć jak pół roku, a wiadomo waga też ma znaczenie na cholesterol.
Awatar użytkownika
hvp2
zaufany użytkownik

Post autor: hvp2 »

anonim_xd pisze:Robiłem sobie ostatnio badanie krwi na cholesterol i trójglicerydy oraz pełną morfologie i niestety wyniki były delikatnie mówiąc nie najlepsze.
Szkoda że nie podałeś zakresu normy z tego laboratorium. Byłaby to cenna wiadomość uzupełniająca.

Zetknąłem się z opinią, że cholesterol i trójglicerydy lepiej zbijać większą aktywnością fizyczną i zmodyfikowaną dietą, a nie specjalnymi lekami na obniżenie w/w.
Miś Uszatek
zaufany użytkownik
Gadu-Gadu: 72943962

Post autor: Miś Uszatek »

anonim_xd pisze:Witam Serdecznie ! :)
Robiłem sobie ostatnio badanie krwi na cholesterol i trójglicerydy oraz pełną morfologie i niestety wyniki były delikatnie mówiąc nie najlepsze.
Lekarz rodzinny wdrożył leki na zbicie cholesterolu a w szczególności trójglicerydów.
Byłem na wizycie u swojej Pani Doktor psychiatry i przedstawiłem jej wyniki krwi i zredukowała mi dawke zolafrenu o 5 mg. Jeżeli chodzi o leki które biorę to w skutkach ubocznych jest wspomniane, że mogą powodować zwiększenie cholesterolu i trójglicerydów i nie tylko. Tak to jest z lekami coś za coś... :)
Cholesterol nie jest u ciebie najgorszy i to jest ten "dobry" cholesterol. Natomiast ten "zły" cholesterol to trójglicerydy i ty masz je wysokie. Ja sam mam cholesterol 120 a trójglicerydy 250.
ODPOWIEDZ

Wróć do „leki, terapie”