Hupercyna (Huperzine A)
Moderator: moderatorzy
- czaras
- zaufany użytkownik
- Status: Informatyk
Hupercyna (Huperzine A)
Hupercyna (Huperzine A) podobnie jak galantamina to inhibitor acetylocholinoesterazy czyli substancja, która przeciwdziała rozkładowi acetylocholiny w naszych głowach. Wszystkie osoby, które mają problemy z pamięcią powinny spróbować jednej bądź drugiej substancji. Dlaczego piszę o hupercynie ? Otóż jakieś kilka lat temu zacząłem eksperymentować z galantaminą. Dzięki tej substancji jakość mojego życia znacznie się podniosła tzn. moje możliwości intelektualne wzrosły do poziomu jaki posiadałem w wieku 20 - 25 lat. To naprawdę wspaniałe osiągnięcie. Problem z galantaminą jest taki, że jest trudno dostępna i droga. Tego problemu nie ma z hupercyną, którą w rozsądnej cenie dostaniecie na Allegro i w innych sklepach z suplementami. Zalecana dawka to 100mcg przyjmowana np. w dni robocze. Zatem wszystkim tym, którzy nie słyszeli o czymś takim jak acetylocholina, a mają problemy ze swoimi zdolnościami poznawczymi, zalecam zainteresowanie się tematem.
Ciekawe linki o hupercynie:
http://nootropy.pl/2015/10/07/hupercyna ... kotrwalej/
http://luskiewnik.strefa.pl/psychostymulantia/p28.htm
Ciekawe linki o hupercynie:
http://nootropy.pl/2015/10/07/hupercyna ... kotrwalej/
http://luskiewnik.strefa.pl/psychostymulantia/p28.htm
„Są rzeczy znane i nieznane, a pomiędzy nimi drzwi.” William Blake
Re: Hupercyna (Huperzine A)
wlasnie sobie to zamowilem, zobaczymy co to takiego
- czaras
- zaufany użytkownik
Studenci powiedzieliby, że to "koks". Ja ze swej strony powiem, że dla niektórych to "koks", a dla innych lek. W każdym bądź razie pomaga na problemy z pamięcią i powiązaną z tym tępotę umysłową.
- seebek
- zaufany użytkownik
Może to i godna uwagi roślina ale przy u większości dożywotniej neuroleptyzacji może wchodzić w interakcje z lekami. Na krótką metę można spróbować, ale przy wieloletnim stosowaniu tej rośliny skutki mogą być groźne.
"Zycie ludzkie jest jak paczka kredek ... Raz kolorowe, a raz czarne, raz ostre, a raz tepe, raz dlugie, a raz krótkie, raz proste, a raz połamane...
Ale to niewazne. Najwazniejsze jest to, jaki obraz nimi namalujesz..."
Ale to niewazne. Najwazniejsze jest to, jaki obraz nimi namalujesz..."
bralem to jakis czas plus lecytyne, bilobil, bacopa monnieri i omega 3 i wiekszych efektow nie bylo 

w sumie dalej biore, sam nie wiem po co?
- czaras
- zaufany użytkownik
Być może twoim problemem nie jest brak acetylocholiny. A skusił byś się na jogging 5km przez 5 dni w tygodniu ? Być może twój mózg jest niedotleniony i przewietrzenie głowy by pomogło. Ze swojej strony polecam. A mógł byś sprecyzować na czym dokładnie polega twój problem ?
biegam 2 razy w tygodniu po 3-4 km
a problem polega na problemie zapamiętywaniu czegokolwiek
a problem polega na problemie zapamiętywaniu czegokolwiek
- czaras
- zaufany użytkownik
Możesz spróbować zwiększyć dawkę hupercyny dwukrotnie tj. do dawki 200 mcg. Możesz również sprawdzić na ile skuteczna okazałaby się galantamina w dawce 8 mg dziennie (niestety jest droga i trudno ją dostać w konkurencyjnej cenie).
PS. Sprawdź jeszcze czy regularne przyjmowanie dużych dawek miłorzębu pomoże. Ja przyjmuję rano ginkgo biloba w dawce 120mg, a wieczorem w dawce 40mg. Jeśli faktycznie biegasz to dzięki temu lepiej dotlenisz mózg. Pamiętaj, że uprawiając jogging powinieneś oddychać pełną buzią, nie zaś nosem. Krew musi być maksymalnie dotleniona.
PS. Sprawdź jeszcze czy regularne przyjmowanie dużych dawek miłorzębu pomoże. Ja przyjmuję rano ginkgo biloba w dawce 120mg, a wieczorem w dawce 40mg. Jeśli faktycznie biegasz to dzięki temu lepiej dotlenisz mózg. Pamiętaj, że uprawiając jogging powinieneś oddychać pełną buzią, nie zaś nosem. Krew musi być maksymalnie dotleniona.
wlasnie bralem 200mg a bilobil rano 120mg i wieczorem 120mg a jak sie biega to chyba sie powinno odychac nosem, tak gdzies slyszalem, moze karuna sie wypowie bo cos wspominal ze kupil sobie ksiązke o bieganiu
a za chwile wygoogluje ta galantamine i zobacze co to takiego

a za chwile wygoogluje ta galantamine i zobacze co to takiego
-
- zaufany użytkownik
- Gadu-Gadu: bla bla
w książce pisali że ustami jest większa objętość tlenu czy coś i że to lepiej, ale z tego co widzę to rzadko ktoś biega z otwartą mordką chyba że lekko, jak biegniesz to dobrze jest zrobić na siłę jakby głębszy wdech co jakiś czas żeby ruszyło trochę głębszę oddychanie niż to górą płuc, ale z tego co widzę to piszą, że tak się zaczyna żeby nie biegać z zadyszką, i do tego co też moim zdaniem jest najlepsze, się biega tak, żeby oddech i bicie serca jak i tempo biegu współgrały ze sobąschizek pisze: a jak sie biega to chyba sie powinno odychac nosem, tak gdzies slyszalem,
pozdr
nic
aha czyli czaras mial racje i dzieki karuna 

Hupercyna świetnie działa na poprawę pamięci i koncentracji, nawet lepiej niż galantamina. Galantamina za to lepiej działa np. przeciwbólowo w różnych schorzeniach neurologicznych, a więc tak jak jest obecnie stosowana w medycynie. Dużym plusem hupercyny jest to, że działa długo, około 12h, więc wystarczy łyknąć rano i działa calutki dzień. Niektórzy biorą też na noc żeby mieć barwniejsze sny, bo środki podnoszące acetylocholinę stymulują mózg do tworzenia bardziej intensywnych snów i ułatwiają wejście w świadomy sen, chociaż w tym aspekcie już galantamina jest popularniejsza. O obu tych środkach świetne opracowania znajdziecie na tych stronach:
https://grananerwach.pl/hupercyna-a-nat ... nootropik/
https://grananerwach.pl/dzialanie-galantaminy/
https://grananerwach.pl/hupercyna-a-nat ... nootropik/
https://grananerwach.pl/dzialanie-galantaminy/
Po co świadomy sen? Lepszy sen, w którym nie wiesz że śnisz.
-
- zaufany użytkownik
- Gadu-Gadu: bla bla
Jest to pewna zdolność, świadomość.
W momencie śmierci całe to życie wyda nam się jedynie snem, ale wtedy szansa na świadome działanie jest jeszcze mniejsza, o wiele mniejsza.
nic
Większa niż za zycie. Skoro po śmierci życie jest tak jak sen do życia. To w skoro w zwykłym śnie mamy małą świadomość i malą szansę na świadome działanie, to po śmierci będziemy mieli większą szansę.
Z drugiej strony świadomy sen to świadome wchodzenie w solipsyzm,sen staje się takimi zwidami narkotyczymi, jeszcze gorszymi, bo w halucynacjach częściowo jest realny świat. Swiadomy sen jest gorszy niż wchodzenie w wirtualny świat interentu, matrix, bo jest całkowitym matrixem.
Z drugiej strony świadomy sen to świadome wchodzenie w solipsyzm,sen staje się takimi zwidami narkotyczymi, jeszcze gorszymi, bo w halucynacjach częściowo jest realny świat. Swiadomy sen jest gorszy niż wchodzenie w wirtualny świat interentu, matrix, bo jest całkowitym matrixem.
-
- zaufany użytkownik
Sam kiedyś brałem Biotropil 1200 mg, ale nie długo (w sumie jak studiowałem). Słabo pomagało.
- czaras
- zaufany użytkownik
Galantamina i Hupercyna to zupełnie coś innego - oba leki zwiększają poziom acetylocholiny w mózgu. Biotropil może pomaga, ale nie mnie. Dla chorych na schizofrenię galantamina jest bardziej bezpieczna niż hupercyna, ale niestety droższa. Niemniej jednak w chwili obecnej przyjmuję hupercynę, bo nie mam już bałaganu w głowie.