Światło słoneczne jest bardzo istotne dla zdrowia psychicznego

Moderator: moderatorzy

Awatar użytkownika
hvp2
zaufany użytkownik

Światło słoneczne jest bardzo istotne dla zdrowia psychicznego

Post autor: hvp2 »

Ilość światła słonecznego jest najważniejszym czynnikiem pogodowym wpływającym na regulację emocji i samopoczucia – dowodzą naukowcy na łamach „Journal of Affective Disorders”.

Badacze z Uniwersytetu Brighama Younga (USA) zestawili ze sobą i przeanalizowali informacje kliniczne dotyczące pacjentów szukających pomocy psychologicznej oraz dane meteorologiczne, uwzględniające czynniki pogodowe, takie jak ilość światła słonecznego, zachmurzenie, opady, prędkość wiatru, temperatura i poziom zanieczyszczenia powietrza. Doszli do wniosku, że nic tak nie oddziałuje na uczucie napięcia psychicznego, jak niedostateczna ilość światła docierającego do powierzchni Ziemi.

Chociaż wyniki badania nie są niczym nowym w kontekście odkryć naukowych, uświadamiają ludziom, jak ważne dla zachowania zdrowia psychicznego i emocjonalnego jest odpowiednie nasłonecznienie.
Źródło (i więcej inf.):
http://www.niepelnosprawni.pl/ledge/x/357979

Osobiście tą prawidłowość odczuwam bardzo wyraźnie od co najmniej kilku lat i w związku z tym staram się w miarę możliwości jak najwięcej "nasłoneczniać". Ewidentnie mi to pomaga na samopoczucie, choć wymaga pewnego wysiłku organizacyjnego i fizycznego. No i efekt nie jest trwały. Trzeba powtarzać po prostu jak najczęściej.
Awatar użytkownika
Walet Pikowy
zaufany użytkownik

Re: Światło słoneczne jest bardzo istotne dla zdrowia psychicznego

Post autor: Walet Pikowy »

Zawsze nie rozumiałem seksu w nocy,aż do momentu gdzie usłyszałem,że rano jest najlepszy tyle,że nie próbowałem nawet się całować rano,a co dopiero...
Edwina
zarejestrowany użytkownik
Status: fryzjerka
Gadu-Gadu: 5476874

Re: Światło słoneczne jest bardzo istotne dla zdrowia psychicznego

Post autor: Edwina »

Rzeczywiście światło jest nam bardzo potrzebne, może nam pomóc. Reagujemy na nie naszym ciałem i psychiką. Ja coraz częściej wybieram się tam gdzie słońce świeci dłużej, gdzie mogę korzystać ze światła.
ODPOWIEDZ

Wróć do „metody alternatywne”