Leki i ich zamienniki.

Moderator: moderatorzy

Gehenna
zaufany użytkownik

Leki i ich zamienniki.

Post autor: Gehenna »

Te same leki (o takim samym składniku czynnym) mają jak wiadomo różne nazwy handlowe. Odczuwacie różnice między nimi? Dla mnie nie ma to zupełnie żadnego znaczenia. Przy żadnym z leków, które brałam nie czułam różnicy. Zawsze biorę te najtańsze refundowane.
Awatar użytkownika
jojo
zaufany użytkownik

Re: Leki i ich zamienniki.

Post autor: jojo »

Kiedyś brałam, kilka miesięcy temu, amisan, czyli zamiennik solianu.

Podobieństwa: tuczyły mnie, męczył mnie refluks, konieczność zażywania godzinę po posiłku, skutki uboczne: apatia, wzmożony apetyt.

Różnice: na amisan miałam okres, w miarę regularnie, jak brałam jego 100 mg.

Teraz biorę 30 mg słabego dla mnie abilify, ale raczej nie chcę brać jego jakiegoś skuteczniejszego odpowiednika.

Brałam też kwetaplex xr, 150 mg, a teraz biorę jego zwykłego 100 mg i mniej mnie zamula- jest szansa, że pójdę spać o 22, a nie o 21- zdarzają się wyjątki. :(

Dawno temu brałam kwetiapinę i miałam apatię, prawie nic mi się nie chciało, a kwetaplex trochę lepiej na mnie działa. Jednak nadal prawie nic nie robię, częściej wychodzę z domu, ale przeważnie na zakupy lub na lody, a nie na spacer.
To, że jakiś lek komuś służy, nie znaczy że nie zaszkodzi innej osobie. :(
Awatar użytkownika
Piotrek007
zaufany użytkownik

Post autor: Piotrek007 »

.
Ostatnio zmieniony pn wrz 05, 2016 10:08 pm przez Piotrek007, łącznie zmieniany 1 raz.
"Nie mów mi jak mam żyć
Bo ja dobrze wiem jak i co
Nie pomoże mi już nic
Jak nie pomogę sam sobie."
Gehenna
zaufany użytkownik

Post autor: Gehenna »

Lubię rumianek. Akineton chyba brałam ale krótko.
Miś Uszatek
zaufany użytkownik
Gadu-Gadu: 72943962

Post autor: Miś Uszatek »

jojo pisze:Kiedyś brałam, kilka miesięcy temu, amisan, czyli zamiennik solianu.

Podobieństwa: tuczyły mnie, męczył mnie refluks, konieczność zażywania godzinę po posiłku, skutki uboczne: apatia, wzmożony apetyt.

Różnice: na amisan miałam okres, w miarę regularnie, jak brałam jego 100 mg.

Teraz biorę 30 mg słabego dla mnie abilify, ale raczej nie chcę brać jego jakiegoś skuteczniejszego odpowiednika.

Brałam też kwetaplex xr, 150 mg, a teraz biorę jego zwykłego 100 mg i mniej mnie zamula- jest szansa, że pójdę spać o 22, a nie o 21- zdarzają się wyjątki. :(

Dawno temu brałam kwetiapinę i miałam apatię, prawie nic mi się nie chciało, a kwetaplex trochę lepiej na mnie działa. Jednak nadal prawie nic nie robię, częściej wychodzę z domu, ale przeważnie na zakupy lub na lody, a nie na spacer.
jojo kwetaplex zwykły czy xr to jest kwetiapina. Napewno mogłaś odczuwać różnice miedzy zwykłym a xr gdyż xr jest o przedłużonym działaniu. Ja biore xr i nie mam spadków ciśnienia, nie jestem w ciągu dnia śpiący. To te zalety w porównaniu ze zwykłą kwetiapina(kwetaplexem).
Awatar użytkownika
jojo
zaufany użytkownik

Post autor: jojo »

Nie ważne czy biorę kwetaplex xr czy zwykły to i tak odczuwam senność za dnia.

Ale nie mogę spać...

Może tak mnie ,,aktywizuje" 30 mg abilify? :icon-mrgreen:

Wieczorem ledwo wezmę leki muszę iść spać, a potem jestem senna za dnia i nie mogę zasnąć. :(
To, że jakiś lek komuś służy, nie znaczy że nie zaszkodzi innej osobie. :(
ODPOWIEDZ

Wróć do „leki, terapie”