TOP 10 antydepresantów ;)
Moderator: moderatorzy
- przegłosowany
- zaufany użytkownik
- Status: aktor pisarz poeta. ostatnio mnie wystawiali na brodwayu
TOP 10 antydepresantów ;)
antydepresanty porządkuję tak (od najlepszego do najgorszego):
1. sertralina,
2. escitalopram,
3. citalopram,
4. paroksetyna,
5. mirtazapina
6. wenlafaksyna,
7. klomipramina,
8. fluoksetyna
9. trazodon
niestety całej top 10 nie przerobiłem, tylko dziewięć. Niemniej prawie skompletowałem top 10. A cierpiącym na depresję połączoną z anhedonią, a o niewielkim potencjale lękowym jak najbardziej polecam marihuanę
1. sertralina,
2. escitalopram,
3. citalopram,
4. paroksetyna,
5. mirtazapina
6. wenlafaksyna,
7. klomipramina,
8. fluoksetyna
9. trazodon
niestety całej top 10 nie przerobiłem, tylko dziewięć. Niemniej prawie skompletowałem top 10. A cierpiącym na depresję połączoną z anhedonią, a o niewielkim potencjale lękowym jak najbardziej polecam marihuanę
gówno w proszku na kijoszku
Re: TOP 10 antydepresantów ;)
Całkowicie pominąłeś "Solian", który w dawce 100 mg (najczęściej) jest bardzo skutecznym lekiem przeciwdepresyjnym Ma udowodnione w licznych badaniach klinicznych działanie lecznicze w przypadku dystymii oraz objawów negatywnych (w tym anhedonii) w przebiegu schizofrenii. Osobiście na 100 mg "Solianu" odźyłem w sposób, który jeszcze kilka lat temu był dla mnie zupełnie niewyobrażalny.
- przegłosowany
- zaufany użytkownik
Ok, szanuję twoje doświadczenie. Niemniej, brak amisulprydu czy w ogóle leków neuroleptycznych w zestawieniu wynika z tego, że sugerowałem się tytułem działu: "antydepresanty..." i specjalnie dobrałem leki tylko z tej grupy, grupy określanej szeroko jako leki antydepresyjne (typowo). Neuroleptusy mają swoje inne miejsce w działach forum.hvp2 pisze:Całkowicie pominąłeś "Solian", który w dawce 100 mg (najczęściej) jest bardzo skutecznym lekiem przeciwdepresyjnym Ma udowodnione w licznych badaniach działanie lecznicze w przypadku dystymii oraz objawów negatywnych (w tym anhedonii) w przebiegu schizofrenii. Osobiście na 100 mg "Solianu" odźyłem w sposób, który jeszcze kilka lat temu był dla mnie zupełnie niewyobrażalny.
- przegłosowany
- zaufany użytkownik
Zrób lepiej zrób swój zestaw TOP 10 antydepresantów, tutaj, wg reguł, a wróżbitka Sabina powie ci kim jesteś
To nie jest tylko moje doświadczenie, ale również Antona Pawłowicza, a także szersza prawidłowość poparta wynikami badańspodsztancy pisze:Ok, szanuję twoje doświadczenie. Niemniej, brak amisulprydu czy w ogóle leków neuroleptycznych w zestawieniu wynika z tego, że sugerowałem się tytułem działu: "antydepresanty..." i specjalnie dobrałem leki tylko z tej grupy, grupy określanej szeroko jako leki antydepresyjne (typowo). Neuroleptusy mają swoje inne miejsce w działach forum.
Ponadto "Solian" (chemicznie amisulpryd) nie jest typowym neuroleptykiem i w małych dawkach nie ma działania tłumiącego na centralny układ nerwowy, ale ma działanie odhamowujące. Jest stymulantem, a nie - jak typowe neuroleptyki - depresantem.
Natomiast w dużych dawkach (od 400 mg w górę) "Solian" zachowuje się jak typowy neuroleptyk, tj. działa tłumiąco.
I na czym było Ci najlepiej? Ja teraz przerzuciłem się z sertraliny (100mg rano) na wenlafaksynę ER (75mg rano), i jakoś nie widzę różniec.spodsztancy pisze:antydepresanty porządkuję tak (od najlepszego do najgorszego):
1. sertralina,
2. escitalopram,
3. citalopram,
4. paroksetyna,
5. mirtazapina
6. wenlafaksyna,
7. klomipramina,
8. fluoksetyna
9. trazodon
Małym ludziom to bardzo przeszkadza gdy jesteś kimś. A jak nie płyniesz ze śmieciami jak inni, to dopiero Cię będą zwalczali!
- przegłosowany
- zaufany użytkownik
Obecnie również nie widzę różnic. W ogóle nie czuję, że coś zażywam...
ale jestem na sertralinie... z przyzwyczajenia już chyba
ale jestem na sertralinie... z przyzwyczajenia już chyba
1. escitalopram - niestety, jego działanie się wyczerpało, tzn. nie działał przy kolejnym epizodzie
2. doksepina - bonusem była sedacja i miły antyrealizm, mi się podobało
3. mianseryna - działanie antydepresyjne słabe, ale dobrze działała na sen
4. sertralina - działanie antydep. słabe, w dodatku bezsenność
teraz testuję wenlafaksynę, działania żadnego nie zauważam, ani antydep., ani żadnych skutków ubocznych, w ogóle nic
2. doksepina - bonusem była sedacja i miły antyrealizm, mi się podobało
3. mianseryna - działanie antydepresyjne słabe, ale dobrze działała na sen
4. sertralina - działanie antydep. słabe, w dodatku bezsenność
teraz testuję wenlafaksynę, działania żadnego nie zauważam, ani antydep., ani żadnych skutków ubocznych, w ogóle nic
LaDopamina
1. zestaw ostatniej szansy - fenelzyna + amitryptylina [fenelzyna niedostępna w Polsce]
2. fenelzyna solo
3. petylyl - wycofany
4. azaphen - dostępny za wschodnią granicą
Jak ktoś ma dostęp, to niech próbuje.
2. fenelzyna solo
3. petylyl - wycofany
4. azaphen - dostępny za wschodnią granicą
Jak ktoś ma dostęp, to niech próbuje.
LaDopamina
- Maksymiliana
- moderator
- Kontakt:
Klomipramina dobrze działa, przynajmniej na mnie.
Mój blog: http://www.nocnylampion.wordpress.com
Dzisiaj gdy przymkniesz oczy na szarym pamięci tle, pośród wyblakłych przeźroczy zobaczysz właśnie mnie.
Dzisiaj gdy przymkniesz oczy na szarym pamięci tle, pośród wyblakłych przeźroczy zobaczysz właśnie mnie.
1. paroksetyna
2. escitalopram
3. wenflaksyna
4. citalopram
Obecnie jem paroksetynę , wcześniej przez dłuższy czas zażywałem escitalopram - który uważam za bardzo dobry lek , ale zaczęły mi po nim wychodzić włosy , więc zmieniłem go na paroksetynę właśnie.
I jest dobrze.
2. escitalopram
3. wenflaksyna
4. citalopram
Obecnie jem paroksetynę , wcześniej przez dłuższy czas zażywałem escitalopram - który uważam za bardzo dobry lek , ale zaczęły mi po nim wychodzić włosy , więc zmieniłem go na paroksetynę właśnie.
I jest dobrze.
- AniaNieIstnieje
- zaufany użytkownik
Ja dodałabym jeszcze do listy Moklobemid i Welbutrin.
Najsmutniejsza jest świadomość, że najgorsze w tym wszystkim nie jest to czego nie ma a to co jest...
-
- bywalec
- Status: Elektrotechnik
- Gadu-Gadu: 63718896
Akineton też poprawia humor.
1. Paroksetyna - świetnie działa antydepresyjnie, na lęki, obsesje.
2. Trazodon - kolejny bardzo dobry lek, ale trzeba go brać w dawce 300mg, aby odczuć pozytywne efekty.
3. Sertralina - świetna na lęki i obsesje.
4. Tianeptyna - fajny lek na lęki, na depresję trochę słaby. I nie znieczula emocjonalnie!
5. Klomipramina - świetnie działa na depresję, na lęki trochę słaby.
6. Mianseryna - bajka do celów nasennych, na depresję w ogóle nie działal.
7. Escitalopram - najlżejszy SSRI jaki brałem, nie znieczula tak emocjonalnie, ale trochę słaby.
2. Trazodon - kolejny bardzo dobry lek, ale trzeba go brać w dawce 300mg, aby odczuć pozytywne efekty.
3. Sertralina - świetna na lęki i obsesje.
4. Tianeptyna - fajny lek na lęki, na depresję trochę słaby. I nie znieczula emocjonalnie!
5. Klomipramina - świetnie działa na depresję, na lęki trochę słaby.
6. Mianseryna - bajka do celów nasennych, na depresję w ogóle nie działal.
7. Escitalopram - najlżejszy SSRI jaki brałem, nie znieczula tak emocjonalnie, ale trochę słaby.
- dzwonkowy
- zaufany użytkownik
- Status: schizofrenik - rezydent
Na depresję nie pomagają mi żadne leki.
Ale już na natręctwa jest jeden świetny lek: Anafranil. Lek trójpierścieniowy. Tylko on mi pomaga na natręctwa.
Ale już na natręctwa jest jeden świetny lek: Anafranil. Lek trójpierścieniowy. Tylko on mi pomaga na natręctwa.
Każdy dźwiga własny schiz.
Bralem kiedys Cital tak srednio mi pomagal, ale wtedy jeszcze nie wiedzialem na co choruje. Teraz jestem tylko na jednym leku neuroleptycznym i stabilizatorze i jest w miare ok.