Czy wszechświat jest symulacją?
Moderator: moderatorzy
Regulamin forum
W tematach dotyczących choroby proszę pisać w odpowiednim poddziale "dyskusji ogólnej".
W tematach dotyczących choroby proszę pisać w odpowiednim poddziale "dyskusji ogólnej".
- Niemamnie
- zaufany użytkownik
- Lokalizacja: z Czarnych Dziur, z Pustek Kul, z Lasu gdzie nie ma Czasu
Czy wszechświat jest symulacją?
[youtube]L-aRFDlQ2M0[/youtube]
Polecam materiał.
Polecam materiał.
Wiele osób mających władzę nad światem nie ma władzy nad życiem. A ci którzy mają władzę nad życiem nie mają władzy nad światem. Gdzie tu sprawiedliwość.
- Niemamnie
- zaufany użytkownik
- Lokalizacja: z Czarnych Dziur, z Pustek Kul, z Lasu gdzie nie ma Czasu
Re: Czy wszechświat jest symulacją?
http://www.msn.uph.edu.pl/smp/msn/37/barczak.pdf
Istnieją problemy ciężkie do rozwiązania algorytmicznie, dlatego ja jestem na nie, że żyjemy w prawdziwym wszechświecie.
Wiele osób mających władzę nad światem nie ma władzy nad życiem. A ci którzy mają władzę nad życiem nie mają władzy nad światem. Gdzie tu sprawiedliwość.
- Erika_Kohut
- zaufany użytkownik
- Status: Trójca
- Gadu-Gadu: 48512284
No ja mysle, ze Wszechswiat nie jest symulacja. Na razie wlaczam yt, bo nie chce sie teraz pograzac. Ale mysle, ze sa jakies konstelacje i polaczenia, czyli tzw.przeznaczenie wtedy, tzn.ludzie to tak nazywaja. A my, ludzie, jestesmy jak planety. Wszystko ma sens. Gdy przelamiemy ten schemat tzn.myslenie umyslu to jestesmy wtedy ponadludzmi. Czyli odczujemy szczescie bardzo duze.
Milosc to iluzja
- Dobro
- zaufany użytkownik
- Status: करुणा
- Gadu-Gadu: bla bla
Wszechświat jest tu i teraz, to tylko manifestacja umysłu.
Lepiej być samemu niż żyć z iluzją posiadania przyjaciół.
z tego, co wiem - a wiem, ile zjem
to rzeczywiście żyjemy w symulacji. wiele faktów za tym przemawia.
każdy umysł nakłada na coś, co nazywamy rzeczywistością pewien "filtr", który powoduje określone postrzeganie.
Ten filtr jest indywidualny dla każdego z nas - psychologia to dostrzegła i przyjmuje się zakładać, że mózg szuka podobnych sobie bodźców - czyli np. roześmiany człowiek wszędzie dostrzega roześmianych ludzi.
Jednak te filtry są zdecydowanie bardziej złożone i wcale nie takie oczywiste. Zachęcam do zapoznania się z filmem "sekret" - była o nim dyskusja jak widziałem, tylko w nieodpowiednim dziale (poniekąd dotyczącym religii).
Ale ja naprawdę niewiele wiem.
Pozdrawiam
to rzeczywiście żyjemy w symulacji. wiele faktów za tym przemawia.
każdy umysł nakłada na coś, co nazywamy rzeczywistością pewien "filtr", który powoduje określone postrzeganie.
Ten filtr jest indywidualny dla każdego z nas - psychologia to dostrzegła i przyjmuje się zakładać, że mózg szuka podobnych sobie bodźców - czyli np. roześmiany człowiek wszędzie dostrzega roześmianych ludzi.
Jednak te filtry są zdecydowanie bardziej złożone i wcale nie takie oczywiste. Zachęcam do zapoznania się z filmem "sekret" - była o nim dyskusja jak widziałem, tylko w nieodpowiednim dziale (poniekąd dotyczącym religii).
Ale ja naprawdę niewiele wiem.
Pozdrawiam
Taki ktoś nie potrzebowałby zostawać miliarderem!Eden pisze:Ktoś, kto by wiedział wszystko co i jak na świecie zostałby kolejnym miliarderem.
...już byłby bogaty, nawet gdyby mieszkał tylko w chatce ze słomy.
Nasz wszechświat podlega stałemu rozszerzaniu, to oznacza, że zmierza ku nicości.
Nasz wszechświat jest zbadany, policzalny. Interesujące jest jego pochodzenie, gdzie się znajduje,
jaka siła go stworzyła. Nie może powstać coś z niczego, nie istnieje dzieworództwo. Wszechświat musiała
poprzedzać energia lub materia. Kto je stworzył. Kto stworzył Stwórcę?
Nasz wszechświat jest zbadany, policzalny. Interesujące jest jego pochodzenie, gdzie się znajduje,
jaka siła go stworzyła. Nie może powstać coś z niczego, nie istnieje dzieworództwo. Wszechświat musiała
poprzedzać energia lub materia. Kto je stworzył. Kto stworzył Stwórcę?
Wszechświat jest prawdziwy, do bólu prawdziwy. Myśl że jest niby symulacją pochodzi od szatana.
- Erika_Kohut
- zaufany użytkownik
- Status: Trójca
- Gadu-Gadu: 48512284
To, ze jest prawdziwy to boli, wiec to prawda.AndrzejB pisze:Wszechświat jest prawdziwy, do bólu prawdziwy. Myśl że jest niby symulacją pochodzi od szatana.
Milosc to iluzja
karuna pisze:Wszechświat jest tu i teraz, to tylko manifestacja umysłu.
Albert Hofmann pisze:Outside is pure energy and colorless substance. All of the rest happens through the mechanism of our senses.
We barely remember what came before this precious moment
Choosing to be here right now
Hold on, stay inside
This body holding me, reminding me that I am not alone in
This body makes me feel eternal
All this pain is an illusion
Choosing to be here right now
Hold on, stay inside
This body holding me, reminding me that I am not alone in
This body makes me feel eternal
All this pain is an illusion