Medytacja

Moderator: moderatorzy

Regulamin forum
W dyskusji na tematy religijne oraz duchowości, lecz nie związane ze schizofrenią proszę używać działu tematy dowolne -> filozofia.
zalew
zaufany użytkownik

Medytacja

Post autor: zalew »

Po kilku latach przerwy wrociłem do medytacji. Siedzę prawie codziennie i doznaję różnych ciekawych odczuć. Wchodzenie w głębszy stan medytacji objawia się zwykle odczuwaniem gorąca, pojawia się często kwat, który rozkwita. Wydaje się że medytacja działa na mnie bardzo dobrze, mam więcej energii i ochotę na życie. Ciekaw jestem jak jest u was? Jakie macie doświadczenia z medytacją.

Proszę o wypowiedzi tylko osób medytujących. Dziękuję.
baja
zarejestrowany użytkownik

Post autor: baja »

kiedyś próbowałam medytować. przestałam jakiś rok temu. zdarzało mi się odpływać ale poźniej brakowała skupienia
"późno już
chodźmy spać"
Chors
zaufany użytkownik
Kontakt:

Post autor: Chors »

Mnie męczy że tak to nazwę "świadome oddychanie". Poza tym nie umiem tak usiąść. Nie bardzo też wiem jak umysł wyciszyć. Poza tym każdy text jaki na temat medytacji czytałem uczył innej techniki, często jeden artykuł wykluczał drugi, tak że w końcu zgłupiałem i zrezygnowałem, po części także z powodu choroby.Zresztą za leniwy jestem na codzienne systematyczne medytowanie :oops:
fotex
zaufany użytkownik

Post autor: fotex »

Podobno medytacja nie jest wskazane przy psychozie.
Awatar użytkownika
aaa
zaufany użytkownik
Kontakt:

Post autor: aaa »

Ja przestałem medytować ok. pół rku temu i dziczeje w domu. Medytacją można się wyciszyć, jeśli masz odpowiednie "instrukcje" i mocno, pełen wiary się w nią zaangażujesz. Ja miałem kilka ostatnich sesji, że łezka (szczęścia?) napływała mi do oka podczas "siedzenia". Teraz mam ciężki okres i czytam sobie wieczorami "Toksycznych rodzców" i STAR WARS ;/
"Pobyt w szpitalu grozi kalectwem lub śmiercią"
-- http://pl.youtube.com/watch?v=ryyo9CqyeSI --
Awatar użytkownika
Maser
zaufany użytkownik

Post autor: Maser »

rok temu medytowałem regularnie (gdy nie brałem leków)

teraz robie to już sporadycznie ale bardzo to lubie, ten stan uspokojenia i czystego umysłu jest świetny

lubie długo medytować ale mam taki problem że mi noga drentwieje i muszę przerywać. Ma ktoś może jakąś radę ta coś takiego (siadam na pół-lotusa)?? Bo z chęcią pomedytowałbym o wiele dłużej.
Bardo
moderator
moderator

Post autor: Bardo »

Medytowac mozna nawet siedzac prosto na krzesle, wiec jesli masz problemy z pollotosem to polecam. Poza tym dobrze jest troche porozciagac nogi, pomaga na odretwienie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „przeżycia religijne”