ODSTAWIAM LEKI!
Moderator: moderatorzy
ODSTAWIAM LEKI!
Witam! Mam 28 lat. Mam stwierdzoną schizofrenie paranoidalną. Miałem dwie psychozy, przez co, dwa razy rodzina zawiozła mnie do szpitala. Obecnie pracuje, utrzymuje rodzine , czuje sie zdrowo. Leki biore ponad rok, jest to jedna tabletka abilify, nie mam zadnych objawów choroby itd. Dlatego chciał bym spróbować odstawić, chce byc czysty. Ktoś coś doradzi?
-
- zaufany użytkownik
- Status: Schizo
- Kontakt:
Re: ODSTAWIAM LEKI!
Powodzenia z rzuceniem psychotropow.
''Insanity - a perfectly rational adjustment to an insane world.'' http://chomikuj.pl/Antypsychiatra
Zapraszam wszystkich popierających antypsychiatrie do dołączenia: http://www.digart.pl/grupy/16361/Anty-psychiatria/ moja grupa ma charakter otwarty.
Zapraszam wszystkich popierających antypsychiatrie do dołączenia: http://www.digart.pl/grupy/16361/Anty-psychiatria/ moja grupa ma charakter otwarty.
Wiem ze to duze ryzyko ale powidzialem sobie ze jak trzeci raz zachoruje to juz nie odstawie nigdy. Chciałbym zaryzykowac i spróbować odstawić.
- seebek
- zaufany użytkownik
Zasady w psychiatrii odnośnie schizofrenii są takie że po 2 rzucie choroby bierze się leki 5 lat i wtedy można odstawić, ale zrobisz jak uważasz.
"Zycie ludzkie jest jak paczka kredek ... Raz kolorowe, a raz czarne, raz ostre, a raz tepe, raz dlugie, a raz krótkie, raz proste, a raz połamane...
Ale to niewazne. Najwazniejsze jest to, jaki obraz nimi namalujesz..."
Ale to niewazne. Najwazniejsze jest to, jaki obraz nimi namalujesz..."
- Marlon
- zaufany użytkownik
- Status: Rencista
To przestarzała informacja.Mam książkę, którą dostałem od psychiatry i tam pisze następująco:seebek pisze:Zasady w psychiatrii odnośnie schizofrenii są takie że po 2 rzucie choroby bierze się leki 5 lat i wtedy można odstawić, ale zrobisz jak uważasz.
Jesli byl to pierwszy epizod choroby,to wtedy okres przyjmowaia lekow w czasie remisji powinien wynosic co najmniej rok
Jesli byl to drugi lub trzeci epizod choroby,to okres przyjmowania lekow po kazdym znich powinien wynosic trzy do pieciu lat
Jesli byl to czwarty,piaty lub dalszy,okres przyjmowania lekow powinien wynosic minimum 5 lat po kazdym znich
-
- zaufany użytkownik
- Gadu-Gadu: 72943962
Życze powodzenia. Oby tylko się udało.
radzę Ci schodzić z leków stopniowo i pod obserwacją lekarza, czyli robić to z głową,
pozdrawiam
pozdrawiam
"Wszystko co słyszymy jest opinią, nie faktem. Wszystko co widzimy jest punktem widzenia, nie prawdą." Marek Aureliusz.
Pod obserwacją lekarza.
"My mommy always said there were no monsters. No real ones. But there are."
Osobiście Ci odradzam! Masz zbyt wiele do stracenia (praca, rodzina). Ponadto zbyt krótko bierzesz ten lek. Ja bym na Twoim miejscu odczekał z tym odstawianiem jeszcze rok czy dwa.Rodwa pisze:Witam! Mam 28 lat. Mam stwierdzoną schizofrenie paranoidalną. Miałem dwie psychozy, przez co, dwa razy rodzina zawiozła mnie do szpitala. Obecnie pracuje, utrzymuje rodzine , czuje sie zdrowo. Leki biore ponad rok, jest to jedna tabletka abilify, nie mam zadnych objawów choroby itd.
Ale jak już naprawdę musisz odstawiać, bo np. ten lek Ci przeszkadza w czymś istotnym, to odstawiaj niesłychanie powoli. Według mnie powinieneś tą tabletkę abilify podzielić na cztery części i przez co najmniej miesiąc brać 3/4 tabletki, potem przez co najmniej miesiąc 1/2 tabletki, a potem przez co najmniej miesiąc 1/4 tabletki. A jakby się po drodze pojawiło jakieś nieprzemijające złe samopoczucie i np. bezsenność to byłby to sygnał że leku odstawiać dalej nie możesz.
- Erika_Kohut
- zaufany użytkownik
- Status: Trójca
- Gadu-Gadu: 48512284
Gdybym, nie miał żadnych skutków ubocznych po zażywaniu 1 tabletki abilify, to bym nie odstawiał. Ale, to myślę warto odstawić razem z lekarzem.
Wystarczy tylko się uśmiechnąć, by ukryć zranioną duszę i nikt nawet nie zauważy, jak bardzo cierpisz....
Witam! Dziękuje wszystkim za odpowiedzi. Nie brałem leków 3 dni, dobrze sie czułem ale trochę dały mi do myślenia wasze wypowiedzi i postanowiłem ze jednak nie odstawie leków i będe brał chociaż te pół tabletki abilify. Żeczywiscie moze i rok po drugiej psychozie to za mało. Jesli wszystko bedzie ok jak do tej pory, to odstawie za rok moze dwa. Dziękuje za wypowiedzi i życzę dużo zdrowia wszystkim!!!
-
- zaufany użytkownik
Ja też życze ci dużo zdrowia. Ja się lecze kupe czasu i jak dotąd nie czuje się na siłach aby odstawić leki.
A ja nie.Lecze się już 19 lat.Psychoza się zmniejszyła,ale nie odeszła.Życzę wszystkim zdrowia.Może doczekamy czasów gdy schizofrenia będzie całkiem uleczalna.Teraz i tak jest o niebo lepiej niż za komuny.Pozdrawiam.
-
- zaufany użytkownik
Moja pani doktor ordynator która właśnie odeszła na emeryture mówiła mi że do upadku komuny był tylko haloperidol i EW. Na żadne inne leki do upadku komuny nie było nas po prostu stać.
- Chłopiec Papuśny
- zaufany użytkownik
- Gadu-Gadu: 46660127
Mi lekarz powiedział, że dopiero po dwóch latach może zmniejszyć mi dawki. Znów lekarz co mnie prowadził w szpitalu, że tylko dwa lata brania leków. Teraz tu jest pies pogrzebany. Lekarz pierwszy prowadził również moją kuzynkę na nerwicę, ja się leczę na schizofrenie. Tylko pytanie, ja już głosów dawno nie słyszę, nie mam psychoz, jak zdrowy pacjent. Więc po co mi leki.... Jestem zdania, że możesz odłożyć leki, ale po wcześniejszej zmianie dawek leku. Tak mi się wydaje bezpieczniej.
-
- zaufany użytkownik
Warto spróbować ale trzeba pamiętać że skoro teraz nie ma objawów to po odstawieniu zawsze istnieje ryzyko nawrotu. Zawsze.
- Chłopiec Papuśny
- zaufany użytkownik
- Gadu-Gadu: 46660127
Tu jest ten ból, czy będzie nawrót czy nie będzie nawrotu. Jeszcze nie nauczyłem się rozpoznawać nawrotów, bo nie miałem kiedy. Pewne symptomy co występowały u mnie i pamiętam, to wiem jak to rozpoznać. Boję się natomiast całej reszty, wraz z objawami pozytywnymi.
-
- zaufany użytkownik
A nie lepiej brać małą dawkę podtrzymującą niż odstawić i ryzykować? No oczywiście, zależy kto jak funkcjonuje na danym leku i czego oczekuje. Po sobie mogę stwierdzić, że nie odstawię leków. Obecnie łykam aripiprazol 15 i 100 kwetiapiny na noc. Śpię dobrze. W dzień nie czuję zamulenia, w drugą stronę też nie,nie mam akatyzji. Prawie jak placebo. Jedynym skutkiem ubocznym kwetiapiny jest to że zasypiam. Nie chcę wracać do stanu w jakim byłem więc preferuje brać niż nie brać. A co będzie za 10 lat? dyskinezy itp... nie ma co się martwić na zapas.