wizja

forumowiczów dzieła własne

Moderator: moderatorzy

Awatar użytkownika
annia
zaufany użytkownik

wizja

Post autor: annia »

Ostatnio cztając Pismo Święte doznałam niesamowitej wizji oto ona: Bóg Ojciec, Syn Boży- Jezus Chrystus, Duch Święty oni są Jednym- oczywiste.
Bóg jest Drogą, Jezus jest Słowem, Duch Święty jest Prawdą. Jezeli idziesz obraną przez siebie drogą, a tej drodze towarzyszy slowo, czyli jeśli cos wypowiadasz też to wykonujesz i realizujesz wtedy spływa na Ciebie prawda, oświecenie. Droga, Słowo, Prawda dla mnie to sens istnienia. :idea: :?:
ulubiency Bogow umieraja mlodo
Terafim
bywalec

Post autor: Terafim »

'Bóg jest Drogą, Jezus jest Słowem, Duch Święty jest Prawdą.'

Moim zdaniem droga jest konsekwencją zrozumienia słowa które jest prawdą. To wszystko.
sheena
bywalec

Post autor: sheena »

Gdyby Prawda byla dla Ciebie sensem istnienia nie pisalabys takich rzeczy. Slowo Wiara pasowaoby tu idealnie, Prawda juz nie koniecznie. Twoja Wiara usprawiedliwia uzycie slowa Prawda, ale zwroc uwage ze ta Prawda pochodzi z Wiary. Wierzyc mozna w wiele rzeczy. Prawdy powstajace wiec w ten sposob moga tez byc rozne.
I may be schizophrenic, but at least I have each other
Awatar użytkownika
zbyszek
admin
Status: webmaster
Kontakt:

Post autor: zbyszek »

aniu ,
mam dla ciebie inną propozycję: ja będąc w stanie ostrym czytałem coś z archeologii, coś o aztekach, o starożytnych miastach harappa i mohendzo-daro. i okazało się, że zacząłem rozumieć także wiele innych religii. zrozumiałem dlaczego ludzie zabijali w ofierze, itd. bedąc nie w chorobie nigdy się tego nie zrozumie, dlatego mamy wspaniałą szansę. korzystaj z niej.

btw. krzak przemawiał nie tylko do mojżesza, lecz do mnie też. dziś, gdy tego już nie słyszę mogę łatwiej korzystać ze skarbów ludzkości
Terafim
bywalec

Post autor: Terafim »

Cytat.
'Prawdy powstajace wiec w ten sposob moga tez byc rozne.'

Prawda jest tylko jedna dla wszystkich ludzi. Nie ma różnych prawd dla każdego. Inna prawda niż prawda absolutna jest fałszywa i wynika z pychy. Przemyśl to.
sheena
bywalec

Post autor: sheena »

Prawda jest tylko jedna dla wszystkich ludzi. Nie ma różnych prawd dla każdego
Oczywiscie. To co napisalam bynajmniej temu nie przeczy. Moje zdanie odnosilo sie do faktu ze ludzie przyjmuja za prawde to, w co wierza. A co z tego wynika chyba nie musze wyjasniac.
I may be schizophrenic, but at least I have each other
Awatar użytkownika
Nina2
zaufany użytkownik
Kontakt:

Post autor: Nina2 »

zbyszek pisze:ja będąc w stanie ostrym czytałem coś z archeologii, coś o aztekach, o starożytnych miastach harappa i mohendzo-daro. i okazało się, że zacząłem rozumieć także wiele innych religii. zrozumiałem dlaczego ludzie zabijali w ofierze, itd. bedąc nie w chorobie nigdy się tego nie zrozumie, dlatego mamy wspaniałą szansę. korzystaj z niej.
btw. krzak przemawiał nie tylko do mojżesza, lecz do mnie też. dziś, gdy tego już nie słyszę mogę łatwiej korzystać ze skarbów ludzkości
A ja -tesknie za tymi wizjami, za tym zrozumieniem i tamta cudowna "druga rzeczywistoscia".... Zbyszku, czy zapisales? czy zanotowales? Namalowales czy w poezje przemieniles?
Czy cos, co wtedy odkryles, sprawdziles u fachowcow? Eliade?
AC
zarejestrowany użytkownik

Post autor: AC »

a moim zdaniem sens to: Wiara Nadzieja Miłość Wiedza Wolność Prawda Czystość

ścieżką można iść bez tego, ścieżka to poprostu droga z wieloma skrzyżowaniami i robotami drogowymi
Awatar użytkownika
zbyszek
admin
Status: webmaster
Kontakt:

Post autor: zbyszek »

Nina2 pisze: Czy cos, co wtedy odkryles, sprawdziles u fachowcow? Eliade?
czytałem eliade, ale ogólnie "fachowców" konsultuję przez odwiedzenie jakiejś dobrej wystawy, słuchanie muzyki, dobrą lekturę, a nie przez jakąś expertyzę ws. możliwości ludzkiej wyobraźni
Awatar użytkownika
Jolanta
zaufany użytkownik

Post autor: Jolanta »

Kochani!!!
Prawdy związane z wiarą i religiami będą się do puty spierać dopuki nie będzie jednej religii. Jedznak gdy poznacie różne religie to w każdej znich mowa jest o szacunku dla siebie drugiego człowieka o pokoju w stosunku do swiata i ludzi tylko takie religie będą dążyły do jednosci pozostałe są przyczyną wojen i związane z pychą przedkładaniem swojej religii nad religią innych Apsolut nie jest wrogiem nikogo jest stwórcą wszyskiego i pragnie w tym harmoni
k4m1l
bywalec

Post autor: k4m1l »

Jolanta pisze:Kochani!!!
Prawdy związane z wiarą i religiami będą się do puty spierać dopuki nie będzie jednej religii. Jedznak gdy poznacie różne religie to w każdej znich mowa jest o szacunku dla siebie drugiego człowieka o pokoju w stosunku do swiata i ludzi tylko takie religie będą dążyły do jednosci pozostałe są przyczyną wojen i związane z pychą przedkładaniem swojej religii nad religią innych Apsolut nie jest wrogiem nikogo jest stwórcą wszyskiego i pragnie w tym harmoni
Tu sie nie zgodze. Islam nie przepada za inno wiercami.
I chyba zadna normalna religia nie posiada takiego terminu jak "Świeta Wojna"(pomijajac chrzescijanskie krucjaty)??

wg mnie ile ludzi tyle dogmatow, mimo iz religia jest jedna, ale sa rózne przekonania, rozna interpretacja religii
Better to ask a dumb question, then to not ask it and stay dumb.
Awatar użytkownika
Jolanta
zaufany użytkownik

Post autor: Jolanta »

Pisząc Absolut miałam na mysli Boga stwórcę. A Islam tak oni są przekorni
ODPOWIEDZ

Wróć do „wrażliwość, twórczość”