Czym jest dusza...
Moderator: moderatorzy
Regulamin forum
W dyskusji na tematy religijne oraz duchowości, lecz nie związane ze schizofrenią proszę używać działu tematy dowolne -> filozofia.
W dyskusji na tematy religijne oraz duchowości, lecz nie związane ze schizofrenią proszę używać działu tematy dowolne -> filozofia.
- Niemamnie
- zaufany użytkownik
- Lokalizacja: z Czarnych Dziur, z Pustek Kul, z Lasu gdzie nie ma Czasu
Czym jest dusza...
Wiem o duszy tyle, że jest zbudowana z kolorów.
Wiele osób mających władzę nad światem nie ma władzy nad życiem. A ci którzy mają władzę nad życiem nie mają władzy nad światem. Gdzie tu sprawiedliwość.
- Petrus2
- zaufany użytkownik
Re: Czym jest dusza...
A kwarki z kolorów 
EDIT:
chyba chciałem napisać "zapachów".

EDIT:
chyba chciałem napisać "zapachów".
Ostatnio zmieniony wt lip 07, 2015 4:58 pm przez Petrus2, łącznie zmieniany 1 raz.
76746f6c64406a6162626572706c2e6f7267
- Niemamnie
- zaufany użytkownik
W sumie to nie wiem.
Wiele osób mających władzę nad światem nie ma władzy nad życiem. A ci którzy mają władzę nad życiem nie mają władzy nad światem. Gdzie tu sprawiedliwość.
Czasami mowimy, ze ktos ma piekna dusze - dla mnie to delikatnosc, wrazliwosc, piekno to kolor wnetrza czlowieka...
"Nadzieja przychodzi do czlowieka wraz z drugim czlowiekiem"
- Petrus2
- zaufany użytkownik
Słyszałem, że człowiek posiada aurę i ta jest u różnych ludzi w różnym kolorze.
Widzialam kiedys zdjecia aury...
"Nadzieja przychodzi do czlowieka wraz z drugim czlowiekiem"
Nie powtarzalnym w całym wszechświecie struktura osobowości.Czym jest dusza..
W całym chaosie jest kosmos
w całym nie porządku sekretny porządek.
w całym nie porządku sekretny porządek.
- Petrus2
- zaufany użytkownik
Jakaś, niezbadana forma energii (związana chwilowo z materią poprzez ciało).
- Niemamnie
- zaufany użytkownik
Dusza jest jedyną rzeczą którą wie tylko Bóg, reszta wiedzy jest rozproszona.
- Niemamnie
- zaufany użytkownik
Tylko ta rasa wie jak się tworzy dusze.LIRIANIE- rdzenni mieszkańcy Liry, czyli Założyciele dla istot z 3 gęstości przypominają fizycznie twory owadopodobne, najczęściej przyrównywane do modliszek, patyczaków lub pasikoników. Mają ponad 2 m wzrostu, są szczupli i posiadają bardzo długie kończyny. Ich cechą charakterystyczną są wielkie oczy (jak u owadów) oraz zielona barwa skóry. Są najstarszą humanoidalną cywilizacją naszej galaktyki. Mogą sprawiać wrażenie złych istot, ale klasyfikuje się je do pozytywnie zorientowanych istot. Istoty z Liry uczestniczyły w tworzeniu się Ziemskiej cywilizacji (patrz: Powstanie Ziemskiej cywilizacji)
Dusza jest tchnieniem tchawek.
A nieprawda. To należy jeszcze do materii. Świadomość czegokolwiek materialnego łącznie ze świadomością struktury samego siebie to jeszcze nie dusza. Kopia jedna, czy druga tej niepowtarzalnej struktury osobowości osadzona w kopii tego niepowtarzalnego formą organizmu, w owym niepowtarzalnym pięknym miejscu i czasie wszechświata dla nas wszystkich i dla niej samej będzie ową duszą. Tyle, że będzie się jej i nam tylko tak wydawało. Prawdziwa dusza może już nie istnieć na naszym świecie, albo otworzyć oczy w tłumie gdzie indziej. To jest "powtarzalne", podobnie jak świadomości.Matt pisze:Nie powtarzalnym w całym wszechświecie struktura osobowości.Czym jest dusza..
Dusza nie reaguje z materią.
Nie można też jej opisać, przekazać informacją ani wyobrazić sobie, bo pojęcia językowe, informacja i myśli też są tylko materią. Niematerialne Coś zostaje uwikłane w przypadkową materialną formę i potem w trakcie istnienia oczywiście w pewnym stopniu oswaja to i wchodzi z tym w związek i życie. Kto albo "Co" to jest - tego nie wiemy i to jest wielka nurtująca Tajemnica.
Dusza to jest taka cecha niematerialna rzeczywistości, którą poznaje się po nicości przedzaistnieniowej i przed swoją własną nicością pozaistnieniową będąc ową duszą. Nigdy na tym świecie nie poznamy drugiej duszy od wewnątrz. Kopia duszy nas samych na podstawie materialnego odwzorowania naszej niepowtarzalnej struktury, czasu i miejsca, nigdy nie dowie się, w którym z ludzi z tłumu istniejemy sobie i dlaczego akurat tam. Nie ma po prostu możliwości takiego rozróżnienia ( mierzymy świat tylko jednostkową swoją duszą i jednostkowym istnieniem a to o wiele za mało).
My kolei nie mamy możliwości rozróżnienia żadnej innej obcej duszy w tłumie na podstawie badań rzeczywistości materialnej. Rozróżniamy tylko śmiertelną materię i przemijające strukturalne świadomości innych.

-
- bywalec
Dusza jest nieśmiertelna , czyli dla nas ludzi gwarantuje przetrwanie, kiedy już ciało nasze w proch się obróci i pochodzi od Boga , to tak jakbyśmy otrzymali Boską cząstkę , w nas samych od samego Pana Boga, super jak dla mnie, a ludzie szukaja i szukają tej nieśmiertelności i szukają , jakieś eliksyry, gusła i zaklęcia itp. a tu o proszę , jest ta nieśmiertelność w nas bo już była od samych naszych narodzin i eeeeeelegancko.
-
- zbanowany
- Status: piekarz i melorant
- Gadu-Gadu: 5473221
- Kontakt:
Duszy nie ma! Człowiek składa się z psychiki, osobowości, wody, mięśni, kości, krwi i komórek! Jestem ateista und realista and racjonalista i darwinista i ewolucjonista i kreatonista, a do tego wolnomyśliciel i altruista!
Moje gadu-gadu to 5473221 Ferox fetus! simian raticus and piskus absorbus und frater gemini! Subrufus!
https://mordobicia.fora.pl
https://starszegranie.fora.pl/
https://mordobicia.fora.pl
https://starszegranie.fora.pl/
-
- bywalec
...uua tralllalla , hulaj mi dusza , piekła ni ma... , jakże czesto wolność wiedzie na manowce..underholdsbidrag pisze:Duszy nie ma! Człowiek składa się z psychiki, osobowości, wody, mięśni, kości, krwi i komórek! Jestem ateista und realista and racjonalista i darwinista i ewolucjonista i kreatonista, a do tego wolnomyśliciel i altruista!
-
- zarejestrowany użytkownik
- Status: informatyka
- Gadu-Gadu: 66959360
Dusza to energia wynikająca z reakcji chemicznych jakie zachodzą w naszym ciele, nic więcej.
-
- bywalec
,nic wiecej? no to cienko ,uua, i zjedzą mnie robaki i nic wiecej, uuuuuuu.... lipa , hehehenemezis pisze:Dusza to energia wynikająca z reakcji chemicznych jakie zachodzą w naszym ciele, nic więcej.
- Kamil Kończak
- zaufany użytkownik
- Kontakt:
Brawo - bardzo ładnie napisanefor u mowy pisze:Dusza jest nieśmiertelna , czyli dla nas ludzi gwarantuje przetrwanie, kiedy już ciało nasze w proch się obróci i pochodzi od Boga , to tak jakbyśmy otrzymali Boską cząstkę , w nas samych od samego Pana Boga, super jak dla mnie, a ludzie szukaja i szukają tej nieśmiertelności i szukają , jakieś eliksyry, gusła i zaklęcia itp. a tu o proszę , jest ta nieśmiertelność w nas bo już była od samych naszych narodzin i eeeeeelegancko.

Aaa - Czyli, że to ciało się rozpada a dusza jest nieśmiertelna? O Boże święty (o brawo brawo - Bóg Ojciec) . Właśnie zapewniłeś światu wojny na tle religijnym
Pragniesz czegoś? - rób to bo zaczniesz o tym marzyć.
" May your love of the form culminite in the love of
the formless."
https://www.youtube.com/watch?v=0joS1fzwFcU
the formless."
-
- bywalec
Kamil , raczej nie wiąż proszę mojej wypowiedzi z tamtym kabaretem , serio . To co tam prezentują , Bożej prawdy nie posiada , płyciutka prezentacja , ale nawet i dosyć śmieszna jest. Tyle że bez miary herezyjna, ale to i ty pewno wiesz.
- Kamil Kończak
- zaufany użytkownik
- Kontakt:
Skoro dla Cieebie jest dosyć śmieszna. to jak może być herezyjna? Skoro się uśmiechasz to znaczy, że żadnej herezji nie widzisz - czyli, że jesteś normalny. Nie psuj tegofor u mowy pisze: ale nawet i dosyć śmieszna jest. Tyle że bez miary herezyjna, ale to i ty pewno wiesz.

Pragniesz czegoś? - rób to bo zaczniesz o tym marzyć.
the formless."
the formless."
Dusza jest niematerialna, więc żadnej masy ani energii nie potrzebuje. Duszy nie mierzy się liczbami ani wielkością energii.nemezis pisze:Dusza to energia wynikająca z reakcji chemicznych jakie zachodzą w naszym ciele, nic więcej.
Jest ponad tym.
Zmarły nie ma ani trochę swojej własnej masy ani energii (wróciła do bezosobej materii świata) a ma duszę.