Magnez, bardzo skuteczny w chorobach psychicznych??
Moderator: moderatorzy
- Peter
- zaufany użytkownik
Magnez, bardzo skuteczny w chorobach psychicznych??
Podobno??
Macie jakieś dobre doświadczenia z suplementacją Magnezu
Macie jakieś dobre doświadczenia z suplementacją Magnezu
- devil89
- zaufany użytkownik
- Status: Anioł Stróż
Re: Magnez, bardzo skuteczny w chorobach psychicznych??
Witam, ja w tamtym roku stosowałem systematyczną linie terapii: magnez, olej lniany, witamina d, i inozytol. po dłuższym braniu dostrzegłem spokój w umyśle, a że było wtedy ze mna tragicznie to polepszyło się o 360 stopni zacząłem wychodzić do ludzi, znalazłem pracę dziewczynę. wydaje mi się że magnez jest podstawą w dobrymi prawidłowym funkcjonowaniu umysłu. Ale nie wiem czy przy schizofrenii pomoże ponieważ i tak dostałem psychozę .
Pozdrawiam. D
Pozdrawiam. D

"Nieważne jak zaczynasz ważne jak kończysz..."
Ja ostatnio kupiłem sobie magnez ale nie brałem systematycznie więc szczególnych efektów narazie nie zauważyłem. Ja czytałem że magnez wykorzystywano w leczeniu depresji. Jak ktoś chce brać magnez to warto poczytać sobie o różnych formach magnezu bo ponoć nie wszystkie są dobrze przyswajalne nawet te z apteki. Tanio można kupić w internecie jako odpowiednią sól magnezu np. cytrynian magnezu. Tylko musi to być spożywczy lub farmaceutyczny. Ja kupiłem sobie chlorek magnezu farmaceutyczny na allegro. Ponoć nie dla wszystkich jest on wskazany np. jak ktoś ma kłopoty z nerkami ale za 800 g zapłaciłem ok. 20 zł + koszty przesyłki co mi starczy na bardzo długo.
Najlepiej jest przyswajalny magnez organiczny np. mleczan magnezu.
Ja brałem okresowo preparat "Magne - B6" i nie zauważyłem żadnego wyraźnego efektu. Natomiast pamiętam z ulotki tego preparatu instrukcję, że jak kilka miesięcy zażywania nie daje żadnej poprawy w doznawanych objawach to ten preparat należy całkowicie odstawić.
Natomiast co do nieorganicznych związków magnezu z Allegro to nie wziąłbym czegoś takiego do ust nawet gdyby mi za to dopłacano. Nawet jak preparat jest "do celów farmaceutycznych" to wcale z tego nie wynika, że nie można nim sobie poważnie zaszkodzić!
Innymi słowy pawel534: wyrzuć ten "chlorek magnezu farmaceutyczny", a jak nie masz gdzie wyrzucić (ochrona środowiska!) to go przynajmniej nie zażywaj. Nie rób sobie krzywdy niewłaściwie pojmowaną oszczędnością
Ja brałem okresowo preparat "Magne - B6" i nie zauważyłem żadnego wyraźnego efektu. Natomiast pamiętam z ulotki tego preparatu instrukcję, że jak kilka miesięcy zażywania nie daje żadnej poprawy w doznawanych objawach to ten preparat należy całkowicie odstawić.
Natomiast co do nieorganicznych związków magnezu z Allegro to nie wziąłbym czegoś takiego do ust nawet gdyby mi za to dopłacano. Nawet jak preparat jest "do celów farmaceutycznych" to wcale z tego nie wynika, że nie można nim sobie poważnie zaszkodzić!
Innymi słowy pawel534: wyrzuć ten "chlorek magnezu farmaceutyczny", a jak nie masz gdzie wyrzucić (ochrona środowiska!) to go przynajmniej nie zażywaj. Nie rób sobie krzywdy niewłaściwie pojmowaną oszczędnością

Dlaczego miałbym zaszkodzić sobie tym chlorkiem magnezu według Ciebie ? Moim zdaniem farmaceutyczny oznacza że jest on do celów spożywczych. Poza tym chlorek magnezu możesz kupić w aptece pod nazwą delbet http://www.doz.pl/apteka/p49084-Delbet_ ... ania_333_g tylko nie jest on uwodniony z tego co jest napisane lub możesz też kupić w aptece z tego co wiem jako jedną z form magnezu. Nie zamierzam wyrzucać mojego chlorku magnezu ale gdybym chciał go wyrzucić nie musiałbym się zbytnio martwić bo po pierwsze chlorek magnezu nieoczyszczony stosowany jest m.in. jako sól drogowa więc mógłbym sobie zimą chodnik posypać i chlorek magnezu jest też jednym z głównych składników soli z morza martwego więc mógłbym go dodać do kąpieli. Czy według Ciebie jeśli kupię sobie chlorek magnezu płacąc 20-30 razy więcej w aptece to nie zrobię sobie krzywdy ? Wiem że chlorek magnezu jest niewskazany dla osób z niewydolnością nerek ale tego jestem świadomy. Tu artykuł o zastosowaniu chlorku magnezu przy leczeniu ebola http://www.pocztazdrowia.pl/ebola-nie-d ... u-magnezu/ W ogóle dużo o chlorku magnezu można poczytać jak się wpisze Delbet w google, to nazwisko profesora który zajmował się badaniem chlorku magnezu.
Tu masz opis chlorku magnezu jako leku: http://bazalekow.mp.pl/leki/doctor_subst.html?id=1746
Jeśli Twoim jedynym zastrzeżeniem do mojego chlorku magnezu jest to że jest kupiony na allegro to ryzykuję na własną odpowiedzialność.
Tu masz opis chlorku magnezu jako leku: http://bazalekow.mp.pl/leki/doctor_subst.html?id=1746
Jeśli Twoim jedynym zastrzeżeniem do mojego chlorku magnezu jest to że jest kupiony na allegro to ryzykuję na własną odpowiedzialność.
Przyznaję że nie doczytałem o aptecznym chlorku magnezu i jego zastosowaniach.
Miałem raczej skojarzenia (zresztą śródnocne!) ze sprzedawanym za PRL-u mielonym dolomitem, który koniec końców okazał się zupełnie bezwartościowy w porównaniu z mleczanem magnezu. Bezwartościowy ze względu na o wiele gorszą przyswajalność.
Co do Allegro to tam sprzedawcy mają często zwyczaj zachwalania jakiegoś prymitywnego produktu jako produktu wysokiej jakości. Przerabiałem to w tym serwisie wielokrotnie! Mimo wszystko bym więc nie ryzykował, ale... to w końcu nie moja sprawa.

Miałem raczej skojarzenia (zresztą śródnocne!) ze sprzedawanym za PRL-u mielonym dolomitem, który koniec końców okazał się zupełnie bezwartościowy w porównaniu z mleczanem magnezu. Bezwartościowy ze względu na o wiele gorszą przyswajalność.
Co do Allegro to tam sprzedawcy mają często zwyczaj zachwalania jakiegoś prymitywnego produktu jako produktu wysokiej jakości. Przerabiałem to w tym serwisie wielokrotnie! Mimo wszystko bym więc nie ryzykował, ale... to w końcu nie moja sprawa.
Tak jak napisałem podejmuję ryzyko i zakładam że czystość chlorku magnezu jest taka że mogę go używać do celów spożywczych. Ja kupiłem w cenie podobnej jak mieli inni sprzedawcy więc gdyby mój był jakiś oszukany to albo musiałbym mieć pecha albo wszyscy inni też musieliby mieć podrobione. Poza tym wiem że to nie jest argument ale mój sprzedawca miał same pozytywne komentarze. Inna sprawa że chlorek magnezu to też dodatek spożywczy E511 (http://vitalia.pl/ch_add,219,0_Chlorek-magnezu.html) więc musi mieć odpowiednią czystość a można go kupić jeszcze taniej niż ja kupiłem z tym że w większym opakowaniu zbiorczym np. tu: http://sklep.tabsol.com.pl/pl/p/Chlorek ... kg-E511/19
-
- bywalec
- Status: wolny
- Gadu-Gadu: 1329713
ja biore slowmag + wit b6 czuje sie dobrze
Slow mag z tego co wyczytałem zawiera właśnie chlorek magnezu.