Sałatka owocowa

Moderator: moderatorzy

Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Gadu-Gadu: 9
Kontakt:

Sałatka owocowa

Post autor: moi »

Jutro Kiermasz Bożonarodzeniowy w szkole u mojego syna. Piszę z dużej litery, bo to ogromna impreza, z biletami wstępu, kawiarenkami, bombkami malowanymi ręcznie, osiągającymi ceny kilkuset złotych, itd. Dochód z kiermaszu jest przeznaczony na stypendia dla uczniów: tych ubogich i tych najzdolniejszych.
Klasa mojego syna prowadzi w tym roku kawiarenkę w stołówce. Zgłosiłam się do zrobienia sałatki owocowej, ale kompletnie nie mam pojęcia, jak to się robi. Oglądnęłam parę przepisów w necie, ale żaden mi się nie podoba. Kupiłam jakieś owoce i czekam na natchnienie. Ma być z jogurtem, ale jestem otwarta na inne sugestie.
Macie jakieś sprawdzone przepisy?
Proszę o pomoc i wsparcie :)

Pozdrawiam.m.
Awatar użytkownika
hvp2
zaufany użytkownik

Re: Sałatka owocowa

Post autor: hvp2 »

Sałatka z kapusty pekińskiej i sera żółtego z rodzynkami

Składniki: połowa główki kapusty pekińskiej, spora garść rodzynek, około 10-15 dag sera żółtego (np. Gouda), sól, oliwa (lub olej), kwasek cytrynowy (lub ocet)

Przygotowanie: Liście oddzielić, wypłukać, otrząsnąć z wody, pokroić w poprzek na jak najwęższe paski.

Dodać do smaku: sól (co najmniej dwie duże szczypty) oraz kwasek cytrynowy (ostrożnie - na sam koniec noża!) lub ocet. Wymieszać, dodać wypłukane i odsączone rodzynki oraz ser żółty utarty na średniej tarce. Ponownie starannie wymieszać. Dodać oliwę (lub olej) i wymieszać raz jeszcze.

Podawać niedługo po przygotowaniu jako danie samodzielne lub do obiadu.

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

Sałatka "żółta"

Składniki (na 6-8 porcji): 3/4 - 4/5 szklanki ryżu (zwykłego lub długoziarnistego nie przygotowanego do szybkiego gotowania - normalny ryż!!!), ananas w krążkach lub kostkach (3/4 puszki), kukurydza, curry, olej oraz - do sosu - majonez (np. "Kielecki") - 1 mały słoik, sos sojowy (3/4 łyżki - 1 łyżka), sok z ananasa (3 łyżki).

Przygotowanie:

1. Ugotować ryż na sypko tzn. wyżej podaną ilość ryżu płuczemy, zalewamy półtorakrotną ilością wody. Wodę solimy około 1/2 łyżeczki soli i dodajemy kopiatą łyżeczkę masła. Ryż gotujemy około 10 minut (do całkowitego odparowania wody!) i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 15-20 minut. Próbujemy, czy jest w miarę miękki i wstawiamy raz jeszcze garnek z ryżem do już wyłączonego piekarnika na około 5 minut. Wyjmujemy i odstawiamy w chłodne miejsce do wystygnięcia. W trakcie stygnięcia do ciepłego jeszcze ryżu dodajemy dwie łyżki oleju i mieszamy.

2. do zimnego już ryżu dodajemy jedną nieznacznie kopiatą łyżeczkę curry (ilość curry przesądzi o tym czy sałatka będzie łagodniejsza czy ostrzejsza) i starannie mieszamy. Ananas kroimy w drobną kostkę (jeśli ananas był już w kostkach to kostki te kroimy na mniejsze) i wraz z kukurydzą dodajemy do ryżu wymieszanego z curry. Mieszamy.

3. Sos: majonez mieszamy na jednorodną masę z sosem sojowym oraz z trzema łyżkami soku z ananasa (odlanego uprzednio z puszki).

4. Właściwa sałatka: Sosem zalewamy mieszaninę ryżu, kukurydzy oraz ananasa i starannie mieszamy. Przykrywamy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby składniki się ze sobą "przegryzły".

Podawać jako danie samodzielne z pieczywem, a przechowywać ją w lodówce można nawet kilka dni.

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

Sałatka z soi i czerwonej fasoli

Składniki: soja konserwowa (1 puszka), kukurydza (1 puszka), czerwona fasola (1 puszka),
zielony groszek (1 puszka), czosnek (1 duży ząbek), zielona pietruszka, szczypiorek, oregano,
sos vinegret (4 łyżki).

Przygotowanie: Siekamy drobno zieloną pietruszkę, tak aby uzyskać jej dwie stołowe łyżki.
Szczypiorek drobno kroimy i znowu będą potrzebne jego dwie stołowe łyżki.

Do 4 łyżek sosu vinegret podstawowego dodajemy jeden duży ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
i jedną płaską łyżeczkę suszonego oregano.

Soję, czerwoną fasolę, kukurydzę i groszek konserwowy odcedzamy z zalewy i - kolejno - na sicie płuczemy
pod zimną bieżącą wodą. Po odcieknięciu składniki mieszamy ze sobą.

W tym momencie możemy dodać też pietruszkę i szczypiorek i dokładnie wymieszać. Możemy też użyć tych składników poźniej jedynie do ozdobienia powierzchni sałatki.

Mieszaninę zalewamy wykonanym na wstępie sosem i raz jeszcze mieszamy. Jeżeli mamy jeszcze szczypiorek
i natkę pietruszki ozdabiamy nimi powierzchnię naszej sałatki, po czym wstawiamy ją do lodówki, aby składniki się ze sobą "przegryzły".

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

Sałatka szopska

Składniki (na 3 porcje): jeden świeży dość duży ogórek, 3 średnie pomidory, 1 duża papryka, 1 średnia biała cebula, ser typu feta (połowa opakowania), 3 łyżki oleju, 1 łyżka octu winnego, sól, zmielony pieprz.

Przygotowanie: ogórek obrać i pokroić w półplasterki, pomidory pokroić w ósemki lub drobniej,
paprykę - w cienkie paski, cebulę - w piórka, ser - w kostkę o boku 1-1,5 cm.
Poszczególne składniki (z wyjątkiem sera!!!) posolić.

Przyrządzić sos: w miseczce wymieszać olej z octem i dwiema-trzema szczyptami pieprzu.

Warzywa wymieszać ze sobą, polać sosem, ponownie wymieszać, dosypać kostki sera, delikatnie wymieszać i wstawić do lodówki na kilkadziesiąt minut.

To są sałatki, które kiedyś bardzo lubiłem robić, a potem zjadać w miłym towarzystwie. Przepisy pochodzą z przepastnego wnętrza mojego kompa.
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Kontakt:

Dziękuję za przepisy. Mnie się wydaje, że to chodzi bardziej o sałatkę "na słodko" - tak chyba wynika z ustaleń z panią wychowawczynią. Widocznie takie sałatki dobrze się sprzedają.

Znalazłam taką sałatkę:

http://www.mytaste.pl/click/index/80839 ... ogspot.com

Co o niej myślicie? Nie ma jabłka, z czego się cieszę, bo jabłko szybko ciemnieje. Mam trochę za mało kiwi (2 sztuki). Wchodzić w to?
Gdyby ktoś jeszcze miał jakiś sprawdzony przepis, byłabym wdzięczna :)

Pozdrawiam.m.
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Kontakt:

Dobra, nie chcecie mi pomóc, to robię tę z internetu <foch> Może będzie zjadliwa :P

Pozdrawiam.m.
Awatar użytkownika
Dobro
zaufany użytkownik
Status: Karuṇā करुणा
Gadu-Gadu: bla bla

Post autor: Dobro »

No się nie znam, ale bym postawił na dobre świeże owoce. Ananas, winogrona, banan, brzoskwinia, mogą być wiśnie z kompotu. ;) Jak nie chcesz jabłka to nie. Ale w takim towarzystwie to nie powinno zbrązowieć, w końcu. ;)
:angelic-blueglow:
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Kontakt:

Ananasy mam z puszki. Kupiłam ostatnio świeży i nie rzucał na kolana. A nigdy nie wiesz, na jaki owoc trafisz. Z puszki jest pewniak :)
Mam też brzoskwinie z puszki, winogrona, banany, mandarynki, pomarańczę i kiwi.
Będzie ok?

Pozdrawiam.m.
F20
bywalec
Status: Elektrotechnik
Gadu-Gadu: 63718896

Post autor: F20 »

Najlepsza jest z ananasów i melonów i do tego jogurt. Takie moje zdanie.
Takie żółte i zielone melony i może arbuzy i plastry ananasa.
Melony oczywiście kroi się w duże kostki i każdy sam sobie miesza te owoce
według gustu i do tego jogurt. Może pora nieodpowiednia na melony,
ale w jakiejś biedronce czu innym markecie mogą być osiagalne.
Jak do tego będą wiaderka lodów o różnych smakach to dzieci będą zachwycone.
Awatar użytkownika
Dobro
zaufany użytkownik

Myślę, że okej. ;)
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Kontakt:

Nie, melona raczej teraz nigdzie nie dostanę. Jutro już nie mam czasu szukać, bo mam tylko godzinę na zrobienie tej sałatki. Na szukanie produktów nie mam już czasu. Ew. jakieś jabłka, gruszki, coś ogólnodostępnego.

Pozdrawiam.m.
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Kontakt:

Sałatka była sukcesem. Zrobiłam ją z:
- czterech kiwi
- czterech bananów
- pięciu mandarynek
- garści winogron białych
- garści winogron czerwonych
- jednej dużej pomarańczy
- puszki ananasów w zalewie
- puszki brzoskwiń w zalewie

Miała być z jogurtem. Ale skosztowałam i smakowała orzeźwiająco i świeżo, więc zrezygnowałam z jogurtu. Dzięki temu sałatka wyglądała też ładnie: kolorowo.
Porcja kosztowała 2 złote. Wszyscy chwalili :)

Pozdrawiam.m.
Awatar użytkownika
Dobro
zaufany użytkownik

Super. Gratki.
Awatar użytkownika
Mickey
zaufany użytkownik
Status: pracuję

Post autor: Mickey »

Bardzo lubię melony. We Włoszech były tanie, w Polsce niestety są już droższe. Zresztą tak jak pistacje. Włosi jedzą je czasem z plasterkami szynki parmeńskiej (melony). Polecam to połączenie.
Mariii
zaufany użytkownik

Post autor: Mariii »

Kiedyś robiłam słodką sałatkę w arbuzie:
ryż gotowany
ananas, brzoskwinia, mango
(taki mix z puszki dawałam)
kukurydza
i to w jogurcie
z curry

polecam też z z suszkami