Neuroleptyki - uwaga na prolaktynę!
Moderator: moderatorzy
Neuroleptyki - uwaga na prolaktynę!
Ci co biorą leki przeciwpsychotyczne mogące podwyższać poziom prolaktyny powinni sobie robić (albo lekarz powinien zlecać) badania na prolaktynę co jakiś czas.
Ja na Ketrelu miałem prolaktynę nawet poniżej normy, na rispolepcie prawie podwójnie przekroczoną, a na Amisanie prawie 5-krotnie przekroczoną normę!
http://parenting.pl/portal/objawy-hiperprolaktynemii
Lekarz zmienił mi rispolept m.in z powodu prolaktyny a teraz biorę Amisan, który jeszcze gorzej ją podnosi! Chyba trzeba będzie go zmienić tym bardziej, że mam po nim wczesne/ostre dyskinezy.
Ja na Ketrelu miałem prolaktynę nawet poniżej normy, na rispolepcie prawie podwójnie przekroczoną, a na Amisanie prawie 5-krotnie przekroczoną normę!
http://parenting.pl/portal/objawy-hiperprolaktynemii
Lekarz zmienił mi rispolept m.in z powodu prolaktyny a teraz biorę Amisan, który jeszcze gorzej ją podnosi! Chyba trzeba będzie go zmienić tym bardziej, że mam po nim wczesne/ostre dyskinezy.
Re: Neuroleptyki - uwaga na prolaktynę!
Wysoka prolaktyna może powodować osteoporozę, wiem od psychiatry.
Oprócz prolaktyny trzeba też równocześnie badać testosteron. Do tych badań nie trzeba być na czczo.
A po co badać testosteron? Pytam, bo nie wiem:) A i po co robić badania na prolaktyne jak ktoś mi tu pisał, że od tak nie przepiszą leków które obniżają prolaktynę, chyba że z cycków mleko leci;p
Lekarz może rozważyć wtedy zmianę na inny neuroleptyk.
Samej prolaktyny się nie bada. Więcej informacji lekarzowi daje zbadanie obydwu tych hormonów. One jakoś od siebie współzależą.
To nie chodzi tylko o mlekotok, czy sprawy seksualne. Mogą też np. pojawić się guzki w piersiach.
To nie chodzi tylko o mlekotok, czy sprawy seksualne. Mogą też np. pojawić się guzki w piersiach.
A prawdą jest, że lekarz nie przepisze leków obniżających prolaktyne? Czy zmienia po prostu lek na inny? Mi by się przydał taki lek na obniżenie prolaktyny, bo z chęcią bym poczuł jak to jest jak się miało libido:)
Mnie kiedyś jedna pani psychiatra odmówiła dołączenia bromokryptyny, endokrynolog zlecił mi małe dawki "Bromergonu", ale szybko się z nich wycofał, kiedy się poskarżyłem na jakiś objaw podpadający pod psychiatryczny. Pomogła mi zmiana leku zarządzona przez kolejną panią psychiatrę. Prolaktyna się poprawiła, tj. spadła, ale to bez spektakularnego wpływu na libido. W tej materii poprawiło się jedynie trochę.