Czy leki leczą schizofrenię czy tylko zaleczają ?

Moderator: moderatorzy

Awatar użytkownika
pawel534
zaufany użytkownik

Czy leki leczą schizofrenię czy tylko zaleczają ?

Post autor: pawel534 »

Jakie jest wasze zdanie na ten temat ? Czy leki leczą schizofrenię i po jakimś czasie brania leków można je odstawić czuć się wyleczonym czy leki tylko eliminują objawy ale tylko na czas brania leków. Ja po obserwacji siebie skłaniam się ku drugiej opcji. Myślę że leki tylko zaleczają schizofrenię a jak się je odstawi to objawy prędzej czy później wrócą. Ile % schizofreników ma szanse według was odstawić leki na zawsze a ile musi je brać do końca życia ? Pewnie jest gdzieś na forum odpowiedź na ostatnie pytanie, może ktoś wie. Ja nie chciałbym brać leków do końca życia, mam nadzieję że kiedyś uda mi się je odstawić.
Orzeł

Re: Czy leki leczą schizofrenię ?

Post autor: Orzeł »

Do końca życia chyba że opracują nanotechnologiczne nanoroboty rozkładające dopaminę.
Awatar użytkownika
pawel534
zaufany użytkownik

Re: Czy leki leczą schizofrenię czy tylko zaleczają ?

Są ludzie nawet tu na forum którzy odstawili leki i jakoś funkcjonują. Ciekawi mnie jaki odsetek schizofreników odstawiło na stałe leki.
maajutka
zaufany użytkownik

Post autor: maajutka »

Tez sie nad tym zastanawiam . Biore leki dwa lata i 8 miesiecy po 1 psychozie . Na poczatku bralam 4 mg rispoleptu teraz biore 2 mg.Nie mam zadnych objawow choroby tylko mam objawy negatywne,nie wiem czy to wina rispoleptu czy choroby .Bardzo bymchciala odstawienia lekow ale bardzosie boje bo mam teraz duzo do stracenia .
Arom
zaufany użytkownik

Post autor: Arom »

pawel534 pisze:Ciekawi mnie jaki odsetek schizofreników odstawiło na stałe leki.
Podczas wizyty lekarz wspominała, że u 14 % chorych kończy się na jednorazowym epizodzie.
Awatar użytkownika
pawel534
zaufany użytkownik

14% to niewiele. Wychodzi na to że duża większość musi brać leki przynajmniej przez kilka lat o ile w ogóle je kiedyś odstawi. Ja już wiem że u mnie nie skończyło się na 1 psychozie bo po odstawieniu leków miałem nawrót pewnych objawów po kilka miesiącach. Nie była to psychoza taka jak pierwsza ale jednak głosy i inne objawy.

Maajutka najlepiej chyba porozmawiać z lekarzem o odstawieniu leków.
Awatar użytkownika
jojo
zaufany użytkownik

Post autor: jojo »

Uważam, że leki na schizofrenię tylko ją zaleczają... A jak się je odstawi i będzie mieć się nawrót, to można mieć gorsze objawy niż wcześniej. :(
To, że jakiś lek komuś służy, nie znaczy że nie zaszkodzi innej osobie. :(
Arma
zaufany użytkownik

Post autor: Arma »

Mam znajomą, która po pierwsze psychozie brała leki (prze krótki okres - 2-3 lata). Później radziła sobie dobrze, bez leków. Minęło 20 lat, jak dostała drugą psychozę, która nie była taka silna, jak pierwsza (może w porę zauważona?).
Awatar użytkownika
amigo
zaufany użytkownik

Post autor: amigo »

Leki na schizofrenie zdecydowanie tylko zaleczaja chorobe, po ich odstawieniu wszystko wraca a czasem i nawet na lekach.
ODPOWIEDZ

Wróć do „leki, terapie”